Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.06.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB –  Radove, vrijednosti 1,5 milijuna kuna, na izvanrednom održavanju Ulice Josipa Fona te Ulice Josipa Hanuša ispred Zapadnog kolodvora koji će trajati do kraja kolovoza jutros, 20. lipnja 2018. godine je obišao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Radi se o dionici od oko 350 metara prometne površine 4 tisuće četvornih metara na kojoj će biti uređen kolnik obostrani nogostupi te zelene površine. Kako je ovo jedna od zadnjih dionica s kockama u gradu, kako je rekao zagrebački gradonačelnik one će se izvaditi i deponirati za neke druge potrebe sanacije kolnik te će ova prometnica biti presvučena asfaltom. Tako su Fonova i Hanuševa od Međimurske do odvojka Hanuševe zatvorene za sav promet do 31. kolovoza. Na Ulici grada Mainza i Trgu Francuske Republike na dijelu od Slovenske do Reljkovićeve ulice uspostavljen je promet na dva prometna traka, na Talovčevoj ulici je dvosmjeran promet, dok  je odvojkom ulice Josipa Hanuša uspostavljen jednosmjeran promet smjer sjever-jug do ulice Josipa Hanuša.Obilazni pravac za vrijeme radova je Ulica grada Mainza – Trg Francuske Republike – Matka Talovca – odvojak ulice Jospia Hanuša – Josipa Hanuša.

ZAGREB – Grad Zagreb je osnažio mjesnu samoupravu tako što je povećao ovlasti i financijska sredstva kojima raspolažu vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora. Mjesna samouprava u potpunosti je preuzela ovlasti održavanja komunalne infrastrukture koje se odnose na održavanje i čišćenje ulica, parkova i drugih zelenih površina te održavanje odvodnje atmosferskih voda. Odlukom o decentralizaciji Grad je omogućio građanima Zagreba da budu više uključeni u odlučivanje, odnosno da građani sami preko svojih mjesnih odbora odlučuju o vođenju i uređenju četvrti u kojima žive.

ZAGREB – U naselju Podbrežje u srijedu, 20 lipnja 2018. godine, predstavljena je suvremena svjetlovodna mreža s podatkovnim, odnosno kolokacijskim centrom. Riječ je o projektu u sklopu kojeg su u naselju Podbrežje opremljeni sustavi za nadzor temperature i vlage, te sustavi za dojavu i gašenje požara, kontrolu pristupa i video nadzor, klimatizaciju i napajanja električnom energijom, a izgrađena je i mreža za širokopojasni Internet. „Svaki stan u zgradama u Podbrežju ima i svjetlovodnu izgrađenu mrežu koja je povezana s podatkovnim centrom, a stanovnici će moći ostvariti vezu s internetom, televizijom i telefonom. Brzina interneta bit će 100 mbit/s“, istaknula je voditeljica podružnice Holdinga – Zagrebački digitalni grad Gordana Pokrajčić. Vrijednost projekta je oko 2 milijuna i 100 tisuća kuna.

ZAGREB – Konzultacije vezane uz Javni natječaj za dodjelu potpora za poticanje razvoja poduzetništva za 2018. godinu danas, 20. lipnja 2018. godine organizira Upravni odjel za gospodarstvo Zagrebačke županije u prostorijama županije u Zagrebu od 12,00 do 14,00 sati. Konzultacije su predviđene za poduzetnike s područja Zagrebačke županije koji su zainteresirani za prijavu na ovaj natječaj te je preporuka da svi zainteresirani prije dolaska na konzultacije pročitaju tekst Natječaja i Uputa za prijavitelje koje mogu pronaći na mrežnoj stranici županije.

VINICA – Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar posjetio je danas, 20. lipnja 2018. godinu Općinu Vinica u Varaždinskoj županiji gdje je uručio Odluke o sufinanciranju projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u ovoj  godini. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja odobrilo je za sufinanciranje 24 projekta u Varaždinskoj županiji u ukupnom iznosu od 6 milijuna kuna.

ZAGREB – U povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe izložbu Zagrebački tramvajci u koncentracijskom logoru Jasenovac danas, 20. lipnja 2018. godine, na Istočnom ulazu Gradske uprave otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.Ova izložba govori o 30 djelatnika ZET-a koji su stradali u jasenovačkim logorima. Temeljem projekta Spomen područja Jasenovac od 2005. godine krenulo se s personaliziranim istraživanjem stradalih, a suradnjom s Gradom Zagrebom i ZET-om došlo se do ovih podataka koji su objavljeni i u publikaciji, rekao je viši kustos Đorđe Mihovilović.Izložba se može razgledati do 29. lipnja.

KRAPINA – Dvadeset talentiranih krapinskih osnovnoškolaca, koji su osvojili visoka mjesta na županijskim i državnim natjecanjima ugostio je danas, 20. lipnja 2018. godine u svom uredu u Krapini gradonačelnik Zoran Gregurović. – Bonovi u iznosu od 250 do 500 kuna, besplatne ulaznice za kino, godišnja članarina za gradsku knjižnicu te suveniri simbolični su pokloni kojima želimo pokazati da cijenimo njihov trud i zalaganje te da su ponos svojih roditelja, ali i grada Krapine – rekao je gradonačelnik Gregurović dodajući da će od iduće godine grad za ovu svrhu izdvojiti 15 tisuća kuna, a nagrade će se dodijeliti i mentorima. Inače, za učenike i centar izvrsnosti, Grad Krapina daje 130 tisuća kuna na godišnjoj razini.

ČAKOVEC – Međimurska županija je na svojim web stranicama uputila obavijest o produženju roka za podnošenje zahtjeva za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada do 30. lipnja. Svi koji nisu podnijeli pravovremene zahtjeve za legalizaciju, kao i oni kojima je zahtjev za rješenjem odbijen ili obustavljen,mogu do tog datuma podnijeti nove zahtjeve Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije sa sjedištem u Čakovcu, te u Ispostavama Prelog i Mursko Središće.

KOPRIVNICA – Predstavnike Saveza udruga umirovljenika Koprivničko-križevačke županije, danas, 20. lipnja 2018. godine u prostorima županijske uprave primio je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Bila je to prilika da im župan čestita na sjajnim rezultatima i osvajanju ekipnog prvog mjesta na   24. Međužupanijskim sportskim susretima umirovljenika.

KRAPINA – Rekreacijom do zdravlja i protiv droge, slogan je 17. Sportskih igara učenika Krapinsko-zagorske županije koje su danas, 20. lipnja 2018. godine svečano otvorene u sportskoj dvorani Srednje škole u Krapini uz mnoštvo malih vrtičaraca. Igre traju do 11. srpnja, učenici se natječu u 11 sportova za 4 dobne kategorije, a natjecanja će se održati u Krapini, Zaboku, Pregradi i Mariji Bistrici. – Cilj ovih natjecanja je popuniti slobodno vrijeme djece nakon završetka nastave, kako bi se bavili sportom i zdravim životom, a ne štetnim aktivnostima – istaknuo je predsjednik Društva sportskih igara učenika Nenad Sikirica dodajući da su sve aktivnosti potpuno besplatne. Otvorenju je prisustvovala i zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek. – Zaista je lijepa činjenica da preko 1 200 mladih sudjeluje u ovim sportskim igrama, a to je krasan  način na koji mladi ljudi naše županije upražnjavaju svoje slobodno vrijeme – rekla je Jasna Petek. Ovaj projekt organizira Društvo sportskih igara učenika, a županijska završna natjecanja održat će se od 2. do 4. srpnja u Krapinskim Toplicama.

RADOBOJ – Manifestacija Noć noćnih leptira održat će se danas, 20. lipnja 2018. godine, kod crkve sv. Jakova u Radoboju od 20,00 do 23,00 sata. U Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježeno je 1018 vrsta noćnih leptira, a cilj ove manifestacije je približiti čarobni svijet noćnih leptira široj javnosti, kao i sakupiti važne podatke o biologiji i ekologiji noćnih leptira. Sudionici manifestacije imat će priliku promatrati i fotografirati noćne leptire na šest do dvadeset svjetlosnih šatora piramida, na kojima se ponekad sakupi i do nekoliko tisuća jedinki.

 

loading