Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.07.2017.

Posted in Vijesti

ZAPREŠIĆ/ZABOK – O sufinanciranju modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić – Zabok, ukupne vrijednosti 81,7 milijuna eura pozitivno se očitovala Europska unija, priopćeno je iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Projekt, čija bi provedba trebala započeti krajem ove godine, a u sklopu kojeg će se rekonstruirati 23,8 kilometara željezničke pruge, ocijenjen je prihvatljivim za sufinanciranje iz fondova EU-a, zahvaljujući pozitivnom mišljenju IQR-a. Ministarstvo će sada u Europsku komisiju poslati prijavu projekta, prema istoj proceduri prema kojoj je prijavljen i Pelješki most, a odluka Europske komisije o financiranju trebala bi biti poznata u sljedeća tri mjeseca.Usporedno s tim, HŽ Infrastruktura kao korisnik projekta provodi postupak javne nabave u svrhu odabira izvođača i početka radova na obnovi željezničke pruge, čime će se omogućiti njezino uključivanje u zagrebački prigradski promet i skratiti vrijeme putovanja.

RUGVICA – U Zagrebačkoj županiji u Općini Rugvica gradi se najveći outlet kompleks u Hrvatskoj “Designer Outlet Croatia”, u koji će biti investirano 88 milijuna eura, a otvorenje se planira za svibanj iduće godine. Designer Outlet Croatia za koji je danas položen kamen temeljac gradit će se u dvije faze, prva s iznosom od oko 60 milijuna eura trebala biti završena u proljeće 2018., a druga u idućih nekoliko godina. Kako je rekao direktor tog outlet centra Branko Mihajlov centar će zaposliti oko 400 ljudi i to je zapravo prvi takav centar u ovom dijelu Europe. Outlet centar će biti na površini od 25 tisuća četvornih metara, imati će oko 150 dućana, odnosno poslovnih prostora, a izgledati će kao mali grad s arhitekturom inspiriranom hrvatskim regijama (Istra, Dalmacija, Slavonija, Zagorje). Ovaj projekt izuzetno je značajan i za Zagrebačku županiju jer će e osigurati nove prihode, nova radna mjesta, a kako je rekao župan Stjepan Kožić u sklopu outleta ce biti i tržnica gdje ce OPG-i moći predstaviti i prodavati svoje proizvode.

ZAGREB – Raspisan je natječaj za davanje u zakup građevinskih zemljišta na području Grada Zagreba. Natječajem se u zakup daje 35 zemljišta od Trešnjevke, Žitnjaka do Zapruđa, Stenjevca, Klare, Dubrave do Trnja. Zemljišta se daju u zakup na tri godine. Rok za podnošenje pisanih prijava je 24. srpnja. Više informacija dostupno je na službenim stranicama Grada.

KOPRIVNICA – Ugovori za obavljanje geodetsko-katastarskih usluga s ciljem izrade katastra nekretnina na području općina Legrad, Đelekovec i Gornja Rijeka potpisani su danas u sjedištu Koprivničko-križevačke županije. nastavak je to napora Državne geodetske uprave u sređivanju evidencije katastra i zemljišnih knjiga. Temeljem danas potpisanih ugovora napravit će se katastarska izmjera na području 4.412 hektara i obuhvatit će 21.080 katastarskih čestica, ističe ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek dok koprivničko-križevački župan Darko Koren naglašava kako je ovo dodatni iskorak u segmentu katastarskih izmjera u podravsko-prigorskim općinama. Vrijednost danas potpisanih ugovora je oko 15,8 milijuna kuna. Koprivničko-križevačka županija sufinancira 15%, odnosno 2,4 milijuna kuna u naredne četiri godine.

ZAPREŠIĆ – U Novim Dvorima danas je održan sastanak projektanata, arhitekata, konzervatora i predstavnika Grada na kojem je predstavljen projekt obnove dvorca bana Jelačića. Kako ističe gradonačelnik Zaprešića, Željko Turk, cjelokupni prostor Novih Dvora dobit će novu namjenu. „U prizemlju će biti multimedijalni muzej o banu Josipu Jelačiću, na prvom katu konferencijska dvorana a podrumske prostorije bile bi namijenjene ugostiteljskoj djelatnosti“, istaknuo je gradonačelnik Željko Turk. Vrijednost izrade projektne dokumentacije je 5 milijuna kuna koja su osigurana iz europskih fondova. Vrijednost cjelokupne obnove zaprešićkih Novih Dvora procjenjuje se na oko 80 milijun kuna.

VARAŽDIN – U osnovnim školama kojima je osnivač Varaždinska županija završile su sve aktivnosti oko otkupa, razmjene i dokupa novih udžbenika kako bi sve učenike uključene u projekt prvog dana nastave u novoj školskoj godini dočekali kompletirani udžbenici. Većina udžbenika vraćenih u škole je u dobrom stanju premda ih je koristila već  treća generacija učenika. Dio knjiga otkupljen je od učenika koji su završili školovanje i za njih je  utrošeno 234 tisuće kuna, dok će za potrebe kupnje novih udžbenika koji nedostaju po školama, Varaždinska županija izdvojiti još milijun i 66 tisuća kuna. Osim za učenike svoje 33 osnovne škole, Županija se i ove godine uključila u sufinanciranje nabave udžbenika za 99 učenika koji polaze neku od varaždinskih škola i Centar za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“, a imaju prebivalište izvan Varaždina, te za 21 učenika s područja Sudovca koji spadaju u upisno područje u Koprivničko-križevačkoj županiji.

ZAGREB – Otvoreni poziv za dostavu projektnih prijedloga za ostvarenje specifičnog cilja 3d2 „Povećana inovativnost MSP–ova“, u ukupnoj vrijednosti od 114 milijuna kuna raspisao je Europski fond za regionalni razvoj. Poziv, koji je dostupan na web-u Zagrebačke županije, ima za cilj potaknuti poslovne aktivnosti i pokrenuti proizvodnju novih proizvoda i usluga te ostvarivanje pozitivnih poslovnih rezultata i rasta poduzeća s potencijalom na međunarodnoj razini. Sredstva su namijenjena za financiranje aktivnosti namijenjenih primjeni rezultata istraživanja, razvoja i inovacija te aktivnosti koje uključuju i inovacije procesa i organizacije poslovanja, pribavljanje i dobivanje patenata i drugih oblika nematerijalnog vlasništva, savjetodavne usluge za inovacije te usluge podrške inovacijama. Zahtjevi za dodjelu bespovratnih sredstva mogu se podnositi Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta do 31. prosinca.

ZAGREB – Osma po redu sajamska izložba Krapinsko-zagorske županije pod nazivom „100% ZAGORSKO“ u Zagrebu održat će se u petak i subotu, 15. i 16. rujna 2017. godine na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Cilj ove manifestacije je zajedničkim snagama kroz prezentaciju proizvoda i usluga promovirati Krapinsko-zagorsku županiju kao destinaciju u kojoj se njeguje tradicija, vrednuje kvaliteta proizvoda i usluga te kao županiju koja na autohtonim proizvodima i tradiciji gradi robne marke i turističke brendove. Župan Željko Kolar raspisao je stoga javni poziv za sudjelovanje na ovoj dvodnevnoj manifestaciji koja predstavlja poveznicu između malih proizvođača i krajnjih potrošača. Poziv je upućen poljoprivrednim proizvođačima, udrugama, zadrugama, obrtima i tvrtkama koje imaju sjedište te proizvode na području Krapinsko-zagorske županije, a prijaviti se mogu do 11. kolovoza 2017. godine. Prijavnica za sudjelovanje dostupna je na web stranici županije.

ZAGREB – Nakon što je Agencija za znanost i visoko obrazovanje izvijestila da je na ljetnom  upisnom roku pravo upisa na studijske programe visokih učilišta u sljedećoj akademskoj godini ostvario 28.331 kandidat pokazalo se da je najviše slobodnih mjesta ostalo na fakultetima zagrebačkog sveučilišta. Oni kandidati koji se nisu uspjeli upisati na željeni studijski program, mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta. Takvih slobodnih mjesta na Zagrebačkom sveučilištu je 1473. Inače najpoželjniji studijski programi bili su Logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i stručni studij Fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu.

LUDBREG – O nagradi što ju je gradu Ludbregu dodijelilo europsko poslovno udruženje iz Oxforda, zatim o ludbreškim EU projektima i drugim temama, bilo je riječi na konferenciji za novinare u uredu gradonačelnika Ludbrega. O ovim je temama uz ludbreškog gradonačelnika Dubravka Bilića govorio župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Govoreći o uspješnosti privlačenja eu sredstava u Ludbreg, gradonačelnik Bilić istaknuo je kako je u Ludbregu od 2013. godine do danas u razne projekte investirano gotovo 32 milijuna kuna sredstava iz eu fondova, a brojni su projekti već odobreni ili su u pripremi.  Dokaz uspješnosti Ludbrega u ne samo hrvatskim već i europskim okvirima predstavlja nagrada koju je gradu dodijelilo europsko poslovno udruženje iz Oxforda. Župan Radimir Čačić istaknuo je kako je Ludbreg najuspješniji grad u privlačenju novca u Varaždinskoj županiji te dodao kako će u svojim projektima sasvim sigurno imati i podršku županije.

KRAPINSKE TOPLICE – Šesti Badl Fest počinje danas u 18,00 sati u Krapinskim Toplicama otvorenjem izložbe Filatelističkog društva Zaboky i predstavljanjem poštanskog žiga posvećenog BadlFestu. U pet dana ove tradicionalne manifestacije, organizirane u čast Jakoba Badla – utemeljitelja zdravstvenog turizma u Krapinskim Toplicama, posjetitelje očekuju kazališne predstave, izložbe, bogata gastronomska ponuda te sportski program koji je ove godine dodatno proširen. Kao i svake godine do sada, goste koji dolaze iz Zagorja ali i iz drugih krajeva, privući će zvučna imena sa hrvatske glazbene scene te će uz zvukove rock-a, blues-a i klasike dodatno uživati u ljetnoj atmosferi Krapinskih Toplica.

ZAGREB – Dok se brojni Zagrepčani osvježenje od vrućina traži na moru Ustanova za upravljanje sportskim objektima intenzivno radi na održavanju gradskih kupališta. Tako se ovih dana radi na čišćenju Jaruna od lopoča. Inače renula je sezona kupanja na jezerima Jarun i Bundek koja će trajati do 15. rujna. Na Jarunu se može kupati na kupalištima na Velikom i Malom jezeru, Otoku veslača, Otoku Univerzijade i Otoku Trešnjevci, ali i na Bundeku na Velikom jezeru – istočnoj, zapadnoj i južnoj obali. Na kupalištima je organizirano i dežurstvo liječnika, a o sigurnosti građana na zagrebačkim plažama svakodnevno brine i 30 spasilaca, svakog dana od 10,00 do 20,00 sati, što je i službeno radno vrijeme kupališta.

ČAKOVEC – Peti tjedan Ljetnih sportskih kampova „Svaki tjedan sport jedan“ koje organiziraju Zajednica sportskih udruga Čakovca i Grad Čakovec obilježili su kampovi iz streličarstva i rukometa na pijesku. Inače, već sada na ljetnim sportskim kampovima je sudjelovalo preko 325 školaraca i u Zajednici sportskih udruga Čakovca uvjereni su kako će prošlogodišnja brojka od 1.300 sudjelovanja sigurno biti premašena.

loading