Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 20.11.2018.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Varaždinska županija kao predsjedateljica Saveza Alpe – Jadran organizirala je međunarodnu konferenciju povodom 40 godina suradnje na području Alpe – Jadran, i to u sklopu Europskog tjedna regija i gradova. U radu konferencije su danas u Županijskoj palači u Varaždinu sudjelovali  čelni ljudi članica Saveza: pokrajina Koruške, Štajerske i Gradišća iz Austrije,  županije Vas iz Mađarske, te Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Primorsko-goranske, Istarske i Varaždinske županije. Varaždinska županija predsjeda Savezom Alpe Jadran. Savez Alpe – Jadran okuplja regije u kojima živi gotovo pet milijuna ljudi, a primjer je uspješne dugogodišnje suradnje te zaštitni znak dobrosusjedske suradnje koja traje četiri desetljeća.

ZAGREB – Prigodnim otvorenjem dograđenog dijela Osnovne škole Dr. Vinko Žganec na Žitnjaku, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obilježio je kraj rekonstrukcije škole vrijednosti oko 20 milijuna kuna. U okviru radova, koji su započeli u studenome 2017., dograđen je dio s devet učionica, izmijenjen je stari azbestni krov, rekonstruirana blagovaonica i kotlovnica, a knjižnica i zbornica premještene su u veći adekvatniji prostor. „Nove učionice opremljene su tako da zadovoljavaju uvjete funkcionalnog i suvremenog načina izvođenja nastavnog procesa“, rekla je ravnateljica Renata Cindrić. Inače, Osnovnu školu Dr. Vinko Žganec u dvije smijene pohađa 730 učenika.

ZAGREB – Na dnevnom redu 17. sjednice skupštinskog Odbora za javna priznanja nalazile su se dvije točke sa 16. prijava za pokroviteljstvo. Jednoglasno je 13. prijava prihvaćeno dok su pokroviteljstva Gradske skupštine nad IV. Farkašijadom, manifestacijom GREENč – povratak u budućnost te 15. međunarodnim folklornim festivalom djece i mladih odbijene zbog nepotpunih dokumentacija. Kako ističe predsjednik Odbora za javna priznanja i predsjednik Gradske skupštine, Andrija Mikulić, budući tražitelji pokroviteljstava trebaju obratiti više pažnje na uvjete natječaja.

ZAGREB – Za nagradu Volonterski Oskar 2018. stiglo je 16 nominacija i  u tijeku je proces odlučivanja o dobitniku/ci nagrade. Građani mogu glasovati za jednog od finalista čime donose konačnu odluku o dobitniku/ci Volonterskog Oskara. Finalisti su Blaženka Eror Matić,  volonterka u udruzi volontera palijativne skrbi La Verna, Marija Vujeva, volonterka Isusovačke službe za izbjeglice i Milena Štimac, volonterka prihvatilišta za životinje Dumovec. Glasanje traje do 27. studenog i to elektronskim putem na internetskoj stranici Volonterskog centra Zagreb. Proglašenje dobitnika/ce te uručenje nagrada i zahvala svim nominiranim volonterima održat će se u petak, 30. studenog.

ZAGREB – Svečanim programom u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski obilježeno je 60 godina rada Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima grada Zagreba. Riječ je o Udruzi koja pruža pomoć pri osobnom razvoju osoba s intelektualnim oštećenjima, stjecanju vještina za snalaženje u svakodnevnom životu i aktivnom sudjelovanju u životu obitelji i uže zajednice. Velikih 60 godina rada Udruzi za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima grada Zagreba čestitao je i gradonačelnik Milan Bandić te im se pritom zahvalio na radu i unapređenju kvalitete života toj posebno osjetljivoj društvenoj skupini.

BRDOVEC – U brdovečkoj Osnovnoj školi Pavao Belas danas, 20. studenog 2018. godine je župan Zagrebačke županije potpisao ugovore sa 41 ravnateljem osnovnih i srednjih škola koje su uključene u provedbu projekta „Školska shema voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u školskoj godini 2018./2019. “. Tako će nešto više od 18 tisuća učenika na području Zagrebačke županije, u 31 osnovnoj i deset srednjih škola, tjedno imati osiguran obrok s voćem i povrćem te mlijekom i mliječnim prerađevinama lokalnih proizvođača. Benefiti projekta su višestruki, od podizanja standarda zdrave prehrane naših učenika do korištenja poljoprivrednih proizvoda domaćih proizvođača, istaknuo je župan Stjepan Kožić. Na tjednoj bazi u škole na području Zagrebačke županije bit će distribuirano oko 3 tisuće tone voća i povrća i oko tisuću litara mlijeka. Nositelj ovog projekta je Ministarstvo poljoprivrede, a najvećim dijelom financiran je EU sredstvima u iznosu od milijun i 100 tisuća kuna.

KRAPINA – Javni poziv za isticanje kandidatura za članove Savjeta za razvoj civilnog društva raspisala je Krapinsko-zagorska županija. Savjet čini jedanaest članova, koji se biraju na razdoblje od 4 godine, od kojih je troje predstavnika upravnih tijela i županijskih ustanova i društava, a osam predstavnika udruga i drugih organizacija civilnog društva. Za člana i zamjenika može biti kandidirana osoba koja je punoljetna, državljanin Republike Hrvatske, nije dužnosnik političke stranke i ima najmanje tri godine radnog iskustva u području djelovanja udruge ili druge organizacije civilnog društva koju predstavlja. Sve detaljne informacije nalaze se na internetskoj stranici županije, kao i obrazac koji treba popuniti za isticanje kandidatura. Rok za podnošenje je do 3. prosinca. – Inače, radi se o savjetodavnom tijelu Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije za razvoj suradnje između županije i organizacija civilnog društva, razvoj volonterizma, filantropije i međusektorske suradnje – istaknula je zamjenica župana Jasna Petek.

KOPRIVNICA – Novi Kolektivni ugovor sa sindikatom zaposlenih u koprivničkom Dječjem vrtiću „Tratinčica“ potpisan je danas, 20. studenoga 2018. godine, u nazočnosti članova pregovaračkih timova Vrtića i Grada Koprivnice. Novim Kolektivnim ugovorom nakon 15 godina u vrtiću „Tratinčica“ su povećane plaće za prosječno 630 kuna, ovisno o godinama staža i koeficijentima, za što je u proračunu Grada Koprivnice osigurano milijun kuna, kaže gradonačelnik Mišel Jakšić. Novi Kolektivni ugovor vrijedi jednako za sve zaposlenike Dječjeg vrtića „Tartinčica“, njih 127 te vrijedi do daljnjega. U sindikatu zaposlenik u koprivničkom vrtiću ovo vide kao priznanje za rad.

ZAGREB – Dolaskom prvih hladnih dana u Zagrebu je otvoreno  najpopularnije klizalište na otvorenom na  Šalati.  Prvi termin za građanstvo  bit će u srijedu, 21. studenog.  Srijedom, četvrtkom, petkom, klizanje za građanstvo se održava  od 18,00 do 19,30 sati, a vikendom i blagdanima moguće je klizati od 10,30 do 12,00, od 18,00 do 19,30 i od 20,30 do 22,00 sata. Cijene ulaznica su ostale iste kao i prethodne sezone radnim danom, a subotom i nedjeljom u poslijepodnevnim i večernjim terminima cijena ulaznice je 20 kuna koliko je i posudba klizaljki.

DONJA STUBICA – Ugovor o početku obnove javne rasvjete na području Grada Donja Stubica, u sklopu projekta Newlight bit će potpisan u srijedu, 21. studenog 2018. godine. U sklopu projekta, kompletna postojeća javna gradska rasvjeta, odnosno 1.200 rasvjetnih tijela, bit će zamijenjena novom, energetski učinkovitom LED rasvjetom. Projekt je vrijedan 2,6 milijuna kuna a bit će financiran iz energetskih ušteda tijekom perioda od 10 godina. Ugovor će sa izvođačem radova potpisati gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, a na potpisivanju će biti  župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac.

ČAKOVEC – Ugovor s izvođačem radova na rekonstrukciji 3. zgrade Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje TICM3, vrijedan 4,4 milijuna kuna bez PDV-a,  potpisao je danas, 20. studenog 2018. godine, međimurski župan Matija Posavec u laboratoriju Tehnološko–inovacijskog centra Međimurje. Riječ je o radovima u okviru 12 milijuna kuna vrijednog projekta Ulaganje u proširenje poduzetničke poslovne infrastrukture u Centru znanja Međimurske županije. Naime, poznato je da Međimurje ima zdravu jezgru gospodarstva pa je lokalnoj zajednici cilj dati punu podršku njegovom daljnjem razvoju, osobito kroz poticaj i beneficije mladim tvrtkama, istaknuo je župan Matija Posavec i napomenuo kako je ovo sjajan primjer revitalizacije bivšeg vojnog objekta te sinergije gospodarstva i obrazovanja. Radovi na revitalizaciji 3. zgrade TICIM- a trajat će oko 12 mjeseci nakon čega će TICIM biti bogatiji za oko 600 kvadrata vrhunski opremljenog prostora namijenjenog obrazovanju mladih te smještaju inkubacijskih tvrtki, naglasio je direktor Ivan Plačko.

PUŠĆA – Nakon pismene, usmene i praktične provjere znanja, Mateja Hercigonja iz Pušće izabrana je za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije za 2019. godinu. Okrunjena će biti 13. prosinca  u Zagrebu. Za prvu pratilju izabrana je Ada Puntarić iz Graberja Ivanićkog, a druga pratilja je Andrea Grdović iz Grdanjaca. Mateja je vlasnica OPG-a od svoje 18 godine, zaposlena je, a uz rad studira na Veleučilištu Baltazar u Zaprešiću. Uz ostalo, njezina se obitelj bavi i proizvodnjom vina. Obrađuju 6.500 trsova graševine, rajnskog rizlinga, zelenoga silvanca i crnog pinota.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija raspisala je natječaj za dodjelu subvencija i donacija za razvoj i unapređenje lovstva na području Podravine i Prigorja. Natječajem se dodjeljuju bespovratna novčana sredstva za 18 namjena, poput suzbijanja zaraznih bolesti, unosa divljači u lovište ili izgradnju i adaptaciju lovačkih domova. Korisnici su lovozakupnici i koncesionari koji imaju u zakupu ili koncesiji zajednička ili državna lovišta u Koprivničko-križevačkoj županiji i nemaju dugova. Za ovu je namjenu u proračunu Županije osigurano 680 tisuća kuna, sve potrebno za prijavu objavljeno je na Internet stranici Koprivničko-križevačke županije, a natječaj je otvoren do 30. studenoga.

loading