Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.11.2017.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Na izvanrednoj sjednici Skupštine društva „Piškornica – regionalni centar za gospodarenje otpadom Sjeverozapadne Hrvatske“, koja je održana u ponedjeljak, 20. studenoga, u Koprivničko-križevačkoj županiji donesena je odluka o opozivu direktora Mladena Jozinovića i dan je nalog Nadzornom odboru da regulira njegov radno-pravni status. Sve odluke su jednoglasno donijeli članovi Skupštine, župan Koprivničko križevačke županije Darko Koren, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar i župan Međimurske županije Matija Posavec te načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović.

ZAGREB – Kako odvojeno prikupljati kućni otpad te kako naplatiti odvoz komunalnog otpada i to prema stvarnim proizvedenim količinama tema je kojom su se danas bavili zagrebački gradski zastupnici. Riječ je o usklađivanju postojećeg sustava gospodarenja otpadom s nacionalnom Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom koja propisuje jedinicama lokalne samouprave metodu naplate odvoza komunalnog otpada prema stvarno preuzetim količinama otpada, prikupljanje biootpada kao i odvojenog prikupljanja otpadnog papira, metala, stakla, plastike, tekstila, problematičnog i krupnog otpada. Rok za implementaciju je 01. veljače 2018. godine. Način i tempo uvođenja tih promjena koje su propisane Strategijom gospodarenja komunalnim otpadom na području Zagreba naišle su na kritike skupštinske oporbe. „U ovim materijalima nismo dobili ono što smo očekivali, ne znamo koji su rokovi, kakav je hodogram i koliko nam je potrebno još sredstava“, kazala je Anka Mrak Taritaš, gradska zastupnica. Kako ističe gradski zastupnik Svibor Jančić, novi propisi ne potiču građane da recikliraju kućni otpad. „Prijedlog Odluke predviđa velike kazne za osobe koje u miješani komunalni otpad odbace bio-razgradivi otpad od čak 3 tisuće kuna. Umjesto modela mrkve i batine kojim bi motivirali građane da razvrstavaju otpad ova Uredba predlaže metodu batine i toljage“, naglasio je Jančić. S druge strane, zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, tvrdi kako će sve obveze i rokovi preuzeti ulaskom u Europsku uniju biti ispoštovani. „Obveza Zagreba je do 2020. godine 50 posto odvojenog prikupljanja otpada što ćemo napraviti prvi u Hrvatskoj. Ekološka svijest mora pratiti ekološku infrastrukturu“, naglasio je gradonačelnik Bandić. U postupku nabave je 150 novih vozila, informatička oprema za evidenciju pražnjenja spremnika za otpad, a uskoro kreće distribucija dodatnih spremnika za prikupljanje biootpada.

VELENJE – Kulturno umjetničko društvo Međimurje iz Velenja djeluje u Sloveniji već 20 godina te je svojim radom i aktivnostima prepoznatljivo na lokalnoj razini, proslavilo je svoja dva desetljeća postojanja u Sloveniji. Samom obilježavanju ove svečanosti prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič, počasni konzul Republike Hrvatske u Republici Sloveniji Božo Dimnik, predsjednik ZHKUU Međimurske županije i predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog sabora kulture Dejan Buvač, predsjednik Saveza hrvatskih društava Slovenije iz Lendave Đanino Kutnjak te mnogobrojni štovatelji, poslovni partneri te prijatelji ovog KUD-a, uz prisustvo predsjednika Društva Matije Blagusa. Tijekom ove emotivne večere, uručene su i nagrade članovima povodom 10 i 20 godina djelovanja u spomenutom društvu. Velenje je poznato kao inkubator ideja kako u privredi, turizmu, kulturi, a Društvo Međimuraca iz Velenja formirano je na interesne skupine, tako imaju tamburaški sastav, folklornu skupinu, kulinarsku skupinu te neizostavni pisani trag međimurskog dijalekta kroz svoj list „Štrekar“ koji je prepoznat od hrvatske i slovenske struke, a sve navedeno je prikazano na ovoj plemenitoj i posebnoj večeri.

KARLOVAC – Ugovor o darovanju zgrade bivše vojne ambulante u Karlovcu za potrebe Karlovačke županije potpisali su danas, 20. studenog 2017. godine, u Karlovcu, ministar državne imovine Goran Marić i župan Karlovačke županije Damir Jelić. Spomenuta zgrada će se iskoristiti za proširenje Doma za starije i nemoćne Sv. Antun Padovanski. – Za ovakve potrebe, ministarstvo će uvijek izaći u susret – ističe ministar Marić te dodaje da je uvjeren kako će Karlovačka županija i Grad Karlovac voditi potrebnu brigu o svojim starijim sugrađanima. Nakon potpisivanja ugovora o darivanju, Karlovačka županija ima u planu i sastanak sa ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nadom Murganić kako bi projekt mogao biti realiziran u kratkom roku, najavio je župan Jelić te naglasio da će kroz djelatnost Doma posebna pažnja biti usmjerena na potrebe osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica u suradnji s mađarskim partnerima provodi projekt Robotech, kojim će se u koprivničke osnovne škole, kao izvannastavna aktivnost, uvesti robotika. Danas, 20. studenog 2017. godine u koprivničkoj su Osnovnoj školi „Braća Radić“ predstavljeni robotički setovi te priručnik iz robotike. Trenutno edukacije polazi 10 učitelja koprivničkih osnovnih škola Braća Radić, Đuro Ester i Antun Nemčić Gostovinski, a uskoro će početi edukacije 45 koprivničkih učenika, kaže koordinator projekta Bojan Solomun. Autor danas predstavljenog priručnika iz robotike je Ivica Kolarić. Priručnik ima 120 stranica i napravljen je na mađarskom i hrvatskom jeziku. Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić naglašava kako je ovaj priručnik koristan ne samo za koprivničke osnovne škole već će biti na raspolaganju i drugim školama u Hrvatskoj. Projekt je vrijedan 1,6 milijuna kuna, a proračun Grada Koprivnice iznosi 870 tisuća kuna.

ZAGREB – Međunarodna konferencija Zagreb Forum 2017 – Creative Cities & Europe, petu godinu za redom organizirana je ovog ponedjeljka, 20. studenog 2017. godine, u prostoru Tehnološkog parka Zagreb na Zagrebačkom velesajmu. Osnovni cilj konferencije je prijenos znanja i tehnologije na globalnoj razini te povezivanje grada Zagreba s inovativnim partnerima iz Europske unije. Ove godine naglasak je na megatrendovima u gradovima koji se odnose na poslove i vještine pri promišljanju razvoja inovativnih urbanih ekosustava. Grad Zagreb prati smjernice razvoja modernih gradova kako bi se poboljšala kvaliteta života građana, a ovaj Tehnološki park koji je popunjen čak 70% novim mladim inovativnim tvrtkama dokaz je usmjerenosti ka poduzetništvu, rekao je direktor Razvojne agencije Zagreb Frane Šesnić. Razmjena mišljenja i inovativnih ideja u poduzetničkim pothvatima za pametna urbana rješenja smjernice su i novih izazova na tržištu rada, naglasio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

KRAPINA – Natječaj za dodjelu stipendija redovitim studentima za akademsku godinu 2017./2018 raspisala je Krapinsko-zagorska županija. Natječaj je raspisuje u tri kategorije u kojima se dodjeljuje po 20 stipendija za nadarene studente, za studente po socijalnom kriteriju i za studente koji su akademske godine 2017/18. upisali 1. godinu nekog od deficitarnih studija. Iznos stipendija za sve kategorije je 600 kuna, a zahtjevi se podnose na posebnim obrascima, koji se mogu dobiti u Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu u Krapini ili preuzeti s web stranica županije do 01. prosinca 2017. godine.

ČAKOVEC – Da je prosjek međimurske plaće manji za oko 20% od hrvatskog prosjeka te da zbog toga svakog dana sve veći broj radno spodobnih ljudi odlazi u zapadnoeuropske zemlje u potrazi za većim primanjima, zaključak je još jedne, danas u Čakovcu održane sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije. Ovo je savjetodavno tijelo ponovno upozorilo da je država ta koja treba stvoriti okvire i zakonski povećati iznos minimalne plaće, kako bi radnici ipak ostali u Međimurju. Predsjednik međimurskog GSV-a Mladen Zemljić je dodatno upozorio i na to da se od 1. siječnja iduće godine otvara slobodno austrijsko tržište rada za inozemne radnike, što bi moglo dovesti do još negativnijeg trenda odljeva radne snage. Inače registrirana stopa nezaposlenosti u Međimurju iznosi 7%, što znači da je krajem prošlog mjeseca u evidenciji HZZ- Područnog ureda Čakovec bilo registrirano 3 043 nezaposlenih osoba.

VARAŽDIN – Budući da je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike raspisalo poziv za podnošenje ponuda na natječaj vezan uz povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama, Hrvatska gospodarska komora organizira besplatne informativne radionice namijenjene potencijalnim prijaviteljima. Nakon Zagreba, Osijeka, Požege, Pule i Splita, danas, 20. studenog 2017. godine je domaćin besplatne informativne radionice Županijska gospodarska komora u Varaždinu, a potom i Županijska komora Čakovec. Inače ukupno raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog poziva je 114 milijuna kuna, a poziv je otvoren do 17. prosinca 2018. godine.

ČAKOVEC – Ministarstvo unutarnjih poslova, pa tako i Policijska uprava međimurska u suradnji s Centrom za vozila Hrvatske- stanicama za tehnički pregled vozila u Čakovcu, Prelogu, Murskom Središću i Donjoj Dubravi i ove će godine provesti preventivnu akciju “Dani tehničke ispravnosti vozila 2017.”. Zainteresirani vlasnici vozila mogu od danas, 20. pa sve do subote, 25. studenoga dođi u stanice za tehnički pregled vozila gdje će im se omogućiti besplatni tehnički pregled vozila.

KOPRIVNICA – Sastanak s ravnateljima koprivničkih srednjih škola održala je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić, a sastanku je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić. Rupčić je rekla kako je u planu narednog polugodišta učenicima prikazati predstavu „Ravnopravnost žena i muškaraca“, a razgovaralo se i o obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga. Dan ranije, u petak, 24. studenoga u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce u Koprivnici bit će održana učenička parlaonica na istu temu.

JASTREBARSKO – U Jastrebarskom su za sljedeću godinu ugovoreni najveći infrastrukturni projekti, koji će se sufinancirati europskim novcem, među kojima je poboljšanje vodokomunalne infrastrukture, projekt vrijednosti  169,2 milijuna kuna. Pripremaju se novi projekti u obnovi kulturne baštine, turističke infrastrukture, gradnji prometnica, te novog vrtića. Sljedeća godina bit će i godina reformi – gradske uprave, gradskih institucija i tvrtki, čime će  građanima biti  ‘otvorena vrata’ pametnoga grada.

loading