Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.06.2016.

Posted in Vijesti

imageKRAPINA – Kao jedini predstavnik Hrvatske, sa trećeg Susreta lidera Jugoistočne Europe i Kine koji je održan od 16. do 18. lipnja u Tangshanu, u pokrajini Habei, vratilo se izaslanstvo Krapinsko-zagorske županije predvođeno županom Željkom Kolarom. Inozemna izaslanstva 16 zemalja Centralne i Istočne Europe, među kojima i Krapinsko-zagorska županija, su u okviru konferencije uspostavila kontakte s gospodarstvenicima provincije Habei koja ima preko 73 milijuna stanovnika i još nekih kineskih gradova, a niz korisnih kontakata imali su zagorski gospodarstvenici. Posebno zanimanje kod kineskih domaćina vlada za zdravstveni turizam, gdje Krapinsko-zagorska županija ima golem potencijal. Gospodarstvenici iz Krapinsko-zagorske županije sa županom Željkom Kolarom posjetili su i gospodarsku izložbu na kojoj je izložbeni prostor imala i  Hrvatska, odnosno krapinsko-zagorska županija. Detalje ovog iznimno važnog posjeta župan Kolar i ostali članovi izaslanstva iznijet će na press konferenciji u Krapini u četvrtak, 23. lipnja.

ZAGREB – Javni poziv za 94 vrtne parcele objavio je Grad Zagreb odnosno Gradski ured za poljoprivredu. Vrtne parcele površine su 50 metara četvornih. Na području Gradske četvrti Novi Zagreb – Zapad ih je 56, na području Gradske četvrti Novi Zagreb – Istok 7, 30 na području Gradske četvrti Peščenica-Žitnjak, na lokaciji Ulica I. gardijske brigade „Tigrovi“ 30 te jedna na području Gradske četvrti Sesvete. Pravo podnošenja zahtjeva za davanje na korištenje vrtne parcele, do kraja lipnja,  ima osoba s prebivalištem na području Grada Zagreba koja nema u vlasništvu, suvlasništvu, zakupu ili na korištenju drugo obradivo zemljište.

ZAGREB –  Sportsko- humanitarnu i kulturno-zabavnu  šestodnevnu manifestaciju „Dan državnosti na Meštroviću“ od 21. do 26. lipnja organizira Društvo športske rekreacije Jarun. Manifestacija će se održati na igralištu OŠ Ivana Meštrovića,  gdje će svakog dana biti održani muški i ženski  malonogometni turniri, večernji koncerti, zabavni park, dani udruga koje će promovirati Dan vatrogasaca, Dan svjesnosti o osobama s oštećenjem vida, Dan izviđača te Dan obuke pasa, revijalne humanitarne utakmice, izložbu oldtimer vozila te humanitarne revijalne utakmice. Pokroviteljica manifestacije je predsjednica RH-a Kolinda Grabar Kitarović.

KRAPINA – Na inicijativu Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije prijavilo se troje obrtnika zainteresiranih za stipendiranje učenika prvih razreda deficitarnih zanimanja, kao što su soboslikar, tesar, monter suhe gradnje, kuhar ili konobar i mesar. Zainteresirani obrtnici za stipendiranje su Ivica Roginić iz Svetog Križa Začretja, koji će sa po 400 kuna mjesečno stipendirati po jednog učenika za soboslikara, tesara i montera suhe gradnje. Branko Greblički Ventek iz Risvice stipendirati će jednog kuhara ili konobara, a iznos stipendije je 500 kuna mjesečno. Željko Borošak iz Klanjca stipendirati će jednog mesara i to s 500 kuna mjesečno. Zainteresirani učenici navedenih zanimanja mogu se osobno javiti obrtnicima, a kontakti su objavljeni na web stranici zagorske Obrtničke komore.

KRIŽEVCI – Puni se i treća poduzetnička zona Gornji Čret u Križevcima. Još dva poduzetnika započinju s izgradnjom proizvodnih hala. Radi se o proizvodnim tvrtkama; jedna ima 20 zaposlenika i preseljenjem u zonu planira i nova, dok će druga zaposliti 20 ljudi. Poduzetnici su dobili građevinske dozvole, a primio ih  je i zamjenik križevačkog gradonačelnika Tomislav Katanović. Poduzetnici su istaknuli kako su zadovoljni brzinom rješavanja njihovih zahtjeva za izdavanjem građevinskih dozvola te ukratko zamjenika Katanovića upoznali s planiranom dinamikom radova u Zoni Gornji Čret. Radovi počinju ovog tjedna, a proizvodnja u njihovim novim pogonima, trebala bi započeti do jeseni. Do sada je ugovore o kupnji zemljišta ili pravu gradnje u Poduzetničkoj zoni Gornji Čret sklopilo šest poduzetnika.

VARAŽDN – S obzirom na devastaciju pješačke staze u parku Vatroslava Jagića nastalu prilikom gradnje hotela,  Grad Varaždin je u dogovoru sa izvoditeljem radova na izgradnji hotela pokrenuo projekt uređenja dijela pješačke staze od Habdelićeve ulice  do Kazališnog trga. Uređenje pješačke staze kroz gradski park koštat će 262.500 kuna. Izvoditelj radova na hotelu platit će 100.000 kuna, a preostali dio izdvojit će grad iz programa održavanje ulica i hodnih površina u povijesnoj jezgri Varaždina. Radovi bi trebali završiti do kraja ovog mjeseca.

ČAKOVEC – Javni uvid u prijedlog Urbanističkog plana uređenja zapadnog dijela čakovečkog naselja Savska Ves počinje danas i trajat će do 21. srpnja. Javni uvid u prijedlog odvija se u prostorijama Odsjeka za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i gradnju Grada Čakovca, radnim danom od 07,00 do 15,00 sati. Javno izlaganje, radi obrazloženja planskih rješenja, održat će se u četvrtak 30. lipnja u Vatrogasnom domu u Savskoj Vesi, s početkom u 19,00 sati.

ZAGREB –  Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zagreb održana je u prostorijama Zagrebačke županije. Akciji su se tradicionalno odazvali zaposlenici Županije i okolnih tvrtki, a prikupljeno je više od 70 doza krvi. Iz Gradskog društva Crvenog križa Zagreb ističu kako su zadovoljni količinom prikupljenih doza te kako se akcijama prikupljanja krvi na ovoj lokaciji odaziva sve veći broj novih dobrovoljnih darivatelja.

loading