Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 20.03.2019.

Posted in Vijesti

DONJA STUBICA – Osnivačka skupština Gradske organizacije BM 365 stranka rada i solidarnosti Donje Stubice održana je u srijedu, 20. ožujka 2019. godine. Za predsjednika je izabran Luka Grabušić koji je najavio i prvu aktivnost nove stranke, sudjelovanje na izborima za Mjesne odbore 31. ožujka, sa kandidatima u 7 od 10 Mjesnih odbora. Prisutne na osnivačkoj skupštini je pozdravio i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić ističući, kako je uvjeren u nastavak suradnje sa članovima stranke BM 365 u Gradskom vijeću i upravi na projektima za prosperitet grada. Osnivanje stranke u Donjoj Stubici pozdravio je i predsjednik Milan Bandić, osobito zadovoljan mladošću i entuzijazmom članova, što je jamstvo za uspješno djelovanje. Govoreći o predstojećim izborima za EP, Bandić je najavio veliko iznenađenje, listu na kojoj će jedino nositelj biti član stranke, a svi kandidati ugledni nestranački ljudi. 

ZAGREB – Predstavljanjem umjetničkog djela koje je Hrvatsku prošle godine predstavljalo na Venecijanskom bijenalu „Oblak pergola/Matematizirani oblak“ u dvorištu Muzeja grada Zagreba, u srijedu, 20. ožujka otvoren je treći Festival svjetla u Zagrebu. U sklopu festivala koji su otvorili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ministar turizma Gari Cappelli i veleposlanik Kine u Hrvatskoj Zhaoming Hu, posjetitelji će do nedjelje, 24. ožujka moći vidjeti čak 23 audiovizualne instalacije i projekcije na ukupno 20 lokacija na Gornjem gradu. Sve instalacije, među kojima su i tri iz ovogodišnje zemlje partnera Kine, posjetitelji mogu besplatno razgledati, a više informacija dostupno je na mrežnim stranicama Festivala svjetla.

ZAGREB – Uoči 21. sjednice Gradske skupštine, koja se održava u četvrtak, 21. ožujka 2019. godine, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić održao je uobičajenu konferenciju za medije na kojoj je obrazložio neke od bitnih točaka dnevnog reda, a najvažnija točka za grad i Zagrepčane zasigurno je financiranje rekonstrukcije kružnog toka u Remetincu vrijedne gotovo 332 milijuna kuna. Troškovi većine građevinskih zahvata, u iznosu od 321 milijun kuna, bit će pokriveni bespovratnim sredstvima Europske unije te iz državnog proračuna o čemu će sutra raspravljati i odlučivati gradski zastupnici. „Do kraja ćemo ižmikati sredstva Europske unije, a ono što ne osiguramo naći ćemo u rebalansu proračuna. Pa prije šest godina smo ušli u EU da imamo neke koristi, a ne da za stolom ravnopravnih stojimo postrance“, rekao je gradonačelnik Bandić. Inače, na dnevnom redu sutrašnje sjednice, koja u Staroj gradskoj vijećnici počinje u 9,00 sati, nalaze se 32 točke.

ZAGREB – Nositelj HNS-ove liste, međimurski župan Matija Posavec i HNS-ov kandidat za Europski parlament, državni tajnik za znanost i europske fondove u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić danas su u Zagrebu predstavili znanstveni, obrazovni i tehnološki dio programa stranke za europske izbore. „Obrazovanje je preduvjet svakog društvenog razvitka pa tako i hrvatskog. Zalagat ću se za obrazovanu, pristojniju, moderniju i građansku Hrvatsku“, istaknuo je nositelj liste Matija Posvec. Na predstavljanje programa došla je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja je podržala program i kandidate.

ZAGREB – Skupštinski Odbor za javna priznanja na današnjoj, 30. sjednici odlučivao je o 12 prijava za pokroviteljstvom Gradske skupštine. Dok je prihvaćeno sedam prijava, zbog nepotpune dokumentacije pet prijava je jednoglasno odbijeno. Kako ističe predsjednik Odbora za javna priznanja i predsjednik Gradske skupštine, Andrija Mikulić, budući tražitelji pokroviteljstava trebaju obratiti više pažnje na uvjete natječaja. „Apeliram na sve koji se prijavljuju da malo ozbiljnije shvate taj postupak. Uvjeti, procedure i rokovi su javno dostupni“, kazao je Mikulić.

KRAPINA – Ugovore o sufinanciranju promocije gospodarstvenika i obrtnika s područja Krapinsko-zagorske županije, vrijedne 250 tisuća kuna u srijedu, 20. ožujka 2019. godine u Krapini sa predsjednikom županijske Obrtničke komore Davorom Pleškom i predsjednikom HGK Županijske komore Krapina Josipom Grilcem potpisao je župan Željko Kolar. Sredstva su osigurana u proračunu Krapinsko-zagorske županije, a bit će korištena za promociju i nastupe gospodarstvenika i obrtnika na različitim događanjima u zemlji i inozemstvu. Obrtničkoj komori dodijeljeno je 150 tisuća kuna, a Gospodarskoj 100 tisuća kuna.

VARAŽDIN – Prijem za sudionike projekta Stop Drop Outs, Stop Tear Drops, održan je u Županijskoj palači u Varaždinu, a domaćin mobilnosti učenika i nastavnika u sklopu ovog projekta je Srednja strukovna škola Varaždin. U školi će biti održano niz aktivnosti u kojima će sudjelovati ukupno 30 učenika i nastavnika iz 3 škole partnera iz Turske, Mađarske i Litve. Među ciljevima projekta je smanjivanje stope odustajanja od škole sa 15% na 10%, pri čemu treba povećati svijest učitelja i roditelja o tome koliko je to ozbiljan problem i koji je njegov negativan učinak.

ZAGREB – Projekt „Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta i sorti na području Zagrebačke županije“ predstavljen je ove srijede, 20. ožujka 2019. godine u prostorijama županije u Zagrebu. Ovaj dvogodišnji projekt provodi Zagrebačka županija u suradnji sa stručnjacima s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je predstavila Martina Skendrović Babojelić, predstojnica Zavoda za voćarstvo Agronomskog fakulteta i voditeljica projekta. Očekivani rezultati su stvaranje baze podataka o trenutnoj pokrivenosti tradicionalnim voćnim sortama, jabuka, trešanja, krušaka i drugih sorata, zatim odabir najperspektivnijih te njihovo daljnje istraživanje i razmnožavanje, kao i informiranje postojećih i potencijalnih uzgajivača o vrijednosti njihovog uzgoja, ali i informiranje potrošača o vrijednosti konzumacije takvih voćnih vrsta. Projekt vrijednosti nešto više od 66 tisuća kuna financira Zagrebačka županija.

LEPOGLAVA – Aktivnosti izvan školskog standarda financira Grad Lepoglava s 230 tisuća kuna. Sredstva će se iskoristiti, između ostalog, za nagrade učenicima i mentorima za postignute uspjehe na županijskim i državnim natjecanjima znanja, projekt cjelodnevnog boravka u školi, prijevoz učenika te podjelu poklon bona od 200 kuna za nabavku školskog pribora učenicima prvih razreda. Grad Lepoglava ima tri osnovne škole na svojem području i sve tri imaju jednu smjenu, a brojne aktivnosti na području školstva poput stipendija, ali i uređenja školskih objekata, dokazuje da grad Lepoglava zaslužuje titulu – Grada prijatelja djece, istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić. – Uključujemo učenike da se bave školom u prirodi, ranim učenjem stranog jezika i informatike, a posebno sam ponosan da imamo i kvalitetne učeničke zadruge koje dodatno promoviraju kulturu i baštinu Grada Lepoglave – naglasio je gradonačelnik Škvarić. Također, Grad financira i program Glazbene škole Lepoglava kao i obaveze po projektu javnog privatnog partnerstva za dogradnju školske zgrade i sportske dvorane u Višnjici.

ZAGREB – Tribina iz ciklusa „Grad i okoliš”, na kojoj gostuje meteorolog Zoran Vakula, koji će kroz svoje predavanje pod nazivom „O vremenu, klimi i još koječemu…” govoriti o prognoziranju vremena, klimatskim promjenama  i utjecaju današnje civilizacije na klimu, održana je u srijedu, 20. ožujka u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad u dvorani u Gajnicama.

KOPRIVNICA – Bibliobusna služba koprivničke Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ ove godine, točnije 26. ožujka, obilježava 40 godina postojanja te je tom prigodom u izlozima knjižnice postavljena prigodna izložba izbora fotografija koje prikazuju život bibliobusa od 1979. pa sve do danas. Ova je izložba među prvim aktivnostima s kojima koprivnička knjižnica želi 2019. obilježiti kao „godinu bibliobusa“ te pokazati koja su to sve mala i velika lica koja koriste usluge bibliobusa, koliko su im one potrebne te koliko ih vesele.

ČAKOVEC – U Muzeju Međimurja Čakovec, do 1. svibnja, u ponudi je nova edukativna radionica Kulturno-povijesnog odjela pod nazivom Moda i kultura na prijelazu u 20. stoljeće. Riječ je o radionici namijenjenoj učenicima od 4. do 8. razreda osnovne škole te učenicima srednjih škola, koja na zanimljiv način predstavlja osnovne povijesne činjenice o čakovečkom kulturom i društvenom životu na prijelazu u 20. stoljeće odnosno povijesni kontekst Čakovca, tadašnji društveni život i kultura odijevanja, ponašanja kod žena i muškaraca te osobni modni dodaci koje su koristili parirajući tadašnjim europskim trendovima. Voditeljica radionice je Tajana Vidović, voditeljica Kulturno-povijesnog odjela.

loading