Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.10.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati u četvrtak, 19. listopada 2017. godine u večernjim su satima u Zagrebu proslavili 27. rođendan stranke. Tome je prethodila sjednica Predsjedništva koje će Središnjem odboru za predsjednika kandidirati Ivana Vrdoljaka, za zamjenika Predraga Štromara, te za potpredsjednike Mariju Puh i Ivana Gulama, rekao je potpredsjednik HNS-a Srđan Gjurković. Kandidature za stranačke funkcije će se moći predati od 11. studenog, a konačni izbor tajnim glasovanjem znat će se na Saboru stranke 17. prosinca. HNS je zadovoljan dosadašnjim radom unutar vladajuće koalicije i suradnjom s HDZ-om te će i nadalje biti korektiv svih važnih odluka, rekao je član Predsjedništva i predsjednik Kluba zastupnika HNS u Hrvatskom saboru Milorad Batinić.

RADOBOJ – Iznimna aktivnost, razvoj i napredak koji karakteriziraju Radoboj, prvenstveno su plod nastojanja i truda njegovih žitelja,  ljudi koji Radoboj nose u srcu. Samo zajedništvo i jedinstveni ciljevi, jamstvo su napretka i  razvoja, rekao je na današnjoj svečanosti povodom Dana Općine Radoboj načelnik Anđelko Topolovec. Područje na kojem općina Radoboj prednjači, ne samo u Krapinsko-zagorskoj  županiji, već i šire, je energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije, a brojnim projektima danas je pridodana brza punionica za električna vozila, koju je u rad pustio direktor Fonda Dubravko Ponoš. Da Radoboj iz godine u godinu poprima nove obrise, nije samo fraza, već je to vidljivo na svakom koraku kroz realizaciju projekata i aktivnosti, naglašava krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Na današnjoj svečanosti u Radoboju uručena su općinska priznanja, a priznanje za dugogodišnju uspješnu suradnju, doprinos ugledu i promociji općine Radoboj, te svestranu pomoć prilikom organizacije glazbenih aktivnosti i manifestacija, za Radio Kaj primio je Drago Gradečak.

ZAGREB – Na Zagrebačkom velesajmu danas, 20. listopada 2017. godine otvorena su čak dva sajma – Sajmovi zdravog življenja, koji obuhvaća sajam zdrave hrane, sajam pčelarstva i sajma alternative, te Dani lova i ribolova. Sajmove u paviljonu 5 i 7 Zagrebačkog velesajma svečano su otvorili ministar poljoprivrede i izaslanik predsjednika Vlade, Tomislav Tolušić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Sajmovi zdravog življenja i Dani lova i ribolova bit će otvoreni do 22. listopada.

ZAGREB – Dvodnevni XII. hrvatski međunarodni Quintessence kongres održava se u Zagrebu te je okupio više od 500 stručnjaka iz područja dentalne medicine – doktora, studenata Stomatološkog fakulteta te asistenata i tehničara iz Hrvatske i susjednih zemalja. Kako je istaknula u ime organizatora Nives Škara – kongres ima nekoliko ciljeva, on je mjesto dobrih predavanja kao i mjesto susreta svih onih koji su zainteresirani i koji su u svijetu dentala. Koliko su ovakvi kongresi značajni za struku naglasio je predstojnik Zavoda za parodontologiju stomatološkog fakulteta u Zagrebu, Dario Plančak. To je jedini način izvan fakulteta gdje se praktičari mogu kvalitetno educirati i dobiti najnovije informacije i novosti iz struke rekao je Plančak. Kongres tradicionalno podržava i grad Zagreb. Iz gradskog ureda za zdravstvo Ivana Portolan Pajić rekla je kako ovakvim kongresima Zagreb postaje predvodnik u području dentalne misli ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji. Osim što su ovakvi kongresi značajni za same liječnike važni su, kako su se složili sudionici kongresa i kako bi se povećala briga o oralnom zdravlju cijele nacije.

SVETI MARTIN NA MURI – Povodom 20. listopada, Svjetskog dana jabuka, u kongresnoj dvorani Općine Sveti Martin na Muri danas, 20. listopada 2017. godine održana je prigodna izložba i degustacija jabuka. Starinske i nove sorte jabuka izložili su Udruga voćara, povrćara i vinogradara Općine Sveti Martin na Muri, osnovne škole, Učenička zadruga Tinček i lokalni OPG – ovi. Program se nastavio berbom starinskih sorti jabuka u voćnjaku Udruge voćara, nakon čega je okupljenima bio prezentiran proces prešanja jabuka na starinski način prešom starom više od 150 godina, uz degustaciju jabučnih proizvoda. Inače, Međimurje proizvodi trećinu ukupne količine hrvatske jabuke, stoga ne čudi što se ovakva manifestacija održava u najsjevernijoj međimurskoj općini, a važnost njene proizvodnje istaknuo je prilikom otvorenja ove manifestacije i zamjenik međimurskog župana Josip Grivec. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Općine Sveti Martin i općinske Turističke zajednice, a sve uzvanike i domaćine će danas do 16,00 sati na berbu i degustaciju jabuka voziti Svetomartinski turistički vlakić.

ZAPREŠIĆ/ZABOK – Sufinanciranje još jednog velikog projekta iz sektora prometa – projekt modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić – Zabok odobrila je Europska komisija. Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova projekta iznosi 80,8 milijuna eura, a nakon obnove, navedena će linija omogućiti maksimalnu brzinu putovanja od 120 km/h i skratiti vrijeme putovanja od Zagreba do Zaboka. Kroz projekt će se obnoviti 24 kilometra željezničke pruge čime će se omogućiti njeno uključivanje u prigradski promet Grada Zagreba te skratiti vrijeme trajanja putovanja na relaciji Zagreb-Zabok. Nakon odobrenja Europske komisije uskoro se očekuje potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, a radovi na projektu započet će nakon zaključenja ugovora s odabranim izvođačem radova, dok se završetak cjelokupnog projekta očekuje do 2020. godine.

VARAŽDIN – Svečanost obilježavanja početka rada Centara izvrsnosti Varaždinske županije iz područja matematike, fizike, informatike, kemije, hrvatskog jezika, poduzetništva, biologije, komunikacije i novih tehnologija u ovoj školskoj godini bit će održana sutra, 21. listopada 2017. godine, u školskoj sportskoj dvorani Gospodarske škole u Varaždinu.  Ove školske godine u radu Centara izvrsnosti sudjelovat će ukupno 834 učenika osnovnih i srednjih škola s kojima će raditi 115 mentora.

KOPRIVNICA – Radni tjedan koprivnički će gradski vijećnici završiti trećom sjednicom Gradskog vijeća koja se održava danas, 20. listopada 2017. godine. Čeka ih 15 točaka dnevnog reda, među kojima je i rebalans proračuna i izvještaj o izvršenju proračuna u prvom polugodištu, te osnivanje Socijalnog i Kulturnog vijeća. Vijećnici bi trebali donijeti i odluku o dobitnicima gradskih javnih priznanja, koja će biti dodijeljena na svečanoj sjednici povodom Dana grada Koprivnice početkom studenoga. Profesorica Mira Kolar Dimitrijević predložena je za počasnu građanku, a dugogodišnja predsjednica koprivničkog Povijesnog društva Ružica Špoljar za nagradu za životno djelo. Za medalje grada Koprivnice predloženo je 11 kandidata te tri za Plaketu Grada Koprivnice.

KRAPINA – „Djeca su naša radost i budućnost“ naziv je monografije kojom Dječji vrtić Gustav Krklec iz Krapine obilježava 50 godina uspješnog djelovanja. Monografija je javnosti službeno predstavljena sinoć, 19. listopada 2017. godine, u krapinskom Pučkom otvorenom učilištu, a da je posebno uživao radeći na svojoj 23 knjizi tom je prilikom istaknuo njen autor, zamjenik gradonačelnika Krapine, Drago Kozina. – Ponosni smo i na dva privatna dječja vrtića, koji djeluju na području Grada Krapina, no Dječji vrtić Gustav Krklec u pola je stoljeća ostavio neizbrisiv trag u krapinskoj povijesti, istaknuo je na sinoćnjoj svečanosti predsjednik krapinskog Gradskog vijeća Ivica Hršak. Na području Krapinsko-zagorske županije djeluju ukupno 22 dječja vrtića, a na njihovu se važnost osvrnula i zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek. – Osim obitelji, predškolske odgojno-obrazovne ustanove stvaraju temelj, odnosno bazu razvoja buduće ličnosti i stoga je iznimno važno je ulagati u njih kako bi se kontinuiralo podizala njihova kvaliteta rada, istakla je Jasna Petek.

GORNJI DESINEC – Čak 5.810 kg starog papira prikupilo je 49 učenika PŠ Pojatno što je 118 kg po učeniku i time su prvoplasirani u akciji prikupljanja papira, koju zajednički, već petu godinu za redom, organizira Zagrebačka županija i tvrtka Unijapapir. Drugoplasirana je PŠ Desinec sa 65 učenika koji su prikupili 1.700 kg, zatim OŠ Milke Trnine sa 7.580 kg na 440 učenika , tu je i OŠ Ivana Perkovca iz Šenkovca sa 3.610 kg i 330 učenika te petoplasirana OŠ Rugvica sa 5.720 kg na 659 učenika. Nagrade najuspješnijima i to 5 kompleta suvremene informatičke opreme, ukupne vrijednosti 53 tisuće 750 kuna, uručio je, na svečanosti održanoj  u PŠ Desinec, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.U prošloj 2016./2017. godini u sakupljanju starog papira sudjelovalo je 12.650 učenika iz 26 osnovnih i područnih škola s područja županije. Uz to, župan Kožić najavio je energetsku obnovu ove 130. godina stare škole, koja bi trebala biti gotova sredinom 2018. godine.

ZAGREB – Sajam „Proizvođači suvenira grada Zagreba-Zagrebu“ održat će se od 21. do 29. listopada 2017. godine na zapadnom dijelu Trga bana Josipa Jelačića. Na ovom već tradicionalnom sajmu Udruženja obrtnika grada Zagreba, svoje proizvode izrađene u vlastitoj radionici, predstavit će desetak obrtnika- članova UOGZ u 10 kućica. U šarolikom asortimanu vrijednih obrtničkih ruku naći će se ručni radovi od drva, tkanine i keramike, neobične minijature u konzervama, nezaobilazni medenjaci i licitarska srca, prigodni svijećnjaci i predmeti izrađeni u tiffany tehnici, ručno oslikani predmeti od stakla i keramike s autentičnim motivima grada Zagreba i njegovim znamenitostima.Cilj sajma je promocija struke i poticanje razvoja autohtonog zagrebačkog suvenira kroz istovremeno obogaćenje turističke ponude grada Zagreba.

MARIJA GORICA – Tradicionalna „Štruklijada, štrudlijada i kestenijada“ u Mariji Gorici održat će se u subotu, 21. listopada 2017. godine ispred crkve Pohoda Blažene Djevice Marije s početkom u 11,00 sati. Manifestacija se održava devetu godinu za redom te će i ove godine imati natjecateljski karakter – ocjenjivat će se najbolje slatke i slane štrudle, odnosno štrukle. Posjetitelje očekuju besplatne degustacije kao i zabavni te kulturno-umjetnički program.„Štruklijadu, štrudlijadu i kestenijadu“ organiziraju udruge „Marijagorička zipka” i „Trsje”, uz podršku Zagrebačke županije, sa željom da se predstave tradicionalni i domaći proizvodi ovog kraja.

loading