Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.11.2015.

Posted in Vijesti

TUHELJSKE TOPLICE – Sedmi susret gradonačelnika i poduzetnika održan je u Tuheljskim Toplicama. Ovaj dvodnevni skup, u organizaciji Poslovnog tjednika Lider i Udruge gradova, okupio je preko 300 sudionika, s ciljem ukazivanja na potrebu aktivne uloge gradova i tijela lokalne samouprave u poticanju poduzetničke djelatnosti. Sudionici su danas, drugog dana skupa,  imali prilike čuti više o poticanju investicija na lokalnoj razini, poreznoj reformi i razvojnim planovima gradova, a susret je završio Skupštinom Udruge gradova.

ZAGREB – Godišnje savjetovanje koordinatora akcije Gradovi i općine – prijatelji djece održano je danas u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici okupivši brojne predstavnike iz gradova i općina,  kao i djecu iz Dječjih vijeća i foruma koji provode ovaj program. Trenutno u akciji, čiji je pokrovitelj Ured UNICEF-a za Hrvatsku, a provode ga Savez DND-a i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, sudjeluje 106 gradova i općina. Cilj akcije Gradovi i općine – prijatelji djece je prvenstveno dobrobit djece te su podijeljene povelje i plakete za 22 grada odnosno općine koje su bile najuspješnije u osmišljavanju i organiziranju akcija koje su usmjerene na poboljšanje života djece u lokalnoj zajednici ove godine. Dobitnici prestižnog naziva Grad/Općina – prijatelj djece ove godine su gradovi Lipik i Solin te općina Vidovec u Varaždinskoj županiji.

ČAKOVEC – Hrvatska gospodarska komora- komora Čakovec danas je na prigodnoj svečanosti u Čakovcu dodijelila nagrade najuspješnijim međimurskim tvrtkama. Radi se o nagradi „Zlatna plaketa“ koju su za 2014. godinu primile četiri međimurske tvrtke. U kategoriji najuspješnijih velikih trgovačkih društava Zlatnu plaketu je primila tvrtka Tubla iz Čakovca, u kategoriji srednjih tvrtki „Šestan- Busch“ iz Preloga, te u kategoriji malih „Euroklima“ iz Goričana. Po prvi puta je ove godine dodijeljena Zlatna plaketa za inovativnost, koju je primila međimurska poduzetnica Bernarda Cecelja u ime tvrtke Bernarda iz Pušćina. Njihovo poslovanje, kao i poslovanje drugih uspješnih tvrtki naznaka su pozitivnih gospodarskih pokazatelja u našoj županiji, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore- komore Čakovec Mladen Križaić.

KOPRIVNICA – Zavod za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije prigodnom svečanošću obilježio je 20 godina djelovanja. Bila je to prilika da se čelni ljudi Zavoda i Koprivničko-križevačke županije prisjete osnivanja ustanove, ali i da se pohvale današnjim rezultatima. Na Internet stranicama Ministarstva prostornog uređenja objavljeno je kako je koprivničko-križevački Zavod po razini kvalitete, broju izrađenih prostornih planova, izmjenama i dopunama, izvješćima o stanjima prostora te izrađenosti projektne dokumentacije za dobivanje e-dozvola, prvi u zemlji, zajedno s varaždinskim i riječkim zavodom, kaže ravnatelj Zlatko Filipović. Zavod za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije puno je pridonio u razvoju gospodarstva, prometa i prostorno-planskim politikama županije, ističe župan Darko Koren.

ČAKOVEC – Obrtnička komora Međimurske županije i ove godine dodjeljuje stipendije učenicima za deficitarna zanimanja. Prigodno potpisivanje ugovora između učenika i Obrtničke komore održano je danas u dvorani Udruženja obrtnika Međimurske županije u Čakovcu. U tome financijski sudjeluje i Međimurska županija posljednjih deset godina, Grad Čakovec devet, Grad Prelog šest i Općina Orehovica posljednjih godinu dana. U tom je razdoblju za stipendije izdvojeno gotovo dva i pol milijuna kuna, kaže župan Međimurske županije Matija Posavec. Stipendiju koja iznosi 600 kuna mjesečno ove će školske godine primati 17- ero učenika koji se školuju za autoelektričara, kuhara, konobara ili neka druga deficitarna zanimanja.

ZAGREB – Proračun Grada Zagreba za 2016. godinu, na prvo će čitanje pred zastupnike na sjednicu Gradske skupštine koja je sazvana za utorak, 1. prosinca. Gradske financije u 2016. planirane u iznosu od 8.552,170.000 kuna. Za razliku od ovogodišnjih, iznosi po gradskim uredima predviđeni za iduću godinu tek su nešto izmijenjeni. Uredu za obrazovanje daje se 2,440.516.000 kuna, 5 milijuna kuna više nego ove godine dobit će Ured za hitne situacije (25.394.000), a 7,8 milijuna kuna manje bit će izdvojeno za Ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom (354,326.000). Za bruto plaće, doprinose zaposlenima u gradskoj upravi, ustanovama predškolskog odgoja, osnovnog školstva , Ustanovi za upravljanje sportskim objektima, ustanovama kulture, zdravstva i drugima u nadležnosti Grada, što je ukupno 11.109 ljudi, planirano je 1.539,134.641 kuna, dok će 80.600.000 kuna ići za novorođenčad.

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji jučer je boravila zamjenica šefa Misije u Veleposlanstvu i konzulica Države Izrael Irit Shneor. Tom je prigodom održala predavanje u Srednjoj školi Prelog, gdje je učenicima predstavila Izrael i njihovu turističku ponudu s naglaskom na učvršćivanje veza između Republike Hrvatske i Izraela. Poslijepodne je održala i radni sastanak s županom Međimurske županije Matijom Posavcem. Razgovarali smo okvirno o potencijalima naše buduće suradnje, a nakon toga ćemo poslati pismo namjere o suradnji s izraelskim institucijama i gospodarstvenicima, izjavio je župan Posavec.

VARAŽDIN – Zaklada za prevenciju kriminaliteta Sveti Mihael  koju je osnovala Varaždinska županija, na inicijativu Policijske uprave Varaždinske, raspisala je Javni poziv za dodjelu potpora. Javni poziv sa svim detaljima prijave nalazi se na internetskim stranicama Varaždinske županije. Najboljim projektima  bit će dodijeljene potpore u ukupnom iznosu do 30 tisuća kuna. Prijavitelji mogu biti fizičke i pravne osobe, a rok za podnošenje prijava do 3. prosinca 2015. Godine. Pri ocjenjivanju projekata prednost će imati projekti koji su fokusirani na projekte prevencije kriminaliteta kod mladih osoba.

LUDBREG – Festival kajkavske komedije  Dani Mladena Kerstnera započinje danas i traje do nedjelje u Ludbregu. Organizator ove tradicionalne manifestacije koja se održava uz potporu Ministarstva kulture je Pučko otvoreno učilište Dragutin Novak iz Ludbrega. Predstave će se svakodnevno do nedjelje održavati u kino dvorani u Ludbregu s početkom u 18,00 sati. Danas, prvog dana manifestacije, na programu je šest kratkih predstava.  Dramska udruga Kaj odigrat će predstavu „Na sudu“. Slijedi Udruga žena općine Sveti Đurđ „Veliko srce“ s predstavom „Ženski posli“,  te Dramska družina OŠ Ludbreg koja će odigrati predstavu „Jelen“. KUD Lepoglavski pušlek  nastupit će  igrajući predstavu pod nazivom „U salonu ljepote“, dok će  Društvo žena Đelekovec izvesti predstavu „Domaće je domaće“, a Društvo žena Reka predstavu „Vnuk Valček“.

ĐURĐEVAC – Nastavljena je rekonstrukcija ulice bana Jelačića u Đurđevcu. Radovi na rekonstrukciji obuhvaćaju obnovu komunalne infrastrukture i izgradnju pješačke staze. U dužini od 1400 metara staza će se graditi od raskrižja s Bjelovarskom ulicom do izlaza iz Đurđevca. Djelatnici đurđevačke tvrtke Komunalne usluge trenutno na navedenoj dionici kreću s asfaltiranjem pješačke staze i to do samog izlaska ulice bana Jelačića do ulice kneza Branimira. Vrijednost ove investicije je 1,3 milijuna kuna i u potpunosti je financira grad Đurđevac.

KRIŽEVCI – Srednja gospodarska škola Križevci proslavila je svoj Dan. Okupljene učenike i nastavnike pozdravio je ravnatelj škole Toni Svoboda naglasivši tradiciju dugu 155 godina. U ime grada Križevaca rođendan školi čestitao je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mladen Tenodi. Učenici su za nastavnike pripremili društveno – zabavni program u kojem su se osvrnuli na događaje i uspjehe iz protekle školske godine, izlete i terenske nastave iza kojeg su uslijedili i prigodni igrokaz.

loading