Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.05.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Jednodnevni sedmi po redu VegeSajam, koji se održava u organizaciji Udruge za zaštitu i prava životinja Prijatelji životinja na Trgu bana Jelačića, jutros je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. – I na ovaj način promoviramo Grad Zagreb kao grad održivog razvoja i načina življenja – istaknuo je zagrebački gradonačelnik. Do 19,00 sati, na Sajmu svoje proizvode predstavljaju tvrtke, udruge i OPG-ovi. – Osnovni cilj Sajma je podizanje svijesti građana o važnosti zdravog života i održivog razvoja koji ne uništava okoliš te promocija grada Zagreba kao grada osviještenog za održivi i ekološki način življenja – rekla je u ime Udruge prijatelja životinja Vlatka Balaš. Ujedno ovo je najava velikog ZeGeVege festivala koji će se održati 7. i 8. rujna na Trgu bana Jelačića pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

VARAŽDIN – U radnom posjetu Varaždinskoj županiji danas je boravio ministar državne imovine Goran Marić. Tim se povodom na radnom sastanku sastao sa županom Varaždinske županije Radimirom Čačićem te gradonačelnicima, načelnicima i saborskim zastupnicima s područja županije. Glavna tema sastanka bila je dakako državna imovina po jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Ministar je na sastanku upoznat s pedesetak predmeta na području ove županije za koje nisu u potpunosti riješeni imovinsko- pravni odnosi, a koji su od posebnog interesa za lokalnu zajednicu. Najveći dio njih riješit će novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, koji ide na usvajanje u Hrvatski sabor upravo ovog petka, ističe ministar Goran Marić. Zakon će omogućiti da mnoge prostore stavimo konačno u funkciju, što će naposljetku generirati i rast zaposlenosti te bruto domaćeg proizvoda. Dva najvažnija strateška projekta o kojima je s ministrom Marićem razgovarao župan Čačić su prostor na kojem se nalazi dvorac u Vinici te prostor bivše jahaone u Optujskoj ulici u Varaždinu.

ZAGREB – Zagrebačkim srednjoškolcima i studentima slabijeg socijalnog statusa danas je, 21. svibnja 2018. godine ugovore o stipendijama uručio gradonačelnik Milan Bandić, tradicionalno u palači Dverce. Radi se o ukupno 66 ugovora, od kojih  stipendije za studente iznose 3,400 kuna, a za učenike 2,400 kuna mjesečno. Da je to iznos koji će uvelike olakšati daljnje obrazovanje, rekla je stipendistica Maja Dobranić, učenica XII gimnazije. Grad Zagreb sveukupno je dodijelio 463 stipendije za učenike i studente slabijeg socijalnog statusa od 2007 godine te je za ovu svrhu u proračunu za 2018. godinu planirano 2 milijuna i 600 tisuća kuna. – Vodimo brigu o budućnosti i našeg grada, ali i mladih koji u njemu žive – rekao je gradonačelnik Bandić. Grad Zagreb dodjeljuje stipendije u još 5 kategorija i to za: izvrsnost, učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja u obrtništvu, srednjoškolce nagrađene na međunarodnim natjecanjima, učenike i studente s invaliditetom te učenike i studente iz romske nacionalne manjine te za to izdvaja oko 50 milijuna kuna.

KRAPINA – I ove godine Udruga distrofičara Krapina obilježava 21. svibnja – Nacionalni dan osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti, provođenjem kampanje “I vaše srce je mišić”. Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti i lokalne zajednice o potrebama i mogućnostima osoba oboljelih od mišićne distrofije. Kampanjom se također želi doprinijeti stvaranju okruženja jednakih mogućnosti, kao i informirati građane o aktivnostima koje Udruga provodi. Brojni građani zastali su danas na informativnom štandu Udruge distrofičara Krapina na krapinskom Trgu Ljudevita Gaja te se informirali o ovoj bolesti te potrebama oboljelih, ali i po simboličnim cijenama kupili radove s kreativnih radionica članova Udruge, a sav prihod namijenjen je provođenju rehabilitacije članova.

ZAGREB – Brojni akademici i ostali ugledni gosti okupili su se danas, 21. svibnja 2018. godine na svečanoj skupštini u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici povodom 25. obljetnice Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Akademija okuplja znanstvenike i gospodarstvenike te je do sada imala više od 800 različitih događanja, skupova i okruglih stolova, rečeno je na današnjoj skupštini koja je obilježena radno, ali i svečano. Tokom skupštine dodijeljena su i brojna priznanja članovima, nagrade akademije za znanstveni rad i životno djelo te pet nagrada za mlade znanstvenike. Na svečanoj sjednici, između ostalih, bili su i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević te predsjednik zagrebačke gradske skupštine Andrija Mikulić. Inače, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske osnovana je 1993. godine, danas ima 280 članova, a to su vodeći znanstvenici iz područja tehnike i biotehničkih znanosti.

ZAGREB – Vijeće za prevenciju Grada Zagreba, čiji je predsjednik gradonačelnik Milan Bandić, prihvatilo je prijedlog Policijske uprave zagrebačke da se ponovo tiska i Zagrepčanima distribuira letak Siguran dom sa savjetima o prevenciji provalnih krađa u domove jer se krađe češće događaju u ljetnim mjesecima. Zbog nadolazeće ljetne turističke sezone podržan je i prijedlog da se za infocentre Turističke zajednice grada Zagreba, policijske postaje i predstavnike privatnih iznajmljivača ponovo tiska i distribuira letak Sigurni na odmoru, koji je namijenjen turistima radi prevencije krađa.

VARAŽDIN – Varaždin će ove subote, 26. svibnja, biti mjesto 8. Izložbe bučinih ulja Sjeverozapadne Hrvatske i 1. Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe- Adria. Uz Međimursku, Krapinsko zagorsku i Zagrebačku županiju te Grad Zagreb u atriju Županijske palače u Varaždinu i na varaždinskom Franjevačkom trgu predstavit će se čak 136 uzoraka bučinog ulja, premium kvalitete, najavio je na današnjoj konferenciji za medije župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Izložba će iznjedriti najbolje uzorke koji će biti nagrađeni zlatnom, srebrnom i brončanom medaljom, a sve s ciljem promocije ovoga kraja na domaćem i inozemnom tržištu. Izložba će biti otvorena u subotu u 10,00 sati, u 11,30 će biti proglašeni najbolji, dok će od 12,00 sati za sve posjetitelje biti upriličena i degustacija, uz prigodnu prodaju, istaknula je posebna savjetnica i predsjednica TZ Varaždinske županije Natalija Martinčević. Inače, izložba ima i humanitarni karakter, pa će tako svi uzorci nakon izložbe biti donirani varaždinskom Caritasu.

PRELOG Udruga Lijepa naša Osnovnoj školi Prelog dodijelila je dijamantni status u međunarodnoj organizaciji Eko škola. Međunarodne Eko škole su program osmišljen za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini svih odgojno- obrazovnih ustanova, a službeno se počeo provoditi od 1994. godine u Danskoj, Njemačkoj, Grčkoj i Velikoj Britaniji. Danas se program Eko škola provodi u više od 59 država svijeta koje povezuju više od 46 000 škola. U Hrvatskoj aktivan status Ekoškole ima 334 odgojno-obrazovnih ustanova.

KOPRIVNICA – Kako bi se upoznali s glavnim značajkama i posebnostima Koprivničko-križevačke županije, sudionici Erasmus+ KA2 projekta Radwan posjetili su sjedište Županije gdje ih je dočekao zamjenik župana Ratimir Ljubić koji im je predstavio Županiju te čestitao školi iz Hlebina, koja je domaćin, na sudjelovanju u ovom velikom međunarodnom projektu kao i na promociji županijske kulturne baštine s naglaskom na naivnu umjetnost. Projekt obuhvaća četiri zemlje: Hrvatsku, Poljsku, koja je i nositelj projekta, Španjolsku i Tursku, a Područna škola Josipa Generalića iz Hlebina sudjeluje već dvije godine u provedbi. Projektom se želi kroz implementaciju inovativnih metoda učenja i poučavanja, povećati obrazovne mogućnosti za 600-tinjak uključenih učenika.

ZAGREB – Književna manifestacija Zagreb Book Festival,  održat će se u Zagrebu od 21. do 27. svibnja 2018. godine te će oko teme “Selfie kultura: Mit ili stvarnost” okupiti više od 80 inozemnih i domaćih autora koji će sudjelovati u oko 40 događanja.

loading