Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.-21.07.2019.

Posted in Vijesti

KRAPINSKE TOPLICE – Za gastronomski doživljaj na BadlFestu pobrinuli su se u subotu, 20. srpnja 2019. godine toplički obrtnici koji su, iako najmanje udruženje sa 105 članova, uspjeli okupiti svoje kolege iz svih krajeva Hrvatske na Gastro showu. Na Topličkom placu tako su posjetitelji mogli uživati u raznim delicijama koje su spravili obrtnici, od soparnika i crnog rižota do zagorske strepe i bučnice. Osim opuštenog druženja obrtnika, cijela je akcija imala humanitarni cilj. Prodajom bonova od deset kuna, s kojim se moglo uživati u ponuđenim delicijama, prikupljena je donacija s kojom će Udruženje obrtnika Krapinske Toplice pomoći tamošnjem Društvu Naša djeca u uređenju dječjeg igrališta kod osnovne škole, istaknuo je predsjednik Mirko Božičević. Pohvalivši inicijativu, akciju su, svojim dolaskom poduprli načelnik općine Krapinske Toplice Ernest Svažić, predsjednik zagorske i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Davor Pleško te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek.

RAKOVEC – Da nema kuće iz koje netko nije vatrogasac, potvrdila je u subotu, 20. srpnja 2019. godine proslava 80. godišnjice DVD-a Rakovec. Pedesetak vatrogasaca danas je za svoje redovne aktivnosti dobro opremljeno, a natjecateljska ekipa s mladim snagama postiže izvrsne rezultate. Svojim su radom, uz pomoć Grada Klanjca, obnovili vatrogasni dom, a za jubilej gradonačelnik Zlatko Brlek im je uručio ključeve novog vatrogasnog kombija. Osim što su glavni pokretači svih akcija u mjestu,  vatrogasni dom u Rakovcu je bio i ostao središte svih zbivanja. U znak zahvale na njihovom predanom radu uručena su priznanja i vatrogasna odlikovanja, a čestitali su im mnogi gosti iz prijateljskih društava, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković.

ZAGREB – Počela je manifestacija Ljeto kod Matoša na Gornjem gradu koja traje  do 1. rujna. Kod spomenika pjesniku Antunu Gustavu Matošu, koji na brončanoj klupi „sjedi“ više od četiri desetljeća, otvoreno je sunčalište, na čijim ležaljkama se može uživati u ugodnom ljetnom ambijentu romantičnog Strossmayerova šetališta, prekrasnim vizurama Zagreba, ali i brojnim glazbenim i zabavnim sadržajima. Taj je zanimljiv ambijent u samom središtu grada prilika i za fotografiranje u društvu brončanog kipa pjesnika Antuna Gustava Matoša, inače jednog od najviše fotografiranih gornjogradskih motiva.

ZAGREB – Sportske i kulturne aktivnosti za sve generacije projekta „Ljeto na Savi“ održavaju se  na tri lokacije, kod Hendrixovog mosta, kod Mosta slobode na sjevernoj strani Save te unutar nasipa kod Bundeka. Na prvoj lokaciji smješteno je igralište za odbojku na pijesku, kod druge je pozornica i kino na otvorenom, a na trećoj igralište za odbojku na pijesku i igralište za nogomet i rukomet. Cjelodnevni svakodnevni programi namijenjeni su svim građanima, sve aktivnosti su besplatne, a u slučaju kiše se otkazuju.

KRAPINSKE TOPLICE – Kulturno-zabavna manifestacija BadlFest, središnja ljetna manifestacija Krapinskih Toplica, upriličena u spomen na Jakoba Badla, utemeljitelja zdravstvenog turizma u Krapinskim Toplicama traje do nedjelje, 21. srpnja, a nudi niz šarolikih kulturnih, zabavnih, gastro i sportskih priredbi. Uz dopodnevnu biciklijadu, mažoretkinje iz Dubrovčana i rally starodobnih vozila, u subotu, 20. srpnja posjetitelji na Topličkom placu od 18,00 sati mogli su uživati u gastro showu, u kinu park je prikazana revija filmova s Tabor film festivala, a dan je završio koncertom Zorice Kondže. U nedjelju, 21. srpnja je, nakon mise u 9,30 sati, kod kapelice Sv. Marije Magdalene, održano druženje uz KUD Zlatko Baloković, Badl Top i Kubure Male Erpenje, zatim Badlov kulinarski kup uz Renea Bakalovića, dok je pred crkvom Presvetog Trojstva održan koncert Puhačkog orkestra Selno.

ZAPREŠIĆ – Tradicionalne žetvene svečanosti u sklopu 53. Međunarodne smotre folklora  održane su u Zaprešiću u subotu, 20. srpnja. Program je počeo žetvom kod dvorca Lužnica, a nakon blagoslova žita, organiziran je kulturno umjetnički program.

VARAŽDIN – Lokalni proizvodi iz Varaždinske i okolnih županija treći put mogli su se kupiti na izložbeno-prodajnom sajmu u organizaciji Varaždinske županije i njene Turističke zajednice. Na Županijskom placu  mogli su se subotu, 20. srpnja od 9,00 do 13,00 sati na Franjevačkom trgu kupiti raznovrsni proizvodi tridesetak proizvođača iz Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije. Besplatan prostor za izlagače i smještaj u samom centru grada, čine Županijski plac jedinstvenim.

KLINČA SELA – Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije  u subotu, 20. srpnja organizirala je 11. manifestaciju “Kosci za kosce” na Turističko seljačkom gospodarstvu u Donjoj Zdenčini, u općini Klinča Sela. Cilj manifestacije „Kosci za kosce“ je očuvanje ugrožene ptice kosca koja je specifična po tome što se gnijezdi na livadama košanicama, uz vlažna staništa. U sklopu manifestacije održan je prikaz košnje „na starinski”, natjecanje u košnji ručnom kosom, predavanje o ptici kosac, predstavljena Natura 2000 područja „Pokupski bazen” i „Klinča Sela” te projekt „Sava TIES” kao i vožnja konjskim zapregama.

KOPRIVNICA – Degustacija zdravih namirnica održana je u subotu, 20. srpnja na Koprivničkom placu. Tom prilikom su predstavljeni zdravi proizvodi koji spajaju mediteransku kuhinju i okuse začina iz raznih dijelova svijeta pa su zainteresirani mogli kušati zdrave namaze od humusa i povrtnog miksa, punjene papričice, čips od jabuke te niz drugih delikatesa.

ČAKOVEC – Tradicionalna kulturno-turistička manifestacija Porcijunkulovo, koja će se održavati od 30. srpnja do 4. kolovoza, ove godine obilježava svojih  55. godina postojanja. Prvotno zamišljena kao sajam tradicijskih zanata vezan uz crkveni blagdan Gospe od anđela, manifestacija se svake godine tematski i obujmom širila da bi danas stekla status najveće turističke manifestacije u regiji koja privlači veliki broj posjetitelja. U 6 manifestacija ovogodišnjih dana objedinjuje najbolje od svega što Međimurje nudi, a to je prepoznato i od Hrvatske turističke zajednice koja je proglašenjem Porcijunkulovo proglasila Top – događajem.

loading