Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.09.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB –  Do 18. listopada traje javni natječaj  Grada Zagreba za dodjelu bespovratnih potpora za provedbu Programa poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva. Cilj je promicanje i razvoj društvenog poduzetništva i društvenih poduzetničkih inicijativa, kao i uključivanje u poduzetništvo i tržište rada marginaliziranih, socijalno osjetljivih skupina radi sprječavanja socijalne isključenosti. Najviši iznos potpore po pojedinom projektu može iznositi 350.000 kuna, a najniži 50.000 kuna godišnje. Potpore se mogu odobriti za najviše jedan projekt godišnje.

ZAGREB – U svim hrvatskim osnovnim školama krenula je jutros, 20. rujna 2018. godine kampanja „Danas jedemo ribu“. Riječ je o informativnoj kampanji Ministarstva poljoprivrede kojom se želi podići svijest o važnosti domaćih proizvoda ribarstva i akvakulture te kako bi se ti proizvodi što više koristili u prehrani školske djece i postali važan dio njihovih zdravih obroka. Kako se dobre navike stvaraju se u najranijoj dobi pa se kampanja obraća prvoškolcima putem paketa koji sadrži: konzervu jadranske srdele u maslinovom ulju, paštetu od srdele i slikovnicu “Danas jedemo ribu“. – Iako smo morska zemlja jedemo vrlo malo ribe, po glavi stanovnika konzumiramo oko 8 kilograma ribe godišnje. To želimo promijeniti i potaknuti kako naše najmlađe, tako i one starije da konzumiraju što više ribe – rekao je Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede u zagrebačkoj Osnovnoj školi Tin Ujević u kojoj je podjelom paketa učenicima prvih razreda započela kampanja „Danas jedemo ribu“. Oko 40 tisuća paketa slijedeći tjedan stići će u 2 tisuće hrvatskih škola.

ZAGREB – Nasilje se u Hrvatskoj, posebice fizičko, događa najčešće u obiteljskoj zajednici, a žrtve su u najvećem broju žene i djeca. S ciljem podizanja svijesti protiv svih oblika nasilja u društvu, a pogotovo prema ženama, danas, 20. rujna 2018. godine je prigodno obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Kako naglašava ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nada Murganić, u prevenciju nasilja nad ženama te nasilja u obitelji trebaju se uključiti sve razine društva. – Od 2013. do 2017. godine u Hrvatskoj je ubijena 91 žena što je 40 % svih ubojstava, a u 70 posto slučajeva počinitelji su bliske osobe. Nismo zadovoljni s tim brojkama i na tome svi zajedno moramo više raditi – istaknula je ministrica Murganić. U Hrvatskoj se od 22. rujna 2004. godine obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, temeljem odluke Hrvatskog sabora, kao spomen na trostruko ubojstvo žena u sudnici u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice.

VRBOVEC- Zagrebačka županija može se pohvaliti dobro pripremljenim projektima energetske obnove ispostava županijskog Doma zdravlja jer su do sada odobrena tri projekta te ih je još nekoliko u pripremi. Radove na energetskoj obnovi Doma zdravlja Zagrebačke županije – Ispostava Vrbovec, koji trebaju biti završeni do siječnja 2019. godine, danas, 20. rujna 2018. godine obišla je zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužuak. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 2.224.513 kuna, od čega bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 1.103.912 kuna, a preostali dio od 1.120.600 kuna je osigurala Zagrebačka županija. Uz vrbovečki odobrene su i energetska obnova zgrada ispostava u Jastrebarskom i Zaprešiću.

ZAGREB – Gradonačelnik Milan Bandić u srijedu, 19. rujna 2018. godine posjetio je djelatnike Zagrebačkih cesta u Donjim Sveticama, a glavna tema razgovora bila je poboljšanje uvjeta rada. U toj podružnici Zagrebačkog holdinga zaposleno je sedamstotinjak radnika, što na neodređeno vrijeme, što preko agencija, no voditelj podružnice Zagrebačkih cesta Ante Todorić istaknuo je da su „ciljevi Zagrebačkih cesta nova zapošljavanja, ali i omogućavanje radnicima završetak osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, te daljnja edukacija ili prekvalifikacija“. Gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je pak radnicima na obavljanju teškog rada u svim vremenskim uvjetima i pozvao ih da se prijave na ponuđena im školovanja i doškolovanja.

SVETI MARTIN NA MURI – Na području Međimurske županije situacija po pitanju širenja virusne bolesti Zapadnog Nila, koju uzrokuju komarci, je pod kontrolom. Kako bi tako i ostalo poduzet će se čitav niz preventivnih aktivnosti, zaključak je sastanka predstavnika institucija iz područja zdravstva, predstavnika gradova i općina iz Međimurske županije održanog danas, 20.rujna 2018. godine, na margini simpozija vodećih europskih mikrobiologa Cesar 2018. koji se održava ovih dana u Termama Sveti Martin na Muri. Naime, aktualni slučaj, nakon 2013., te 2017. godine, treći je slučaj pojave bolesti Zapadnog Nila u Međimurju dok je u Hrvatskoj trenutno 47 takvih slučajeva. Na razini Međimurske županije, s ciljem suzbijanja komaraca, bit će proveden čitav niz preventivnih mjera. Konkretni koraci bit će dogovoreni na sljedećem kolegiju gradonačelnika i načelnika Međimurske županije, a s obzirom da je suzbijanje komaraca upravo u njihovoj ingerenciji. Shvaćajući ozbiljnost problema, Županija se spremna  i financijski uključiti, zaključio je međimurski župan Matija Posavec.

ZAGREB – S ciljem edukacije djece o prometnim znakovima i prometnoj kulturi, u četvrtak, 20. rujna 2018. godine je maloj dvorani Lisinskog 24. godinu zaredom održana edukativna manifestacija Poštujte naše znakove, u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti i obrazovanja. U sklopu manifestacije za djecu su organizirane različite radionice upoznavanja prometnih znakova i dobrog ponašanja u prometu, te druženje s prometnim policajcima. Cilj akcije je i senzibilizirati javnost, a posebno vozače o pojačanom oprezu u prometu u blizini škola ili dječjih igrališta, te educirati roditelje o važnosti sigurnosnih pojaseva i dječjih sjedalica u autu.

KOPRIVNICA – Čelnici Koprivničko-križevačke županije i županijske Zajednice sportova, predvođeni županom Darkom Korenom danas su, 20. rujna 2018. godine, u sjedištu Županije upriličili prijem za osvajačicu šest zlatnih medalja na Pojedinačnom atletskom prvenstvu Hrvatske za mlade seniore i seniorke Idu Šimunčić. Ida je na prvenstvu slavila u disciplinama na 100 metara prepone, 200 metara, 400 metara i 400 metara s preponama, te u štafetama 4×100 i 4×400 metara i time ostvarila povijesni uspjeh, čime je zaključila, kako sama kaže, svoju najdražu sezonu. Na uspjeh je ponosan i njezin trener Dragutin Palčić te župan Darko Koren, koji je obećao pomoć u realizaciji projekta nove atletske staze u Križevcima. Naime, veliki problem križevačke atletike, istaknuto je i na današnjem prijemu, je atletska staza jer atletičari vježbaju na jednoj tartan stazi staroj više od 30 godina koja je iznimno lošeg stanja. Čelnici Županije istaknuli su danas, kako će poduzeti sve što je u njihovoj moći da Križevcima osiguraju što prije primjerenu stazu.

ČAKOVEC – Sukladno Naredbi o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanju zlatne žutice vinove loze Ministarstva poljoprivrede, župan Međimurske županije Matija Posavec izdao je i dodatnu obavijest. U Međimurju 57 katastarskih općina proglašeno  demarkiranim područjem, odnosno postoje mjesta na kojima je utvrđena prisutnost štetnog organizma i žarišta zaraze. Dvanaest najvećih žarišta bolesti su u Gradiščaku, Lopatincu, Sv. Martinu na Muri, Martinuševcu, Robadju, SELNICI, Štrigovi, Sv. Urbanu, Vukanovcu, Zasadbregu, Zebancu i Železnoj Gori te se apelira na sve vlasnike zapuštenih vinograda da priđu uređivanju i čišćenju zapuštenih vinograda kako bi se suzbila zaraza.

VARAŽDIN – Prigodnim programima u Varaždinu će svečano biti obilježena 27. obljetnica Dana oslobođenja Grada Varaždina 22. rujna 1991. godine te Dan branitelja Varaždinske županije. Danas, 20. rujna, će u 17,00 sati na varaždinskom groblju kod spomen obilježja poginulim braniteljima biti položeni vijenci i upaljene svijeće, a u 18,00 sati bit će u varaždinskoj katedrali služena sveta misa. Sutra, 21. rujna u 9,00 sati na Kapucinskom trgu u Varaždinu bit će postavljen Taktičko-tehnički zbog, izložba naoružanja i tehnike Hrvatske vojske i policije, a središnja svečanost počet će u petak u 9,30 sati kod Križa zahvalnosti na Trgu Slobode, uz crkvu Svetog Nikole, kada će biti položeni vijenci i upaljene svijeće. Na Kapucinskom trgu će zatim uslijediti postrojavanje predstavnika varaždinskih ratnih postrojbi sa ratnim zastavama te zastavama udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

KOPRIVNICA – U koprivničkoj Osnovnoj školi „Antun Nemčić Gostovinski“ opremit će se Europski kutak čije je formiranje definirano temeljem Erasmus+ projekta u kojem škola sudjeluje. Grad Koprivnica je proveo postupak jednostavne nabave za namještaj i tehničku opremu za što su izabrana dva ponuditelja. Tako će Grad za namještaj izdvojiti 27 tisuća, a za tehničku opremu 18 tisuća kuna.

RADOBOJ – Radovi na uređenju pomoćnog igrališta Nogometnog kluba Radoboj su u tijeku, a do kraja godine u planu je uređenje i ugradnja umjetne trave. U općini Radoboj u tijeku su i obnove dječjih igrališta te je  obnovljeno ono u Gornjoj Šemnici, a u Jazvinama se na prostoru školskog dvorišta obnavlja krov na dječjem toboganu i zdenac. Do kraja godine u planu je i uređenje dječjeg igrališta kod Malogorskih.

loading