Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.03.2017.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Koalicijski sporazum SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSU-a i Hrvatskih laburista – Stranke rada o zajedničkom izlasku na lokalne izbore u Varaždinskoj županiji, potpisan je danas u Varaždinu. Potpisivanju sporazuma u atriju Staroga grada u Varaždinu prisustvovali su predsjednik SDP-a Davor Bernardić, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, predsjednik HSS-a Krešimir Beljak, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja i prvi čovjek Laburista David Bregovac. Potpisan je i međustranački sporazum SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSU-a o zajedničkom izlasku na izbore u Gradu Varaždinu.

ČAKOVEC – U službenom posjetu Gradu Čakovcu danas je bio ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. U Gradskoj vijećnici na temu sigurnosti u gradu razgovarao je s čakovečkim gradonačelnikom i predstavnicima PU međimurske. Da je razina sigurnosti na području cijelog Međimurja, pa time i Čakovca visoka, potvrdio je ministar Orepić, potkrijepivši to podatkom da su samo prva dva mjeseca ove godine u Međimurju pokazala rast pokazatelja sigurnosti za oko 18% u odnosu na cijelu 2016. godinu. Grad Čakovec tako više nije među najnesigurnijim gradovima u Hrvatskoj, ponosno je istaknuo gradonačelnik Stjepan Kovač, a načelnik PU međimurske Krunoslav Gosarić je dodao da je PU po otkrivačkoj djelatnosti kaznenih djela druga po redu u Hrvatskoj. Važan segment sigurnosti građana predstavlja i sigurnost u cestovnom prometu, pa je na današnjem sastanku bilo riječi i o sanaciji opasnih prometnih mjesta, pri čemu je zaključeno da je tu prioritet sanacija nadvožnjaka na samom ulasku u grad Čakovec.

ZAGREB – Svoj prijedlog kojim bi nacionalne manjine dobile svoje zastupnike u Gradskoj skupštini, povukao je s dnevnog reda današnje sjednice Skupštine zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. On je predlagao da se promjenom Statuta propiše pravo na zastupljenost u Gradskoj skupštini pripadnicima nacionalnih manjina, tako da pripadnici srpske manjine imaju pravo na tri gradska zastupnika, bošnjačke dva, a albanske jednog zastupnika. Prema riječima gradonačelnika Milana Bandića, pritisak javnosti, skupštinske oporbe, ali i koalicijskog partnera HDZ-a bio je prevelik. Bandić je izrazio žaljenje što se “multietičnost i multinacionalnost predstavlja predstavlja kao problem” te se ispričao manjincima, poručivši im da nije odustao. Gradski zastupnici podržali su na današnjoj sjednici prijedlog obnove pročelja u hrvatskoj metropoli vrijedan oko dvije milijarde kuna, za što je do sada na javni natječaj pristiglo oko tri tisuće zahtjeva, a očekuje ih se još dvije i pol tisuće.

ČAKOVEC – Svečanost povodom završetka rekonstrukcije trafostanice Trokut u Čakovcu održana je danas u Zagrebačkoj ulici. Investicija od 20 milijuna kuna dio je kapitalnih ulaganja HEP- Operatora distribucijskog sustava na distribucijskom području Elektre Čakovec, a značajno će doprinijeti povećanju kapaciteta mreže, pouzdanosti i kvalitete napajanja električnom energijom Međimurske županije, kaže direktor Elektre Čakovec Mladen Hren. Građevinske radove na vanjskom dijelu zgrade, kao i kompletnu izmjenu elektro opreme izvodile su međimurske tvrtke,  ističe župan Matija Posavec. Inače, Elektra Čakovec upravlja s više od tri tisuće vodova svih naponskih razina te s 630 trafostanica različitih naponskih nivoa, a ovo je ulaganje najveće u posljednjih 25 godina.

KRIŽEVCI – Svjetski dan osoba s Down sindromom i Nacionalni dan invalida rada obilježeni su danas u Križevcima. Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Maslačak“ organizirala je Dan otvorenih vrata s oslikavanjem pisanica i ukrasa povodom Uskrsa koje će građani moći kupiti. A Udruga osoba s invaliditetom Križevci obilježila je Nacionalni dan invalida rada na Nemčićevom trgu, gdje je na štandu informirala građane o invalidima rada s ciljem podizanja svijesti o njihovim problemima, pravima i interesima. Rad ovih udruga i njihova nastojanja u podizanju svijesti i uključivanja u zajednicu pohvalio je prilikom posjeta gradonačelnik Križevaca Branko Hrg.

VARAŽDIN – U nazočnosti ministra pravosuđa Ante Šprlje i ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića, provedba pilot projekta ePodnesak prezentirana je danas na Prekršajnom sudu u Varaždinu. Zajedničkom suradnjom Ministarstva pravosuđa i Ministarstva unutarnjih poslova, uspješno je implementiran pilot projekt ePodnesak. Ovim se projektom Ministarstvu unutarnjih poslova omogućuje elektroničko podnošenje inicijalnih akata kojima  se pokreće prekršajni postupak, što ubrzava pokretanje postupka, a građanima omogućuje brži i efikasniji pristup sudovima.

SAMOBOR – Javna vatrogasna postrojba Grada Samobora, koja broji 23 pripadnika,, od danas je smještena u novouređenu  zgradu u UlicI Ivana Gundulića, u prostoru bivše vojarne. Za adaptaciju i uređenje utrošeno je nešto manje od 4 milijuna kuna. Ovim prostorom  od ukupno 800 metara četvornih od čega je 400 metara četvornih zatvorenog prostora, vatrogasci su dobili kvalitetnije uvjete rada, mogućnost bržih intervencija te prostor za vježbu i edukaciju, izjavio  je zapovjednik samoborske JVP Mladen Žitković .

ZAGREB – Novi terminal Zračne luke  Franjo Tuđman, nakon tri godine gradnje, spreman je za današnje otvorenje. Impresivno zdanje vrijedno je više od 300 milijuna eura, na njemu će raditi 400 zaposlenika, a sav će promet na njega biti prebačen u ponoć, 28. ožujka, dakle sljedećeg utorka. Prvi službeni let s novog terminala bit će za Dubrovnik, 28. ožujka nešto prije šest sati ujutro.

ZAGREB – Novouređeni sjeverni dio Iličkog placa odnosno šira zona raskrižja Pantovčak, Britanski trg, Nazorova i Kukuljevićeva, s kružnim tokom i fontanom, uz prigodni nastup zbora glazbene škole Blagoje Bersa, sinoć je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Hortikulturno su uređene sve postojeće zelene površine u široj zoni zahvata i novoformirane na pješačkim otocima, što uključuje i sadnju 20 stabala gledicije. Obnovljena je parkovna galanterija između Kukuljevićeve i Radničkog dola, dva Klaićeva bunara i pojilice Radnički do,l u parku između Kukuljevićeve i Radničkog dola te je obnovljena i parkovna šetnica u parku između Kukuljevićeve i Radničkog dola. Zahvalivši svima koji su bili za i protiv zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je daljnje radove na trgu, uređenje fasada i izgradnju podzemne garaže.

ZAGREB – Ugovor o zajedničkom financiranju izgradnje nove sportske dvorane Osnovne škole Posavski Bregi danas su u prostorijama Zagrebačke županije potpisali župan Stjepan Kožić i gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš. Ugovorena vrijednost radova za izgradnju nove dvorane iznosi 13.735.166,54 kuna, a svaka grad i Županija sudjelovat će svaki u pokriću 50% troškova izgradnje, odnosno sa 6.867.583,27 kuna. Za nešto više od 160 učenika te škole ova dvorana znači kvalitetnu nastavu tjelesnog te bolji uvjeti za treninge borilačkih sportova, odbojke, košarke i rukometa.Inače, Zagrebačka županija u protekle 4 godine financirala je izgradnju čak 13 školskih kapitalnih objekata.

VIRJE – Priznanje „Zlatna školska jabuka“ za doprinos školstvu u Virju  dobio je zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ivan Pal, na svečanoj sjednici Učiteljskog vijeća virovske škole „Profesora Franje Viktora Šignjara“. Zahvalivši na priznanju Pal se osvrnuo i na energetsku obnovu škole, projekt koji je Koprivničko-križevačka županija aplicirala na poziv „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ te istaknuo kako škola u Virju to zaslužuje svojim statusom i neumornim ulaganjem u školstvo.

KRAPINA – Nakon provedenog javnog poziva za dostavu prijedloga za dodjelu županijskih priznanja, Povjerenstvo za priznanja Krapinsko-zagorske županije, na čelu s predsjednicom Vlastom Hubicki, odlučilo je da će Županijskoj skupštini za dodjelu Plakete Krapinsko-zagorske županije za životno djelo predložiti Franju Gregurića. Za Plaketu za doprinos ugledu i promociji Krapinsko-zagorske županije u zemlji i svijetu predloženi su Antun Presečki i Milan Flegar. Za Plaketu za iznimno postignuće u protekloj godini predloženi su Josip Horvatin i Ženski vokalni sustav Kušlec. Za Povelju Krapinsko-zagorske županije predloženi su Ivan Krušelj, Nedjeljko Milošić, Gordana Pavlinić, Davor Šimunović, Ignac Štrucl, DVD Radakovo, Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije, Puhački orkestar Mrzlo polje, Športsko-ribolovni savez Krapinsko-zagorske županije i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Bedekovčina.

loading