Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.04.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB –  Robni terminali Zagreb  u svom prostoru na Jankomiru danas obilježavaju 65. godina osnutka. Imaju 250 zaposlenih, 200.000 četvornih metara skladišnog te 13.000 uredskog prostora, a osnovna djelatnost ove Podružnice Zagrebačkog holdinga je pružanje usluga najma proizvodno-skladišnog i uredskog prostora, utovara i pretovara roba, te pružanja usluga otpremničkih poslova. Podružnica posluje s godišnjim prometom od 100 milijuna kuna. Dobitnik je brojnih međunarodnih ISO  certifikata kvalitete, a posluje na dvije lokacije Jankomir i Žitnjak. Budućnost su dva projekta, uređenje najstarije hale u moderan arhiv i novi kontejnerski ZG terminal na suhom, istaknuo je . voditelj Krunoslav Gašparić. Čestitke te zahvalnice dugogodišnjim djelatnicima koji su u mirovini uputili su predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

ZAGREB – Šesti simpozij Hrvatske udruge patronažnih sestara, koja je osnovana 2010. godine i ima 300 članova danas, 20. travnja 2018. godine se održava u Zagrebu. Cilj simpozija je osnažiti ovaj vid zdravstvene skrbi, te međusobno razgovarati o problemima s kojima se patronažne sestre susreću u radu, rekla je  predsjednica Udruge Suza Valenčak. Na otvorenju simpozija prisutne je pozdravio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. O njihovom radu najbolje govore brojke,  rekao je gradonačelnik Bandić istaknuvši kao u Gradu Zagrebu 147 patronažnih sestara godišnje obave 220 tisuća posjeta brojnim zagrebačkim obiteljima.

ZAGREB – Povodom otvaranja izložbe majstora mađarskog modernog slikarstva, Rippl Ronaija, u zagrebačkoj Modernoj galeriji, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić održao je sastanak s predstavnicima Veleposlanstva Mađarske u Hrvatskoj, gradonačelnikom Grada Kaposvára kao i predstavnicima Mađarske nacionalne manjine. Kako je istaknuo predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, Zoltan Balaž-Piri, ova izložba u Zagrebu, ali i gostoprimstvo zagrebačkog gradonačelnika samo je dokaz dobre suradnje mađarske nacionalne manjine i Grada Zagreba. Inače, izložbu „Rippl – Rónai, Prvi majstor mađarskoga modernog slikarstva“ moguće je pogledati u Modernoj galeriji do 13. svibnja.

ZAGREB – Nakon zahtjevnog i uspješnog operativnog zahvata kojim joj je ispravljen teži oblik skolioze, trinaestogodišnju Ardianu Dani, djevojčicu romske nacionalne pripadnosti iz Albanije, u Gradskoj upravi ugostio je zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić kako bi joj zaželio brz oporavak prije povratka u Tiranu. Kako se operativni zahvat zbog svoje kompleksnosti nije mogao napraviti u Albaniji već u Hrvatskoj, humanitarna akcija prikupljanja financijskih sredstava za zahvat ujedinila je cijelu Albaniju. „Bio sam dirnut kako je nekoliko tisuća djece u Albaniji odlučilo izdvojiti pola eura za tu inicijativu. Iako je riječ o simboličnom iznosu važnija je poruka da i djeca mogu mijenjati svijet“, istaknuo je Gzim Redžepi iz KBC-a Zagreb te bivši zamjenik pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo.

KRAPINA – Zagorski gospodarski zbor ove će godine od 06. do 08. rujna, u sklopu Tjedna kajkavske kulture, doživjeti svoje 26. izdanje. Pripreme su u tijeku, a danas, 20. travnja 2018. godine, u Krapini je održan sastanak organizacijskog odbora. Organizatori su HGK – Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, Krapinsko-zagorska županija i Grad Krapina. Ovogodišnji nositelj projekta je županijska Gospodarska komora, a prema riječima predsjednika Josipa Grilca, svake se godine nastoji da Zbor bude još bolji od prethodnog, pa tako i ove. – Na samom sajmenom prostoru, u sportskoj dvorani i vanjskim prostorima OŠ Ljudevita Gaja, bit će iznenađenja, bit će drugačiji razmještaj i nešto više prostora no ranije, a broj izlagača trebao bi se kretati oko 300, navodi Grilec. – Ovogodišnja županija partner bit će Vukovarsko-srijemska županija, naglašava potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško te dodaje kako će zagorski obrtnici i gospodarstvenici, ali i brojni drugi iz ostalih dijelova Hrvatske pa čak i inozemstva i ove godine u najboljem svjetlu moći pokazati čime se bave i koja su njihova najnovija dostignuća.

ZAGREB – Strossmayerov trg proljetna je oaza Welcome Spring Festivala. U 11 dana trajanja, kroz brojne zabavne i edukativne programe građane će se potaknuti da odgovorno koriste prirodne resurse. Tema ovogodišnjeg festivala je zaštita voda od otpada. Prošle je godine tijekom 6 dana trajanja Welcome Spring festivala nastalo 23 850 tisuća litara otpada, a za recikliranje je razdvojeno 14 800 litara. Što će brojke reći za ovu godinu saznat ćemo nakon 29. travnja 2018. godine, do kada posjetitelje festivala očekuju predstave, radionice, predavanja, koncerti i puno zabave na otvorenom.

VARAŽDIN – Odluku o osnivanju Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, donijeli su vijećnici Županijske skupštine. Ustanova je osnovana sukladno odredbama novog Zakona o regionalnom razvoju,  a njeni će poslovi obuhvaćati administrativno-tehničku pomoć u pripremi i provedbi EU projekata za Županiju i njene institucije, te za javnopravna tijela. Za privremenog ravnatelja imenovan je, dosadašnji zamjenik direktora Agencije za razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži koji je pripremio brojne EU projekte prihvaćene bez ijednog izuzetka kaže župan Radimir Čačić, istaknuvši  da je upravo na temelju toga Varaždinska županija s 244,7 milijuna kuna, najuspješnija u Hrvatskoj po povlačenju novca iz EU fondova. Nakon osnivanja Javne ustanove za regionalni razvoj, Agencija za razvoj nastavit će svoje poslovanje kao trgovačko društvo.

ČAKOVEC – Ministar turizma Gari Cappelli danas, 20. travnja 2018. godine je u Čakovcu otvorio novoizgrađeni hotel. Radi se o prvom čakovečkom hotelu visoke kategorije s četiri zvjezdice, koji raspolaže s 30 moderno uređenih i opremljenih soba, multifunckionalnom dvoranom, hotelskim fitnessom i tri barska koncepta. Investicija je vrijedna oko 20 milijuna kuna, a hotel sada zapošljava i petnaestak ugostiteljskih djelatnika. Ministar Capelli poručio da upravo ovakvih smještajnih objekata u kontinentalnoj Hrvatskoj nedostaje, jer gosti koji odsjedaju u hotelima s četiri ili pet zvjezdica u prosjeku troše više novaca, odnosno oko 120 eura dnevno. Capelli je također pohvalio sve napore Međimurja, koje kao turistička destinacija, intenzivno radi na razvoju zdravstvenog turizma, s posebnim naglaskom na cikloturizam. Uz ministra, svečanom otvorenju hotela prisustvovali su i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, te brojni drugi.

ĐURMANEC – Dan općine je dan koji obilježavamo s prijateljima, ali i razlog da se osvrnemo na prošlogodišnje razdoblje i najvažnijie aktivnosti, rečeno je danas, 20. travnja 2018. godine na proslavi Dana općine, župe i škole Đurmanec. Jedan od glavnih projekata općine je izgradnja školske sportske dvorane, a najveća sredstva uložena su u izgradnju komunalne infrastrukture – radovi na tri vodoopskrbna sustava u vrijednosti od 4,7 milijuna kuna. Na obilježavanju su uz načelnika Damira Beloševića, bili i izaslanik predsjednika hrvatskog Sabora Žarko Tušek, izaslanik premijera, državni tajnik u ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te mnogi drugi. Nakon uvodnih govora, dodijeljena su i priznanja pojedincima koji su svojim radom doprinijeli jačanju ugleda općine Đurmanec u županiji, ali i Hrvatskoj.

KRAPINA – U proteklom je razdoblju u Krapini obnovljeno nekoliko mostova, te je sagrađen i jedan novi, a kako najavljuje krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, uskoro će krenuti uređenje još jednog. Radi se o pješačkom mostu iz Ulice Zrinskih i Frankopana prema šetalištu do Osnovne škole Augusta Cesarca. – Most je u izuzetno lošem stanju, korodirali su nosači za daske, a koristi ga mnogo pješaka i djece koja preko tog mosta idu u školu. Mislili smo s uređivanjem pričekati ljetne mjesece, no ipak ćemo hitno krenuti, kako bi spriječili da se nekome nešto ne dogodi – kaže gradonačelnik Gregurović.

ZAGREB – Zahtjeve za specijalistički pregled pluća i bronha za sve zainteresirane hrvatske branitelje i članove obitelji smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata s prebivalištem u gradu Zagrebu nastavlja zaprimati Gradski ured za branitelje. Pregledi se obavljaju u suradnji s Poliklinikom za bolesti dišnog sustava. Zahtjevi za ovaj specijalistički pregled dostavljaju se u Gradski ured za branitelje u Vodnikovoj 14, do popunjenosti kapaciteta, svaki radni dan od 08,00 do 15,00 sati.

FERDINANDOVAC – Radni sastanak s čelnicima Općine Ferdinandovac održali su predstavnici Koprivničko-križevačke županije predvođeni zamjenikom župana Ratimirom Ljubićem. Tema sastanka bila je mogućnost povlačenja sredstava iz raznih EU i nacionalnih fondova kroz projekte u čijoj izradi i provođenju Općina Ferdinandovac može računati i na pomoć PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja. Općina trenutno ima 10-ak prijavljenih projekata koji su u raznim fazama provjere i ocjenjivanja, a u narednom razdoblju prioritet je izrada projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju odlagališta otpada „Orl“ te prijava projekta sanacije na sufinanciranje iz kohezijskog fonda.

IVANIĆ GRAD – Akcijom uklanjanja otpada iz šume Žutice bit će obilježen Dan planete Zemlje ovog petka, 20. travnja 2018. godine, u Ivanić Gradu. Akcija, koju organizira Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, je nastavak uspješnih zajedničkih akcija uklanjanja otpada iz divljih deponija. Do sada je odvezeno 70 tona mješovitog otpada posebno građevinskog i zemljanog materijala, odbačene odjeće, starih madraca, kartonske i papirnate ambalaže, dijelova namještaja, auto guma.

loading