Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.8.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Besplatne razglede grada Zagrepčanima poklanja Turistička zajednica grada Zagreba, od ove subote, 22. kolovoza do 14. studenog. Polasci su predviđeni subotom u 17,00 sati ispred Turističkog informativnog centra na Trgu bana Jelačića. Edukativno razgledavanje grada u pratnji turističkog vodiča trajat će dva sata, a grupu će pratiti i maskota Licitarko, dok će svaki sudionik za uspomenu dobiti licitarsko srce. Obilazak uključuje Trg bana Jelačića, Katedralu, Dolac, Tkalčićevu, Radićevu i Gornji grad, gdje se nalaze kostimirani likovi iz Zagrebačkog vremeplova. Svi zainteresirani mogu se prijaviti od 9, 00 sati, isključivo petkom za sljedeći dan, na broj telefona 099 322 7557.

ČAKOVEC – Prva i za sada jedina županija u Hrvatskoj koja je uvela jedinstvene projekte besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce, kao i prijevoz za osnovno i srednjoškolce, te osigurala asistente u nastavi je Međimurska županija, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare na temu školstva međimurski župan Matija Posavec. Županija je otišla i korak dalje, pa će od ove godine svoje asistente imati i vrtićka djeca. Besplatni udžbenici će dočekati sve školarce na klupama već prvog dana nastave, za što su se pobrinuli Međimurska županija te međimurske općine i gradovi sa oko milijun kuna. Prijevoz učenika vlakom i autobusom besplatan će biti prvih tjedan dana nastave, a nakon toga će jedini jednokratni trošak za roditelje biti sto kuna koliko će stajati elektronski putnički pokaz. Županija je ove godine uložila rekordna sredstva i u infrastrukturu, obnovivši gotovo sve škole kojima je osnivatelj.

KOPRIVNICA – O problematici financiranja ŽUC-a raspravljalo se danas na konferenciji za novinare u prostorijama Koprivničko-križevačke županije. Naime, potrebe održavanja 832 kilometra cesta na području županije, Županijska uprava za ceste ne može pratiti iz svoje nadležnosti te zbog smanjivanja proračuna, a radi donošenja novog pravilnika, financiranje ŽUC-a postaje neodrživo. Naime, naknada za uporabu javnih cesta koja se plaća pri registraciji vozila za autobuse, kamione i priključna vozila bit će od 20 do 40 posto jeftinija od 1. siječnja 2016., što znači da će bez 99,5 milijuna kuna ostati sve županijske uprave za ceste koje se financiraju iz naknade za uporabu javnih cesta. U koprivničko-križevačkom ŽUC-u tvrde kako je praksa pokazala da je i 38 milijuna kuna nedovoljno za održavanje županijskih lokalnih cesta, a njihov je proračun za 2016. planiran na svega 25 milijuna kuna.

VARAŽDIN – Ponukan podacima u povećanom broju krađa bicikala u Varaždinu,  varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, odlučio je poduzeti niz mjera kako bi  spriječio taj negativan trend.  Tako je  na današnjoj sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta jedina točka dnevnog reda bila problematika krađe bicikala na području grada. Radit će se prije svega na prevenciji istaknuto je na sjednici i to postavljanjem video nadzora na više mjesta u gradu, kao i većim angažmanom komunalnog i prometnog redarstva, te policije. Pred osnovnim školama zamijenit će se sustavi za video- nadzor, a kroz medijsku kampanju građane će se pozvati na bolju samozaštitu,  prije svega poticanjem na registriranje bicikala što je moguće napraviti i putem web aplikacije koja se nalazi na internetskim stranicama varaždinske policije i grada Varaždina. Razmatra se i projekt osiguravanja garažnih prostora za bicikle u gradu.

ZABOK – Zbog dobrog poslovanja, Opća bolnica Zabok dobila je više novca, što je rezultat povećanog broja operacija i pregleda. Odrađeno je 1.000 operacija više nego u istom razdoblju prošle godine, a kroz Poliklinike je prošlo 25.000 pacijenata više, izjavio je sanacijski upravitelj Tihomir Vančina. U zabočkoj Općoj bolnici, koja je od 1. siječnja postala i veteranska bolnica, preglede je obavilo i više od 1.500 branitelja, a njihov se broj iz dana u dan povećava. Za braniteljsku populaciju, ali i za sve druge pacijente, bolnica je osnažena zapošljavanjem psihologinje, no velik dio posla odrađuje i drugo osoblje, tako da su pozitivni rezultati upravo njihova zasluga, kaže sanacijski upravitelj i napominje, da je bolnica smanjila obveze za 4 milijuna kuna.

ZAGREB – Natječaj za Vinsku kraljicu za 2016. godinu raspisala je Zagrebačka županija. Vinska kraljica može postati djevojka između 18 i 28 godina, koja je državljanka Republike Hrvatske s prebivalištem na području Zagrebačke županije. Njezina dužnost tijekom sljedeće godine bit će promoviranje županijskih vina, vinogradarstva i vinorodne regije Zagrebačke županije. Stručni sud ocjenjivat će poznavanje vina i jela Zagrebačke županije te njihovo sljubljivanje, poznavanje vinogradarsko-vinarske tradicije i običaja, opću kulturu, javni nastup, itd. Krunidba Vinske kraljice tradicionalno se održava na prigodnoj svečanosti u studenom. Natječaj je otvoren do 4. rujna.

KOPRIVNICA – Radove na izgradnji školskih objekata i sportskih dvorana u Cirkveni, Sokolovcu i Legradu, obišli su župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i njegov zamjenik Ivan Pal zajedno s načelnicima općina, ravnateljima škola i predstavnicima izvođača radova. U područnoj školi Cirkvena u tijeku je izvođenje II. faze radova koja je obuhvatila rušenje stare te uređenje nove zgrade, njeno opremanje i uređenje okoliša. Dogradnja škole i izgradnja sportske dvorane u Sokolovcu odvija se predviđenom dinamikom, ukupna vrijednost projekta iznosi oko 9,5 milijuna kuna, a završetkom projekta biti će stvoreni uvjeti za održavanje jednosmjenske nastave. U Legradu se trenutno izvode građevinski radovi na izgradnji škole i sportske dvorane. Ukupna vrijednost ovih kapitalnih investicija iznosi oko 38 milijuna kuna.

VARAŽDIN – Podaci varaždinske policije pokazuju da je u prvih sedam mjeseci na području Varaždina  ukradeno 250 bicikala, što je za gotovo 70 više nego u istom razdoblju prošle godine. Ponukan ovim pokazateljima, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, odlučio je poduzeti niz mjera kako bi u gradu  spriječio taj negativan trend. Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Varaždina, razmotrit će problematiku krađe bicikala na području rada na današnjoj sjednici.

DONJI KRALJEVEC – Osamdeset zaštitnih opasača, potopna pumpa za vodu, vatrogasne sjekire, rasvjetne svjetiljke, dva usisavača od 70 litara za usisavanje i ispumpavanje vode prilikom poplava i  usisne cijevi čine vrijednu donaciju koja je DVD-u iz Donjeg Kraljevca u Međimurju stigla iz Profesionalne vatrogasne postrojbe grada Regensburga. Delegacija regensburške postrojbe će u rujnu i posjetiti Dobrovoljno vatrogasno društvo Donjeg Kraljevca kako bi se osobno uvjerila da je njihova oprema u dobrim i sposobnim rukama, te da vidi na koji način još može pomoću u daljnjem opremanju postrojbe.

KRIŽEVCI – U tijeku su radovi  na rekonstrukciji Potočke ulice u Križevcima, a do kraja studenog u ovoj će ulici biti postavljen novi kolnik, nogostup i odvodnja. Rekonstrukcija ove ulice provodi se u suradnji grada Križevaca, Županijske uprave za ceste Koprivničko-križevačke županije  i Komunalnog poduzeća Križevci. Da radovi vrijedni oko milijun i 800 tisuća kuna dobro napreduju,  uvjerili su se prilikom nedavnog obilaska križevački gradonačelnik Branko Hrg, njegov zamjenik  Tomislav Katanović i ravnatelj Županijske uprave za ceste Dragutin Guzalić.

ZAGREB – Građani Zagreba već su iskazali želju da jedna ulica u gradu nosi ime velikog pjevača i kantautora, Arsena Dedića. Inicijativu je pokrenuo član Facebook grupe “Zakaj volim Zagreb”, a to su pridržali brojni članovi grupe. O ovom prijedlogu moglo bi već sljedeći tjedan raspravljati skupštinski odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova.

loading