Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.02.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Svečano otvorenje 27. sajma Nautike održano je danas, 21. veljače 2018. godine na zagrebačkom Velesajmu. Najbogatiji i prostorno najveći nautički sajam ove je godine privukao više od 300 izlagača i preko 200 atraktivnih plovila, a posjetitelji će imati priliku vidjeti 2 svjetske te 24 Hrvatske premijere plovila. U istom terminu održava se i HOTEL&GASTROTEH, jubilarni 10. međunarodni sajam gastronomije i hotelsko ugostiteljske opreme te 3. Festival maslina pa će na jednom mjestu biti povezani proizvođači, distributeri i izlagači koji kroz nautiku i gastronomiju mogu ponuditi najbolje u hrvatskoj turističkoj ponudi. Sajam je otvorio gradonačelnik Milan Bandić. – Ovaj sajam zahtjeva ogroman rad i trud, a grad tome daje punu  podršku – istaknuo je Bandić. Sajmovi su otvoreni svakodnevno  od 10.00 do 19.00 sati te u nedjelju do 18.00 sati.

ZAGREB – Grad Zagreb u potpunosti će snositi trošak postavljanja ograda oko spremnika za otpad na javnim površinama. Najavio je to danas, 21. veljače 2018. godine, dan uoči sjednice Gradske skupštine, gradonačelnik Milan Bandić.  – Ne smijemo kočiti projekt treće sastavnice strategije gospodarenja otpadom ne napravimo najbolje u Hrvatskoj“, rekao je Bandić. Na sutrašnjoj sjednici Gradske skupštine pred gradskim zastupnicima naći će se ponovni prijedlog gradonačelnika Bandića za smanjenje plaća pročelnicima i savjetnicima gradonačelnika i predsjednika Gradske skupštine. Nakon što gradski zastupnici nisu prihvatili prvotni prijedlog smanjena plaća za 10% nazvavši ga populističkim potezom koji ne donosi nužne uštede u Gradu, na dnevnom redu sutrašnje sjednice naći će prijedlog smanjenja plaća za 8%.

VARAŽDIN – U radnom posjetu Varaždinskoj županiji danas, 21. veljače 2018. godine, boravila je dr. Lianne Hoogeveen, razvojna psihologinja, voditeljica Centra za proučavanje darovitosti na Sveučilištu Radboud u Nijmegenu u Nizozemskoj, te predsjednica Odbora za akreditiranje europskih talent centara. Razlog njezinog dolaska u Republiku Hrvatsku je dogovor na temu organiziranja edukacije stručnjaka u obrazovanju s darovitima. U njenoj pratnji je i nizozemska psihologinja, Monic Schijvenaars. Dvije stručnjakinje s područja proučavanja darovitosti, u Županijskoj je palači danas prijepodne primio župan Varaždinske županije Radimir Čačić i upoznao ih s projektima koje županija provodi u tom području. Naime, Centri izvrsnosti Varaždinske županij, osim što su u prosincu 2016. dobili certifikat postavši Europska točka za nadarene, istaknuli su svoju kandidaturu da postanu Europski centar za darovite, kao jedno od čvorišta Europske mreže za potporu nadarenih učenika.

ZAGREB – Sportsku dvoranu Rudeš, koju je Grad dao u zakup Košarkaškom klubu Rudeš u travnju 2016. godine, danas  je obišao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U proteklih 18 mjeseci članovi i simpatizeri Kluba, roditelji i donatori, u suradnji s Gradom Zagrebom preuredili su dvoranu i sada u njoj dnevno trenira preko 200 djece. Dvorana je bila u vrlo derutnom stanju, tako da su obnovljeni zidovi, postavljen novi parket, te uređene svlačionice, rekao je pročelnik Gradskog ureda za sport i mlade Milan Pavelić.

ZAGREB – Državni stručni skup „Europska godina kulturne baštine 2018.“ otvoren je danas, 21. veljače 2018. godine u Zagrebu. Skup, kojeg organizira Agencije za odgoj i obrazovanje, namijenjen je prosvjetnim djelatnicima koji na najbolji način mogu prenijeti očuvanje kulturne baštine djeci. Prisutne je pozdravila i zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević koja je istaknula da je cilj skupa potaknuti što više ljudi na otkrivanje Europske kulturne baštine. – Na tu kulturnu baštinu smo izrazito ponosni, ali i svjesni koliko je potrebno za njezinu obnovu i očuvanje – rekla je  Pavičević Vukičević. U RH i gradu Zagrebu ima mnogo objekata koji spadaju pod kulturnu baštinu koja Hrvatsku pozicionira na kulturnoj karti Europe, a to privlači mnogobrojne turiste te osigurava gospodarski rast i zapošljavanja – istaknula je.

KOPRIVNICA – Koprivnički gradski vijećnici jučer su prihvatili Plan gospodarenja otpadom Grada Koprivnice za razdoblje od 2018. do 2023. godine. Plan gospodarenja otpadom interes je svih građana Koprivnice, naglašava gradonačelnik Mišel Jakšić i ističe kako Koprivnica ima dobar start za nove iskorake u gospodarenju otpadom: na području grada su 84 zelena otoka sa 80-ak ostalih otoka za papir, plastiku i metal, više od 16 tisuća podijeljenih smeđih kanti za biootpad te 6.500 plavih kanti za papir u kućanstvima. Na području Koprivnice organiziranim skupljanjem otpada obuhvaćeno je 95% stanovnika. Plan gospodarenja otpadom predviđa i gradnju sortirnice te drugog reciklažnog dvorišta.

ČAKOVEC – Na prostoru bivše vojarne u Čakovcu uskoro će započeti rekonstrukcija još jednog objekta – potkrovlja zgrade 1. Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje. Nakon odrađenih opsežnih priprema projektne dokumentacije, dokumentacije za javnu nabavu i niza drugih dokumenata, u svibnju će prvi kamioni početi odvoziti otpad iz potkrovlja zgrade TICM-a 1, kako bi mogli započeti radovi na njegovoj adaptaciji. Prva je to faza projekta ulaganja u proširenje poduzetničke poslovne infrastrukture u Centru znanja Međimurske županije, čiji je prijavitelj Međimurska županija, a odnosi se na proširenje inkubacijskih prostora Tehnološko- inovacijskog centra Međimurje. Nakon adaptacije, prostori površine 400-tinjak četvornih metara bit će opremljeni namještajem i informatičkom opremom.

KOPRIVNICA – Na sjednici Strukovne grupe prijevoznika Gospodarske komore Koprivnica bilo je riječi o nedostatku vozača motornih vozila na tržištu rada.  Sjednici je prisustvovao i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić  i naglasio  važnost stvaranja učinkovitog sustava koji će osigurati dovoljan broj vozača kao i ostalih deficitarnih struka . Sudionici sastanka zaključili su kako je za rješenje problema nedostatka vozača ključno osiguravanje odgovarajućeg zakonodavnog okvira te aktivno uključivanje poslodavaca u sustav strukovnog obrazovanja.

ZAGREB – Nova turistička mobilna aplikacija Pozdrav iz Zagreba vodi  sve zaljubljenike u zagrebačke trgove i ulice u povijesnu šetnju gradom na 10 odabranih lokacija. Aplikacija je besplatna, dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku te jednostavna za upotrebu, a nakon što je korisnik preuzme može odabrati staru ili novu kartu grada i prošetati Zagrebom istražujući deset najljepših lokacija. Pritom se može poslati ili podijeliti čak 50 razglednica s obitelji ili prijateljima. Aplikacija je izrađena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba. Taj jedinstveni kulturni i turistički proizvod povezuje stare karte, razglednice, fotografije i znanje stručnjaka o kulturno-povijesnoj baštini hrvatske metropole.

ZAGREB – Na inicijativu Upravnog vijeća Javne ustanove Zeleni prsten članovi županijske Skupštine  donijeli su odluku o proglašenju 2018. i 2019. godine „Godinama prirodnih retencija u Zagrebačkoj županiji“. Prirodne retencije su prirodna područja koja za vrijeme velikih voda i velikih količina padalina preuzimaju višak vode te na taj način štite okolna, osobito naseljena područja. To su područja izuzetno velike biološke raznolikosti i rijetkih staništa o kojima ovise ugrožene vrste. U Zagrebačkoj županiji to su Odransko polje, Turopoljski lug, šuma Žutica, Sava kod Hruščice i Posebni ornitološki rezervat Sava-Strmec.

KRAPINA/PULA – Sukladno nedavnom dogovoru s predstavnicima Istarske županije i Grada Pule, Krapinsko-zagorska županija je objavila javni poziv za prvu Sajamsku izložbu “100 % ZAGORSKO u PULI” koja će biti održana u petak i subotu, 8. i 9. lipnja 2018. godine. Riječ je o manifestaciji prodajno-izložbenog karaktera, čiji je cilj kroz prezentaciju proizvoda i usluga promovirati Krapinsko-zagorsku županiju kao destinaciju u kojoj se njeguje tradicija, vrednuje kvaliteta proizvoda i usluga te kao županiju koja na autohtonim proizvodima i tradiciji gradi robne marke i turističke brendove. Zainteresirani poljoprivredni proizvođači, obrti i tvrtke koji imaju sjedište i proizvodnju na području Krapinsko-zagorske županije za sudjelovanje se mogu prijaviti do 23. veljače.

loading