Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.07.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zajedničku deklaraciju protiv suvremenog ropstva potpisat će sutra u Vatikanu, u Papinskim akademijama znanosti i društvenih znanosti, zajedno s 48 kolega gradonačelnika, guvernera i predsjednika udruga gradova Europe i Svijeta, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Svečanost potpisivanja bit će kruna cjelodnevnog Simpozija na temu „Suvremeno ropstvo i klimatske promjene: Obveza gradova“. Sudionike programa pozdravit će kancelar msgr. Marcelo Sancez Sorondo, a u radnom dijelu slijede izlaganja i rasprava s ciljem podizanja svijesti građana o povezanosti i akutnosti problema klimatskih promjena i suvremenog ropstva. Cilj je naglasiti važnu ulogu gradova i njihovih uprava u rješavanju tih problema.

TUHELJ – Na temu investicija u školstvu na području Krapinsko-zagorske županije, koje su vrijedne 3,7 milijuna kuna,  konferencija za novinare održana je danas u Tuhlju, gdje se obnavlja krov Osnovne škole. Investicije se realiziraju tijekom ljetnih školskih praznika na 12 škola, a odnose se na njihovu energetsku obnovu, adaptaciju ili opremanje. Osim o aktualnim investicijama, na konferenciji su i o budućim investicijskim projektima u školama govorili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek.

ZAGREB – Obnova studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje počinje krajem srpnja ili početkom kolovoza. Promjena neće biti, a obnovu neće odgoditi ni odluka o poništenju postupka javne nabave, tvrdi sanacijski upravitelj Studentskog centra Pejo Pavlović. Obnova povodom Univerzijade vrijedna je 285 milijuna kuna, od čega se 220 milijuna financira iz strukturalnih fondova Europske unije za što će se idući tjedan raspisati natječaj. Ostatak novaca povući će se iz Fonda za zaštitu okoliša, a radovi bi trebali, po riječima upravitelja, početi uskoro, te će se svi studenti do Božića, kao što je i bilo u planu, useliti u domove.

NOVI MAROF – Za novog predsjednika na Skupštini LAG-a PRIZAG izabran je Zdravko Maltar iz Novog Marofa, novi tajnik je Marijan Kopjar iz Novog Marofa, a novi potpredsjednik je Dragutin Hendelja iz Svetog Petra Orehovca. LAG PRIZAG obuhvaća 11 jedinica lokalne samouprave iz 3 županije. Iz Varaždinske županije to su su Grad Novi Marof, općine Breznica, Breznički Hum, Ljubešćica i Visoko; iz Koprivničko–Križevačke županije općine Gornja Rijeka, Kalnik i Sveti Petar Orehovec; a iz Krapinsko–Zagorske županije općine Budinščina, Hrašćina i Konjščina. LAG PRIZAG ovih dana očekuje kandidatura na natječaj za provedbu podmjere 19.1. »Pripremna pomoć« iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

LUDBREG – Svjetsko prvenstvo u zrakoplovnim modelima kategorije F3K  otvoreno je sinoć i trajat će do  do 26. srpnja u Ludbregu. Organizatori ovog najvećeg sportskog događaja ikad održanog u Ludbregu su Aeroklub ,,Rudolf Fizir” Ludbreg, Grad Ludbreg i Hrvatski zrakoplovni savez. Na svjetskom prvenstvu aeromodelara u F3K kategoriji sudjeluje preko  200 natjecatelja iz 33 države. Organizaciju  ovog velikog natjecanja ludbreškom je aeroklubu povjerila Svjetska zrakoplovna organizacija.

ĐURĐEVAC – Uplatu izvođačima radova u Programu povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kućanstava grada Đurđevca obavili su u petak Grad Đurđevac i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U okviru programa, 17 korisnika je realiziralo mjeru zamjene stare i energetski neučinkovite stolarije te mjeru izrade vanjske toplinske ovojnice s  ciljem povećanja energetske učinkovitosti i smanjenja troškova režija obiteljskih kuća. Ukupna vrijednost programa je oko 984 tisuće kuna, Fond za zaštitu okoliša i Grad Đurđevac sufinancirali su oko 494 tisuće, odnosno 50% troškova do maksimalnog iznosa od 37.500 kuna po korisniku.

ZAGREB – Gotovo 3.000 više noćenja u prvih je šest mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje lani, ostvareno je u gradovima Zagrebačke županije.Tako je u prvoj polovici ove godine bilo na području županije evidentirano 39.796 noćenja, a lani 37.055. Porastao je i broj dolazaka, s 22.934 na 23.617, što je porast od tri posto. Od toga je 3.000 više stranih gostiju nego domaćih.Što se tiče noćenja, najviše ih je ostvareno u Velikoj Gorici 11.255, gotovo 2.000 više nego u istom razdoblju prošle godine. Na drugom mjestu je Samobor, a zatim i ostali gradovi.

BEDEKOVČINA – U Poljski grad Opole, nakon obavljenih priprema, na vatrogasnu Olimpijadu otputovala je ženska ekipa mladeži DVD Bedekovčina. Ekipu je i za ovo natjecanje pripremao sa suradnicima iskusni dugogodišnji vatrogasac Željko Odak. Svoj odlazak na olimpijadu ženska ekipa izborila je još prošle godine osvojivši prvo mjesto na državnom natjecanju ženskih ekipa Hrvatske u Čakovcu. U Poljsku je otputovala i muška ekipa DVD Novi Marof kao najbolje muška ekipa mladeži u Republici Hrvatskoj.

NEDELIŠĆE – Bioinstitut iz Čakovca, ovoga će tjedna provoditi akciju suzbijanja komaraca u naseljima Slakovec, Črečan, Pretetinec i Dunjkovec, na području općine Nedelišće. U Slakovcu i Črečanu , tretiranje komaraca odvijat će se  u srijedu 22. srpnja, u sumrak i svitanje, pomoću posebnih uređaja s tla, dok će se tretiranje komaraca na području naselja Pretetinec i Dunjkovec, kao i kanala Črečan istovremeno obavljati insekticidom po čitavoj površini ručno. Na području Nedelišća suzbijanje komaraca provodi se organizirano, a temelji se na trajnom otkrivanju i praćenju njihovih legla i skrovišta te stručnoj i kontroliranoj primjeni bioloških i kemijskih metoda suzbijanja.

loading