Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.07. 2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Uoči nadolazeće, 15. sjednice Gradske skupštine zagrebački gradonačelnik Milan Bandić održao je u petak, 20. srpnja, konferenciju za medije. Jedna od najzanimljivijih točaka dnevnog reda je novo zaduženje Grada Zagreba za 250 milijuna kuna koji bi trebali biti utrošeni za realizaciju kapitalnih projekata, kao što je izgradnja žičare Sljeme ili izgradnja novih sportskih te objekata za obrazovne, kulturne i zdravstvene ustanove. „Grad Zagreb se zadužuje za 250 milijuna kuna svake godine i u tome ne vidim ništa sporno“, istaknuo je Bandić. Nakon što je na prošloj sjednici Gradske skupštine skinut s dnevnog reda, Zaključak o obustavi radova na Trgu žrtava fašizma našao se na dnevnom redu nadolazeće, 15. sjednice. Gradonačelnik Bandić dodao je da „Gradska skupština nema nadležnost obustaviti radove na Trgu žrtava fašizma, nego nadležna inspekcija koja je već ocijenila da se svi radovi na Trgu žrtava fašizma obavljaju prema zakonu“. Iduća, 15. sjednica Gradske skupštine bit će održana u ponedjeljak, 23. srpnja s početkom u 9,00 sati.

ZAGREB – Iako nisu za nova zaduživanja, Klub gradskih zastupnika HDZ-a podržat će gradonačelnikov Prijedlog zaključka o zaduženju Grada Zagreba za novih 250 milijuna kuna koji bi trebali biti utrošeni za realizaciju kapitalnih projekata, kao što je izgradnja žičare Sljeme ili izgradnja novih sportskih te objekata za obrazovne, kulturne i zdravstvene ustanove, istaknuo je predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić na konferenciji za medije održane u petak, uoči 15. sjednice Gradske skupštine koja će biti održana u ponedjeljak, 23. srpnja. Klub gradskih zastupnika HDZ-a neće podržati Prijedlog zaključka o prestanku radova na Trgu žrtava fašizma zbog toga, jer Gradska skupština nije nadležna za donošenje odluka zabrana o prestanku radova, ali i zbog činjenice da su mišljenja tri nadležna Ministarstva vezana uz slučaj Trga žrtava fašizma – pozitivna.

ZAGREB – S gradovima i općinama Zagrebačke županije, župan Stjepan Kožić potpisao je u petak, 20. srpnja 2018. godine ugovore od dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu 17,8 milijuna kuna za realizaciju projekata u gospodarstvu, poljoprivredi, prometu i komunalnoj infrastrukturi. Iz proračuna Zagrebačke županije tako je jedinicama lokalne samouprave za prometnu i komunalnu infrastrukturu dodijeljeno 10,3 milijuna kuna, za gospodarstvo odnosno razvoj poduzetničkih zona i turističke infrastrukture 2,2 milijuna kuna te za poljoprivredu i ruralni razvoj, kao i obnovu društvenih domova i nerazvrstanih cesta 5,3 milijuna kuna. Ove godine Zagrebačka županija planira potpore u iznosu od rekordnih 87,5 milijuna kuna.

NOVI MAROF – Ugovor vrijedan 852 tisuće kuna za obnovu Dječjeg vrtića Novi Marof, s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadom Murganić, potpisao je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač. Obnova obuhvaća novu ovojnicu, fasadu, prozore, energetski učinkovitu rasvjetu, spuštene stropove, solarne panele na krovu, a također i izgradnju novog igrališta. Vrijednost radova procijenjena je na 2,4 milijuna kuna. Dječji vrtić u  Novovom  Marofu polazi više  od 160 djece, a da bi uvjeti za njihov boravak, ali i rad zaposlenika, bili primjereni, grad će u obnovu uložiti dodatnih 1,6 milijuna kuna.

KRAPINA – Kao nositelj projekta „Baltazar 4“ prijavljenog na Otvoreni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III, Krapinsko-zagorska županija raspisala je javni poziv za podnošenje prijava za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi za predstojeću školsku godinu. Na određeno vrijeme do 10 mjeseci zapošljava se 57 osoba, a uvjeti koje kandidati moraju zadovoljiti su završeno najmanje srednjoškolsko obrazovanje, te da protiv njih nije pokrenut kazneni postupak. Prednost će imati osobe s iskustvom u radu kao pomoćnik u nastavi, koje su sudjelovale u edukacijama za pomoćnike u nastavi, te osobe s iskustvom u volontiranju. Prijave se podnose na adresu Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina, do 27. srpnja 2018. godine.

MURSKO SREDIŠĆE – S ciljem dodjele jednokratne novčane pomoći, Grad Mursko Središće prikuplja popis redovitih studenata sa svog područja. Visina jednokratne novčane pomoći odredit će se prema broju prijavljenih studenata i raspoloživim financijskim sredstvima, a bit će isplaćena početkom studentske godine. Prijavnicu za dodjelu jednokratne novčane pomoći studenti trebaju predati do 15. listopada 2018. godine.

KRAPINA – Sastanak gradonačelnika i načelnika s područja Krapinsko-zagorske županije održan je danas, 20. srpnja 2018. godine, u Krapini. Jedna od tema dnevnog reda bio je status poduzetničkih zona na području županije, odnosno činjenica da ih većina nije registrirana, odnosno u registru ih je tek sedam, te im je samim time umanjena mogućnost apliciranja za sredstva EU fondova. Na današnjem sastanku bilo je govora i o suzbijanju bolesti vinove loze – Zlatna žutica, koja se, kako kaže župan Željko Kolar nije uspjela suzbiti, a kritična je zona već na polovici županije. – Potrebna je velika suradnja svih aktera koji se trude oko rješenja ovog problema koji bi za ovaj, vinorodni kraj, mogao imati nesagledive posljedice, naglašava župan Kolar.

KOPRIVNICA – U Koprivnici je održan je informativni dan o javnim pozivima raspisanim u okviru Programa podrške 2018. Zaklade „Kultura nova“. Cilj je bio što kvalitetnije predstaviti javne pozive koje je Zaklada „Kultura nova“ objavila početkom lipnja, kao i mogućnosti financiranja kroz različita programska područja. Program je predstavila Danijela Šavrljuga Todorović, voditeljica Odjela za programe podrške, a u ime Grada Koprivnice predstavljanju su prisustvovali pročelnici Ana Mlinarić i Dario Jembrek.

RADOBOJ – U sklopu manifestacije „Ljeto u Radoboju“ organiziran je pregršt događanja za sve posjetitelje, a u petak 20. srpnja 2018. godine, od 17,00 sati, na Nogometnom igralištu u Radoboju održava se 1. Međunarodna ćevapčijada. Deset timova natječe se u pripremi ćevapa, a svaki tim ispeći će po pet kilograma ove mesne delicije. Manji dio ćevapa namijenjen je žiriju, a ostatak za besplatnu konzumaciju posjetitelja. Oni naime, kupnjom ulaznice po simboličnoj cijeni od 20 kuna, mogu neograničeno konzumirati pripremljene mesne delicije, ali i sudjelovati u toboli, a sav prihod od ulaznica namijenjen je za realizaciju projekta Fitness park na otvorenom u Radoboju.

ZAGREB – Prilikom izvođenja radova sanacije tramvajskog kolosijeka na Ilici na dijelu od Medulićeve do Kačićeve, do ponedjeljka 30. srpnja do 20,00 sata zauzet je prometni trak, a promet se odvija u smjeru zapada po prometnom traku namijenjenom isključivo za vozila javnog gradskog prijevoza putnika. Stoga, neće biti moguće kretanje vozila iz Ilice prema Kačićevoj, a obilazni pravac je Ilica – Krajiška – Klaićeva – Ulica Republike Austrije – Ilica.

loading