Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.08.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Grad Zagreb je raspisao Javni natječaj za dodjelu potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti. Prijave se podnose do 3. rujna,  a korisnici ovih potpora mogu biti obrti, djelatnosti slobodnih zanimanja te mikro, mala i srednja trgovačka društva. Korisnici potpora moraju imati sjedište na području grada Zagreba i obavljati tradicijsku, deficitarnu ili proizvodnu obrtničku djelatnost. Uvjet je da poslovni subjekt ima zaposlenog vlasnika ili najmanje jednog zaposlenog radnika u punom radnom vremenu najmanje 3 mjeseca prije raspisivanja natječaja. Radi li se o novoosnovanom obrtu, on mora imati upisan datum početka obavljanja obrta i dokaz o zaposlenoj osobi u punom radnom vremenu.

ZAGREB – Među 20 najboljih robotičkih ekipa na svijetu plasirali su se mladi hrvatski robotičari, nakon ovogodišnjeg svjetskog natjecanja u robotici za učenike srednjih škola FIRST GLOBAL Challenge, koje je održano u Mexico Cityju, priopćeno je  iz Hrvatskog robotičkog saveza. U konkurenciji 161 ekipe iz 155 država svijeta, u prvih 20 plasirala se hrvatska reprezentacija koju su predstavljali Leon Stjepan Uroić iz zagrebačke XV. gimnazije, Matej Đudarić iz Tehničke škole Ruđer Bošković i Nika Crnković iz V. gimnazije, sa mentorima Borisom Kržićem i  Anom Sović Kržić.

ZAGREB – Rotor na Aveniji Dubrovnik i Sarajevskoj cesti u Zapruđu u ponedjeljak, 20. kolovoza ponovno je otvoren za promet. Radovi obnove sloja asfalta i svjetlosne signalizacije oko rotora počeli su prošli četvrtak i završeni su prije zadanog roka. Podsjećamo, rekonstrukcija rotora u Zapruđu prva je faza radova rekonstrukcije Avenije Dubrovnik. Radovi na prometnici dugoj tisuću 400 metara vrijedni su oko 5 milijuna kuna, trebali bi trajati još naredna dva tjedna do kada će se promet, do Avenije Većeslava Holjevca, odvijati obilaznim pravcima.

KOPRIVNICA – Povijesni mega spektakl, Renesansni festival po 13. puta održat će se od 23. do 26. kolovoza 2018. godine na koprivničkim Gradskim bedemima. Na današnjoj konferenciji za medije, 20. kolovoza 2018. godine, predstavljen je program. Glavna tema manifestacije je tajne željeza, objašnjava Ivan Valent iz Muzeja grada Koprivnice i kaže kako će tijekom četiri dana rekonstruirati četiri peći te prikazati cjelokupni proces taljenja željeza. Direktor Turističke zajednice Grada Koprivnice i autor manifestacije Renato Labazan naglašava kako su i ove godine pripremljene neke novine, od koji se izdvaja labirint, dimenzija 23×23 metara i visine 1,90 metara. Manifestacija raste iz godine u godinu i uspješna je kontinentalna turistička manifestacija, ponosno naglašava gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. I ove će godine sudjelovati više od 1000 kostimiranih izvođača iz Koprivnice i Hrvatske, ali i iz 15-ak europskih zemalja.

ZAGREB – Sezona 2018./19. Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu donosi bogat program u kojemu će se na pozornici izmjenjivati najveći svjetski orkestri, dirigenti, solisti i hrvatska glazbena reprezentacija. Prvi koncert  je glasovita “Simfonija tisuće” Gustava Mahlera u dvije izvedbe Zagrebačke filharmonije i to 27. i 29. rujna. Filharmoničarima će se pridružiti Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Komorni zbor Ivan Filipović i Djevojački zbor Zvjezdice, te niz uglednih domaćih solista, Kristina Kolar, Valentina Fijačko Kobić, Marija Kuhar Šoša, Martina Gojčeta Silić, Ivana Srbljan, Nikolai Schukoff, Ljubomir Puškarić i Luciano Batinić. Koncertima će ravnati maestro Dmitrij Kitajenko.

ZAGREB – Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije raspisala je javni poziv za dodjelu 350.000 kuna za financiranje putnih troškova kulturno-umjetničkim udrugama za gostovanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Prijave se primaju do utroška sredstava, a najkasnije do 15. prosinca. Pravo prijave imaju članice Zajednice  sa sjedištem i područjem djelovanja na području Zagrebačke županije. Udruge mogu prijaviti jedan odlazak na gostovanje u Hrvatskoj te na jedno u inozemstvo. Maksimalni iznos koji se može prijaviti po jednom projektu je 10.000 kuna. Detaljne informacije kao i obrazac prijavnice dostupni su na mrežnoj stranici Zagrebačke županije.

KRAPINA – Krapinsko–zagorska županija je desetu godinu zaredom osigurala sredstva za sufinanciranje troškova nabave udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih i srednjih škola, a riječ je o 200 tisuća kuna. Visina prosječnog mjesečnog prihoda za ostvarivanje ovog prava povećana je u odnosu na prošlu godinu za iznos od 300 kuna po kućanstvu, a pravo na pomoć može ostvariti jednoroditeljska obitelj s jednim ili dvoje djece na redovitom školovanju u iznosu od 500 kuna, obitelj s troje djece u iznosu od 750 kuna te obitelj sa četvero ili više djece u iznosu od tisuću kuna. Zahtjevi za ostvarivanje prava podnose se do 31. listopada 2018. godine.

ČAKOVEC – Započela je izgradnja nove prometnice u Savskoj Vesi u Čakovcu. U tijeku je izvođenje pripremnih zemljanih radova, nakon čega kreće postavljanje vodovodne i kanalizacijske mreže. Trenutna faza radova vrijedna je 80 tisuća kuna, a sredstva su osigurana u gradskom proračunu dok će se izgradnja kanalizacijske i vodovodne mreže financirati iz naknade za razvoj koja se plaća u cijeni vode. U tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na manjem dijelu preostale dionice nove ulice, gdje bi radovi trebali početi dogodine. U konačnici, nova ulica bit će duga gotovo kilometar, a uz nju će biti 90-tak novih gradilišta.

VARAŽDIN – Caritas Varaždinske biskupije uspješno je aplicirao na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te su mu dodijeljena bespovratna sredstva za projekt „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i osnovne materijalne pomoći“ iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije 2014. – 2020. Ukupno je putem ovog projekta povučeno 1 milijun i 890 tisuća kuna europskog novca što će, poručuju u Caritasu Varaždinske biskupije, biti dovoljno za jednogodišnje financiranje toplih obroka za oko 200 korisnika Caritasove Pučke kuhinje.

KOPRIVNICA – Još jednu akciju prikupljanja donacija za Socijalnu samoposlugu provelo je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica. Koprivničanci su prikupili 110 kilograma raznih prehrambenih namirnica, najviše brašna, tjestenine, riže, ulja i soli, te 27 komada higijenskih potrepština. Prikupljeno će biti podijeljeno korisnicima koprivničke Socijalne samoposluge gdje svake srijede korisnici preuzimaju pakete s osnovnim prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama.

loading