Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.04.2017.

Posted in Vijesti

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Jednu od izrazito uspješnih zagorskih tvrtki, Metal Beneton iz Svetog Križa Začretja, u četvrtak 20. travnja 2017. godine je posjetio župan Krapinsko – zagorske županije, Željko Kolar. Riječ je o tvrtki koja radi od 1971. godine, zapošljava 25 radnika te bilježi odlične poslovne rezultate temeljene na visokoj kvaliteti proizvodnje vanjskih fasadnih profila od čelika, aluminija i PVC-a te tipskih kioska s plasmanom širom Hrvatske, a 20% proizvoda i na području Austrije. I to je jedan od pokazatelja kako potpore poduzetnicima, koje daje Krapinsko – zagorska županija, itekako imaju dobrih odjeka, rekao je prilikom posjeta župan Željko Kolar.

ZAGREB – U četvrtak 20. travnja 2017. godine, na 145. obljetnicu smrti Ljudevita Gaja, delegacija grada Krapine,  Osnovne škole Ljudevit Gaj Krapina, KUD-a Ilirci i Pučkog otvorenog učilišta Krapina na arkadi Iliraca na Mirogoju položila je vijenac i zapalila svijeće. Ove  godine će se po prvi puta sredinom svibnja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Krapina održati manifestacija Dani Ljudevita Gaja i hrvatskog narodnog preporoda.
KRIŽEVCI – Ugovor o partnerstvu u projektu „Inkubator za nezavisnu kulturu i mlade“ jutros su potpisali predstavnici Grada Križevaca, Centra za socijalnu skrb Križevci, te Udruga Glas mladih i Vrtuljak. Nositelj projekta je jedna od najaktivnijih križevačkih udruga K.V.A.R.K. Svrha projekta je objedinjavanje i jačanje resursa produkcije nezavisne kulture, koji u sklopu projekta Klub kulture djeluje u Križevcima više od 10 godina, kaže izvršni direktor K.V.A.R.K.-a Saša Lončarić i naglašava kako je Udruga na korištenje dobila novi prostor u kojem je nekada bila igraonica križevačke Knjižnice. Potpis na ugovor o partnerstvu s radošću je danas stavio križevački gradonačelnik Branko Hrg koji je naglasio kako su Križevci spoj ruralnog i urbanog te kako 59 sela daje doprinos ruralnom, a urbana strana nije nestala već su upravo ove udruge i mladi temelj koji će očuvati ono urbano. Projekt je vrijedan 910 tisuća kuna i sutra će ga Udruga K.V.A.R.K. prijaviti na natječaj Europskog socijalnog fonda.

ZAGREB – Zahtjevi za upis djece u vrtiće zaprimaju se od 2. do 12. svibnja u svim dječjim vrtićima Grada Zagreba. Zahtjeve mogu predati roditelji djece koja će do 31. kolovoza navršiti pola godine života pa do polaska u osnovnu školu. Zahtjev se predaje u samo jedan dječji vrtić, u pravilu prema mjestu stanovanja, a potrebno je dostaviti popunjen zahtjev za upis koji se može pronaći na službenoj stranici grada ili vrtića, rodni list, uvjerenje o prebivalištu djeteta i dr. Rezultati upisa bit će objavljeni na oglasnim pločama dječjih vrtića 30. svibnja. Inače djeca se mogu upisivati u programe tijekom cijele pedagoške godine u dječje vrtiće koji imaju slobodna mjesta.

VARAŽDIN – Predstavljanje novih 9 mjera aktivne politike zapošljavanja pod sloganom „Od mjere do karijere“ organizirano je danas u skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu. Uz Varaždinsku županiju, te županijsku gospodarsku i obrtničku komoru i varaždinsku podružnicu Hrvatske udruge poslodavaca, organizator predstavljanja je regionalni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Varaždin. Poslodavci iz regije i svi zainteresirani imat će priliku čuti kako iskoristiti poticaje od kojih se očekuje značajan utjecaj na unapređenje poslovanja, te na gospodarski rast i razvoj. Predstavljanju će prisustvovati i župan Varaždinske županije Predrag Štromar, njegov zamjenik Alan Košić te pročelnica županijskog upravnog odjela za gospodarstvoJelena Zrinski Berger.

SVETI MARTIN NA MURI – U Svetom Martinu na Muri danas započinje 2. Hrvatski ruralni parlament koji će se održavati sve do subote 22. travnja. Radi se o gospodarsko- poslovnom događanju koji će upotpuniti treći dan obilježavanja Dana Međimurske županije, a uz temu „Suradnjom do cjelovitog razvoja“ očekuje se više od 280 sudionika. Predstavnici lokalnih zajednica iz ruralnih prostora u desetak europskih zemalja koriste ruralne parlamente da ojačaju svoj glas i utjecaj na donošenje odluka koje izravno utječu na njihov život. Na Ruralnim parlamentima pruža se mogućnost da se čuje glas lokalnih dionika o pitanjima ruralnog razvoja. Ovo, drugo izdanje održat će se u organizaciji Hrvatske mreže za ruralni razvoj, LAG- a Međimurski doli i bregi, Termi Sveti Martin i Općine Sveti Martin na Muri te uz podršku Međimurske županije.

KOPRIVNICA –  Organizacijski odbor Dana travnjaka Koprivničko-križevačke županije, predvođen predsjednikom i zamjenikom župana Darkom Sobotom, održao je drugu sjednicu na kojoj se raspravljalo o programu ove najvažnije županijske manifestacije posvećene poljoprivrednoj proizvodnji. Dani travnjaka održat će se od 5. do 7. svibnja.  tradicionalno prvi će dan biti posvećen stručnim predavanjima, a svečano otvorenje manifestacije je u subotu, 6. svibnja, nakon čega će uslijediti kulturno-umjetnički program i nagrađivanje najboljih proizvođača kravljeg i kozjeg mlijeka te najperspektivnijeg mladog proizvođača mlijeka i mesa iz Koprivnice, Križevaca i Đurđevca. Održat će se i konjički turnir i konjičke igre, Bambino kup, tradicijske igre za posjetitelje te natjecanje u ručnoj košnji, tradicionalni prikaz ručne košnje i košnje s konjskom kosom, kao i rastepanje, okretanje i sušenje sijena, te revija starinskih kočija i zaprega. Do sada se za Dane travnjaka prijavilo 50 izlagača.

ZAGREB – Traže se novi spasioci koji će brinuti o sigurnosti kupača na zagrebačkim bazenima te Bundeku i Jarunu. Na bazenu Utrina provodi se besplatno testiranje na koje može doći svatko i to bez najave i provjeriti zadovoljava li uvijete odnosno može li preplivati 400 metara za manje od osam minuta. Testiranje se provodi sve do 31. svibnja, svakog utorka od 10,00 i svake srijede od 14,00 sati. Svi koji zadovolje uvijete sudjelovat će na sedmodnevnom tečaju koji organizira Crveni križ, a nakon kojeg se dobiva licencija s kojom se može raditi ne samo u Zagrebu nego bilo gdje u Hrvatskoj.

JASTREBARSKO – U tijeku su radovi na rekonstrukciji Stare karlovačke – jedne od važnijih prometnica koja povezuje Jastrebarsko i Zagreb. Hrvatske ceste u obnovu 3,5 km prometnice, ulažu 32 milijuna kuna. U sklopu obnove uredit će se kolnik, biciklistička i pješačka staza, autobusna ugibališta, zelene površine i odvodnja oborinskih voda.  Inače radovi na Staroj karlovačkoj trebali bi biti gotovi do 30. rujna.

loading