Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.02.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Kako je najavljeno na konferenciji za novinare, koncert orkestra Minhenskog radija i zbora Bavarskog radija, u kojem će njemački umjetnici izvesti remek djelo hrvatske glazbene umjetnosti „Hrvatski glagoljaški rekvijem“ bit će održan ove subote, 22. veljače 2020. godine u KD Vatroslava Lisinskog u spomen na maestra Vladimira Kranjčevića. – Radi se o vrhunskom umjetničkom djelu hrvatske glazbene  umjetnosti, a koji je prije tjedan dana predstavljen u Minhenu gdje je i snimljen tako da će i taj nosač zvuku biti predstavljen u svibnju – rekao je u ime organizatora producent dvorane Lisinski Davor Merkaš. Ovom prigodom predstavljen je i nosač zvuka opere „Ero s onoga svijeta“ Jakova Gotovca u interpretaciji orkestra Minhenskog radija, poznatih hrvatskih solista, Zbora HRT-a pod dirigentskom palicom Ivana Repušića.

KOPRIVNICA – Povodom 100. obljetnice rođenja profesorice Zlate Bartl, koprivnička prehrambena kompanija Podravka je ovog petka, 21. veljače 2020. godine otvorila najsuvremeniji prehrambeno-tehnološki laboratorij u regiji za napredna senzorska i kulinarska istraživanja koji nosi ime po ovoj znanstvenici. Novi laboratorij nudi potpuno novu dimenziju u razvoju proizvoda, kaže direktorica sektora istraživanje i razvoj Jasmina Ranilović te dodaje kako se laboratorij bazično i funkcionalno sastoji od dva dijela: dijela za kulinarska te dijela za senzorska ispitivanja, odnosno testiranja hrane. Prilikom otvorenja ovog laboratorija, održana je degustacija i demonstracija senzorskog ispitivanja, a prikazano je i kako nastaju proizvodi koprivničke kompanije. Predsjednik Uprave Marin Pucar ističe kako je u prostor novog laboratorija uloženo više od milijun eura i u rangu je najboljih laboratorija prehrambenog sektora.

ZAGREB – Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i 413. obljetnice utemeljenja ove najveće i najstarije hrvatske knjižnice održan je u petak 21. veljače u Velikoj čitaonici Hrvatskoga državnog arhiva na Marulićevom trgu. Bila je to prilika da se predstavi rad Knjižnice koja se vrijednim i predanim prikupljanjem te čuvanjem pisanoga i tiskanoga kulturnog dobra, kao i uspješnim odgovorima na izazove digitalnoga doba, potvrdila kao središnje mjesto hrvatske kulture, znanosti i obrazovanja. Inače, ovaj dan obilježava se u spomen na dovršetk hrvatskoga prvotiska, Misala po zakonu rimskoga dvora, jednog od najvrjednijih djela hrvatske kulture i baštine koji je tiskan 1483. godine, nepuna tri desetljeća nakon Gutenbergova otkrića tiskarskoga stroja, a čuva se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

BJELOVAR – Većinom glasova članovi Gradskog vijeća Grada Bjelovara na ovotjednoj sjednici dali su zeleno svjetlo za početak projekta Terme Bjelovar, odnosno iskorištavanje geotermalnih izvora u Velikom Korenovu. Također, izmijenjen je i Urbanistički plan kojim se sada tamo može graditi objekt turističke namjene, a osnovana je i tvrtka Terme Bjelovar. Ulaganja u ovaj projekt procijenjena su na 50 milijuna kuna. Uskoro će biti raspisana javna nabava za odabir konzultantske kuće za izradu studije izvodivosti, a do kraja godine trebao bi biti poznat i izvođač radova.

ZAGREB/KRAPINA – Ministarstvo pravosuđa dodijelilo je zahvalnice pravnim i fizičkim osobama koje su u prethodnoj godini ostvarile najbolju suradnju u izvršavanju probacijskih poslova. Među dobitnicima zahvalnica je i Gradsko društvo Crvenog križa Krapina, koje je Probacijski ured Zagreb II predložio kao primjer odlične suradnje u 2019. godini u izvršavanju probacijskih poslova, rada za opće dobro osuđenih osoba i njihove resocijalizacije.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija raspisala je natječaje za sufinanciranje programa i projekata udruga, a ukupna vrijednost sufinanciranje iznosi 725 tisuća kuna. Za udruge u zdravstvu osigurano je 150 tisuća kuna, 115 tisuća u županijskom proračunu je za udruge s područja odgoja, obrazovanja i ostalih aktivnosti, za sufinanciranje programa i projekata udruga umirovljenika namijenjeno je 220 tisuća kuna, a za udruge u području rada s hrvatskim braniteljima iz Domovinskoga rata i članovima njihovih obitelji osigurano je 240 tisuća kuna. Natječaji su otvoreni do 13. ožujka do 15 sati.

PRELOG – Rekonstrukcijom raskršća Čakovečke i Mihanovićeve ulice u Prelogu dogradit će se dodatna prometna traka širine 3 metra kojom će se omogućiti sigurnije skretanje na benzinsku postaju na ulazu u Prelog, bolji i sigurniji protok vozila državnom cestom, te će se spriječiti česti prometni „čepovi“. Rekonstrukcija predviđa i proširenje sjevernog prometnog traka u dužini od 50 metara, izmještanje dva postojeća stupa javne rasvjete i 5 novih te još neke zahvate. Radovi počinju ovih dana, a rok za završetak je 60 dana. Ukupna vrijednost troškova rekonstrukcije raskršća iznosi 612.500 kuna, a rekonstrukcije javne rasvjete 167.260 kuna.

VARAŽDIN – Novi članovi eSTUDENT tima Varaždin pripremili su ove godine svoj prvi veliki projekt, natjecanje Vještine prezentacije. Tema oko koje će se ove godine ukrstiti jezici ili izmjenjivati prezentacije je Digitalni marketing. Radi se o natjecanju u izradi prezentacija i njihovog prezentiranja koje može pomoći studentima da steknu iskustva u javnim nastupima i prezentacijskim vještinama. Početak prijava za natjecanje započinje 24. veljače i traje do 13. ožujka 2020. Da bi poticaj bio još veći uključili su i nagrade za najbolje tako da prva tri mjesta imaju osigurane vrijedne novčane nagrade. Završnica se odvija 26. i 27. ožujka na Sveučilištu Sjever u Varaždinu.

ZAGREB – Diljem Zagrebačke županije započela je vladavina maškara i ključeve gradova preuzeli su razni kostimirani likovi, Princ Fašnik, Sraka, Luk, Žir i mnogi drugi. Zabava pod maskama, šareni kostimi, druženje uz neizostavne krafne, samo su dio bogatog sadržaja za sve generacije. Tradicija održavanja maškara u Zagrebačkoj županiji je duga, a među najstarijima je 194. Samoborski fašnik. Šarena fašnička povorka u Jastrebarskom proći će u nedjelju, 23. veljače Na vrbovečkom fašniku koji počinje u subotu, 22. veljače organiziran je Mali fašnik i 24. vrbovečki fašnik, koji će okupiti brojne domaće i gostujuće fašničke skupine. Ovogodišnji Dugoselski fašnik održat će se u nedjelju, 23. veljače, a uz tradicionalnu veselu dječju povorku, organiziran je i Veliki fašnik. Veliku pozornost zasigurno će privući dječji fašnik u Zaprešiću, koji će se održati 25. veljače na Trgu Ivana Pavla II. uz fašničku povorku i zabavni program.

loading