Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.03.2018.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Svjetski je dan šuma. Kako bi se ukazalo na važnost njihova očuvanja, u srijedu, 21.0žujka 2018. godine je u Čakovcu, ispred zgrade Međimurske, županije posađena certificirana sadnica Gupčeve lipe, vegetativni klon povijesnog biljnog spomenika iz Gornje Stubice i autohtone vrste lipe na području Sjeverozapadne Hrvatske. Lipu je simbolično posadio međimurski župan Matija Posavec, ističući da je za razliku od ostatka Hrvatske, u Međimurju većina šuma u privatnom posjedu, a manji dio je državni posjed. Konkretno, 11.500 ha u Međimurju je pokriveno šumom, od kojih je čak 7.700 ha u privatnom vlasništvu. Vlasnici šuma okupili su se u Udrugu privatnih šumoposjednika Međimurja Jegnjed, koji su na današnji dan upozorili na dva velika problema vezana uz opstanak šuma u Međimurju, a to je nezakonita sječa i sušenje stabala uz rijeku Muru. Inače, dvije trećine Međimurja, koji se često naziva i „Cvjetnjak Hrvatske“, nalazi se u Naturi 2000- ekološkoj mreži sastavljenoj od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Europske unije.

ZAGREB – U okviru Trećeg DARovitog tjedan danas, 21. ožujka 2018. godine u Zagrebu se održava Međunarodna konferencija „Novi pristupi u radu s darovitim učenicima“. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj oko 7.500 darovite djece čija se darovitost nažalost ne prepoznaje na vrijeme, jer samo 17% škola u Hrvatskoj ima psihologa koji može prepoznati takvog učenika, rekao je u ime organizatora predsjednik Udruge DAR Dubravko Čop. Upravo je cilj ove konferencije ukazati javnosti, ali i struci da se trebaju iznaći modeli rada s darovitom djecom i to kako ih prepoznati, uočiti i podržati. Jedan od primjera je mađarski model kojeg oni već provode više od 20-ak godina. – Upravo u sadašnjem procesu kurikularne reforme veliki naglasak upravo je na novim pristupima rada s darovitom djecom – rekao je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Hrvoje Šlezak. U sklopu DARovitog tjedna, do 24. ožujka, održavaju se brojne radionice, predavanja i prezentacije u suradnji s IRB-om i Sveučilištem u Zagrebu.

STUBIČKE TOPLICE – Jedanaesta Smotra projekata učenika osnovnih i srednjih škola iz područja nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo održava se danas, 21. ožujka 2018. godine u Osnovnoj školi Vladimir Bosnar u Stubičkim Toplicama. Ove godine na Smotri će biti predstavljeno 11 projekata iz 9 zagorskih osnovnih i 2 srednje škole. Otvorenju Smotre prisustvovala je i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

KOPRIVNICA – Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije provodi periodična istraživanja o zlouporabi sredstava ovisnosti među učenicima srednjih škola Koprivničko-križevačke županije. s ciljem procjene konzumiranja duhana, alkohola, opojnih droga i igara na sreću. Provedena su četiri istraživanja, putem anonimnog anketnog upitnika, a danas su predstavljeni rezultati. Istraživanja se provode već 15 godina, a voditeljica projekta Davorka Gazdek ističe, kako je najučestalije sredstvo ovisnosti alkohol, zatim pušenje duhana, a slijede opojne droge. U prošlogodišnjem istraživanju po prvi se puta ispitivalo i iskustvo s igranjem igara na sreću, a pokazalo se kako trećina učenika ima određena iskustva u prakticiranju igara na sreću. Ohrabrujući su podaci, istaknuto je danas, pad udjela učenika koji svakodnevno puše, kao i porast broja učenika koji nikada nisu konzumirali alkohol, a isto tako pada i udio srednjoškolaca koji svakodnevno piju. No, s druge strane, među srednjoškolcima u Koprivničko-križevačkoj županiji raste udio onih koji su probali opojne droge te ih povremeno konzumiraju.

ZAGREB – Prva mobilna aplikacija Nacionalne sveučilišne knjižnice „Pozdrav iz Zagreba“ proglašena je jednom od najboljih svjetskih kampanja knjižnica na ovogodišnjem natječaju za međunarodnu nagradu za marketing BibLibre za 2018. godinu. Hrvatski digitalni kulturni proizvod našao se tako na trećem mjestu iza kampanje Njujorške gradske knjižnice i Knjižnice grada Invercargall s Novog Zelanda. Mobilna aplikacija Pozdrav iz Zagreba nastala je 2017. godine uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba s ciljem promocije portala Digitalne zbirke NSK te popularizacije baštine koju NSK prikuplja i čuva već više od 400 godina. Na ovogodišnji natječaj prijavilo se 56 knjižnica iz cijelog svijeta, a kriteriji za odlučivanje bili su inovativnost i originalnost projekata.

ZAGREB – Konferencija za medije povodom obilježavanja Dana narcisa bit će održana ove srijede, 21. ožujka 2018. godine kod spomenika Marije Jurić Zagorke od 11,00 sati. Ovom prilikom bit će predstavljene aktivnosti u sklopu kampanje #BudiNARCISa kojom Grad Zagreb, Hrvatska liga protiv raka i udruga Europa donna Hrvatska obilježavaju Dan narcisa, Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Među ostalim bit će predstavljen Program mobilne mamografije u Gradu Zagrebu u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, te Dan narcisa na Trgu bana Jelačića 24. ožujka. Inače, rak dojke najčešća je zloćudna bolest u žena, a prema posljednjim dostupnim podatcima Registra za rak, 2014. godine u gradu Zagrebu zabilježeno je 639 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj 2644.Cilj akcije je dati podršku oboljelim ženama, ali prije svega naglasiti važnost prevencije i redovitih odlazaka na ultrazvučne ili mamografske preglede.

ZAGREB – Zagrebačka županija objavila je Javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi. Prijedlozi programa primaju se do 5. travnja 2018. godine. Za tu svrhu u županijskom proračunu osigurano je 3,2 milijuna kuna. Sredstva će se dodjeljivati za knjižničnu, izdavačku i muzejsko-galerijsku djelatnost, zatim za zaštitu kulturnih dobara, amaterizam u kulturi te za manifestacije u kulturi. Pravo podnošenja programa imaju samostalni umjetnici, udruge, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti u kulturi i medijima kao i pravne i fizičke osobe za potrebe zaštite i očuvanje kulturnih dobara i arheološke baštine. Detaljne informacije dostupne su na mrežnim stranicama Zagrebačke županije.

ZLATAR BISTRICA – Povodom Svjetskog dana socijalnog rada u Zlatar Bistrici je u organizaciji tamošnjeg centra za socijalnu skrb održan stručni skup pod nazivom ‘Socijalni rad i održivi razvoj lokalne zajednice’. Skup je pozdravila i zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek te pohvalila iznimnu suradnju sa socijalnim ustanovama na području županije i to kroz razne zajedničke aktivnosti. – Socijalni rad je područje koje počiva na humanim vrednotama i poštivanju ljudskih prava i upravo ste vi ti koji ohrabrujete pojedince koji se nađu u teškoj životnoj situaciji da budu i ostanu i dalje punopravni članovi zajednice – poručila je Petek socijalnim djelatnicima, istaknuvši kako županija puno ulaže u podmirivanje nekih socijalnih usluga te zajednički surađuje sa socijalnim ustanovama u različitim projektima vezanim za ostvarivanje socijalnih usluga.

KRAPINA – Na javni poziv Krapinsko-zagorske županije i Volonterskog centra VolontirAJMO za prijavu kandidata za dodjelu Županijskog priznanja “Volonter/ka godine” i “Volonterska akcija godine” pristiglo je ukupno 10 prijava. Propisanim uvjetima iz javnog poziva udovoljava devet prijava, i to četiri u kategoriji “mladi”, dvije u kategoriji “odrasli” i tri prijave u kategoriji “volonterska akcija godine”, koje se upućuju u drugi uži krug izbora, u kojem građani elektronskim putem glasuju za kandidata/kandidatkinju, odnosno, volontersku akciju po svom izboru. U kategoriji “mladi od 15 do 30 godina”, prijavljene su Katarina Maligec, Jana Borovčak, Melita Hršak i Petra Sokolić. U kategoriji “odrasli +31 godina”, prijavljeni su Valentina Pagadur i Ivan Krog, dok su u kategoriji “volonterska akcija godine” prijavljene su KANTE KULERICE Društva „Naša djeca“ Zabok, Uređenje zelene površine u centru Krušljevog Sela u organizaciji Udruge Petrože – Krušljevo Selo, te Lampioni betlehemskog svjetla i božićnih želja Udruge distrofičara Krapina.

VARAŽDIN – Konstituirajuća sjednica Savjeta za socijalnu skrb Varaždinske županije održana je u Domu za starije i nemoćne osobe povodom Svjetskog dana socijalnih radnika. Varaždinska županija ima donesen Socijalni plan za razdoblje do 2020. godine, istaknuo je na prvoj sjednici savjeta zamjenik župana Robert Vugrin. Svrha  plana je pospješiti pružanje usluga socijalne skrbi, a cilj  županijskog Savjeta je da pomogne u što boljoj provedbi tih usluga i tako olakša položaj djeci, mladima, obiteljima u riziku, starijim i nemoćnim osobama, osobama s problemom ovisnosti, siromašnima i beskućnicima te osobama s invaliditetom. Za predsjednicu savjeta izabrana je Vesna Vidović Oreški, ravnateljica Doma za starije i nemoćne.

ČAKOVEC – Ispred zgrade Međimurske županije u Čakovcu danas će s početkom u 10,30 sati biti posađena certificirana sadnica Gupčeve lipe, proizvod Hrvatskog šumarskog instituta. Obzirom da se 21. ožujka, uz prvi dan proljeća, obilježava i kao Svjetski dan šuma bit će to podsjetnik građanima na važnost očuvanja šuma. Prigodnoj svečanosti prisustvovat će župan Međimurske županije Matija Posavec, Tomislav Nikolić predsjednik Udruge privatnih šumoposjednika Međimurja Jegnjed te u ime Hrvatske poljoprivredno- šumarske savjetodavne službe Mario Vlašić

KOPRIVNICA – Osposobljavanje članova Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, kao i članova Stožera civilne zaštite Grada Koprivnice,  proveli su službenici Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Okupljene je pozdravio koprivničko-križevački župan Darko Koren,  a pozdravima se pridružio i  njegov zamjenik Ratimir Ljubić, ujedno i načelnik županijskog Stožera, koji je naglasio kako je svrha osposobljavanja još učinkovitije djelovanje sustava civilne zaštite. Program osposobljavanja odnosio se na nekoliko tematskih cjelina, a ujedno je odrađena i simulacijska vježba.

loading