Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.01.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Gradonačelnik Milan Bandić u Gradskoj upravi održao je prijem za europsku juniorsku prvakinju u taekwondou Niku Petanjek iz TK Dubrava, koja je zlatno odličje osvojila u listopadu prošle godine na prvenstvu održanom u Španjolskoj. Nakon osvajanja zlatne medalje, Nika Petanjek je upotpunila kolekciju odličja i postala jedna od rijetki koja ima kadetsku, juniorsku i seniorsku medalju s europskih i svjetskih prvenstava. – Ovo je moj najveći uspjeh, no nadam se da će ih još biti –  istaknula je Petanjek koja je naglasila kako će se nastaviti truditi i trenirati da ne izostanu budući uspjesi.

ZAGREB – Kako je današnji dan bio posvećen sportu u Gradskoj upravi, nakon uspješne mlade hrvatske taekwodašice Nike Petanjek, gradonačelnik Milan Bandić održao je sastanak s predstavnicima i igračima Hrvatskog akademskog rugby kluba Mladost. Prigoda za sastanak je objedinjavanje titule državnog prvaka Rugbi kluba Mladost u sve tri kategorije u kojima se sport održava u Hrvatskoj – ragbi 15, olimpijskom ragbi 7 te ragbiju na pijesku. – Posljednji put smo naslov prvaka u velikom ragbiju osvojili 1958 godine, možemo reći da smo se načekali da neprikosnovenu splitsku Nadu skinemo s trona i vrlo smo sretni zbog toga – rekao je Antun Zidić, predsjednik HARK Mladost. Inače, Ragbi klub Mladost osnovan je 17. siječnja 1954. godine, a Klub djeluje unutar Športskog centra Mladost.

ZAGREB – Raspisan je javni poziv za dostavljanje prijedloga za dodjelu Nagrada Grada Zagreba koja se dodjeljuje građanima Zagreba i drugim osobama koje rade na području Grada, radnim skupinama, trgovačkim društvima, ustanovama, vjerskim zajednicama, udrugama građana i drugim pravnim osobama za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, umjetnosti, sporta, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih područja društvenog života u Zagrebu. Rok za podnošenje prijedloga je 03. veljače 2020.

ZAGREB – Novom Odlukom o komunalnoj naknadi došlo je u Zagrebu do promjena u granicama zona, a time i koeficijenata koji utječu na obračun komunalne naknade. Od ukupno preko 500.000 obveznika, izdana su nova rješenja za oko 17.500 i to samo za one obveznike/objekte koji podliježu izmjenama u obračunu. Obveznici koji su komunalnu naknadu do sada redovito podmirivali najčešće u sklopu jedinstvene uplatnice Holdinga, u slučaju da je novom Odlukom iznos naknade povećan, trebat će podmiriti samo razliku. Detaljne informacije mogu se dobiti u GSKG i u Centru za korisnike.

ČAKOVEC – Na inicijativu liječnika i Doma zdravlja, Međimurska županija je podržala, koordinirat će i financirati uspostavu 8 timova dežurstva primarne medicine čime će se dodatno unaprijediti zdravstvena skrb na području Županije, ali i rasteretiti Hitna medicinska služba. Ovaj projekt nadstandarda predstavili su danas, 21. siječnja 2020. godine, u Domu zdravlja u Čakovcu župan Matija Posavec, ravnatelj Doma zdravlja Međimurske županije Branko Vrčić te predstavnik koncesionara dr. Zrinko Karlović. Riječ je o primjeru dobre prakse koji se proteklih sedam godina provodio na području donjeg Međimurja, a sada će se primijeniti na području cijele županije. Tako će 8 timova, sa 4 do 8 liječnika, prema teritorijalnom principu pokrivati potrebe pacijenata u slučajevima kad izabrani liječnik ne radi, a ne radi se ni o slučaju koji mora zbrinuti hitna medicina, kaže dr. Zrinko Karlović. Pri tom će nadoknadu troškova liječnika pokrivati Županija. Ovo je još jedan od projekta koji imaju za cilj unaprijediti kvalitetu života u Međimurskoj županiji, ali i zadržati postojeći te privući novi liječnički kadar, mišljenja je župan Matija Posavec. Na području Međimurske županije trenutno ima 55 liječnika primarne zdravstvene zaštite koji imaju od 1400 do 2200 pacijenata što govori o priličnom opterećenju sustava. Inače, za potrebe provedbe ovog nadstandarda Međimurska županije će ove godine izdvojiti 200 tisuća kuna s mogućnošću povećanja sredstava bude li potrebe.

KOPRIVNICA – Sporazum o suradnji na osiguranju i provedbi specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u Križevcima i Đurđevcu ovog je utorka, 21. siječnja 2020. godine, potpisao župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren s ravnateljima županijskih zdravstvenih ustanova. Program se provodi od 2014. godine, a lani je u Đurđevcu djelovala oftalmološka, internistička i kirurška ambulanta, te u Križevcima internistička, psihijatrijska i ortopedska, podsjeća župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i ističe kako je prošle godine napravljeno četiri tisuće specijalističkih pregleda, a u šest godina 23 tisuća. Koprivničko-križevačka je županija u ovogodišnjem proračunu za ovu namjenu osigurala povećana sredstva – prošle godine ona su iznosila 420 tisuća kuna, a ove godine namijenjeno je 500 tisuća kuna.

ČAKOVEC – Svečanost otvorenja rekonstruiranog objekta Područnog odjela „Pčelice“ Dječjeg vrtića „Cvrčak“ u Ivanovcu održana je u utorak, 21. siječnja 2020. godine. Ukupni iznos ulaganja bio je preko 2 milijuna I 100 tisuća kuna, a obnova vrtića s 80 % sredstava je sufinancirana iz Programa ruralnog razvoja RH. Dograđeno je i opremljeno oko 200 četvornih metara novog vrtićkog prostora. Na otvorenju su danas govorili gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i ravnateljica Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec Lidija Varošanec.

ZAGREB – U ovogodišnjem proračunu Zagrebačke županije za Upravni odjel za gospodarstvo osigurano je 29 milijuna kuna, a poduzetnicima će biti na raspolaganju 7 milijuna kuna bespovratnih potpora. Novost je dodatnih 7,3 milijuna kuna koje se planiraju za razvoj turizma. Za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo planirano je 23,1 milijuna kuna te čitav niz mjera za razvoj konkurente poljoprivrede i unapređenje ruralnog prostora. Za Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu namijenjeno 18 milijuna kuna.

BJELOVAR – Prema podacima e-visitora, lani je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zabilježen pad broja dolazaka i noćenja turista. Prošle je godine evidentirano 27.377 dolazaka turista što je za 631 turista manje nego 2018. Domaći gosti lani su ostvarili su 18.481 dolazak, a strani 8.896. U 2019. godini bilo je 93.352 noćenja, što je za 2.062 manje nego godinu ranije. Domaći gosti ostvarili su 65.411 noćenja, a strani turisti 27.941 noćenje.

VARAŽDIN – U tijeku je rekonstrukcija sjevernog pročelja sinagoge u Varaždinu. Radovi u vrijednosti milijun i 270 tisuća kuna obuhvaćaju faksimilnu rekonstrukciju sjevernog pročelja, a postavit će se i lukovice na vrhu tornjeva sinagoge, čime će se promijeniti ne samo vizura ulice već i cijeloga grada. Uz Židovsko groblje u Varaždinu, sinagoga je jedini objekt koji je ostao nakon što je u 2. svjetskom radu prestala postojati židovska zajednica koja je obilježila gospodarski, ali i kulturni život grada, a groblje i sinagoga zaštićena su kulturna dobra.

KRAPINA – Publikaciju s preporukama za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja u 2020. godini Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na području Krapinsko-zagorske županije preporuča povećanje broja upisanih i stipendiranih učenika za 22 trogodišnja zanimanja, te za medicinske sestre. Povećati bi trebalo i broj studenata za stručni studij ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, a od sveučilišnih studija na popisu traženih zanimanja u Zagorju i dalje su medicina, farmacija, strojarstvo, elektrotehnika i IT, građevinarstvo, matematika, fizika, strani jezici te logopedija i edukacijska rehabilitacija. U Zagorju ima previše ekonomista pa je preporuka smanjiti upis i stipendiranje srednjoškolaca i studenata u tom području, zatim u četverogodišnjem programu za upravne referente, komercijaliste i fizioterapeute te stručnom studiju poslovne ekonomije u turizmu i ugostiteljstvu.

KOPRIVNICA – U sklopu projekta „Živjeti zdravo“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Grad Koprivnica provodi aktivnost „Volonteri u parku“ koja je osmišljena kako bi se pružila podrška usvajanju zdravih stilova života, prosocijalnog ponašanja, socijalne integracije djece s teškoćama u razvoju te očuvanje životne okoline među djecom, mladima i odraslima u zajednici. Lani je provedeno 36 aktivnosti koje su uključivale sport, kretanje, učenje, čitanje, vježbanje i ostalo na zabavan i opušten način za sve dobne skupine u koprivničkom Gradskom parku, a ukupno su sudjelovale 2.283 osobe, odnosno 1.925 djece te 358 odraslih osoba.

loading