Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 20.-21.10.2018.

Posted in Vijesti

POZNANOVEC – Euharistijsko slavlje povodom 20. godišnjice pohoda Sv. Ivana Pavla II. u Mariju Bistricu održano je u subotu, 20. listopada u Poznanovcu. Misno slavlje je održano u novoj, ne potpuno dovršenoj, crkvi, prvoj koja će nositi ime najdražeg bistričkog hodočasnika, ispunjenoj mnogobrojnim vjernicima, ne samo župe Mače, kamo pripada, već i Zagrebačke nadbiskupije. Uz pedesetak svećenika Zagrebačke nadbiskupije euharistijsko slavlje je predvodio nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić. – Tamo, gdje crkve nema, čovjek je bez svoga doma. Zato smo ponosni, da je Poznanovec dobio kuću Božju, da svi vi, osobito mještani i svi koji budu ovamo dolazili, budete imali kuću, gdje ćete se posebno osjećati doma kod Boga – rekao je u svojoj propovijedi kardinal Bozanić. Uoči blagdana Sv. Ivana Pavla II., koji je u ponedjeljak, 22. listopada, u Poznanovcu je, uz 20. obljetnicu njegova pohoda Hrvatskom zagorju, obilježeno i proglašenje kardinala Alojzija Stepinca blaženim u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

ZAGREB – Izložbeno-prodajna manifestacija „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba“ održana je po prvi puta u šatoru na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Brojni izlagači i proizvođača hrane i tradicijskih proizvoda prodavali su po povoljnim cijenama sireve, suhomesnate proizvode, med, vino, voće, povrće, kolače i druge domaće proizvode.

RADOBOJ – Želja nam je još više približiti Radoboj Zagrebu i cijelo Zagorje Zagrebu te učiniti život ljudi ovdje u Zagorju jednako kvalitetnim kao što je u Zagrebu, rekao je danas na svečanoj proslavi Dana Općine Radoboj zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. – Zagorje i Zagreb su kao prst i nokat, jedno bez drugog ne ide, tako da razmišljamo o brojnim projektima koji će nas još više povezati i učiniti nam život ugodnijim, naglasio je Bandić. Svečanost proslave Dana općine Radoboj uveličali su brojni uzvanici, a župan Krapinsko-zagorske županije iznimno se pohvalno izrazio o ovoj općini. – Radoboj je jedna od naših najaktivnijih općina, koja je provela najviše projekata i često je bila ona koja je vukla i vjerujem da će tako biti u budućnosti, rekao je Kolar, naglasivši kako će Radoboj i dalje u Županiji imati istinskog partnera. Da će i dalje raditi za boljitak svih stanovnika Radoboja, naglasio je načelnik Općine Anđelko Topolovec, uvjeren da će se i ubuduće, zahvaljujući odličnom timu djelatnika Općine, realizirati brojni značajni projekte za koje dokumentacija već spremno čeka. Sadržajan program proslave Dana Općine Radoboj, koji je u tijeku od proteklog vikenda, završava u nedjelju 21. listopada tradicionalnim maratonom od 11,00 sati  i Vnučekovim popevkama od 17,30 sati.

ZAGREB – Ured za upravljanje u hitnim situacijama organizirao je vježbu postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba pod nazivom „ZAGREB 2018.“ u subotu, 20. listopada 2018. na području bolnice Blato. Vježba je počela u 7,00 okupljanjem sudionika, spremanjem opreme i polaskom prema lokaciji vježbe, bolnici Blato. U sklopu pokaznog dijela, osim spašavanja iz ruševina, izvršeno je prebacivanje jednog tima civilne zaštite preko rijeke Save.

ZAGREB – Radničku cestu, kako bi provjerio kako teku radovi na zadnje dvije etape sveobuhvatne rekonstrukcije, od Slavonske avenije do Domovinskog mosta, u poslijepodnevnim satima u subotu, 20. listopada 2018. godine obišao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, najavivši otvaranje za promet u punom profilu ovog budućeg zagrebačkog “Champs Elysees” za 31. listopada. Vrijednost radova ovih dviju faza je 200 milijuna kuna, što obuhvaća tri podvožnjaka, 2 nadvožnjaka i 4 trake na kilometar i pol prometnice. Inače, u okviru treće etape rade se nadvožnjaci s pristupnim rampama preko željezničke pruge, a četvrta etapa obuhvaća gradnju prometnice s cjelokupnom infrastrukturom od željezničke pruge do Domovinskog mosta.

ZAGREB – Melita Vrbanek iz Ozlja iz Karlovačke županije izabrana je za najuzorniju hrvatsku seosku ženu za 2018. godinu ove nedjelje, 21. listopada u šatoru na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Njene pratilje su Božica Perić iz Osječko baranjske i Ljiljana Kolarec iz Vukovarsko srijemske županije. Inicijator ove manifestacije je Zagrebačka županija i Udruga seoska žena, a ovogodišnji grad domaćin bio je Zagreb jer je prošlogodišnja pobjednica bila Zagrepčanka Renata Bedeković. Svečanost je otvorio i nagrade uručio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuvši kako su sve finalistice, njih 20 iz 14 županija jer promiču vrijednosti obitelji, rada i života na ruralnim prostorima kroz viđenje moderne žene sa sela.

ZAPREŠIĆ – Tradicionalni koncert Zagrebačke filharmonije uz Dan grada Zaprešića bit će održan ove subote, 20. listopada u tamošnjoj crkvi svetog Ivana Krstitelja. Zagrebačka filharmonija nastupit će pod ravnanjem dirigenta Stjepana Vugera, uz nastup baritona Ljubomira Puškarića. Koncert počinje u 20,00 sati, a ulaz je besplatan.

VARAŽDIN – Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine u listopadu s ciljem zahvale za sve plodove, radosti, uspjehe i darove tijekom godine. Tako je bilo i u Varaždinskoj županiji, gdje su u subotu, 20. listopada na županijskoj smotri učenici osnovnih i srednjih škola predstavili tradicijska jela svojega kraja, od različitih vrsta kruha i drugih pekarskih proizvoda, pa sve do kolača i namaza. Županijska smotra Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje održana jse na Franjevačkom trgu u Varaždinu.

ČAKOVEC – U godini obilježavanja 70. obljetnice rada Hrvatski sabor kulture, uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Međimurske županije, Grada Čakovca i Sisačko-moslavačke županije, u subotu, 20. listopada 2018. godine, u Centru za kulturu Čakovec te 27. listopada 2018. u Rafinerijskom domu Sisak organizira 25. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Susret se odvija u dvije kategorije; kategorija koreografiranog folklora u Čakovcu i kategorija izvornog folklora u Sisku.

ZABOK – Ansambl „Zabok“  slavi šezdesetu  godišnjicu djelovanja te tim povodom organizira svečani koncert u zabočkoj sportskoj dvorani 20. listopada 2018. godine. Inače, radi se o ansamblu koji je prvi u Hrvatskoj dobio certifikat vrsnoće za izvorni folklor, a cilj mu je očuvati  bogatu zagorsku tradiciju i kulturu, na brojnim događanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Tijekom godine ostvari više od 40 nastupa i koncerata te izvodi koreografirani  folklor uz djela najrenomiranijih hrvatskih folklornih koreografa.

MARIJA GORICA – Tradicionalna „Štruklijada, štrudlijada i kestenijada“ u Marija Gorici održana je u subotu, 20. listopada ispred crkve Pohoda Blažene Djevice Marije u općini Marija Gorica. Manifestaciju su organizirale Udruga „Marijagorička zipka“ i Udruga „Trsje“.

KOPRIVNICA – Akademski slikar Zlatko Kauzlarić Atač bit će proglašen počasnim građaninom Grada Koprivnice. Ovo gradsko priznanje bit će mu uručeno na svečanoj sjednici koprivničkog Gradskog vijeća koja će se povodom Dana grada Koprivnice održati u ponedjeljak, 5. studenoga. Na sjednici će biti dodijeljeno i 10 Medalja Grada, dok će Plakete Grada Koprivnice dobiti KUD „Srce“, Dječji vrtić Smiješak i koprivnički obrtnik Miroslav Tremski.

 

loading