Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20. – 21.01.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Obilježavanje 11. Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice, u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Grada Zagreba te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ligine udruge Zdravka i Zajednice pacijenata oboljelih od raka Sveti Juraj, održano je u subotu 20 siječnja 2018. godine na Cvjetnom trgu. Životne priče žena suočenih s ovom opakom bolesti te edukacija i savjeti liječnika o iznimnoj važnosti prevencije, zaintrigirale su brojne prolaznike koji su se potaknuti ovom javnozdravstvenom akcijom, informirali o najvažnijim koracima prevencije te ovim korakom u budućnosti možda spasili upravo svoj život. Lijepa gesta Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i gradonačelnika Milana Bandića koji su dijelili mimoze dirnula je mnoge. Edukacija, cijepljenje protiv HPV-a i redoviti odlasci na ginekološke preglede siguran su put prema zaštiti od raka vrata maternice – izjavio je ginekolog – onkolog i predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga.

Obilježavanju Dana mimoza, uz Predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, prisustvovali su predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, posebni savjetnik Predsjednice RH za zdravlje i sport Tomislav Madžar, ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Ivana Portolan-Pajić. Obilježavanju ovog hvalevrijednog projekta pridružile su se i osobe iz društvenog života voditeljica Karmela Vukov-Colić, spisateljica Josipa Pavičić Berardini, glumica Lucija Helena Kajić, glumica i pjevačica Kostadinka Velkovska i drugi.

VARAŽDIN – I u Varaždinu, na Franjevačkom trgu, u subotu je obilježen 11. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Susret s građanima i informiranje o prevenciji i liječenju ove bolesti organizirala je Služba za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin, a pridružili su se Liga za borbu protiv raka Varaždinske županije, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije i školska medicina te tradicionalno i Varaždinska županija. Posebna savjetnica varaždinskog župana Natalija Martinčević istaknula je važnost edukacije ljudi o ovoj Podršku ovoj hvalevrijednoj akciji dali su i zamjenici župana Robert Vugrin i Tomislav Paljak, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorka Horvat, pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Ivana Golubić Horvat, te županijski vijećnici Vlasta Cindrić i Nenad Koščak.

ZAGREB – U zagrebačkom Zoološkom vrtu ponovo će biti održana „Egzotična zima“. Riječ je o edukativnim programima koji će biti održavani svakog vikenda do kraja veljače, u sklopu kojih će edukatori djeci omogućiti stjecanje novih iskustava. Tako će mališani neke životinje moći upoznati iz nove perspektive, a imat će ih i prilike dodirnuti. Osim edukacija, bit će održane i brojne radionice pa će tako svi zainteresirani moći naučiti kako se rade hranilice za ptice. Edukativni programi održavaju se subotom i nedjeljom od 11:00 do 15:00 sati.

 ZAGREB – Na blagdan svetog Fabijana i svetog Sebastijana ove subote, 20. siječnja 2018. godine, u istoimenoj kapeli uz crkvu sv. Marka na Gornjem gradu, misno slavlje je u 10,30 sati. Potkraj XV. stoljeća crkvi sv. Marka sa sjeverne strane prigrađena je zavjetna kapela sv. Fabijana i Sebastijana, koje mnogi stari povijesni izvori nazivaju zaštitnicima grada Zagreba. Sveti Fabijan zaštitnik je kovača, ljevača i lončara, a sv. Sebastijan zaštitnik od kuge i drugih zaraznih bolesti.

ZAGREB – Grad Zagreb uskoro kreće s uređenjem bivše tvornice Sljeme u Sesvetama. Riječ je o projektu koji ima za cilj razvijanje produktivne zelene infrastrukture i urbanu regeneraciju bivšeg industrijskog područja. Projekt je financiran europskim sredstvima i u pet godina provodit će se u nekoliko faza koje obuhvaćaju izgradnju info pointa za građane, HUB-a za poduzetnike i mlade kao i glazbene škole, pješačko-biciklističke staze te daljnji razvoj urbanih vrtova. „Ovaj projekt učinit će Sesvete po mjeri čovjeka“ istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić. Osim Zagreba, u projektu ProGIreg sudjeluju Dortmund i Torino kao i gradovi pratitelji Prag, Cluj, Sofija, Pirej, Zenica kao i kineski grad Ningbo. Iznos financiranja je gotovo 1,5 milijuna eura.

SAMOBOR – Osma smotra vokalnih klapa  pod nazivom „Tebe ja lepo pozdravljam“ na kojoj će nastupiti osam muških i ženskih klapa iz Zagreba, Solina, Tučepa, Samobora, Svete Nedelje, Zagreba i slovenske Litije bit će održana ove subote, 20. siječnja 2018. godine u samoborskoj župnoj crkvi svete Anastazije. Početak je u 20,00 sati.

VARAŽDIN – Osnivačka skupština Udruge nordijskog hodanja i pješačenja „Drava“ Varaždin, održat će se ove subote, 20. siječnja 2018. godine u prostorima 6. Mjesnog odbora u Varaždinu.  Cilj buduće udruge je promoviranje nordijskog hodanja i pješačenja kao garancije kvalitetnog i zdravog života. Udruga će organizirati škole i treninge nordijskog hodanja za sve dobne skupine i osobe različitih fizičkih sposobnosti. Osnivačka skupština počet će u 18,00 sati.

SVETI MARTIN – Mnogi smatraju da je upravo na Vincekovo, odnosno 22. siječnja “službeni” početak vegetativnog ciklusa vinove loze i obično si toga dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu. U Međimurju će vinogradari to učiniti ove nedjelje, 21. siječnja 2018. godine na tradicionalnom zimskom 20. po redu Vincekovom pohodu, sa startom u jutarnjim satima ispred Toplica Sveti Martin. Pohod se organizira po međimurskim bregima, s ciljem obilježavanja Dana svetog Vinka, zaštitnika vinogradara.

KOPRIVNICA – U Koprivničko-križevačkoj županiji u protekloj je godini tiskano oko 90 knjižnih naslova, što je na razni prijašnjih godina, a bile su zastupljene stručne, publicističke i književne vrste. Osim klasičnih knjiga i monografija, objavljene su i druge vrste građe – časopisi stručne i znanstvene orijentacije, glazbenih ostvarenja kojima obiluje ovaj kraj, likove i grafičke mape te opsežniji katalozi, a sve se to pohranjuje i čuva u Zavičajnoj zbirci „Capronensis“ koprivničke Knjižnice i čitaonice „Fran  Galović“. Uz klasična poetska i prozna ostvarenja, u 2017. primjećuje se trend pisanja slikovnica koje često ilustriraju i sami autori, a koji se do sada nisu profesionalno bavili pisanjem.

KRAPINA – Blagdan svetog Vinka bit će proslavljen i u Krapini, u dvorištu Gajeve rodne kuće, uz najstariji zagorski trs. Prigodan program na sam blagdan, u ponedjeljak, 22. siječnja 2018. godine, s početkom u 16,00 sati, pod pokroviteljstvom Grada Krapine, organiziraju Humoristično društvo „Zvonec“ Krapina, Udruga vinogradara, podrumara i prijatelja dobrog vina Čeh, Leh i Meh Krapina, Udruga umirovljenika Krapina i Pučko otvoreno učilište Krapina, a po završetku blagoslova i tradicionalnog ceremonijala slijedi prigodno druženje.

loading