Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.06.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U ljetnim mjesecima, kada su mnogi na godišnjim odmorima, povećava se opasnost od provala. I ove je godine tiskana brošura sa savjetima za građane te letak koji je u suradnji PU Zagrebačke sa Zagrebačkim holdingom distribuiran s računima za režije na adrese više od 380 tisuća Zagrepčana. Tako se građanima savjetuje da novac i nakit ne ostavljaju u svom domu, već da ih pohrane na sigurno mjesto poput trezora u bankama. Uz to, savjetuje se da ključ od stana treba ostaviti pouzdanoj osobi koja će biti u mogućnosti češće obilaziti dom te organizirati da netko češće prazni poštanski sandučić kako se ne bi stekao dojam da u kući ili stanu duže vrijeme nema nikoga. Iako je u prvih pet mjeseci ove godine Policijska uprava zagrebačka zabilježila pad provala u stanove i kuće više od 4%, građani se upozoravaju na učestalije krađe tijekom ljeta.

ČAKOVEC – Odluku o isplati jednokratne financijske potpore redovnim studentima za akademsku godinu 2018./2019. donio je župan Međimurske županije Matija Posavec. Na osnovi nje 2.210 studenata primit će do početka srpnja na svoje račune po 600 kuna jednokratne financijske potpore za podmirenje troškova studiranja. Potpora je dodijeljena svim međimurskim studentima koji su uredno ispunili prijavu i dostavili dokument kojim su dokazali status redovitoga studenta na nekoj od javnih visokoškolskih ustanova ili ustanova s pravom javnosti u zemlji ili inozemstvu.

SAMOBOR – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić predao je časnoj sestri Petri Marjanović, glavarici zagrebačke provincije Družbe sestara služavki malog Isusa, pismo namjere kojim Zagrebačka županija izražava namjeru kupnje nekretnine u središtu Samobora za potrebe proširenja Glazbene škole „Ferdo Livadić“. Zgrada i dvorište, ukupne površine 657 četvornih metara, u vlasništvu su Samostana sv. Ivana Krstitelja. Nekretnina se nalazi uz postojeću zgradu Glazbene škole i namjera njezine kupnje od strane osnivača škole Zagrebačke županije predstavlja veliki korak za glazbeno obrazovanje u Samoboru.- Prilikom rebalansa ovogodišnjega proračuna, na jesen, predložit ćemo osiguranje sredstava za kupnju nekretnine – rekao je župan Kožić. Procijenjena tržišna vrijednost nekretnine iznosi 843.000 kuna.

STUBIČKE TOPLICE – Drugi festival poezije „Nagrada Vesna Parun“, u organizaciji Udruge Modus Vivendi Stubaki, održat će se u petak i subotu, 21. i 22. lipnja u Parku Matije Gupca u Stubičkim Toplicama. U petak će, na pozornici ispred Glazbenog paviljona, gdje je pjesnikinja Vesna Parun napisala svoje posljednje stihove, biti održano predstavljanje knjige „Od aprila do travnja“ autora Saše Muminovića te dramska predstava „Ja koja imam nevinije ruke“ s početkom u 20,30. U subotu će biti održana pjesnička večer na kojoj će sudjelovati 30 pjesnika iz Hrvatske i gosti pjesnici iz Slovenije. Svaki pjesnik će se predstaviti sa jednom autorskom pjesmom po vlastitom izboru, a potom će njihovu izvedbu ocijeniti stručni žiri u kojem će biti i Ludwig Bauer, laureat prošlogodišnjeg festivala i ovogodišnji dobitnik nagrade Vladimir Nazor za književnost. Festival će biti održan pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Radija Kaj.

VARAŽDIN – U Varaždinskoj županiji je održan eTwinning info dan za ravnatelje odgojnih i obrazovnih ustanova, odgojitelje i nastavnike. Cilj nam je unaprijediti kvalitetu života učenicima i omogućiti im zdravo odrastanje, a upravo eTwinning je jedan od načina postizanja tog cilja. Da smo odabrali dobar put pokazuje podatak da smo dobili status Europskog centra za darovite i da imamo čak 20 učenika koji su osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima, rekao je pozdravljajući sudionike zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak. Da eTwinning nije nepoznat zaposlenima u odgojno-obrazovnim ustanovama, dokazuje činjenica je nekoliko vrtića, osnovnih i srednjih škola u Varaždinskoj županiji već dio tog programa. No, potrebe za dodatnom edukacijom ima, što pokazuje broj od 50-ak okupljenih na predavanju.

KOPRIVNICA – Certifikate seljačke tržnice dobilo je 30 proizvođača koji svoje proizvode prodaju na Gradskoj tržnici Koprivnici koja već sedam godina u suradnji s partnerima provodi ovaj projekt. Iz godine u godinu raste broj certificiranih proizvođača, naglasio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić te naglasio kako građani vole doći na koprivničku tržnicu i kupovati proizvode koji su došli s polja i imaju izvornu kvalitetu i garanciju. Ovim projektom, kojem je cilj promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koji kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštititi ga od nelojalne konkurencije, OPG-i koji svoje proizvode prodaju na tržnici u Koprivnici dobili su oznaku „Proizvodi hrvatskog seljaka“.

loading