Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.02.2017.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Hrvatska demokratska zajednica Varaždinske županije je 20. veljače 2017. godine navečer obilježila 27. obljetnicu svog osnutka. Svečanosti obilježavanja održanoj u Gradskoj sportskoj dvorani Arena Varaždin, prisustvovao je i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. – HDZ u Varaždinu je za vrijeme rata, a i kasnije, pokazao da je ozbiljna politička stranka. Nadam se da će ova obljetnica biti poticaj svim našim kandidatkinjama i  kandidatima za predstojeće lokalne izbore  kazao je predsjednik HDZ-a. Andrej Plenković je  svoj boravak u Varaždinu iskoristio i za posjet Fakultetu organizacije i informatike, gdje je s dekanom Nevenom Vrčekom razgovarao o korištenju sredstava EU za razvoj kampusa, kako bi se Varaždin nastavio razvijati kao sveučilišni grad. Damir Habijan predsjednik Gradske organizacije HDZ-a kandidat je za gradonačelnika Varaždina. On je istaknuo da je u proteklim godinama “došlo do degradacije struktura koje vladaju gradom zbog politike podjele, pesimizma i destrukcije, s korijenima u stranačkom zapošljavanju i nepotizmu”. Najavio je da tome dolazi kraj u svibnju, a on će ponuditi realna rješenja za probleme Varaždina, pri čemu je kao prioritet istaknuo izobrazbu, razvoj IT i zelene industrije te vraćanje kulturnog identiteta grada.

KOPRIVNICA – U koprivničkoj prehrambenoj kompaniji Podravki danas je održana glavna Skupština dioničara, na kojoj je su imenovani novi članovi Nadzornog odbora. Prije Skupštine, objavljeni su nerevidirani rezultati poslovanja kompanije za 2016. u kojem se ističe povećanje prihoda od prodaje za 15% te rast neto dobiti za 54%. Skupština je danas imala samo dvije točke dnevnog reda; opoziv dva člana Nadzornog odbora kompanije te imenovanje četiri nova, ističe ministar državne imovine Goran Marić, koji je danas predsjedavao skupštinom i naglašava kako država u Podravki ima tri člana od ukupno devet koliko ih ima Nadzorni odbor. Dodao je, kako njegovo današnje predsjedanje Skupštinom pokazuje koliko je Podravka državni važna. Nadzorni odbor ubrzo će održati sjednici i do kraja tjedna mora imenovati novu upravu jer aktualnoj na čelu sa Zvonimirom Mršićem mandat ističe 23. veljače u ponoć.

ZAGREB – Edukativni projekt za djecu i roditelje “Ja čitam”, predstavljen je danas u knjižnici Augusta Cesarca, u organizaciji Grada Zagreba – Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport te Knjižnica grada Zagreba. Riječ je o besplatnom upisu djece do 15. godine starosti u zagrebačke knjižnice, što za cilj ima popularizaciju čitanja. Kako je istaknuo gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ovaj je projekt hvalevrijedan jer je obrazovanje koje počinje od najranije dobi ključ uspjeha jedne male države kao što je Hrvatska. Kako je istaknula ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Davorka Bastić u prva dva mjeseca projekt je već naišao na velik odaziv najmlađih pa je tako u 42 gradske knjižnice upisano oko 13.000 djece do 15 godina starosti. Inače, za projekt “Ja čitam” iz gradskog je proračuna izdvojeno 2 milijuna kuna.

ČAKOVEC – Svečanost povodom 156. obljetnice rođenja dr. Rudolfa Steinera, austrijskog filozofa i utemeljitelja antropozofije rodom iz Međimurja, bit će obilježena nizom događanja ovog petka, 24. veljače kod Steinerove rodne kuće i u Centru dr. Rudolf Steiner u Donjem Kraljevcu. Program su na današnjoj konferenciji za medije najavile ravnateljica Centra Dijana Posavec i zamjenica međimurskog župana Sandra Herman. Posjetitelje ovog petka od 16,30 sati u Donjem Kraljevcu očekuje izložba slika, predstavljanje priručnika o biodinamičkoj proizvodnji, kao i predavanja na tu temu, a jedno od njih će održati i mariborski gradonačelnik Andrej Fištravec, najavljuje ravnateljica Posavec. Povod za sva ta događanja je i 10. obljetnica Centra dr. Rudolf Steiner, čiji rad svake godine sa oko 150 tisuća kuna podupire Međimurska županija.

ZAGREB – Nacionalna kampanja u povodu Svjetskog dana glaukoma ove će se godine proširiti na ukupno 24 gradova, najavljeno je danas nakon radnog sastanka u Gradskoj upravi Grada Zagreba.Tim će se povodom cijeli tjedan održati niz javno-zdravstvenih akcija, najavljuje voditeljica Referentnog centra za glaukom, Mia Zorić Geber, napominjući kako je glaukom vodeći uzrok nepovratnog gubitka vida u svijetu. Grad Zagreb već dugi niz godina pruža podršku ovom projektu, a bitno je naglasiti da će tjedan glaukoma završiti 18. ožujka stručnim simpozijem o glaukomu u KD Vatroslava Lisinskog.

KOPRIVNICA – Prapodravci, Koprivničke maškare jutros su mirno preuzele vlast u Gradu Koprivnici. Argumentirano su predstavile svoj plan i program rada u Fašničkoj republici i dobili su ključeve grada Koprivnice. Prapodravci su se prilikom preuzimanja vlasti pohvalili kako su dobili 110% svih Dudekov te im to daje za pravo da proglase slobodnu Koprivničku Fašničku republiku. Predstavnik Prepodravaca Franc Cinober ističe kako imaju adute i za izvoz, a prodavat će neuništivi i brzorastući podravski jal. Sreću u radu poželio im je prilikom predaje ključeva grada, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić. Veliki koprivnički fašnik je ove subote u 11,00 sati kreće povorka maskiranih grupa, a nakon šetnje koprivničkim ulicama zaustavit će se na Zrinskom trgu gdje će se održati predstavljanje skupina te suđenje fašniku i njegovo spaljivanje.

KRAPINA – Krapinsko-zagorska županija poželjno je mjesto za život i rad, stoga ni ne čudi činjenica da sa njenog područja iseljava najmanje osoba u RH, navodi župan Željko Kolar. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova za 2016. godinu, na području PU krapinsko-zagorske, prebivalište su odjavile 272 osobe, što je najmanje u Hrvatskoj. Također, stopa nezaposlenosti na području županije, kontinuirano pada od 2014. godine, kada je prekinut negativan trend ukupne gospodarske aktivnosti započet još 2008. godine. U prosincu 2016. godine nezaposlenost je pala na 4.526 osoba, a pozitivan trend nastavio se i u siječnju 2017. godine, kad su bile registrirane 4.453 osobe. U 2016. godini prosječna stopa nezaposlenosti na području Krapinsko-zagorske županije iznosila je 12,6%, a u siječnju ove godine 11,0%, navodi župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

ČAKOVEC – Vođena primjerom dugogodišnje uspješne i bliske suradnje, u službenom posjetu Međimurskoj županiji boravila je delegacija Općine Lendava iz susjedne Slovenije, predvođena županom Antonom Balažekom, koja je pritom u sjedištu županije u Čakovcu održala radni sastanak sa županom Matijom Posavcem i njegovim suradnicima. Nekoliko je ključnih točaka koje povezuju Međimursku županiju i Općinu Lendavu, a najviše se tiču povezivanja na konkretnim gospodarskim i kulturnim projektima. Jedan od takvih je i kandidatura Lendave za Europsku prijestolnicu kulture 2025. godine, kojem će Međimurska županija sa svojim gradovima dati potpunu podršku, ističe međimurski župan Matija Posavec. Velik doprinos ovoj suradnji daje i Hrvatsko kulturno društvo koje u Lendavi djeluje dugi niz godina, a koje će prenamijeniti dio prostora svog Hrvatskog kulturnog doma u Hrvatski turistički centar. Sve to govori da nemamo samo protokolarnu suradnju, već da pokušavamo riješiti i konkretna pitanja, a koja zanimaju naše ljude, kazao je pak župan Balažek. Na samom kraju susreta dvojice župana dogovoreno je i to da će se 25. lipnja održati „Međunarodni spust murskih lađi“, kao dio proslave Dana državnosti Hrvatske i Slovenije.

ZAGREB – Međunarodna zračna luka Zagreb u intenzivnim je pripremama za otvorenje novog putničkog terminala krajem ožujka. Veličina i prostranost novog terminala, nove funkcionalnosti i brojni komercijalni sadržaji, putnicima će osigurati značajno, kvalitetnije i ugodnije iskustvo putovanja. Novi terminal proteže se na 65 tisuća četvornih metara na četiri razine, od kojih su prve dvije za dolaske, a druge dvije za odlaske, a imat će osam avio mostova za izravan ulazak i izlazak u zrakoplove. U prvoj fazi predviđeno je da će nova zgrada moći primiti 5 milijuna putnika, kojima će biti dostupno 30 šaltera za registraciju sa tri trake za preuzimanje prtljage.

ZAGREB – Putem javnih poziva ukupne vrijednosti 3.290.000 kuna Zagrebačka županija nastavlja i ove godine sufinancirati troškove tehničke pomoći za prijavu projekata na EU natječaje, izradu projektne dokumentacije te izradu Strategija razvoja pametnih gradova. Od ukupnog iznosa, 2,2 milijuna kuna osigurano je gradovima i općinama za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije. Svaki prijavitelj može prijaviti najviše 4 dokumenta za sufinanciranje, a maksimalan iznos potpore po jednom prijavitelju iznosi 280 tisuća kuna. Također za jedinice lokalne samouprave, ali i pravne osobe kojima je osnivač Zagrebačka županija, izuzev trgovačkih društava, otvoren je milijun kuna vrijedan Javni poziv za sufinanciranje tehničke pomoći za prijavu projekata na EU natječaje. Maksimalni iznos potpore po jednom prijavitelju iznosi 30.000 kuna, a sama visina potpore ovisi o indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave u kojoj se nalazi sjedište prijavitelja. Županija je osigurala 90.000 kuna za sufinanciranje izrade Strategija razvoja pametnih gradova na svom području. Javni pozivi su otvoreni do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 1. prosinca .Detaljne informacije su na webu županije.

ZAGREB –  PU zagrebačka kontinuirano radi na poboljšanju usluga građanima, pa tako postoji i mogućnost zaprimanja zahtjeva za osobne isprave na terenu za teško pokretne, nepokretne i građane starije životne dobi. U tu svrhu će od ožujka biti u funkciji tzv. „mobilni šalterski ured“  s mogućnošću realizacije zahtjeva građana u blizini njihova doma. Ured će u ožujku djelovati na području Črnomerca, Dubrave i Novog Zagreba s radnim vremenom od 7,00 do 15,00 sati.

ŽELEZNA GORA – Dvodnevni seminar pod nazivom „Za razvoj ruralnih krajeva“- obrazovanje za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralni turizam će se, u organizaciji Turističke zajednice Međimurske županije i Hrvatske udruge za turizam ruralni i ruralni razvoj „Klub članova selo“, održavati u Železnoj gori tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana. Seminar je prvenstveno namijenjen potencijalnim i registriranim OPG- ima, turističkim seljačkim gospodarstvima i poduzetnicima u ruralnim područjima i ruralnom turizmu, kao i predstavnicima jedinica regionalne i lokalne samouprave, LAG- ova, udruga, zadruga i tvrtki.

KOPRIVNICA – Dubravka Jaković i u narednom četverogodišnjem mandatu obnašat će dužnost predsjednice Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, odlučili su članovi Skupštine na izvještajno-izbornoj skupštini. Izabrana su i dva potpredsjednika, osam članova Odbora te tri člana Nadzornog odbora. Skupština je prihvatila izvješće o radu i financijskom poslovanju u prošloj, te je donesena programska orijentacija za naredno mandatno razdoblje.

loading