Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 20.05.2019.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – U nazočnosti ministra zdravstva u Vladi Republike Hrvatske Milana Kujundžića te župana Varaždinske županije Radimira Čačića sa suradnicima u ponedjeljak, 20. svibnja 2019. godine,  svečano je pušten u rad uređaj za magnetsku rezonancu u Općoj bolnici Varaždin. Uređaj, vrijedan 7,1 milijun kuna, danas je počeo raditi za bolničke pacijente, a po potpisivanju ugovora s HZZO-om očekuje se i službeno otvaranje liste čekanja za polikliničke pacijente, rekao je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić. Potreba za nabavkom ovakvog uređaja iskazana je još prije 15 godina, naglasio je župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Inače, riječ je o jednom od sedam novih uređaja za magnetsku rezonancu u Hrvatskoj, što je nabavljen bespovratnim sredstvima Europske unije, iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu projekta Ministarstva zdravstva i samo je dio ulaganja u zdravstvo Varaždinske županije u koje je u proteklih 2,5 godine uloženo oko 400  milijuna kuna, naglasio je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Puštanju u rad uređaja za magnetsku rezonancu prethodio je radni sastanak ministra Kujunžića i čelnika Varaždinske županije s ciljem osmišljavanja daljnje strategije jačanja Specijalnih bolnica u Varaždinskim Toplicama, Novom Marofu i Klenovniku te izgradnji novog objekta s operacijskim dvoranama unutar Opće bolnice Varaždin što bi trebalo uvrstiti u novu financijsku omotnicu Europske unije.

ZAGREB – Budućnost je u Hrvatskoj tema je okruglog stola i tribine Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika koja se održava na Ekonomskom fakultetu u sklopu nacionalne akcije Hrvatska pamet Hrvatskoj. Cilj projekta, koji se održava u suradnji sa šest hrvatskih sveučilišta, je zadržavanje mladih obrazovanih ljudi u Hrvatskoj. „Želimo stvoriti uvjete da mladi barem na trenutak zastanu i zapitaju se možda je stvarno moja budućnost u Hrvatskoj“, rekao je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista.

ZAGREB – Zagrebačka Šalata 12. lipnja udomit će sportsko-humanitarni turnir Gem set Hrvatska koji će okupiti najveće hrvatske sportaše koji će zajedničkim snagama zaigrati tenis kako bi OŠ Tordinci u Vukovarsko-srijemskoj županiji dobila multifunkcionalno sportsko igralište. Riječ je o projektu Zaklade Marin Čilić kojem su se odazvali Luka Modrić, Ivan Rakitić, Dean Lovren, Martin i Valent Sinković, Ivan Klasnić, Ivan Dodig, Bojan Bogdannović kao i druga poznata imena hrvatskog sporta. Cilj turnira je, također, prenijeti poruku o ljubavi prema sportu i naglasiti važnost zdravog razvoja djece i bavljenja sportom.

ZAGREB – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u nazočnosti pomoćnika ministrice znanosti i obrazovanja Mimira Karina ovog ponedjeljka, 20. svibnja 2019. godine održao je radni sastanak s gradonačelnicima, načelnicima i ravnateljima škola kako bi se dogovorile smjernice za izradu mreže školskih ustanova i programa odgoja i obrazovanja kao i odluka o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2019./2020. – Cilj je usuglasiti izradu mreže školskih ustanova čija namjera nije ukidanje manjih škola već da na prostoru cijele Hrvatske, pa tako i Zagrebačke županije bude jednakomjeran pristup osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju, te da učenici u malim i većim sredinama imaju jednake uvjete, rekao je pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin istaknuvši da je dugoročni cilj uvođenje cjelodnevne nastave od 9,00 do 16,00 sati. – Što se tiče predstojeće nastavne godine, njenog početka i praznika, predlažemo usaglašavanje oko modela 4, kako naših škola u Zagrebačkoj županiji, ali i gradu Zagrebu te Krapinsko zagorskoj i Sisačko moslavačkoj županiji- zaključio je župan Stjepan Kožić. Tako bi školski praznici bili podijeljeni u 4 termina, jesenski, dva zimska i proljetne praznike.

ZAGREB – Povodom obilježavanja Nacionalnog dana Zdravih gradova, Grad Zagreb u suradnji s Hrvatskom mrežom zdravih gradova kreće u realizaciju strateškog projekta „Ulaganje u rani razvoj djece kroz intersektorsku suradnju“. Riječ je o projektu koji ima za cilj unaprijediti zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb djece kroz zajedničku suradnju svih relevantnih institucija. Projekt obuhvaća široki broj aktivnosti, a prva u nizu je posjet patronažnih sestara trudnicama već u 16. tjednu trudnoće u svrhu rane procjene njihovog zdravstvenog stanja i informiranja o dostupnim zdravstvenim i socijalnim uslugama, drugi dolazak patronažne sestre predviđen je u 28. tjednu trudnoće, a kako bi se što ranije otkrili postporođajni depresivni poremećaji kod majke, patronažne sestre u kuću ulaze i pet tjedana po porodu. Također, patronažne sestre provode ciljane preglede djeteta periodično do druge godine starosti.

KRAPINA – Ugovore s korisnicima programa centra za mlade Krapinsko-zagorske županije te za dvogodišnje programe udruga koje pružaju podršku ženama žrtvama nasilja u obitelji na području Krapinsko-zagorske županije potpisao je ovaj ponedjeljak, 20. svibnja 2019. godine župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar sa koordinatoricom Mreže udruga Zagor Ivanom Radanović i koordinatoricom Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje Sanjom Cesar. Korisnici programa centra za mlade dobili su 225 tisuća dok su udruge koje pružaju podršku ženama žrtvama nasilja dobile 150 tisuća kuna, odnosno 75 tisuća kuna godišnje. Da županija skladno preporukama mladih izrađuje projekte, a također ima nultu stopu tolerancije za svaku vrstu nasilja, rekao je župan Željko Kolar. – Dobro je da su kroz edukacijske programe žene skupile više hrabrosti te malo više vjeruju u sustav i češće prijavljuju nasilje – zaključio je župan Kolar. Župan Kolar je na potpisivanju najavio realizaciju projekta za osiguravanje smještaja za žene žrtve nasilja koji je u fazi pripreme.

ZAGREB – Jubilarne, 20. dane zagrebačkih jagoda, ovog ponedjeljka, 20. svibnja 2019. godine, na Trgu kralja Tomislava, kao pokrovitelj manifestacije, otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Zagrebački gradonačelnik istaknuo je kako će kvaliteta ovih jagoda u sljedećih mjesec dana osigurati građanima Zagreba i Zagrebačke županije da konzumiraju 1,5 milijuna kg jagoda. Tako se svježe domaće zagrebačke jagode, s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije mogu kupiti od 60 lokalnih proizvođača na oko 70 prodajnih mjesta u gradu.

VARAŽDIN -Druga Međunarodna izložba bučinog ulja Alpe – Adria i 9. Izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske, kao i popratni program i sadržaji, najavljeni su na konferenciji za novinare u ponedjeljak, 20. svibnja 2019.godine u varaždinskoj Županijskoj palači. Na ovim izložbama u subotu, 25. svibnja 2019. godine, cilj je dodatno popularizirati iznimno kvalitetno bučino ulje, kao i povezati proizvođače bučinog ulja s geografskog područja Alpe – Adria da bi se stvorio svojevrstan jaki proizvodni brand. Izložbu su najavili župan Varaždinske županije Radimir Čačić, savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenik župana Tomislav Paljak i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica s 13,9 milijuna kuna povučenih sredstava iz Programa za ruralni razvoj na drugom je mjestu hrvatskih gradova po realizaciji sredstava iz ovog programa. Netipična mjera za financiranje razvoja gradova Koprivnici je poslužila kao odličan alat podizanja kvalitete života u prigradskim naseljima i to gradnjom novog vrtića u Starigradu te nove spojne ceste Reka-Starigrad, ističe gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. Projekt gradnje vrtića u Starigradu vrijedan je 8,4 milijuna kuna, a iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj osigurano je 6,4 milijuna. Za uređenje spojne ceste Reka-Starigrad, iz fondova EU Grad Koprivnica povukao je 7,5 milijuna od ukupno 8,5 milijuna kuna ukupne vrijednosti te investicije čiji je završetak planiran krajem srpnja.

ČAKOVEC – U okviru akcije „Proljeće za Katružu“, nastavljaju se aktivnosti Međimurske zaklade solidarnosti Katruža. Nakon što su članice Društva u Murskom Središću i Nedelišću započele s aktivnostima prodaje katruža i suvenira, u srijedu, 22. svibnja 2019. godine, prodaja će biti nastavljena na tržnici u Svetoj Mariji, a u subotu 25. svibnja akcija će se provoditi u Čakovcu, Prelogu, Belici i drugim mjestima.

loading