Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.12.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na ovotjednoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine prihvaćen je zaključak o sklapanju Sporazuma o plaćanju godišnje naknade za korištenje nekretnina društva Zračne luke Zagreb u iznosu od 700 tisuća kuna plus PDV-a. Prijedlog Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a da se na području Grada Zagreba na kojem nije dopušteno držanje domaćih životinja, iznimno dopustiti držanje pčela nije dobio zeleno svjetlo. Potporu je međutim dobio prijedlog istog kluba u nešto izmijenjenom obliku o uređenju prometa prilikom opskrbe i dostave u središnjem dijelu grada.

KOPRIVNICA – Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava i o sufinanciranju potpisani su u ponedjeljak, 16. prosinca 2019. godine u Koprivnici, u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, a već jučer su krenuli prvi tenderi za projekt Aglomeracije Koprivnica, naglašeno je na danas, 20. prosinca 2019. godine, održanoj konferenciji za medije. Projekt je ukupno vrijedan 410 milijuna kuna, bespovratna sredstva iznose 283,8 milijuna kuna, a preostali iznos od 92,5 milijuna kuna osigurat će ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Hrvatske vode dok lokalna komponenta iznosi 33,7 milijuna kuna, kaže predsjednik Uprave Koprivničkih voda Zdravko Petras dok je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić naglasio kako je to najveći infrastrukturni projekt i projekt EU na području Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije. Osim Koprivnice, aglomeracija obuhvaća i šest okolnih općina Drnje, Đelekovec, Hlebine, Koprivnički Bregi, Peteranec i Rasinja. Prvi radovi trebali bi krenuti u idućoj godini, a završetak je planiran krajem 2023.

KRAPINSKE TOPLICE – Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice obogaćena je i modernizirana redomatom, uređajem koji je bolnici donirala Zagorska liga za borbu protiv raka. Simboličnim rezanjem vrpce redomat, koji je dio integrirane čekaonice, u nazočnosti župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, u funkciju su danas, 20. prosinca 2019. godine, službeno stavili zamjenica župana Jasna Petek i predsjednik Zagorske lige za borbu protiv raka Stanko Belina. -Ponosan sam što je Liga donirala još jedan uređaj za dobrobit svih pacijenata, a ovaj će uređaj bitno doprinijeti uvođenju reda u čekaonici laboratorija, uz to, on je multifunkcionalan i omogućuje značajno unapređenje i ubrzanje rada laboratorija, istaknuo je Belina. – Moram zahvaliti Zagorskoj ligi za borbu protiv raka koja već dugi niz godina pomaže sve zdravstvene ustanove na području KZŽ, što su prepoznali i potrebu u ovoj bolnici za integriranom čekaonicom Medicinsko – biokemijskog laboratorija, naglasila je Jasna Petek. U ime svih djelatnika, ali i pacijenata Specijalne bolnice na donaciji je zahvalila i ravnateljica bolnice Željka Žnidarić.

ZAGREB – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u Koprivnici je potpisao s ministrom uprave Ivanom Malenicom Sporazum o preuzimanju državnih službenika i namještenika, pismohrane i druge dokumentacije te opreme i sredstva za rad Ureda državne uprave. Time su stvoreni formalni preduvjeti da Zagrebačka županija od 1. siječnja 2020. godine na sebe preuzme više od 200 povjerenih poslova. Preuzimanjem poslova ureda državne uprave, Zagrebačka županija moći će još efikasnije odgovarati na potrebe svojih građana i poduzetnika budući da će brojne poslove ubuduće obavljati samostalno, a raspolagat će i cjelovitom bazom podataka što će se odraziti na kvalitetnije planiranje mjera namijenjenih poduzetnicima, poljoprivrednicima i sl. Time je Zagrebačka županija preuzela dodatnih 139 službenika i namještenika koji će zajedno s postojećim zaposlenicima učiniti sve kako bi što brže i adekvatnije odgovorili na potrebe naših građana.

BJELOVAR – Proračun grada Bjelovara za 2020. godinu iznosi rekordnih 306 milijuna kuna. Najveći je to proračun u povijesti Grada, pun je EU projekata jer je u samo dvije godine grad Bjelovar povukao 140 milijuna kuna iz EU fondova, istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak. Dokaz da je proračun realan i ostvari govori činjenica, naglašava Hrebak, da je smanjen i broj djelatnika u Gradskoj upravi za više od 10%, a traju procesi digitalizacije i optimizacije radnih procesa.

PRELOG – Potpisan je Ugovor o poslovnoj suradnji u provedbi programa kreditiranja investicije privatnog sektora i poduzetništva mladih, žena i početnika, između Grada Preloga te Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Ukupan kreditni potencijal suradnje Grada Preloga s HABOR-om je pet milijuna kuna, a Grad Prelog bi subvencionirao kamatnu stopu od 2% godišnje za cijelo vrijeme trajanja kredita.

ZAGREB – Park na Trnju, sa sjeverne strane omeđen Ulicom Petra Grgeca, a južne strane Karašičkom ulicom, imenovat će se Parkom Ivana Prebega. Park Ivana Prebega imenuje se u spomen na boksača koji je svoju sportsku karijeru počeo u tom zagrebačkom kvartu, a pred kraj karijere 1968. postao profesionalni prvak Europe.

VARAŽDIN – Projekt pod nazivom STEM Lab čiji su nositelji Rotary klubovi grada Varaždina, a partner Varaždinska županija, predstavljen je ovog petka, 20. prosinca 2019. godine u županijskoj palači u Varaždinu. Sva tri varaždinska Rotary kluba pokrenula su jedinstveni projekt čija je ukupna vrijednost 61 tisuća američkih dolara, a zahvaljujući njemu će se u sklopu Centra izvrsnosti za nove tehnologije pri Elektrostrojarskoj školi osnovati laboratorij za STEM područje, dakle za područje znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Sredstva su varaždinski rotarijanci prikupili u suradnji s prijateljskim klubovima iz drugih distrikata te uz izdašnu financijsku podršku rotarijanske zaklade „The Rotarian Foundation“.

ZAGREB – Filmsku ekipu dokumentarnog serijala Explore the World, predvođenu hollywodskim producentom Larryem Namerom, a u povodu potpisivanja ugovora između Grada Zagreba – Zagreb filma i produkcijske kuće Metan ovog petka, 20. prosinca u zgradi Gradske uprave primio je gradonačelnik Milan Bandić.Radi se o ciklusu dokumentarnih serija koje će u jednoj od 12 epizoda predstaviti Zagreb – njegovu bogatu turističku, kulturnu i gastronomsku ponudu gledateljima kineskih televizijskih platformi Youku i Mango TV koje imaju preko 700 milijuna pretplatnika.- Potpisivanje ugovora je u tijeku, snimanja po gradu počet će već idućeg tjedna i vjerujem da će uz scenarij mnogo toga bit prepušteno samim zbivanjima u Gradu tako da će to biti još jedna vrlo dobra promocija Zagreba, rekla je pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vukovć Runjić.

KLANJEC – Osnovna škola Antuna Mihanovića Klanjec priredila je u petak 20. prosinca 2019. povodom božićnih blagdana klanječku premijeru zagorskog mjuzikla “Alice u zemlji Bajke na dlanu” u izvedbi zabočkih glumaca, svirača i pjevača. Mjuzikl koji izvodi četrdesetak učenika OŠ Ksavera Šandora Gjalskoga nastao je u sklopu projekta Lumen Krapinsko-zagorske županije. Uz nastup svojih gostiju iz Zaboka, klanječki učenici i učitelji pripremili su i kratki prigodni program kojim su svojim roditeljima i sugrađanima čestitali predstojeće blagdane.

loading