Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 20.09.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Temeljem ugovora između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica, Ministarstvo poljoprivrede nabavilo je 74 vozila za hrvatske vatrogasce. U lipnju ove godine dodijeljeno je 57 vozila vatrogasnim zajednicama, a danas je u prostoru Javne vatrogasne postrojbe Novi Zagreb održana svečana primopredaja preostalih 17 vozila. Riječ je o kombi vozilima koja su financirana sredstvima prikupljenih od naknade za općekorisne funkcije šuma kako je definirano novim Zakonom o šumama. – Time su sredstva povećana s 5 na 25 posto što nam je omogućilo četverostruku financijsku pomoć za vatrogastvo – istaknula je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

VARAŽDIN – Branitelji iz Varaždinske županije dali su izniman doprinos u obrani u Domovinskom ratu, a njima u čast i zahvalnost, ovog petka, 20. rujna 2019. godine u Varaždinu je obilježen Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije. Na Kapucinskom trgu Varaždinci su razgledavali brojna izložena borbena vozila među kojima su stajala i ona policijska te vatrogasna, a veliko zanimanje, posebno onih najmlađih, izazvali su vojni i policijski helikopter. Obilježavanje je započelo svečanim mimohodom ratnih i policijskih postrojbi od Starog grada prema Kapucinskome trgu na kojem su pripadnicima djelatne postrojbe Puma, koji su prošle godine vraćeni u Varaždin, svečano uručene beretke. Među njima bile su i brojne braniteljske udruge te Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata. Okupljenima su se obratili izaslanik predsjednice RH general Mladen Markač, izaslanik predsjednika Vlade državni tajnik ministarstva obrane general Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Anđelko Stičak, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok.

KOPRIVNICA – Pod sloganom „Krečite se s nama“ i u Koprivnici se ove godine obilježava Europski tjedan mobilnosti koji naglasak ovoga puta stavlja na sigurno hodanje i vožnju biciklom te na koristi koje oni imaju za zdravlje i okoliš. U sklopu programa, danas, u petak, 20. rujna 2019. godine, održana je tradicionalna biciklijada za sve zaposlenike koprivničke Gradske uprave i gradskih ustanova, a gradonačelnik Mišel Jakšić kaže kako se ovoga puta vozi do Mjesnog odbora Reka novoizgrađenom spojnom cestom, financiranom sredstvima EU, a biciklira se 16 kilometara. Sutra, u subotu, 21. rujna 2019. godine, u Koprivnici će se, povodom Svjetskog dana čišćenja, održati tradicionalna Zelena čistka istovremeno na dvije lokacije od 10 sati: uz makadamski put iza koprivničkog Gradskom groblju Pri Svetom duhu prema Koprivničkom Ivancu te u Mjesnom odboru Reka u Ulici 1. maja.

ČAKOVEC- Prema podacima za lanjsku godinu Međimurska županija je izdvojila za sport više od 3,3 milijuna kuna i u omjeru prema ukupnim rashodima i broju stanovnika zauzela drugu poziciju među svim županijama, donosi portal zupan.hr. Naime, u proteklih 365 dana u Međimurskoj županiji izgrađene 4 školske sportske dvorane, vrijedne 44 milijuna kuna. Županija sufinancira programe/projekte sportskih udruga Međimurske županije u iznosu od oko 1,1 milijun kuna. Zajednici sportskih udruga i saveza Međimurske županije dodijeljeno je oko 1,5 milijuna čime se sufinancira rad nositelja kvalitete u sportu i pomaže u razvoju pojedinih sportskih grana. Međimurskom školskom sportskom savezu isplaćeno je 295.480 kuna za provedbu škole plivanja i 157.896 kuna za organizaciju i provedbu svih školskih sportskih natjecanja kao i rad Saveza kroz 2018. godinu. Za sportaše s vrhunskim rezultatom Županija je izdvojila 220.000 kuna, a za domaćinstvo svjetskih natjecanja 200 tisuća kuna.

ZAGREB – Zagrebačka Gradska groblja povećala su cijene svojih usluga, odnosno ukopa, kremiranja i iskopa, ali i održavanja groblja te prijevoza pokojnika i vijenaca. Cilj poskupljena  je uskladiti cijene kako bi se u budućnosti mogli ostvariti novi projekti i proširiti groblja, ali i povećati kvaliteta pogrebnih i drugih usluga. Prikupljeni novac od povećanja cijena koristit će se za nove projekte u vrijednosti od 250 milijuna kuna.

POSAVSKI BREGI – Svečano otvorenje nove školske sportske dvorane OŠ Posavski Bregi održat će se u petak, 20. rujna. Novu dvoranu vrijednu 16 milijuna kuna zajednički su financirali Zagrebačka županija i Grad Ivanić-Grad. U ime Zagrebačke županije svečanosti otvorenje prisustvovat će župan Stjepan Kožić.

ČAKOVEC – O gradskom videonadzoru bilo je govora na sjednici Vijeća za prevenciju Grada kojoj je predsjedao zamjenik gradonačelnika Mario Medved. U planu je postavljanje kamera na dvije nove lokacije. Prva će biti u Ulici Katarine Zrinski, a pokrivati će dio Ulice Tome Masaryka, kao i područje kod Autobusnog kolodvora, dok će druga kamera pokriti prolaz između crkve sv. Nikole i tzv. Stare robne kuće, mjesto popularno za odlaganje bicikala, ali i njihove kradljivce.

PREGRADA – Otvorenje manifestacije Branje grojzdja, 49. po redu najveće pregradske manifestacije, bit će u subotu 21. rujna u 10 sati u kleti Večerić u Vrhima Pregradskim. U sklopu ovogodišnje manifestacije, posjetitelje u očekuje pregršt događanja. U devet dana dobre zabave, organizatori su  pripremili čak 50 događanja; 9 kulturnih, 9 dječjih, 7 eno – gastro programa, 15 zabavnih i čak 10 sportskih događaja. Završnica je u nedjelju 29. rujna, tradicionalnom povorkom berača u središtu Pregrade.

VARAŽDIN – U sklopu prekograničnog projekta socijalne aktivacije „2SoKrog“ vrijednog 575 tisuća eura, ovog petka, 20. rujna 2019. godine u Varaždinu je predstavljen inovativni pristup pomoću kojeg će se dugotrajno nezaposlene osobe lakše moći približiti tržištu rada te ih motivirati za pozitivne životne promjene. Naime, velik broj korisnika socijalne pomoći teško izlaze iz sustava te postaju ovisni o socijalnoj pomoći, a obično se radi o korisnicima bez obrazovanja, sa intelektualnim poteškoćama, osobe sa invaliditetom ili mladi koji su izašli iz odgojnih domova, rečeno je na predstavljanju. Ovaj program organizira brojne informativne interaktivne radionice i okrugle stolove, omogućuje prekogranični prijenos rezultata, podiže svijest građana o problemu, ali i osnažuje institucije i državne službenike kako bi oni mogli provoditi uspješnu aktivnu socijalnu politiku,  smanjivati siromaštvo i podizati kvalitetu života na zadovoljavajući nivo. Nositelj projekta, koji se provodi do 31. kolovoza 20120. godine je Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj uz partnerstvo Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, Javne ustanove za razvoj Međimurske županije i drugih. Na predstavljanju su govorili, između ostalih i ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži, voditeljica projekta 2SoKroG Klavdija Rižnar, iz Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Ivana Knez.

KOPRIVNICA – Održana je prva sjednica Organizacijskog odbora 21. Dana voća Koprivničko-križevačke županije koju je vodio predsjednik Organizacijskog odbora i zamjenik župana Darko Sobota. Dogovoreno je da će se ovogodišnji Dani voća održati 11. i 12. listopada u Đurđevcu, a zamjenik župana Darko Sobota naglasio je kako ova značajna županijska manifestacija posvećena voćarstvu kroz svoj promotivno-izložbeni karakter te stručna predavanja uvelike utječe na cijeli sektor voćarske proizvodnje u Koprivničko-križevačkoj županiji. Prijave za sudjelovanje na manifestaciji otvorene su do 1. listopada.

BJELOVAR – Sastanak s predstavnicima Saveza školskih športskih društava Bjelovarsko-bilogorske županije održao je župan Damir Bajs, a razgovarali su o radu Saveza, kao i aktivnostima planiranima za nadolazeće razdoblje. 40 škola članovi su županijskog Saveza i oko tri tisuće učenika županijskih škola sudjeluje u natjecanjima koje organizira Savez, poput projekata „Univerzalne sportske škole“, „Vježbaonice“ te „Vrtim zdravi film“ i „Nogomet u škole“: Osnovni izvor financiranja Saveza su sredstva Bjelovarsko-bilogorske županije koja godišnje za njihov rad izdvaja 300 tisuća kuna.

loading