Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.07.2016.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Koprivnički Renesansni festival i ove je godine proglašen jednim od Top događanja u Hrvatskoj. Odluku je donijela Hrvatska turistička zajednica te je Renesansni festival, osim ovog vrijednog statusa koji nosi javno priznanje za manifestaciju međunarodnog karaktera, dobio i financijsku nagradu. Turistička zajednica grada Koprivnice, koja organizira manifestaciju, dobit će 200 tisuća kuna bespovratne potpore, ističe zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić. Renesansni festival, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije, održat će se posljednjeg tjedna kolovoza, od 25. do 28. kolovoza na koprivničkim gradskim bedemima, a tema je renesansna glazba.

ZAGREB – Dva nova mljekomata proizvođača s područja Zagrebačke županije puštena su u rad u novozagrebačkom  naselju Sopot i Dugave. Kvalitetno, domaće i zdravo mlijeko u ova dva, baš kao i mljekomat na Savici,  pune se mlijekom s farme muznih krava OPG-a Josipa Mužinića iz Donje Zeline. Kapacitet mljekomata je 400 litara, građanima je dostupan od 6,00 do 22,00 sata, te se svakodnevno puni svježim mlijekom. Riječ je o projektu zadruge „Proizvodi sela“  kojim se direktnom prodajom dnevno svježeg mlijeka, ali i sira, vrhnja, putra, značajno pomaže opstojnost manjih poljoprivrednih gospodarstva , istaknuo je upravitelj Zadruge Darko Pavičević. Zagrebačka županija do sada je pomogla ovaj projekt s ukupno 700 tisuća kuna, naglasio je zamjenik župana Rudolf Vujević. Ovo su deveti i deseti mljekomat koji je Mljekarsko stočarska zadruga „Proizvodi sela“ pustila u rad na području  Grada Zagreba.

SOKOLOVAC – Delegacija Koprivničko-križevačke županije, predvođena županom Darkom Korenom, danas je obišla gradilišta škola u Sokolovcu i Legradu. Otvorenjem početkom nove školske godine ujedno završava veliki investicijski ciklus Koprivničko-križevačke županije vrijedan 40-ak milijuna kuna, podsjeća župan Koren te ističe kako su škole u Sokolovcu i Legradu izrađene vlastitim sredstvima Koprivničko-križevačke županije. Učenici će od nove školske godine pohađati nastavu u novim školskim prostorima. U narednom investicijskom ciklusu planirana je izgradnja osam škola i školskih-sportskih dvorana u Koprivničko-križevačkoj županiji, vrijednih 200 milijuna kuna, no trenutno su projekti na čekanju, jer su se trebali graditi prema modelu javno-privatnog partnerstva.

ZAGREB – Zagrebačka županija  jedna je od gospodarski najstabilnijih županija u Republici Hrvatskoj. Prema broju poduzetnika je na četvrtom mjestu, a gledajući porast njihovih ukupnih prihoda od 12,5% u 2015. godini svrstana je na drugo mjesto, odmah iza Grada Zagreba. Također, uspoređujući ostvareni neto financijski rezultat poduzetnika tj. razliku između ostvarene dobiti i gubitka svih poduzetnika poboljšan je položaj i sada je druga županija iza Zagreba. Porasle su  i investicije za 18,2%, pa je dugotrajna imovina poduzetnika s područja Zagrebačke županije vrjednija 6% u odnosu na 2014. godinu, ističe župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

ZAGREB – Gradska plinara u postupku je nabave gotovo 6 tisuća uređaja za očitavanje brojila putem radijske frekvencije od kojih je 3 tisuće namijenjeno za ugradnju u domove Zagrepčana, dok će 820 biti ugrađeno u gospodarske objekte. Ugradnja daljinskog očitavanja bit će besplatna za one objekte koji su u planu Plinare, a svi ostali koji žele ugradnju takvog uređaja plati će 700 kuna.

KRAPINA – Otvorene su prijave za 14. Europski tjedan regija i gradova koji će se od 10. do 13. listopada održati u Bruxellesu. Tradicionalno, događanje će okupiti predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave, lokalnih i regionalnih agencija, regionalnih gospodarskih komora, ali i predstavnike poslovnog sektora, sveučilišta i organizacija civilnog društva. Osnovni cilj je razmjena dobre prakse i znanja u području razvoja regija i gradova.  Krapinsko-zagorska županija i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske organiziraju radionicu koja će se održati 13. listopada u Bruxellesu pod nazivom Kako okrupnjivati male investicijske energetske projekte u velike regionalne projekte. Sudionicima će prikazati sve prednosti spajanja investicijskih projekata u one veće, samim time investitorima zanimljivije,  na primjeru NEWLIGHT projekta financiranog iz ELENA fonda koji REGEA provodi na području Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

VARAŽDIN – Javni natječaj za dodjelu financijskih potpora za sufinanciranje aktivnosti udruga u 2016. godini raspisala je Varaždinska županija. Sufinancirat će se aktivnosti od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Varaždinske županije, prema 13 prioritetnih područja iz strateških županijskih dokumenata. Detalji vezani uz prijavu, kao i prijavni obrazac objavljeni su uz natječaj na web stranicama Varaždinske županije, a rok za podnošenje prijava je 16. kolovoza.

ČAKOVEC – Kazališna družina Pinklec iz Čakovca je na ovogodišnjem međunarodnom festivalu u Kotoru sudjelovala u glavnom programu s predstavama „Bremenski svirači“ i „Pola- pola“. Nakon dvanaest festivalskih dana i šesnaest odigranih predstava glavnog programa, dječji žiri je najboljom na festivalu proglasio predstavu „Pola- pola. Inače, predstava u režiji Renate Carole Gatice je nastala prema tekstu Milene Bogovac i u koprodukciji Kazališne družine Pinklec iz Čakovca te Teatra Poco Loco i Teatra Exit iz Zagreba.

loading