Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.10.2015.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Zagorski gospodarski zbor, 23. po redu, od 10. do 12. rujna 2015. godine u Krapini, opravdao je očekivanja organizatora. Potvrdili su to u utorak 20. listopada 2015. godine na sastanku u Krapini organizatori; predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Komore Krapina Josip Grilec, direktor Radija Kaj Drago Gradečak, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, te krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

 – Napravili smo dobar posao organizacijom Zbora te na taj način odali priznanje našim gospodarstvenicima koji u posljednje vrijeme nižu uspjehe, a iako smo visoko podigli kriterije, već sada za iduću godinu najavljujemo još veći i bolji Zagorski gospodarski zbor – ističe župan Kolar.  Kako su se uz izlagače iz svih dijelova Hrvatske predstavili i gosti iz Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Poljske, zbor je ove godine bio međunarodnog karaktera, a okupio je ukupno 270 izlagača, što je najviše do sada. Osim u izložbenom dijelu, posjetitelji su mogli uživati i u bogatom popratnom programu, jer posebno se vodilo računa da se s gospodarstvom poveže kultura i tradicija ovoga podneblja. – Iznimno je važno da smo uz gospodarsku notu, u sadržaj Zbora uspjeli implementirati i kulturne sadržaje tako da smo dali veliki obol i turizmu – ističe direktor Radija Kaj Drago Gradečak. 

  

RADOBOJ – Višednevni program uz obilježavanje Dana općine i Dana škole u tijeku je u općini Radoboj, a središnja svečanost održana je danas. Na prigodnoj svečanosti uručena su općinska priznanja, a u novouređenoj općinskoj zgradi otvorena je ljekarna. Čast da je otvore pripala je županima Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije Željku Kolaru i Predragu Štromaru te zamjeniku ministra gospodarstva Alenu Leveriću, koji se izrazito pozitivno izrazio o funkcioniranju ove zagorske općine. Da je izuzetno ponosan na tim ljudi koji se u Općini zalaže za realizaciju brojnih značajnih projekata ističe načelnik Radoboja Anđelko Topolovec te naglašava kako je mnogo toga napravljeno u proteklom razdoblju, a Radoboj se posebno ističe po projektima energetske učinkovitosti.  Program proslave Dana Općine Radoboj završava u danima vikenda, 24. i 25. listopada, kada će se, između ostalog, održati već tradicionalni dječji festival „Vnučekove popevke“, te koncert „Domače popevke i tanci“.

ZAGREB – Promotivne i preventivne aktivnosti, koje uključuju i besplatno ultrazvučno mjerenje mineralne gustoće kostiju uz razgovor i savjet liječnika, povodom Svjetskog dana osteoporoze, tijekom ovog mjeseca organizira Hrvatsko društvo za osteoporozu. Preventivni pregledi organizirani su u Domu zdravlja Zagreb Centar, Kruge 44. Svi zainteresirani građani mogu se prijaviti za pregled svaki radni dan na telefon: 01/6062 488 između 14,00 i 16,00 sati.

KOPRIVNICA – Tajnim glasovanjem vijećnici Gradskog vijeća Grada Koprivnice odlučili su kako će umirovljeni general Ante Gotovina biti proglašen počasnim građaninom Koprivnice. Medalje grada Koprivnice dobit će dobrovoljni darivatelji krvi, koji su krv dali 100 i više puta, a to su Ivan Ernečić, Dragutin Landek, Željko Ivačić, Željko Balaško, Josip Herceg, Josip Kralj i Dražen Buhanec, a medalje će dobiti i  te obrtnik Zdravko Jurjević i povjesničar Hrvoje Petrić. Donijete su i odluke od dobitnicima Plaketa grada, a oni su Nenad Marinac, Katarina Budaj, Društvo multiple skleroze Koprivničko-križevačke županije te Rukometni klub Koprivnica Hangar 18. Nagrade će dobitnicima biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća 4. studenog.

ZAGREB – Za izradu pripremne dokumentacije za projekte razvoja širokopojasne infrastrukture prihvatljive za financiranje iz EU fondova, Zagrebačka županija osigurala je milijun i 350 tisuća kuna gradovima i općinama sa svog područja za što je raspisan javni poziv do 31. listopada. Županijski program obuhvaća sve jedinice lokalne samouprave na području Zagrebačke županije, osim Općine Bistra, a podijeljen je na 6 projekata za koje su određeni nositelji: Velika Gorica, Ivanić-Grad, Vrbovec, Jastrebarsko, Sveta Nedelja i Zaprešić. Maksimalan iznos županijske potpore koju pojedina jedinica lokalne samouprave može ostvariti za izradu pripremne dokumentacije iznosi 250 tisuća kuna.

ČAKOVEC- Početna konferencija projekta „Osiguravanje pomoćnika učenicima s teškoćama u osnovnim školama Grada Čakovca – II“ održana je danas u čakovečkoj Gradskoj vijećnici. Riječ je o projektu Grada Čakovca i ČAKRA-e, vrijednom je 2.378.570,00 kuna, koji u 90 postotnom iznosu sufinancira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta putem Europskog socijalnog fonda, a pomoću kojeg se osiguravaju pomoćnici u nastavi za 54 osnovnoškolaca. Preostalih deset posto iznosa financira se iz gradskog proračuna, što omogućava da toj djeci u nastavi pomogne ukupno 51 asistent, govori gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i dodaje da se radi o jednom uspjehu razvojne agencije koja je i druge godine zaredom uspjela osigurati europska financijska sredstva za potrebe asistenata.

VARAŽDIN – Varaždinski centar za informiranje i savjetovanje o karijeri CISOK nastavlja s aktivnostima savjetovanja o profesionalnom usmjeravanju, pomažući zainteresiranima u traženju zaposlenja i usmjeravanju karijere. Danas rano poslijepodne  u prostorima CISOK-a u Kukuljevićevoj ulici, organizira se besplatna edukacija pod nazivom s CISOK-om do prave odluke. Učenici srednjih škola koji još uvijek nisu donijeli odluku o tome gdje će nastaviti svoje školovanje moći će uz pomoć i podršku savjetnica CISOK-a  te uz korištenje računalnog programa profesionalnog usmjeravanja Moj izbor, preispitati vlastite profesionalne interese te utvrditi što je sve važno razmotriti da bi donijeli pravu odluku.

SVETI MARTIN NA MURI – Povodom Svjetskog dana jabuke danas se u Svetom Martinu na Muri održava jedinstvena Izložba jabuka-starinske i nove sorte sa zanimljivim popratnim sadržajima. Organizatori Izložbe jabuka su svetomartinska Udruga voćara, vinogradara i povrćara, LAG Međimurski doli i bregi te Savjetodavna poljoprivredna služba, a pokrovitelj je među ostalima i Međimurska županija. Osim što će se moći kušati proizvodi od jabuke, na sajmu će u poslijepodnevnim satima u  Galeriji i kongresnoj dvorani Općine Sveti Martin na Muri započeti predavanje Natalije Peter – Hunjadi iz Savjetodavne poljoprivredne službe u Čakovcu na temu „Koraci do eko znaka“.

RADOBOJ – Višednevni program uz obilježavanje Dana općine i Dana škole u tijeku je u općini Radoboj. Središnja svečanost održava se danas, kada će u novouređenoj općinskoj zgradi biti otvorena ljekarna, a na prigodnoj će svečanosti biti uručena općinska priznanja. Program završava u danima vikenda, 24. i 25. listopada, kada će se, između ostalog, održati već tradicionalni dječji festival „Vnučekove popevke“, te koncerto „Domače popevke i tanci“.

loading