Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.02.2019.

Posted in Vijesti

ZLATAR BISTRICA – Novu školsku sportsku dvoranu, koja će podići kvalitetu obrazovanja, dobit će Osnovna škola u Zlatar Bistrica do studenog 2020. godine, rečeno je danas, 21. veljače 2019. godine na potpisivanju ugovora o gradnji u Zlatar Bistrici. Ugovor, vrijedan 22,7 milijuna kuna potpisali su  župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i direktor tvrtke koja će izvoditi radove na mjestu stare sportske školske dvorane koja je izgorjela u požaru početkom 2016. godine. Nova dvorana će imati 450 sjedećih mjesta, mogućnost postavljanja pomičnih tribina te značajno bolju akustiku. – Dvorani će se najviše veseliti djeca, njihovi roditelji, ali i mještani Zlatar Bistrice – rekla je ravnateljica škole Jasna Kokot Pelko. Potpisivanju su prisustvovali i načelnik Općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić, predsjednica županijske Skupštine Vlasta Hubicki i županijska pročelnica za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar.  – Očekujem da će se rok poštivati te da će se u dvoranu ponovno vratiti sportski klubovi – istaknuo je župan Kolar.

ZAGREB –  U Starogradskoj vijećnici na Gornjem gradu u četvrtak, 21. veljače 2019. godine, održana je sjednica Odbora za komunalno gospodarstvo. Članovi Odbora su, među ostalim, raspravljali o izmjenama i dopunama Odluke o obavljanju komunalnih djelatnosti koja se odnosi na održavanje nerazvrstanih cesta. – S obzirom na težinu izvedbe, takvih poslovi povjeravali su se pojedinim tvrtkama putem javnog natječaja, a ne Zagrebačkim cestama. Intencija je da se ta praksa i nastavi, istaknuo je zamjenik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Mladen Tomac. S tom tvrdnjom nije se složio član Odbora Zvane Brumnić, naglasivši da bi gradska tvrtka ipak trebala imati prednost pred privatnom. Naposljetku, točka je prihvaćena s 2 glasa za, 2 suzdržana i jednim protiv.

SAMOBOR- Ana Lenard iz karate kluba Samobor i Dino Bošnjak iz Atletskog kluba Velika Gorica proglašeni su najuspješnijim sportašima Zagrebačke županije za 2018. godinu na svečanosti proglašenja najboljih županijskih sportaša održanoj ovog četvrtka, 22. veljače 2019. godine u samoborskoj kino dvorani. Za najbolju momčad izabran je Kuglački klub Zaprešić, a najuspješnija ženska sportska ekipa je Šahovski klub Polet Buševec. Dodijeljeno je i 25 nagrada za ženske i muške športske nade Zagrebačke županije, a Nagrada za životno djelo primio je dugogodišnji sportaš i još uvijek aktivni motokrosista Dragutin Marović. Nagrade su uručili te čestitali najboljim sportašima župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i predsjednik županijske Skupštine Damir Mikuljan.

ZAGREB – Grad Zagreb i ove će godine podržati već tradicionalnu manifestaciju Dani Neretve u Zagrebu. Ovogodišnje, osmo izdanje Dana Neretve u Zagrebu, kao i prošlih godina, bit će održano u svrhu promocije doline Neretve, kulturne baštine i prirodnih ljepota, ali i da se aktualiziraju teme važne za neretvanski kraj. I ove godine manifestacija, koja će biti održana u listopadu, ima humanitarni karakter – prikupljat će se financijska sredstva za Dom zdravlja Metković, a bit će i donirane mandarine najpotrebitijim građanima Zagreba i Zagrebačke županije, izjavila je u četvrtak, 21. veljače 2019. godine, na prijemu u zagrebačkoj Gradskoj upravi, predstavnica Instituta za promicanje i razvoj doline Neretve i pomoćnica ministra poljoprivrede, Jelena Đugum.

ČAKOVEC – Zahvaljujući mladim karatisticama iz Karate Centra Šenkovec hrvatska reprezentacija ostvarila je veliki uspjeh u danskom Aalborgu na Europskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore u karateu. Hrvatska ekipa u kategoriji kadetkinja i juniorki u sastavu Sabina Petković, Stela Horvat i Inga Grgić osvojila je broncu. Ove četrnaestogodišnjakinje u Hrvatsku su nakon dugih 11 godina donijele medalju u spomenutoj kategoriji. Za natjecanje ih je pripremao trener, dugogodišnji izbornik hrvatske reprezentacije Tihomir Grgić. Pojedinačno, Sabina Petković osvojila je 5. mjesto kod juniorki, a Inga Grgić 17. mjesto među kadetkinjama. Uspješnim sportašicama Karate centra Šenkovec i njihovom treneru čestitao je u četvrtak, 21. veljače 2019. godine međimurski župan Matija Posavec, a Sabina, Stela i Inga potvrdile su da treniraju svakodnevno i često putuju, no usprkos takvim obavezama i školski rezultati su odlični. Župan Posavec im je zaželio mnogo uspjeha te poručio da su im, štogod u budućnosti zatrebali, vrata Županije otvorena.

ZAGREB – Javni poziv za dodjelu jednokratne financijske potpore udrugama civilnog društva u ovoj godini raspisao je Grad Zagreb. Javni poziv otvoren je do iskorištenja sredstava, a prijaviti se mogu udruge i druge organizacije civilnog društva. Prijava se dostavlja preporučenom poštom na adresu Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava, Povjerenstvu za dodjelu jednokratnih financijski potpora, Park Stara Trešnjevka 1 ili u tamošnjoj pisarnici. Obrasci za prijavu dostupni su na internetskoj stranici Grada Zagreba.

ČAKOVEC – Potpisivanje Sporazuma o dugogodišnjem partnerskom odnosu u razvoju željezničkog prometa i integriranog prijevoza putnika na području regije sjeverne Hrvatske, odnosno Koprivničko- križevačke, Varaždinske i Međimurske županije, održano je u četvrtak, 21. veljače 2019. godine u Maloj vijećnici Međimurske županije. Potpisivanju Sporazuma prethodio je radni sastanak župana Međimurske županije Matije Posavca s državnom tajnicom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolinom Brnjac, predsjednikom Uprave HŽ PP–a Željkom Ukićem, zamjenikom župana Varaždinske županije Robertom Vugrinom i zamjenikom župana Koprivničko – križevačke županije Darkom Sobotom.

ZAGREB – Zagrebačka županija nastavlja sufinancirati program „Pomoć u kući“ na području općina Žumberak, Pisarovina i Pokupsko, za što je u 2019. godini osigurala 350.000 kuna. Svrha programa je poboljšanje kvalitete i uvjeta života starijih i nemoćnih osoba u njihovim domaćinstvima te prevencija institucionalizacije osoba starije životne dobi. Program obuhvaća aktivnosti poput nabave i dostave hrane, obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene i zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba starijih osoba koje žive u staračkim, odnosno samačkim domaćinstvima. Od ovih  350.000 kuna koje su planirane za 2019. godinu, 190.000 je predviđeno za provođenje programa na Žumberku, a po 80.000 kuna u Pisarovini i Pokupskom.

ČAKOVEC – Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec gradi istraživačku infrastrukturu namijenjenu znanstveno-istraživačkoj zajednici za provođenje vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti, stvaranje društva znanja te povećanje konkurentnosti metalske i povezanih industrija na području Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske. S tim u vezi u pripremi je radionica pod nazivom „Metalska jezgra – nove prilike za poduzetnike“ koja će se održati u četvrtak, 21. veljače 2019. godine, s početkom u 11 sati u prostorijama Međimurske palače turizma u Čakovcu.

KOPRIVNICA – Održano je predstavljanje mjera iz Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihove obitelji u Koprivnici. Na oba se poziva mogu javiti nezaposleni branitelji, istaknuto je u Koprivnici, nezaposlena djeca smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, nezaposlena djeca dragovoljaca iz Domovinskog rata ili nezaposlena djeca branitelja Domovinskog rata s trajno utvrđenim statusom. Za sufinanciranje troškova obrazovanja odjeljivat će se maksimalno 12 tisuća kuna po osobi za pokriće troškova stjecanja prvog zanimanja, prekvalifikaciju ili osposobljavanje te šest tisuća kuna po osobi za stjecanje dodatnih znanja i vještina. Za zapošljavanje branitelja poslodavci mogu dobiti potporu od 50 tisuća kuna, maksimalno 150 tisuća ukoliko zaposle tri branitelja. Oba poziva otvorena su do 5. ožujka.

IVANEC – Građani, škole, dječji vrtići, institucije i tvrtke s područja grada Ivanca prihvatili su poziv Osnovne škole i Grada Ivanca te se u velikom broju uključili u akciju „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“. Potvrđuje to i podatak da je namjenska kanta od 120 litara, koja je za odlaganje čepova postavljena na ulazu u ivanečku školu, napunjena u rekordnom roku. Akcija sakupljanja plastičnih čepova se nastavlja, nakon čega se sve količine isporučuju Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske. To je udruga koja pomaže oboljelima od teških malignih bolesti širom Hrvatske koja prihod od prodaje čepova usmjerava u nabavu skupih lijekova za liječenje malignih bolesti, koji nisu na listi HZZO-a.

loading