Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.08.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Natječaj za izvođenje građevinskih radova, nakon kojih bi tržnica u Španskom trebala dobiti dugo željenu nadstrešnicu raspisao je Grad Zagreb. Javna nabava vrijedna je 4,5 milijuna kuna, a kad radovi budu završeni, tržnica će, osim nadstrešnice od čelika, imati i LED rasvjetu, novi pod i terasu te uzemljenje i sustav zaštite od munje. Postavit će se i suvremeni sustav za slučaj požara, a kako postojeći vodoopskrbni sustav ne odgovara za priključenje, bit će sagrađen i novi priključak. Uz to tržnica u Španskom dobit će potpuno novi prilaz za vatrogasna vozila iz Ulice Antuna Šoljana.

ČAKOVEC – Zgradu u sklopu bivše vojarne Čakovec Međimurska je županija darovala na korištenje HGSS Stanici Čakovec. Ugovor o darovanju, u Maloj vijećnici Međimurske županije, danas, 20. kolovoza 2019. godine, su potpisali župan Matija Posavec i Neven Putar, pročelnik HGSS Stanice Čakovec, uz prisustvo Josipa Granića, pročelnika Hrvatske gorske službe spašavanja. Novi prostor, gdje će se urediti Centar za potrage, bit će veliki kvalitativni iskorak i dodatni poticaj u radu HGSS Stanice Čakovec rekao je njen pročelnik Neven Putar. Inače, riječ je o zgradi površine 360 metara četvornih, vrijednoj oko 1,62 milijuna kuna u čije će uređenje biti uloženo oko 3 milijuna kuna, a sa željom da se ovdje oformi Centar za potrage na nacionalnoj razini i Međunarodni centar za obuku potražnih timova, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec. Zahvalivši Međimurskoj županiji na velikoj potpori u radu HGSS-a  pročelnik Josip Granić najavio je drugi veliki projekt, u ovom dijelu Hrvatske, a koji se odnosi na područje donjeg Međimurja. Naime, na području Općine Donja Dubrava bit će oformljen Centar za obuku i spašavanje na divljim vodama, prvi takve vrste u  ovom dijelu Europe, a u koji će biti uloženo oko 7 milijuna kuna.

ZAGREB – Zagrebačko Sveučilište uspjelo se vratiti među 500 najboljih sveučilišta na svijetu,  prema ovogodišnjoj Šangajskoj listi i to na poziciju koju je posljednji put zauzimalo 2016. godine. Na ovogodišnjoj Šangajskoj listi, najpoznatijem rangiranju svjetskih sveučilišta koje se temelji na pokazateljima znanstvenog i istraživačkog rada, zagrebačko Sveučilište zauzelo je poziciju između 401. i 500. mjesta, a po prvi puta na ovoj prestižnoj listi Hrvatska  ima dva sveučilišta jer se između 701. i 800. mjesta  svrstalo i Sveučilište u Splitu. Već tradicionalno punih 16 godina Sveučilište Harvard drži prvo mjesto.

ZAGREB – Zagrebačka županija osigurala je milijun kuna te uputila javni poziv  gradovima i općinama na svom području za prijavu projekata za financiranje izrade nove katastarske izmjere katastarskih općina na području županije.  Javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 30. studenog 2019. godine. Cilj sufinanciranja ovakvih projekata je poticanje dugoročno održivog i teritorijalno uravnoteženog razvoja na cijelom području Zagrebačke županije.

VARAŽDIN – Pozivni natječaj za dodjelu Javnog priznanja za „Žensku kreativnost u ruralnom životu“, kojeg je, povodom Svjetskog dana seoskih žena 15. listopada, raspisalo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije otvoren je do 16. rujna 2019. godine. Cilj raspisivanja Pozivnog natječaja je isticanje osobitosti seoskih žena i senzibilizacija lokalne zajednice o njihovoj velikoj, ali još uvijek neprepoznatoj i nepriznatoj ulozi te njihovom doprinosu društvenoj zajednici. Naime, Povjerenstvo je deset godina provodilo projekt „Ženska kreativnost u ruralnom životu“ pa su i ove godine odlučili dodijeliti priznanje i zahvale za sudjelovanje ženama koje svojim djelovanjem utječu na poboljšanje kvalitete života u ruralnim sredinama Varaždinske županije. Prijedlozi se podnose Povjerenstvu za ravnopravnost spolova Varaždinske županije, Franjevački trg 7., s naznakom „Za natječaj – Ženska kreativnost u ruralnom životu“.

SOKOLOVAC – Novoasfaltiranu cestu između naselja Ladislav Sokolovački i Široko Selo svečano je otvorio zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić. Modernizacijom ceste, istaknuto je prilikom otvorenja, nastavljena je dobra suradnja Općine Sokolovac, Koprivničko-križevačke županije i Županijske uprave za upravljanje županijskim i lokalnim cestama Koprivničko-križevačke županije, koje sinergijski projektima u području cestovne infrastrukture nastoje još više podići standard života stanovnika u svim područjima Županije. vrijednost radova na ovoj dionici iznosi 842 tisuće kuna.

KRAPINA – Grad Krapina, kao i brojne druge jedinice lokalne samouprave, ljetne mjesece koristi za radove na komunalnoj infrastrukturi, posebice za uređenje nerazvrstanih cesta. Nakon što je proveden javni natječaj i izabran izvođač radova, uredit će se ukupno 25 raznih dionica cesta. Kako navodi gradonačelnik Zoran Gregurović, prvenstveno se to odnosi na dio županijskih cesta koje je preuzeo Grad, a tu su dio ceste od Lepajaca prema Gornjoj Šemnici kroz Pekel, dio ceste kroz Škaričevo, izgradnja nogostupa u Ulici Hrvatskih branitelja od Osnovne škole Augusta Cesarca prema Doliću te prometnice koja ide uz prugu prema Pristavi. Vrijednost radova je nešto veća od četiri milijuna kuna, a rok za završetak radova šest mjeseci. U tijeku su i radovi na dogradnji gradskog vrtića koji bi trebali biti gotovi u rujnu, što će omogućiti upis dvije nove grupe djece ove jeseni. Također, privremeni prekid prometa na pruzi, u Gradu Krapini iskoristili su za sanaciju klizišta između franjevačkog samostana i Hušnjakovog,  a u tijeku i ocjenjivanje ponuda za izmještanje željezničko-cestovnog prijelaza Dolac, čime bi se napokon riješio dugogodišnji problem.

loading