Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.12.2017.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji danas, 20. prosinca 2017. godine, boravio je ministar turizma RH Gari Cappelli. Tom prigodom ministar Cappelli, održao je radni sastanak s čelnicima Međimurske županije na kojem ga je župan i predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije Matija Posavec upoznao s podacima o rastu broja dolazaka i noćenja gostiju od 18% kao i s brojnim projektima u turizmu koje ova županija planira provesti do 2020. godine. Svi projekti na tragu su povećanja smještajnih kapaciteta te jačanju vjerskog, zdravstvenog, sportskog, enogastro i  cikloturizma, a kroz obogaćivanje postojeće ponude, rekao je župan Posavec, naglasivši pri tom važnost provođenja projekta revitalizacije starog graničnog prijelaza Goričan gdje je planiran tematski park upoznavanja turista s cjelokupnom turističkom ponudom Hrvatske. To je vrlo važno s obzirom na 9 milijuna tranzitnih putnika koji prolaze upravo kroz Međimursku županiju, zaključio je župaan Matija Posavec. Zadovoljan viđenim, ministar Gari Cappelli najavio je svoju punu podršku ovakvim projektima ocijenivši ih upravo na tragu hrvatske turističke politike o Hrvatskoj kao godišnjoj, a ne sezonskoj destinaciji pri čemu upravo kontinentalni turizam ima jako mnogo prostora za rast i razvoj. Nakon radnog sastanka ministar Cappelli je, zajedno sa svojim domaćinima, obišao Terme Sveti Martin te Multimedijalni postav Centra za posjetitelje Ekomuzeja Mura, gdje su potpisani ugovori o dodjeli sredstava Ministarstva turizma, za skelarsku drvenu kuću – Interpretacijski centar u Sv. Martinu na Muri i za uređenje Interpretacijskog centra „Dravski zlatari“ u Donjem Vidovcu, vrijedni gotovo milijun kuna.

KRAPINA – Proračun Grada Krapine za 2018. godinu usvojen je na sjednici Gradskog vijeća 19. prosinca 2017. godine. Planiran je, kako ističe gradonačelnik Zoran Gregurović,  vrlo realno temeljem dosadašnjeg ostvarenja prihoda u 2017. godini te iznosi 45 milijuna i 800 tisuća kuna. Na sinoćnjoj sjednici donijet je i plan gospodarenja otpadom za Grad Krapinu što je jedan od preduvjeta kako bi se Grad Krapina mogao kandidirati na natječaje koji će se uskoro otvoriti, a ono što se u narednom razdoblju po tom pitanju namjerava napraviti, ističe gradonačelnik Gregurović je otvorenje mini soritirnice, uz postojeće reciklažno dvorište te nabava kućnih kompostera za sva kućanstva.

ZAGREB – Izložbu u povodu predstavljanja projekta Uređenje obala rijeke Save danas je u predvorju Gradske uprave otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U sklopu projekta Aktivnosti na Savi, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada zadužen je za implementaciju prvonagrađenog natječajnog rješenja Međunarodnog natječaja Europan 13: Prilagodljivi grad. Rješenjem je ponuđena implementacija niza privremenih objekata za različite namjene u zoni rijeke Save, a sami cilj projekta je vraćanje građana na Savu i urbano oživljavanje tog prostora.

ZAGREB – Hrvatski svjetski kongres iduće godine slavi svoj jubilarni 25. rođendan, a proslavit će ga u novim prostorijama u Martićevoj ulici koji su na korištenje dobili od  Grada Zagreba. Za više od dvije godine slijedi novo izdanje Hrvatskih svjetskih igara koje će se, kao i u srpnju ove godine, održati u Zagrebu. I na ovim Igrama očekuje se  preko 1.000 mladih Hrvata iz svijeta, a osim sportskih natjecanja, na Hrvatskim svjetskim igrama održat će se brojne kulturne i društvene manifestacije.

KOPRIVNICA – Ugovor za prijevoz učenika osnovnih škola kojima je Koprivničko-križevačka županija osnivač potpisao je s predstavnikom prijevoznika  župan  Darko Koren. Vrijednost ugovora je 7,2 milijuna kuna i vrijedi od prvog nastavnog dana 2018., odnosno od 15. siječnja naredne godine kada počinje drugo polugodište u aktualnoj školskoj godini. Trenutno se prevozi 1.783 učenika, a ugovorom je obuhvaćen i prijevoz učenika trećih razreda kojih pohađaju obuku za neplivače u trajanju od pet radnih dana na koprivničkim bazenima.

ZABOK – Da nova tehnologija i obrazovanje idu ruku pod ruku, dokazali su danas, 20. prosinca 2017. godine učenici Gimnazije A.G. Matoš u Zaboku, prilikom prezentiranja pametne ploče županu Krapinsko-zagorske županije Željku Kolaru i njegovoj zamjenici Jasni Petek. Gimazijalci pomoću ploče, koju im je osigurala županija, imaju prilike provjeravati znanje, učiti, ali i rješavati kvizove te tako potpuno iskoristiti njezinu primjenu i ostvariti bolju komunikaciju. Županija je ove godine kupila devet pametnih ploča za devet srednjih škola, a u planu je za iduće razdoblje nabaviti ih i za osnovne škole na ovom području. Uz ploče osigurala je i sve potrebne licence za njihovo funkcioniranje, a uložila je nešto manje od 120 tisuća kuna. – Nastava sa pametnim pločama je privlačna ali i visoko motivirajuća, što daje rezultat kvalitetnog usvajanja znanja, tako da su i učenici i učitelji u plusu – istaknula je zamjenica Petek. Na prezentaciji su bile i ravnateljica Bibijana Šlogar te zamjenica gardonačelnika Zaboka Valentina Đurek.

VARAŽDIN – Tradicionalni susret varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka s predstavnicima javnih medija u dvorani Biskupskog ordinarijata bio je prilika i za biskupov  kraći rezime događaja godine na izmaku. Posebno je istaknuo činjenicu kako je cijela godina bila  u znaku 20. obljetnice Varaždinske biskupije, a ono što najviše veseli  je dovršetak i otvorenje Caritasovog doma na Banfici.

ZAGREB – Sjednica Projektnog tima za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije održana je u srijedu, 20. prosinca 2017. godine u prostorijama Županije u Zagrebu. Na dnevnom redu među ostalim bio je zaključak o donošenju Plana razvoja palijativne skrbi za područje Zagrebačke županije 2018. – 2022. te Plan rada Projektnog tima za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije za 2018. godinu

loading