Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.12.2016.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Završna konferencija Projekta razvoja integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području regije sjeverne Hrvatske održava se danas u Varaždinu. Konferenciji uz predstavnike Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, župana Matiju Posavca i zamjenika župana Darka Sobotu prisustvovuje i župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Nositelj projekta je Varaždinska županija  a partneri su Međimurska i Koprivničko-križevačka županija. Cilj je izrada Master plana koji će  imati ulogu strategije prometnog razvoja regije.  Projekt vrijedan 5 milijuna i 200 tisuća kuna  sufinancira Europska unija.

ZAGREB – Proračun Grada Zagreba za 2017. godinu, usvojen je danas većinom glasova zastupnika, tj. s 29 glasa za te 22 protiv, na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradske skupštine. Unatoč najavama početkom prosinca, Proračun Grada Zagreba za iduću godinu u iznosu od ukupno 7 milijardi i 500 milijuna kuna, usvojen je, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je zastupnicima što su prepoznali da ovakav proračun jamči stabilnost, ali i boljitak Grada Zagreba. Proračun je u odnosu na prvo čitanje uvećan zahvaljujući dva HDZ-ova amandmana, u ukupnom iznosu od 200 milijuna kuna kojima će se realizirati brojni projekti, kao što su sljemenska žičara, denivelacija rotora, produžetak Branimirove i dr. najavio je predsjednik Skupštine, HDZ-ov Andrija Mikulić. Ipak i ovakav proračun naišao je na kritike. HNS-ov Tomislav Stojak, tvrdi da se ovakav proračun ne može ostvariti, dok predsjednik SDP-a Davor Bernardić, podsjeća da šestu godinu za redom ne podržavaju proračun jer „nije razvojan, nema smjer, ni viziju“.

KRAPINA – Korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu tradicijskim obrtima Krapinsko-zagorske županije ugovori su uručeni danas u Krapini. Potpore se dodjeljuju s ciljem očuvanja kulturnog nasljeđa i tradicijskih gospodarskih vrijednosti te poticanja njihovog razvoja, a ukupan iznos bespovratnih sredstava za ovu namjenu je 68.500,00 kuna. Na natječaj su se javila 24 obrtnika, od kojih je 14 ispunilo uvjete te dobilo po pet tisuća kuna potpore. Ugovore je korisnicima uručila predsjednica Županijske skupštine i predsjednica Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta Vlasta Hubicki. Sredstva su odobrena za stare zanate kao što su proizvodnja tradicijskih drvenih igračaka, odjeće, licitara i proizvoda od keramike, lijevanje lakih metala, popravak satova, a među dobitnicima je i dimnjačar.

ČAKOVEC – Posljednja ovogodišnja sjednica Gospodarsko- socijalnog vijeća Međimurske županije održana je danas u Čakovcu. Na sjednici je najviše riječi bilo o trenutnom stanju na tržištu rada u Međimurju, a da je situacija zadovoljavajuća, kazao je predsjednik GSV-a na odlasku Davor Sabolić i naglasio da je broj nezaposlenih u posljednjih nekoliko godina prepolovljen te da je trenutno na HZZ- u Čakovec registrirano oko četiri tisuće nezaposlenih osoba. No, Sabolić je isto tako upozorio da je mnogo radnika posljednjih godina posao pronašlo izvan granica Hrvatske, a to je trend koji u narednim godinama treba zaustaviti povećanjem prosjeka plaće. Na današnjoj sjednici izabran je novi predsjednik GSV-a, sindikalist Mladen Zemljić, dok će potpredsjednici narednih godinu dana biti Ivan Senčar iz Udruge poslodavaca i zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović.

ĐURĐEVAC – Đurđevački gradski vijećnici jučer su na posljednjoj sjednici u 2016. donijeli proračun za narednu godinu. Kako je istaknuto, proračun je nastavak brojnih programa i projekata koji se provode i pripremaju u Đurđevcu. Iako je manji u odnosu na 2016., proračun za narednu godinu nastavlja zacrtani put s početka mandata, ističe đurđevački gradonačelnik Željko Lacković te objašnjava kako proračun iznosi 48,7 milijuna kuna u kojem je i 2,054 milijuna kuna viška. Višak se odnosi na kredit za obnovu Osnovne škole Grgura Karlovčana, koja nije realizirana u ovoj godini te 54 tisuće kuna za stručno osposobljavanje. Odrednica narednog proračuna neizvjesnost je prihoda od poreza na dohodak, dodaje Lacković koji je u Đurđevcu od 2011. u konstantnom padu. Tada je iznosio 11 milijuna kuna, a danas po ovoj osnovi u đurđevački proračun dolazi oko 6 milijuna kuna. A slična je i situacija s prihodom od rudne rente, koji je također u padu, i za 2017. je planiran u iznosu od 5 milijuna kuna.

ZAGREB – Grad Zagreb počinje s projektom izgradnje sljemenske žičare. Prvi potez Grada tako je rekonstrukcija tramvajske pruge Mihaljevac – Gračani za što je na računu Holdingova ZET-a rezervirano 30 milijuna kuna. Za taj je posao navodno sve pripremljeno, a čeka se posljednji potpis i radnici nakon blagdana izlaze na teren. Paralelno s tim u Gradu su u tijeku obrade ponuda najpovoljnijih ponuđača čiji će zadatak biti rušenje stare trase. Cjelokupna bi dokumentacija trebala biti riješena do kraja godine, a rušenje početi pred kraj siječnja. Za te je radove predviđeno pet milijuna kuna. Uz to, ovih će dana biti raspisan natječaj za glavni projekt, a krajem siječnja natječaji za opremu – gondole, sajle i drugo. Taj će trošak snositi Gradski ured za prostorno uređenje i izgradnju grada.

ZAGREB – Projekt „Prsten potpore“ bit će predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama Zagrebačke županije u Zagrebu. Ovaj projekt omogućuje socijalnu uključenost učenika s teškoćama u razvoju u redoviti obrazovni sustav Zagrebačke županije. U školskoj godini 2016./2017. projektom su osigurana 92 pomoćnika u nastavi za 102 učenika s teškoćama u razvoju u 32 osnovne i srednje škole na području Zagrebačke županije. Ukupna vrijednost projekta je 4.242.152 kuna od čega su sredstva Zagrebačke županije 871.076 kuna.

ČAKOVEC – Prijem za predstavnike gospodarskog, političkog, kulturnog i vjerskog života Grada Čakovca upriličio je sinoć u Muzeju Međimurja Čakovec gradonačelnik Stjepan Kovač sa zamjenicima Mariom Medvedom i Romanom Bogdanom. Tom prigodom, Kovač se osvrnuo na godinu koja je na izmaku, izrazivši zadovoljstvo postignutim. Kao najvažniji projekt istaknuo je projekt Aglomeracije Čakovec, u sklopu kojeg je u sva naselja uveden sustav odvodnje, a obnovljene su i prometnice u čakovečkim naseljima. Kovač je uputio svim prisutnima božićnu čestitku i zaželio puno uspjeha u Novoj godini, u kojoj se nada da će se krenuti s realizacijom tri najvažnija projekta- izgradnjom sportske dvorane u Kuršancu, natkrivanjem Gradske tržnice u Čakovcu i onim najvećim, izgradnjom Centra za odgoj i obrazovanje.

LENDAVA – Glavna skupština grupacije za teritorijalnu suradnju PANNON EGTC održana je u Lendavi, a radi se o grupaciji koja okuplja regije, gradove i općine iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske s ciljem partnerskog povezivanja radi pripreme i implementacije projekata od zajedničkog interesa. Kao promatrači skupštini su prisustvovali predstavnici Međimurske i Koprivničko-križevačke županije koje su pokazale interes za pridruživanjem. Skupštini je prisustvovala i generalna konzulica u Pečuhu Vesna Haluga, koja je istaknula interes hrvatskih županija uz rijeku Dravu za pridruživanjem ovoj teritorijalnoj grupaciji. Koprivničko-križevačku županiju, osnovne informacije, na skupštini je iznio voditelj odsjeka za međunarodnu suradnju i europske fondove Vladimir Šadek.

loading