Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 20.04.2016.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad usvojila  je svoju Lokalnu razvojnu strategiju. Sadržaj ovog dokumenta javnosti je predstavljen danas u županijskoj palači u Varaždinu. Lokalna razvojna strategija temeljni je  dokument za razvoj područja LAG-a u razdoblju do 2020. godine, jer  se njenim donošenjem stvaraju preduvjeti za financiranje projekata javnog, gospodarskog i civilnog sektora. Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad pokriva područje gradova Lepoglave, Ivanca i Varaždina te  devet općina u sjeverozapadnom dijelu Varaždinske županije.

KOPRIVNICA – U Narodnim je novinama objavljena odluka o obustavi postupka sanacije nad koprivničkom Općom bolnicom „Doktor Tomislav Bardek“, čime se osnivačka prava vraćaju Koprivničko-križevačkoj županiji. U narednih 15 dana župan Darko Koren mora imenovati Upravno vijeće koje imenuje v.d. ravnatelja ustanove, a zatim raspisuje natječaj za ravnatelja. Danas su predstavljeni rezultati sanacijskog procesa kojim je reorganiziran rad, uvedeni su brojni noviteti, a bolnica je dobila brojne nagrade, priznanja i certifikate za brojne projekte i usluge. Tijekom proteklih godina u koprivničkoj bolnici pokrenuti su brojni projekti, među kojima se izdvajaju projekti energetske učinkovitosti i  poboljšanja zdravstvene usluge. U bolnici je trenutno zaposleno 815 osoba, od toga 147 liječnika i 369 medicinskih sestara, kaže sanacijska ravnateljica Sandra Sinjeri,  zadovoljna provedenim sanacijskim procesom, koji je počeo s prvim danom 2014. Tada je dug iznosio 58 milijuna, a danas je 49 milijuna kuna.

ČAKOVEC – Nakon što je na popisu od ukupno 29 hrvatskih gradova, prema istraživanju časopisa „Zaštita“ i zagrebačkog Ekonomskog instituta na temelju podataka MUP-a, Čakovec posljednji na listi najsigurnijih gradova, o stanju sigurnosti bilo je riječi na današnjoj konferenciji za medije u čakovečkoj gradskoj vijećnici. Kriteriji prema kojima je Čakovec smješten na posljednje mjesto sigurnosti bili su broj prometnih nesreća, imovinska i nasilna kaznena djela te zloporaba droge. Da je Čakovec siguran grad, ističe gradonačelnik Stjepan Kovač, te napominje da naselja oko Čakovca poput Kuršanca, Pribislavca i Male Subotice imaju većih problema sa brojem kaznenih djela negoli sam uži dio grada. Kovač dodaje da se pretežito radi o krađama usjeva ili krađama druge osobne imovine, no da teških kaznenih djela poput oružane pljačke u gradu nema. Kako bi dodatno smanjili broj kaznenih djela, Vijeće za prevenciju Grada Čakovca je u središtu grada otvorilo nadzirano parkiralište za bicikle, a radi i na drugim preventivnim akcijama.

ZAGREB – Atletičarka Sandra Perković, nova saborska i donedavna skupštinska zastupnica na prijedlog Odbora za javna priznanja trebala bi biti nagrađena titulom Zagrepčanka godine.  Prema službenom objašnjenju Perković je  izabrana među 11 nominiranih kao najbolja i bit će nagrađena za neosporne sportske uspjehe, te promicanje sporta u političkim krugovima.Konačnu riječ imat će zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na sjednici sazvanoj za četvrtak, 28. travnja.

ZAGREB- Dva su načina rješavanja prometnih problema na kritičnim točkama u Gradu Zagrebu za koja gradski HNS ima odgovore, istaknula je na  današnjoj konferenciji za novinare, na križanju Ulice Grada Vukovara i Avenije Marina Držića, predsjednica zagrebačke Gradske organizacije  HNS-a, potpredsjednica HNS-a i saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš. Kratkoročna rješenja su postavljanje pametnih semafora i denivelacije prometnica dok su ključna dugoročna rješenja spajanja sjevera i juga grada, izgradnjom mostova. Jedan već odavno planiran most je na potezu Strojarske ulice, čime bi se smanjile gužve u samom centru, dok je drugi na zapadnom dijelu grada, koji bi riješio prometni problem u rubnim urbanim dijelovima Zagreba, naglasila je Mrak Taritaš. Kako je najavila zagrebački HNS ima 100-njak odgovora na  aktualne gradske teme koje će redovito iz tjedna u tjedan prezentirati.

ZLATAR BISTRICA – Ugovor o prodaji zemljišta novom investitoru u poslovnoj zoni Zlatar Bistrice potpisan je jučer. Radi se o značajnoj investiciji, zahvaljujući kojoj stanovnici općine ali i okolnih gradova i općina mogu očekivati otvaranje čak 500 novih radnih mjesta. Sa radovima se kreće čim se dobije građevinska dozvola i sva potrebna dokumentacija, a završetak se očekuje kroz 2-3 godine.

ZAGREB – Prikupljanje starog tekstila i plastičnih vrećica povodom obilježavanja Dana planeta Zemlja od 20. do 22. travnja u Hebrangovoj 5 u Zagrebu organizira Udruga Blago bakine škrinje u suradnji s Društvom Zagrebački umirovljenici od 13,00 do 19,00 sati. Prikupljena odjeća će  se sortirati na nosivu i nenosivu te će nosiva biti donirana potrebitima, a nenosiva kao i ostali tekstil koristit će se u radionicama izrade uporabnih predmeta i modnih dodataka. Ovakvim načinom prikupljanja i recikliranja stare odjeće i otpadnog tekstila ujedno se daje doprinos zaštiti okoliša i očuvanju prirodnih resursa.

ZAGREB – Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije objavila je poziv građanima da sudjeluju u geodetskim snimanjima i javnoj raspravi i to tijekom ovog tjedna za područje katastarskih općina Helena, Obrež, Mlaka i Rakovac te od 26. travnja za Krašić i Prekrižje te Klinča Sela i Okić. Iz ŽUC-a Zagrebačke županije Ivica Brajdić. Do sada je za geodetske elaborate utrošeno 900 tisuća kuna, a financijskim planom za 2017. godinu milijun kuna.

KRIŽEVCI – Informativni dan za Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju vezan za prvi poziv za podnošenje projektnih prijedloga objavljen u okviru Interreg V-A programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014. – 2020. održan je u Križevcima. Radionice je otvorio zamjenik križevačkog gradonačelnika Tomislav Katanović, naglasivši važnost prekogranične suradnje za razvoj ovog područja, kao i brojne uspješne projekte koje su Križevci od 2007. do 2013. proveli s mađarskim partnerima. Predstavljeni su i svi detalji vezani uz prvi poziv za podnošenje projektnih prijedloga. Na radionicama je sudjelovalo 60-ak sudionika, među kojima i predstavnici hrvatskog kontrolnog tijela te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstva Turizma, kao i potencijalni projektni partneri i prijavitelji iz Mađarske.

ČAKOVEC – Na redovnoj godišnjoj skupštini Vatrogasne zajednice Grada Čakovca, koja je održana u Društvenom domu u Strahonincu, usvojeno je izviješće o radu u protekloj godini. U svim Dobrovoljnim vatrogasnim društvima koje okuplja čakovečka Vatrogasna zajednica ima oko 1500 članova, od čega je 36 profesionalnih vatrogasaca. Oni su u 2015. godini imali 358 intervencija, od čega 106 na požarima. Proteklu godinu su obilježila i vrijedna ulaganja u vatrogasnu opremu, pa su tako svi DVD-i s područja Grada dobili potopne muljne pumpe, DVD Kuršanec novo vozilo, a DVD Krištanovec vatrogasnu opremu. Uz to, članovi Javne vatrogasne postrojbe su dobili i nova zaštitna odijela.

ĐURĐEVAC – Svečana sjednica Skupštine Hrvatskog paraolimpijskog odbora održana je u Đurđevcu. Dodijeljena su priznanja Odbora najuspješnijoj udruzi i pojedincima za proteklu godinu. Najuspješnijim savezom na športsko rekreativnim igrama državne razine proglašen je Športski savez invalida Koprivničko-križevačke županije. Priznanje je preuzela tajnica saveza, ujedno i dopredsjednica Hrvatskog paraolimpijskog odbora Barbara Fuček-Leško. Izrazila je veliko zadovoljstvo što je upravo Đurđevac izabran kao mjesto okupljanja članova Skupštine i to baš u godini kada se obilježava 50 godina postojanja sporta osoba s invaliditetom u Đurđevcu i 35 godina rada Gradskog društva osoba s invaliditetom u gradu Picoka.

loading