Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.09.2017.

Posted in Vijesti

ZELENJAK – Potvrde 10. generaciji mladih čuvara prirode u sklopu projekta „Ptiček“ dodijeljene su danas, 20. rujna 2017. godine, u Zelenjaku. Potvrde je mladim čuvarima prirode uručio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Dosad je u programu sudjelovalo 214 učenika iz šestih i sedmih razreda iz svih osnovnih škola na području županije, a ove godine na radionicama će sudjelovati 24 učenika iz 6 škola sa područja Krapinsko-zagorske županije. Svrha programa je ciljanim senzibiliziranjem i edukacijom pridobiti mlade za razumijevanje, a kasnije i sudjelovanje u provođenju raznovrsnih akcija i mjera zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti na području Krapinsko-zagorske županije.

ZAGREB – U gotovo sve učionice u kojima sjede prvašići tijekom rujna i listopada ući će djelatnici PU zagrebačke kako bi ih naučili kako se ponašati u prometu. S tim ciljem od ove srijede 20. rujna do petka 22. rujna 2017. godine u maloj dvorani Lisinski igra edukativni mjuzikli „Đak veseljak, prometni znak“. Kroz igru, ples, pjesmu, glumu i interaktivne radionice školarce ponašanju u prometu uče štumpfovi, Baltazar, Hlapić i Gita, ali i Viktor Forjan iz zagrebačke Policijske uprave koji naglašava kako je od početka rujna na našim prometnicama oko 400 tisuća djece, te osim njih oprezni u promete trebaju biti i odrasli. Inače, da je akcija „Poštujte naše znakove“ urodila plodom govori i statistika. Na zagrebačkim prometnicama sve je manje smrtno stradale djece.

ZAGREB – Nakon dva i pol mjeseca radova, sanirana i adaptirana mala dvorana Doma sportova, na 1.200 četvornih metara dobila je novi parket te je izgrađena nova podloga s proširenjem borilišta i prostora za suce. Vrijednost radova je milijun kuna, a ovim uređenjem dobiven je sigurniji prostor za održavanje sportskih natjecanja, ističe pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje i izgradnju Grada  Tatjana Operta. Sportaši će preuređenu dvoranu II Doma sportova, popularno zvanu mala dvorana, već od sutra koristiti za svoja sportska natjecanja, a među prvima tu su košarkaši Cedevite, rekao je prilikom obilaska zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – Skupštinski odbor za zaštitu okoliša ove srijede 20. rujna 2017. godine jednoglasno je podržao nastavak projekta Energetski učinkovita obnova javne rasvjete u  Zagrebu, vrijednog 2 milijuna eura od čega Europska unija sufinancira maksimalno 90% ukupnog iznosa. Sredstva će biti utrošena na izradu potrebne projektne dokumentacije i provođenje javne nabave. Projekt zamjene stare te uvođenje nove, energetski učinkovite javne rasvjete u Gradu Zagrebu provodi se u okviru europskog financijskog instrumenta ELENA.

ZAGREB – Natječaj za programe javnih potreba u kulturi u sljedećoj godini raspisao je Grad Zagreb. Prema tekstu natječaja sredstva iz gradskog proračuna mogu osigurati one manifestacije i akcije koje su od interesa za Grad Zagreb. Svoje programe mogu prijaviti javne gradske ustanove u kulturu, umjetničke organizacije, samostalni umjetnici, udruge i druge prave osobe koje obavljaju djelatnost iz područja kulture i umjetnosti. Prijave se podnose on-line uz prijavnicu koja je dostupna na službenoj web stranici Grada www.zagreb.hr.

VARAŽDIN-IVANEC – Obilna kiša koja pada već nekoliko dana podigla je vodostaje rijeka Plitvice i Bednje u Varaždinskoj županiji, pa dolazi do problema i povremenih prekida prometa na državnim i lokalnim cestama i na ivanečkom području. Zbog vode na kolniku prekinut je promet državnom cestom Ivanec-Varaždin u mjestu Stažnjevec, a u prekidu je među ostalim i promet lokalnom cestom između naselja Jerovec i Dubravec  kod Ivanca. Budući da se situacija mijenja iz minute u minutu, vozačima se savjetuje da voze oprezno.

ZABOK – Novi načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Darko Car, predstavljen je danas na konferenciji za medije u Zaboku. Odluku o imenovanju donio je ministar unutarnjih poslova Davora Božinović, a okupljenima ga je predstavio zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez koji je istaknuo da će načelnik Car zasigurno odgovoriti na sve izazove sigurnosti u narednom vremenu te biti glavni nositelj preventivnih aktivnosti. Jako sam motiviran za rad i trudit ću se opravdati povjerenje građana – naglasio je načelnik Car, dodavši da želi modernu i učinkovitu Policijsku upravu u Zagorju da može odgovoriti na sva sigurnosna pitanja. Također, zahvalio se bivšem načelniku Jakobu Bukviću te mu zaželio sreću u budućem radu. Upravo je u tijeku i odabir načelnika policijskih postaja u Krapinsko-zagorskoj županiji, a rezultati će biti poznati kroz tri tjedna.

ČAKOVEC – Novoizabrani  načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač predstavljen je danas na konferenciji za medije u Čakovcu. Odluku o imenovanju  uručio mu je zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez istaknuvši kako ne sumnja  da će načelnik zasigurno odgovoriti na sve izazove sigurnosti u narednom vremenu te biti glavni nositelj preventivnih aktivnosti. Načelnik Sokač smatra kako je Policijska uprava međimurska dobro organizirana i učinkovita, dodajući kako uvijek ima mjesta za poboljšanja. Dodajmo kako je u tijeku i odabir načenika policijskih postaja u Međimurskoj županiji.

VARAŽDIN – Novoizabrani  načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić predstavljen je danas na konferenciji za medije u Varaždinu. Predstavio ga je zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, naglasivši kako je značajka PU varaždinske dobar i kvalitetan rad i dodavši kako je siguran da će novi načelnik Predrag Benčić tome svakako doprinijeti. Novoizabrani načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić zahvalio se bivšem načelniku Darku Jurčecu i dodao kako će se nastaviti s prevencijskim djelovanjem i borbom protiv kriminaliteta te kako će proaktivnim djelovanjem nastojati smanjiti broj prometnih nesreća na ovom području. Benčić se također nada da će odlična dosadašnja suradnja PU varaždinske s predstavnicima sredstava javnog priopćavanja biti nastavljena i u njegovom mandatu.

KOPRIVNICA – Vjekoslav Štimac novi je načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke. Štimac je do sada radio kao voditelj Službe zajedničkih i upravnih poslova, visoko je obrazovani policajac s najvišim policijskim zvanjem. Vrlo je aktivan i u društvenom životu te trenutno obnaša i dužnost predsjednika koprivničkog Gradskog društva Crvenog križa. Štimac će danas poslijepodne biti predstavljen javnosti na prigodnoj konferenciji za novinare u sjedištu Policijske uprave koprivničko-križevačke u Koprivnici. Njegovim imenovanjem, bavit će se i članovi Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije na sjednici narednog utorka, 26. rujna. Na zahtjev glavnog ravnatelja policije, svoje mišljenje o imenovanju novog načelnika treba dati i Županijska skupština.

VARAŽDIN – Vijećnici skupštine Varaždinske županije ove srijede 20. rujna 2017. godine na svojoj su sjednici među ostalim prihvatili  prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Varaždinske županije za 2016. godinu, kao i prijedlog odluke o raspodjeli rezultata i planu pokrića dijela manjka iz prošle godine u ovogodišnjem proračunu Varaždinske županije. Među zanimljivijim informacijama koje su se mogle čuti na današnjoj sjednici je i ona o mogućem skorom povratku dopisništva HRT-a u Varaždin. Odgovarajući na pitanje Nenada Koščaka iz NS Reformista o mogućnosti vraćanja dopisništva, župan Varaždinske županije Radimir Čačić je istaknuo kako dogovor s upravom HRT-a postoji ta kako očekuje da dopisništvo od slijedeće godine počne funkcionirati u Varaždinu.

KOPRIVNICA – U Koprivnici su danas predstavljeni projekti poboljšanja primarne zdravstvene zaštite „POZDRAV“ koji provodi Koprivničko-križevačka županija i „Volimo volontiranje“ Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica uz partnerstvo Grada kojem je cilj povećati broj kvalitetnih i održivih volonterskih programa te programa školskog volontiranja i odgoja za volontiranje, kaže zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec. Vrijedan je 1,1 milijun kuna i u potpunosti je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Koprivničko-križevačka županija projektom POZDRAV opremit će ginekološke te ordinacije obiteljske i dentalne medicine kod 16 koncesionara čime će se osigurati pružanje 17 novih usluga u tim ordinacijama, ističe župan Darko Koren, a vrijedan je osam milijuna kuna. Od tog iznosa, 6,7 milijuna kuna bespovratna su sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

RADOBOJ – Oko 610 tisuća kuna odobreno je za Planinarsko-poučnu stazu “Putevima orhideja” u Radoboju u sklopu natječaja za uspostavu i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture”  Putevi orhideja ovim novim ulaganjem stazu će opremiti sa sedam novih tabli koje sadrže informacije o biljnom pokrovu, životinjskom svijetu, fosilnom i rudnom bogatstvu te ostalim zanimljivostima šireg područja. Također, postavit će vidikovac te izgraditi  natkrivenu terasu, koja će omogućiti bolju kvalitetu uvjeta rada s djecom u sklopu programa škole u prirodi te njihovo dulje zadržavanje i boravak u prirodi.

ZAGREB – Za gradove i općine, komore, udruženja obrtnika i turističke zajednice sa svog područja, Zagrebačka županija je osigurala 200 tisuća kuna za sufinanciranje organiziranja poduzetničkih manifestacija. Dodjeljuju se dvije vrste potpora i to za sufinanciranje organiziranja manifestacija na području  županije i za organiziranje zajedničkog nastupa poduzetnika Zagrebačke županije na manifestacijama. Zajedničkim nastupom smatra se nastup tri ili više gospodarska subjekta s područja Zagrebačke županije, koji nisu vlasnički povezani.Sredstva za obje vrste potpora mogu iznositi do 75% prihvatljivih troškova, a najviše do 50 tisuća kuna za komore, udruženja obrtnika i turističke zajednice. Jedinice lokalne samouprave ostvaruju jednak maksimalni iznos potpore od 50 tisuća kuna, a postotak iznosa vrijednosti projekta u konačnici ovisi o indeksu razvijenosti pojedinog grada i općine. Natječaj je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 1. prosinca 2017. godine.

loading