Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.03.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak 21. ožujka 2019. godine su na sjednici većinom glasova prihvatili odluku o osnivanju društva Sportski objekti kroz koji Grad namjerava izvršiti cjelovitu obnovu starih i dotrajalih sportskih objekata, a prvi objekt koji se namjerava rekonstruirati je ŠRC Šalata. Za tu odluku glasalo je 25 zastupnika, a protiv 15 zastupnika. U sportsku infrastrukturu i njeno održavanje Grad Zagreb je ulagao sredstva sukladno osiguranim sredstvima u proračunu i kroz programe kapitalnih ulaganja u društvene djelatnosti, ali većina sportskih objekata, zbog starosti, zahtjeva cjelovitu rekonstrukciju koja se ne može dostatno financirati iz zagrebačkog proračuna, stoji u obrazloženju. Vezano za rekonstrukciju ŠRC Šalata, navodi se da je radna skupina u suradnji s Gradskim uredom za spot i mlade utvrdila da se okvirna investicija procjenjuje na više od 300 milijuna kuna.

S obzirom da Grad Zagreb ne može jednokratno iz svog proračuna osigurati taj iznos sredstava, namjera je kroz trgovačko društvo Sportski objekti d.o.o. izvršiti cjelovitu obnovu starih i dotrajalih sportskih objekata, zaustaviti njihovo propadanje i stvoriti uvjete za njihovo ekonomski održivo poslovanje. Smisao društva je priprema projekata i izvođenje rekonstrukcije sportskih objekata radi stavljanja tih objekata u funkciju.

U obrazloženju se ističe i da se za obnovu sportskih objekata ne bi išlo u partnerstvo s državom ili privatnim sektorom već bi se nakon uknjižbe sportskih objekata na Grad Zagreb isti unosili u temeljni kapital društva Sportski objekti d.o.o. kako bi se obnova mogla financirati hipotekarnim kreditima komercijalnih banaka, s tim da je namjera prvenstveno pokušati izvršiti obnovu kroz financiranje iz EU sredstava.

Društvo bi se financiralo iz zagrebačkog proračuna, a nakon obnove sportski objekti bi kao i dosad bili dijelom rezervirani za javne potrebe u sportu, a uz sportske gradili bi se i komercijalni objekti za djelatnosti ugostiteljstva, trgovine sportske opreme, zdrave hrane i drugi, od kojih bi se ostvarivali prihodi iz zakupa, stoji u obrazloženju.

KRAPINA  Krapinsko-zagorskou županiju danas je posjetila delegacija Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj. Naime, u sklopu novog programa Američkog veleposlanstva pod nazivom “MeetUS”, djelatnici Veleposlanstva SAD-a planiraju posjetiti razna poduzeća i obrazovne i kulturne institucije te se bolje upoznati sa svim dijelovima Hrvatske. Članove veleposlanstva u svom je uredu primio i Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar koji im je prezentirao trenutno stanje u Županiji u segmentu gospodarstva, obrazovanja, zdravstva i socijalnih usluga i udruga, s naglaskom na posebne projekte Krapinsko-zagorske županije koje Županija provodi ili želi provesti u skoroj budućnosti, a koji su detektirani i verificirani kroz strategiju razvoja Županije i masterplana s jasnom vizijom onoga što se želi napraviti u budućnosti. Delegaciju čine Sarah Groen, prva tajnica za politička i ekonomska pitanja i Thomas Verhagen, drugi tajnik za pitanja sigurnosti u američkom veleposlanstvu.

GORNJI MIHALJEVEC – Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt energetske obnove zgrade Doma kulture u Gornjem Mihaljevcu, uručio je danas, 21. ožujka 2019. godine načelniku općine Goranu Lovrecu, potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štormar prilikom službene posjete Međimurskoj županiji. Riječ je o domu koji je društveno središte ove općine, a koristi ga 17 udruga za održavanje sastanaka i raznih događanja. U sklopu energetske obnove zamijenjena će biti i strojarnica te će troškovi korištenja biti znatno manji. – Natječaj za energetsku obnovu Doma raspisalo je ministarstvo graditeljstva te za tu namjenu izdvojilo milijun i 400 tisuća kuna od ukupnih dva milijuna i 600 tisuća kuna za cijelu investiciju – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Uručenju ugovora prisustvovao je i župan Međimurske županije Matija Posavec. – Obnova ovog doma je dokaz da želimo ravnomjerni razvoj Međimurja i svih općina i gradova bez obzira na veličinu mjesta – rekao je Posavec. Inače, ministar Štromar je u sklopu današnje posjete Međimurskoj županiji, obišao i njezino sjedište u Čakovcu te se sastao sa  direktorima javnih poduzeća.

ZAGREB – Susret gospodarstvenika Zagrebačke županije održava se u četvrtak, 21. ožujka u Zagrebu. Nakon svečanog otvorenja i pozdravnog govora župana Stjepana Kožića bit će održane panel diskusije na temu „Dvije generacije – isto pitanje! Budućnost poduzetništva i izvori poslovnog uspjeha?“ Velimira Sriće i osnivačice tvrtke ID Guardian Josipe Majić te na temu  „Hrvatska ekonomija nakon krize i… prije moguće recesije“, o čemu će govoriti  Mladen Vedriš.

ČAKOVEC – Nabava ukupno 710 komada medicinske opreme, olakšan pristup osobama sa invaliditetom ambulantama diljem Međimurja, samo su neke prednosti dvogodišnjeg projekta „Povećanje broja usluga i poboljšanje pristupa i uvjeta u pružanju primarne zdravstvene zaštite u Međimurskoj županiji“ koje su ovog četvrtka, 21. ožujka 2019. godine predstavljene na završnoj konferenciji u Čakovcu. Projekt je vrijedan 7,6 milijuna kuna od čega je 6,4 milijuna došlo od bespovratnih sredstava EU fondova, a županija je sufinancirala s 1,1 milijun kuna. O projektu su govorili župan Matija Posavec, predsjednica Saveza udruge osoba sa invaliditetom Međimurske županije Nada Igrec, ravnatelj Doma zdravlja Branko Vrčić i drugi. – Županija je nositelj ovog projekta koji u Međimurju nudi veći stupanj zdravstvene zaštite i kvalitetniju zdravstvenu skrb za sve građane – istaknuo je župan Posavec dodajući da je i nova zgrada Doma zdravlja u potpunosti prilagođena osobama sa invaliditetom, kao i ambulante u Prelogu, Murskom Središću, Svetoj Mariji, Donjem Kraljevcu i Nedelišću.

KOPRIVNICA – „Platnenim torbama spašavamo Zemlju“ projekt je koprivničkog Dječjeg vrtića Tratinčica, Grada Koprivnice i partnera u sklopu kojeg žele djecu i njihove roditelje osvijestiti o važnosti korištenja platnenih vrećica i izbjegavanja plastičnih, istaknuto je na predstavljanju u četvrtak, 21. ožujka 2019. godine. Projekt je dio obnove statusa „Eko vrtića“, naglašava ravnateljica Ida Šipek i ističe, kako se želi smanjiti korištenje plastičnih vrećica te prikupljene zbrinuti na pravilan način. Svako dijete, odnosno roditelj u zamjenu za platnenu torbu treba u vrtić donijeti 10 plastičnih vrećica. Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić naglašava kako mu je iznimno drago što je u ovom projektu spojen koprivnički vrtić i partneri iz komunalnog sektora. Tijekom projekta u narednih tjedan dana bit će podijeljeno 750 platnenih torbi koje će djeca oslikati eko-porukama i pokloniti svojim obiteljima, dok će djeca od plastičnih vrećica u koprivničkom Dječjem vrtiću Tratinčica raditi velika čudovišta.

KOPRIVNICA – Svjetski poznati i priznati arhitekt Hrvoje Njirić izradit će Studiju kojom će se definirati urbanističko-arhitektonski koncept šire zone gradskog središta Koprivnice s razradom ključnih prostornih cjelina unutar obuhvata, a ovih je dana u koprivničkoj upravi potpisan i ugovor. Cilj je konceptualno sagledati postojeće stanje i potencijalne sadržaje i potrebe, s urbanim identitetom usklađenim s odrednicama urbanističko-arhitektonskog nasljeđa te načelima zaštite kulturne i prirodne baštine, odrednicama održivog razvoja, zelenog urbanizma i zadovoljavanjem potreba građana za korištenjem javnog gradskog prostora. Studija je planirana i kao stručna podloga za izradu izmjena i dopuna prostornih planova, a rok za izradu je 75 dana.

VARAŽDIN – Nakon što je godinama propadala, poučna staza u Dravskoj park-šumi u Varaždinu napokon će biti obnovljena. Radovi su počeli zahvaljujući Javnoj ustanovi „Priroda Varaždinske županije“, čiji je projekt obnove i nadopune poučne staze odobren u okviru potpora iz Programa ruralnog razvoja RH. Vrijednost projekta je 682.440 kuna. Osim što će biti uređena trasa poučne staze, na barskom staništu će biti postavljen vidikovac. Bit će postavljeno 10 edukativnih ploča, koje opisuju šumski ekosustav, šumsku čistinu te barsko i riječno stanište,30 markacija drveća, 6 markacija mikroreljefa te 9 podnih smjerokaza. Na šumskoj čistini će biti uređena svojevrsna učionica na otvorenom s 4 velike klupe. Mladice drveća sa šumske čistine bit će presađene u prorijeđene dijelove šume, te će se na taj način pospješiti obnova šumskog pokrova.

loading