Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.11.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Konferenciju Pametni gradovi – gradovi budućnosti, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, ove srijede, 20. studenog 2019. godine, u Tvornici kulture petu godinu za redom organizira Poslovni dnevnik. Finale je to ovogodišnjeg projekta, a koji je za cilj imao promociju smart city i srodnih inicijativa implementiranih u hrvatskim gradovima, ali i podizanje opće svijesti o važnosti razvoja novih tehnoloških, organizacijskih i logističkih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života stanovnika. Grad Zagreb ima Strategiju pametnog razvoja do 2030. godine u kojoj na jedinstven način objedinjuje tri smjera razvoja, tehnologija, ljudskih resursa i obrazovanja te participaciju građana u pametnim rješenjima-rekla je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić istaknuvši kako su najvažniji građani koji upravo participiraju u tim pametnim rješenjima. Ovom prilikom dodijeljene su nagrade po kategorijama, pametno življenje, pametan promet, pametna energetika i pametna uprava, a dobitnici su gradovi Varaždin, Slavonski Brod, Koprivnica i Velika Gorica.

ZAGREB – U ime Vlade RH, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat potpisao je memorandum o suglasnosti za procjenu i uspostavu strateške suradnje za održavanje, popravak i modernizaciju s predstavnicima norveške grupacije Kongsberg i finske Patrie. Riječ je o dokumentu koji stvara uvjete za moguću uspostavu strateške suradnje koja je usmjerena na potrebe Republike Hrvatske za vojne i civilne zrakoplovne platforme te eventualnu buduću suradnju za stvaranje regionalnog centra za nove tehnologije. Taj centar bi bio smješten u Zrakoplovno-tehničkom centru u Velikoj Gorici. „Mi strateškim partnerstvom iz ZTC-a stvaramo logistički hub u koji investiraju i Patria i Kongsberg, a sa Fakultetom strojarstva i brodogradnje dogovaramo model obrazovanja za ljude koji će raditi u tom centru“, istaknuo je ministar Horvat.

TUHELJSKE TOPLICE – Jačanje konkurentnosti voćarstva, središnja je tema 14. Znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem koje je ove srijede, 20. studenog 2019. godine započelo u Tuheljskim Toplicama. Uz okrugli stol, sudionici savjetovanja će u dva dana trajanja kroz brojne panel rasprave imati priliku diskutirati o novoj tehnologiji u proizvodnji, primjerima dobre prakse, ali i o problematici u voćarstvu poput nedostatka skladišnih prostora i nedovoljne prepoznatljivosti domaćeg voća na tržištu. Ovo događanje svečano je danas otvorila izaslanica predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Marijana Petir, a okupljenim voćarima, stručnjacima iz poljoprivrede i drugim uzvanicima obratili su se i izaslanik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić i drugi. – Hrvatskoj se proizvede 180 tisuća tona voća godišnje, najzastupljenije su jabuke i mandarine, no bez obzira na povoljne uvjete proizvodnje, puno više voća se uvozi te je izrazito niska produktivnost – istaknuo je ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić dodajući da se savjetovanjima poput ovog može doći do kvalitetnih rješenja. 14. Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem organiziraju Hrvatska voćarska zajednica i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

KRIŽEVCI – U Križevcima je danas, 20. studenoga 2019. godine, održan 7. Susret pjevačkih zborova umirovljenika Hrvatske u organizaciji Matice umirovljenika Hrvatske i Udruge Matice umirovljenika i starijih osoba Križevci, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena. Svoje pjevačko umijeće u Križevcima je predstavilo 17 zborova iz isto toliko županija, kaže predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna dok je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren naglasio kako je ovo velik događaj za Križevce i Koprivničko-križevačku županiju. Susretu je nazočio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić naglasivši kako su Hrvatskoj potrebne dvije stvari: optimizam i zajedništvo, a upravo je to cilj Susreta u Križevcima. Sretna je ona zemlja kojoj mladost i iskustvo idu ruku pod ruku, poručila je sudionicima izaslanica predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Mirjana Hrga.

ZAGREB – Zimska služba grada Zagreba spremna je za zimske uvjete. Osigurano je oko 450 radnika podijeljenih u 292 ekipe koji će voditi brigu na nešto više od dvije i pol tisuće kilometara prometnica u gradu. Na raspolaganju im je oko 20 tisuća tona soli te 6.700 tona sipine. Obavještajni centar na Žitnjaku je opremljen sa suvremenim detektorima leda tako da se može intervenirati što prije i što lakše, a koji su postavljeni na kritičnim točkama kao što su mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci. Inače, na internetskim stranicama Zagrebačkih cesta građani će moći vidjeti kada se čiste njihove ulice.

TUHELJSKE TOPLICE – Konferenciju RockPaperFounders organizirali su ove srijede, 20. studenog 2019. godine u Tuheljskim Toplicama Svjetski investicijski ured poslovnih anđela Hrvatska, Krapinsko – zagorska županija, Zagorska razvojna agencija i Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije. Konferencija je okupila brojne poduzetnike digitalne ekonomije, koji su imali priliku razmijeniti znanje i iskustvo te sadržaje za poduzetnike početnike kako bi što lakše pripremili svoju tvrtku za osiguravanje investicije. – Kroz ovu konferenciju pokušavamo spojiti poduzetnike i moguće investitore pošto će i to biti jedna od aktivnosti Poduzetničkog inkubatora – istaknula je Helena Matuša iz Zagorske razvojne agencije, nacionalna direktorica WBAF ureda Hrvatska, dodajući da je Krapinsko-zagorska županija preuzela na sebe hrvatski ured Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela te je to jedna nova i drugačija usluga koju će nuditi za sve poduzetnike na području Hrvatske. Konferenciju je otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – Radi se o pozicioniranju županije kao regije koja drugačije pristupa start up-ovima, mladim poduzetnicima koji imaju dobre ideje, a to će najbolje biti provedeno uz Poduzetnički centar gdje ćemo imati 15 inkubacijskih jedinica, od čega ih je 5 za proizvodne djelatnosti, a 10 za uslužne djelatnosti.  – dodao je župan Kolar. Na panel diskusijama mladi poduzetnici, ali i svi oni koji razmišljaju samostalno krenuti sa svojim tvrtkama mogli su u neposrednom razgovoru čuti više o najvećim izazovima hrvatskih poduzetnika, njihovom uspjehu i naučenim lekcijama iz neuspjeha.

ČAKOVEC – 355. godišnjica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog obilježit će se u srijedu, 20. studenoga 2019. godine u Gornjem Kuršancu i Čakovcu. Program započinje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Nikoli Zrinskom Čakovečkom u Gornjem Kuršancu u 15,30 sati, nakon čega, od 16,00 sati slijedi misno slavlje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. U Čakovcu će kod spomenika Nikoli Zrinski Čakovečkom na Trgu Republike u 18,00 sati također biti položeni vijenci i zapaljene svijeće.

BJELOVAR – Grad Bjelovar nastavlja i u ovoj akademskoj godini stipendirati studente. Ususret novom natječaju za dodjelu stipendija, Grad je predstavio e-obrazac za prijavu na taj natječaj, što će građanima omogućiti lakšu komunikaciju s Gradskom upravo i brže rješavanje prijava te uštedu vremena. Na službenim Internet stranicama Grada Bjelovara objavljen je natječaj i aplikacija kojom se može prijaviti nakon registracije. Na natječaj za stipendiranje studenata mogu se javiti redovni studenti kao i izvanredni pod uvjetom da nisu u radnom odnosu i da im dohodak po članu obitelji ne prelazi 2.600 kuna. Rok za prijavu je narednih 15 dana.

VARAŽDIN – Novoopremljena dvorana Arbona otvorena je na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Radi se o novouređenoj multimedijalnoj dvorani smještenoj u FOI-jevoj povijesnoj zgradi u centru Varaždina, a cilj uređenja bio je poboljšanje standarda i omogućavanje boljih uvjeta za svakodnevno odvijanje nastave za sve studente, profesore i asistente Fakulteta organizacije i informatike. Dvorana sada ima petnaest suvremenih računala te je dodatno opremljena novim ergonomskim stolovima i stolicama te posebnim kutkom za opuštanje.

ZAGREB – Prvi nacionalni Dani Okusa hrvatske tradicije traju do 25. studenog u 10 županija te više od 100 ugostiteljskih objekata. Turistička zajednica Zagrebačke županije s deset restorana s područja Županije nositelja standarda Okusi tradicije zagrebačkog kraja uključila se u ove Dane. Na području Zagrebačke županije uključeni su objekti u Velikoj Gorici, Pisarovini, Vrbovcu, Jastrebarskom, Svetoj Nedelji, Zaprešiću, Samoboru, Ivanić-Gradu, Šenkovcu i Svetom Ivanu Zelini.

loading