Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.09.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Grad Zagreb od lipnja ove godine sudjeluje u EU projektu SocialCar.  Konzorcij projekta uključuje 26 europskih partnera iz 13 zemalja, ITS  inženjere, stručnjake iz područja društvenih i ekonomskih znanosti, prometne inženjere i javne uprave. Projekt je sufinanciran iz EU programa HORIZON 2020, a za Grad Zagreb to je 112 tisuća eura.    Cilj je izraditi aplikaciju koja bi objedinjavala sve davatelje usluga prijevoza u Gradu Zagrebu (autobus, tramvaj, vlak, taksi uslugu, sustav javnih bicikala, sustav iznajmljivanja automobila), s naglaskom na dijeljenje vožnje odnosno carpooling, rekao je u ime Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Matija Vuger. Od ukupno četiri radionice, danas su održane prve konzultacije, gdje će se izraditi model koji će funkcionirati u Zagrebu. Tehnička rješenja SocialCara testirat će se na 10 europskih gradova partnera u projektu, među kojima je i Zagreb.

ZAGREB – Uređenje i dovršetak zagrebačkog nogometnog stadiona u Maksimiru nije prioritet Grada, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, otklonivši tako medijske natpise. Prioriteti grada, kako navodi zagrebački gradonačelnik su: žičara, kongresni centar, izgradnja tramvajske pruge do Zračne luke, denivelacija rotora Remetinec, spoj Sarajevske ceste do autoputa te novi most na Jarunu. Nakon otvorenja bazena na Sveticama i izgradnje Nogometnog kampusa, stadion u Maksimiru, kaže zagrebački gradonačelnik, doći će na red sam po sebi, a prostore ispod sjeverne tribine planira dati na korištenje mladim start up tvrtkama.

ZAGREB – Središnji objekt Dječjeg vrtića Savica energetski je obnovljen, a vrijednost radova je gotovo tri milijuna kuna. Objekt veličine 2.300 četvornih metara obnovljen je u okviru programa Zagreb energetski efikasan grad ZagEE 2014. – 2017. a sufinanciran je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 40%. Na vrtiću je napravljena nova toplinska izolacija vanjskih zidova, krova i ravnih prohodnih terasa te zamijenjena dotrajala stolarija, postavljena je energetski učinkovita rasvjeta a ugrađeni su i termostatski radijatorski ventili, kao i daljinski sustav očitanja potrošnje energenata i vode. Sve to dovest će do smanjenja energetske potrošnje i povećanja ukupne financijske uštede za energetsku potrošnju za koju se očekuje da će iznositi više od 100 tisuća kuna godišnje.

ZAGREB – U obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti, koji se od 16. do 22. rujna održava u više od 2.000 europskih gradova i ove godine pridružio se HŽ putnički prijevoz. Tijekom Tjedna  putnicima s biciklima na području Zagrebačke županije odobrava se 50% popusta na kartu za vlakove koji imaju mogućnost prijevoza bicikala, a prijevoz bicikala je besplatan. Cilj Europskog tjedna mobilnosti jest poticanje javne svijesti i aktivnosti građana usmjerenih protiv onečišćenja okoliša uzrokovanog povećanjem opsega prometa u gradovima, čime se pridonosi poboljšanju kvalitete života građana.

KOPRIVNICA – Koprivnička Podravka osvojila je nagradu za najbolje Odnose s investitorima u Srednjoj i Istočnoj Europi. Nagradu je dodijelio žiri internacionalnih institucionalnih investitora fokusiranih na regiju Srednje i Istočne Europe te predstavnika regionalnih tržišnih kapitala. U ime Podravke preuzela ju je članica Uprave Iva Brajević koja ističe kako kompanija kontinuirano radi na izgradnji kvalitetnih odnosa s investitorima i unapređuje komunikaciju i odnose s postojećim, ali i potencijalnim investitorima na dnevnoj razini.

VARAŽDIN – Završna konferencija  projekta „Aglomeracija Varaždin s pridruženim aglomeracijama Cestica i Greda“, održava se danas u maloj dvorani županijske palače u Varaždinu. Bit će to prilika za predstavljanje svega što je dosad učinjeno kako bi se osigurao početak radova na dogradnji i rekonstrukciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kao i izgradnji i rekonstrukciji kanalizacijskog sustava Aglomeracije Varaždin. Završnoj konferenciji će prisustvovati i župan Varaždinske županije Predrag Štromar, zamjenik župana Alan Košić te predstavnici Općina i Gradova, kao i predstavnici tvrtki Varkom i Hrvatske vode.

ČAKOVEC – U okviru obilježavanja junačke pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog i 450. obljetnice Sigetske bitke, sinoć je na ulaznom bastionu u Stari Grad Zrinskih u Čakovcu postavljena spomen ploča Nikoli Zrinskom Sigetskom. Na ploči se, osim osnovnih podataka o slavnom vojskovođi, nalazi i odljev njegove kacige i sablje, koji su trenutno izloženi u prostorijama utvrde Zrinskih, današnjem Muzeju Međimurja Čakovec. Inače, takva ploča postavljena je ovog mjeseca i u utvrdi Zrin, rodnom mjestu slavne povijesne obitelji, a na taj način se njeguje tekovina jednog od najvećih heroja hrvatske povijesti.

BEDEKOVČINA – Početak ovogodišnje preventivne akcije “Program prometne kulture za najmlađe“ Jumicar, u suradnji s partnerima – Krapinsko-zagorskom županijom, županijskim Odborom za sigurnost u prometu, županijskim Društvom Crvenog križa, Ministarstvom unutarnjih poslova i nekoliko zagorskih dobrovoljnih vatrogasnih društava, bit će obilježen danas u OŠ Bedekovčina. Program Jumicar nastao je u Finskoj, a već se godinama uspješno provodi u većini europskih zemalja. U Hrvatskoj je prisutan već četvrtu školsku godinu i do sada je kroz njegovu obuku prošlo više od 20.000 učenika drugih i trećih razreda iz više od 140 škola. U Krapinsko-zagorskoj županiji program će se provesti kroz pet dnevnih edukacija, do 26. rujna, s učenicima 17 osnovnih škola. Prvi dio programa je multimedijsko predavanje o prometnim pravilima, ulozi svih sudionika i poželjnog ponašanja u prometu, dok je drugi dio praktičan, tj. uključuje samostalnu vožnju malim automobilima na prometnom poligonu uz nadzor i asistenciju instruktora i prometne policije.

loading