Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.04.2016.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Bogat program proslave dana Međimurske županije i 450 obljetnice Sigetske bitke spojit će međimurske gradove, velik broj općina s njihovim turističkim zajednicama te brojne udruge i klubove. Program su predstavili danas, 21. travnja 2016. godine, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak te zamjenici župana Međimurske županije Sandra Herman i Zoran Vidović.

ZABOK – Tradicionalni Sajam i izložba zagorskih vina Bedekovčina 2016., održat će se u organizaciji Krapinsko-zagorske županije, Općine Bedekovčina, HGK-Županijske komore Krapina, Županijske Obrtničke komore, Udruge Vino zagorje, Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije i Savjetodavne službe, 49. godinu za redom, 27. i 28. svibnja ove godine. Želja organizatora je ovogodišnji Sajam učiniti mjestom okupljanja vinogradara i vinara Krapinsko -zagorske županije, koji će javnosti prezentirati svoja najkvalitetnija vina, a sve u cilju poticanja konkurentnosti zagorskih vina na tržištu, te uključivanja vinske ponude Krapinsko-zagorske županije u enogastronomsku ponudu Hrvatske. To je danas u Zaboku zaključeno na sastanku Organizacijskog odbora.img_5339.jpg

ČAKOVEC – Radionica za promociju koncepta Projekta razvoja integriranog prijevoza putnika na području regije sjeverne Hrvatske održana je danas u Velikoj vijećnici Međimurske županije. Međimurska županija u suradnji s Koprivničko-križevačkom i Varaždinskom županijom provodi projekt čiji je cilj izrada Master plana, temeljnog dokumenta za uspostavu sustava integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području triju županija. Radi se o prvoj fazi projekta, koju je Europska unija kroz Operativni program „Promet“ 2007. – 2013. iz Europskog fonda za regionalni razvoj financirala sa oko 2,5 milijuna kuna. Cilj projekta koji će biti kandidiran na fondove EU i za drugu fazu realizacije, jest povezivanje urbane i lokalne samouprave i uvođenje zajedničkog javnog željezničkog, autobusnog, automobilskog i biciklističkog prijevoza na održivi način, ističe župan Međimurske županije Matija Posavec.

ZAGREB – Zagreb je dobio prvi hostel na kotačima, točnije prvi željeznički hostel. Hostel napravljen u prenamijenjenom spavaćem vagonu HŽ-a novost je u Hrvatskoj no zbog specifičnog položaja Zagreba, koji je nerijetko turistima samo postaja na putu prema Jadranu,  već je primio prve goste. Hostel je smješten na pruzi na Glavnom kolodvoru pa su turisti u samom centru grada gdje se nalazi i najviše znamenitosti. Zbog velikog interesa, slični hosteli mogli bi osvanuti  u Splitu, Šibeniku, Zadru, Rijeci i Puli.

ZAGREB – Prvi Zagrebački obrtnički sajam, bit će otvoren danas na Zagrebačkom velesajmu. Na jednom mjestu okupit će se obrtnici s područja Zagreba i Zagrebačke županije naglašava predsjednik Obrtničke komore Zagreb, Mirza Šabić koji nije propustio istaknuti kako sajam ima za cilj predstaviti obrtnička zanimanja te ih otrgnuti od zaborava. U sklopu sajma u petak će biti održan show frizera, a i ove godine održat će se humanitarna manifestacija „Groznica maturalne večeri“. Prvi zagrebački obrtnički sajam održat će se na Zagrebačkom velesajmu u paviljonima 7 i 7a.

ČAKOVEC – Međimurska županija krenula s razradom projekta Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalska jezgra, čiji je cilj pridonijeti tehnološkom razvoju metalske industrije temeljenom na transferu novih znanja i primjeni inovacija. Naime, dodanu vrijednost i razvoj novih proizvoda u spomenutom sektoru moguće je ostvariti samo uz uključivanje akademskog sektora, pa je upravo zato u prostorijama REDEA-e održan radni sastanak s predstavnicima Fakulteta za strojarstvo iz Maribora, s kojima je dogovorena suradnja na razvitku projekta Metalske jezgre. – Time će se nastaviti koristiti brojne mogućnosti koje pruža prekogranična suradnja putem koje se mogu izvući značajna sredstva iz EU fondova – zaključio je međimurski župan Matija Posavec.

KOPRIVNICA – Radna grupa za izradu i izvještavanje o provedbi razvojne strategije Koprivničko-križevačke županije od 2014. do 2020. godine održala je sastanak, na kojem je članovima prezentiran prijedlog 10 županijskih strateških projekata. Slijedi utvrđivanje financijskih alokacija prema pojedinim ciljevima, prioritetima i mjerama te izrada trogodišnjeg Akcijskog plana. Alokacije će se planirati prema prikupljenim projektima koje će potom PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja kao regionalni koordinator unositi u Središnju elektroničku bazu razvojnih projekata i razvojnih pokazatelja pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

KLANJEC – Proslava Dana Krapinsko-zagorske županije i njenog zaštitnika Sv. Jurja počinje sutra, 22. travnja u 10,00 sati u kumrovečkom Dječjem vrtiću Jaglac podjelom tradicijskih igračaka u sklopu projekta “Dajmo djeci korijene i krila” Etnografskog muzeja i Radija Kaj, uz pokroviteljstvo Krapinsko-zagorske županije. Program se nastavlja u 11,30 sati svetom misom u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Klanjcu, a svečana sjednica Županijske skupštine bit će održana u 12,30 sati, u Velikoj dvorani grada Klanjca. U 14,00 sati, po završetku svečane sjednice, predviđeno je polaganje vijenaca kod spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku.

ZAGREB – Prve jagode uzgojene na području Zagrebačke županije počet će se prodavati krajem travnja. Točnije 28. travnja Udruga proizvođača jagoda Zagrebačke županije „Jagodni prsten“ započet će sa berbom pa bi se jagode na štandovima diljem Zagreba mogle naći već dan kasnije. Štandovi će raditi svaki dan od 07,00 do 20,00 sati na već poznatim punktovima na najprometnijim zagrebačkim prometnicama.  Podsjetimo, Udruga „Jagodni prsten“ ima 25 članova, a brinu se za 600.000 sadnica koje proizvedu 300 tona jagoda godišnje.

KRAPINA – Već osmu godinu Krapina je grad u kojem se nakon srednjoškolskog obrazovanja može nastaviti školovanje i to u tri stručna programa koje nudi Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina. Riječ je o operativnom menađmentu, prometnoj logistici i informatici, koji su odabrani u skladu s potrebama na tržištu rada u ovom dijelu Hrvatske i za kojima vlada velik interes. U osam godina postojanja, na Veleučilištu Hrvatsko zagorje Krapina diplomiralo je gotovo 250 studenata, od kojih je preko 80% danas i zaposleno, a promocija stotinjak prvostupnika i prvostupnica, koji su na Veleučilištu diplomirali u minulom razdoblju, bit će održana sutra, 22. travnja, u krapinskoj Festivalskoj dvorani s početkom u 18,00 sati.

ZAGREB – Zahvaljujući projektu  „Svijet igračaka” i mnogobrojnim donacijama igračaka i igara, osnovana je nova muzejska zbirka zagrebačkog Etnografskog muzeja  koja je 2014. godine upisana na Popis zaštićenih kulturnih dobara pri Ministarstvu kulture i od tada se neprestano povećava. Višegodišnjim znanstvenim istraživanjem igračaka obrađene su pojedine teme vezane uz dječje igračke i igre kojih sada u zbirci ima više od tisuću, rekla je autorica Iris Biškupić Bašić. Promocija dvojezične publikacije kataloga „Zbirka dječjih igračaka i igara” bit će sutra održana u sklopu Noći knjige u zagrebačkom Etnografskom muzeju. Katalog je  financiran je sredstvima Ministarstva kulture i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. Inače, projekt „Svijet igračaka” temelj je i zajedničkog projekta Etnografskog muzeja i Radija Kaj „Dajmo djeci korijene i krila”, kojim se dječjim vrtićima diljem Lijepe Naše daruju drvene tradicijske igračke upisne na UNESCO-vu listu kulturnog nematerijalne baštine.

VARAŽDIN – Iako program sedmog internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin VAFI traje od početka tjedna, službeno otvorenje festivala bit će večeras u varaždinskom kinu Galerija.  U službenoj konkurenciji festivala, koji traje do nedjelje,  je 225 filmova iz sedamdesetak zemalja svijeta. Osim projekcija festival donosi i druge kvalitetne edukativne i kulturne sadržaje, među kojima je primjerice  i  radionica stop animacije za djecu od 10 do 14 godina koju  vodi animatorica Mizmor Watzman iz Izraela, zemlje partnera festivala. Danas, nakon cjelodnevnih projekcija,  te ceremonije otvorenja festivala u 18,30 sati u kinu Galerija, slijedi program izraelskih filmova i otvorenje izložbe fotografija  pod nazivom ‘Jeruzalem: dom, misterija i stvarnost’ u Galerijskom centru Varaždin.

loading