Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.05.2019.

Posted in Vijesti

PREGRADA/HUM NA SUTLI/KRAPINA – U obilasku tvrtki s područja Krapinsko – zagorske županije bio je utorak, 21. svibnja 2019. godine Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Obilazak je počeo u tvrtki Alati Stuhne u Pregradi, a nakon toga posjetio je tamošnju tvrtku Staklorez Burić. Također, posjetio je tvrtku Krklec Metal te u Humu na Sutli tvrtku za preradu i promet plastičnih masa, s više od 200 zaposlenih, Stražaplastiku. Ministrov domaćin bio je saborski zastupnik Žarko Tušek, a u obilasku im se pridružio i državni tajnik u ministarstvu gospodarstva Mario Antonić.  -U četiri tvrtke koje smo danas obišli, vidimo da je digitalizacija uobičajena u Krapinsko-zagorskoj županiji kod poduzetnika koji ovdje posluju, dakle moramo se mijenjati, usavršavati i investirati više od naše konkurencije ako želimo kvalitetnu radnu snagu zadržati u Hrvatskoj – istaknuo je ministar Horvat. Posjet Krapinsko- zagorskoj županiji, ministar Darko Horvat je završio sastankom s gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem koji ga je upoznao sa poteškoćama gospodarstvenika na području grada. Ministar je tom prilikom najavio i da će Ministarstvo gospodarstva biti sponzor na ovogodišnjem Zagorskom gospodarskom zboru.- Prošle godine u proračunu nisu bila predviđena sredstva koja bi Ministarstvo gospodarstva izdvojilo za gospodarske manifestacije, ali ove su godine sredstva osigurana i raspisan je natječaj te će Ministarstvo biti i pokrovitelj, ali i sponzor najveće gospodarske manifestacije u Krapinsko – zagorskoj županiji – rekao je ministar Horvat.

ZAGREB – Ove subote, 25. svibnja, Zagrepčani će ponovno biciklirati od Trga bana Josipa Jelačića do Prepuštovca. Riječ je o tradicionalnoj Zagrebačkoj biciklijadi koju organizira KUD Prepuštovec i na kojoj svake godine sudjeluje više od tisuću biciklista svih uzrasta. Start biciklijade je u 11,00 sati i kao svake godine do sada sve sudionike će na cilju u Prepuštovcu čekati bogati natjecateljsko-zabavni program. Iz KUD-a Prepuštovec uputili su apel na sve sudionike Zagrebačke biciklijade da budu oprezni te da koriste zaštitnu opremu kako bi se izbjegle bilo kakve ozlijede.

KOPRIVNICA – Okrugli stol „Sukob interesa u obnašanju dužnosti u jedinicama lokalne i područne samouprave“ održan je danas, u utorak, 21. svibnja 2019. godine, u sjedištu Koprivničko-križevačke županije u organizaciji Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i Koprivničko-križevačke županije u suradnji sa županijskim Antikorupcijskim povjerenstvom i Hrvatskom zajednicom županija. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dio svojih aktivnosti usmjerava u pravcu edukacije dužnosnika u pitanjima sukoba interesa, poput današnjeg, kaže predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković te ističe kako iz područja Koprivničko-križevačke županije dolaze prijave kao i iz ostatka Hrvatske, poput neispravno ispunjenih imovinskih kartica te nespojivost dužnosničke funkcije s članstvom u nadzornim odborima tvrtki. Do sukoba interesa, smatra koprivničko-križevački župan Darko Koren dolazi upravo zbog nedovoljne educiranosti dužnosnika stoga je ovakav način rada prilika da se dozna više o pojedinim pravima i obvezama proizašlima iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji među dužnosnicima na lokalnoj i područnoj razini izazivaju najviše prijepora.

ZAGREB – U zagrebačkom Umjetničkom paviljonu predstavljena je nova izložba posvećena radovima  s motivom hrane koje su domaći umjetnici stvarali od druge polovine 19. stoljeća do danas, od tradicionalnih likovnih disciplina slikarstva i kiparstva do fotografije, videa, instalacije i interaktivnih sadržaja. . Kroz izložbu naziva „Neka jedu kolače!“ tematiziraju se poražavajuće brojke nesrazmjera velike količine hrane koja se baca kao i gladnih u svijetu. Svjesni smo da nećemo globalno promijeniti svijet, ali izložbom šaljemo poruku, istaknula jena press konferenciji ovog utorka, 21. svibnja ravnateljica Umjetničkog paviljona i jedna od autora postava Jasminka Poklečki Stošić. Izložbom su obuhvaćena 55 autora sa 71 djelom koji su, svaki u svojemu vremenu ostavili i ostavljaju neizostavan trag i utjecaj na hrvatskoj likovnoj sceni. Tu su, uz hrvatske klasike poput, primjerice, Becića, Medovića, Uzelca, Karasa, Gecana, Plančića, Račića, Dulčića, Trepšea, Varlaja… i suvremeni autori – Braco Dimitrijević, Vlado Martek, Mladen Stilinović, Vlasta Delimar, Tajči Čekada, Ljiljana Mihaljević, Mladen Tudor, Ivan Posavec, Mario Kučera, Josip Klarica, Zoran Marinović, Matko Vekić, Bane Milenković, Matko Mijić i brojni drugi. Izložba će za posjetitelje biti otvorena od 23.svibnja do 7.srpnja  prema  radnom vremenu izložbenog prostora – od utorka do nedjelje od 11,00 do 20,00 sati, odnosno petkom do 21,00 sat.

ZAGREB – Velik uspjeh, osvojivši 19 vrijednih odličja za 9 izloženih inovacija, ostvarili su hrvatski inovatori na Euroinventu, najvećoj ovogodišnjoj europskoj izložbi inovacija u Rumunjskoj. Ovogodišnji Euroinvent prikazao je brojnim posjetiteljima preko 600 inovacija iz 35 država iz cijeloga svijeta. Od 19 odličja, šest je zlatnih, a senzacionalan i do sada nezabilježen uspjeh postigao je student zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje Šime Grbić osvojivši za svoje “Vozilo pogonjeno pneumatkim mišićima” 6 vrijednih odličja. Savez hrvatskih inovatora je na Euroinventu dobio vrijednu nagradu organizatora za najbolji ukupni nastup. Organizatori su priznanjem za osobni doprinos napretku inovacija i znanosti nagradili i voditelja hrvatskog izaslanstva Nevena Markovića. I ovaj uspješni nastup hrvatskih inovatora omogućio je Grad Zagreb.

ZAGREB – Ministarstvo državne imovine darovat će  Zagrebačkoj županiji milijun kuna vrijednu državnu imovinu u katastarskoj općini Bistra Donja u svrhu izgradnje Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. Kako bi se uopće mogao potpisati Ugovor o darovanju, Županijska skupština na prošlotjednoj je sjednici  donijela odluku o stjecanju prava vlasništva.

ZAGREB – 18. Festival jednakih mogućnosti održava se do četvrtka,  23. svibnja 2019. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, gdje će osobe s invaliditetom pokazati što sve mogu dati svome gradu. Festival predstavlja osobe s invaliditetom koje s drugim umjetnicima nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu, te u edukacijsko-rekreacijskim i sportskim igrama. Svrha festivala je javno pokazati stvaralačke mogućnosti izvođača programa, šireći poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana. Na trodnevnom uličnom festivalu nastupa preko 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom. Organizaciju festivala pomaže 20 stručnjaka i 150 volontera – studenata sa petnaestak zagrebačkih fakulteta.

ČAKOVEC – Kroz sedam dana trajanja i uz 31 raznoliki sadržaj, obilježit će se ove godine 440. obljetnica i Dan Grada Čakovca. Bogat program obilježavanja Dana Grada Čakovca najavili su, na konferenciji za novinare održanoj danas, 21. svibnja 2019. godine, u Gradskoj vijećnici Grada Čakovca, gradonačelnik Stjepan Kovač i pomoćnica direktora Turističke zajednice Grada Čakovca Boška Ban Vlahek. Ovogodišnji program obilježavanja Dana grada Čakovca počinje u četvrtak 23. svibnja i traje do 30. svibnja. Program donosi niz nastupa, koncerata, sportskih manifestacija, u duhu titule Europskog grada sporta za 2020. godinu te predstavljanje brojnih udruga i društava koje djeluju u gradu, a u dane vikenda bit će i nezaobilazni Festival cvijeća, jagoda i tradicije sa čak 140 prijavljenih izlagača što je Porcijunkulovo u malom, rekla je pomoćnica direktora Turističke zajednice grada Čakovca Boška Ban Vlahek. U duhu titule Grad prijatelj djece u ulici Dobriše Cesarića bit će otvoreno i novo dječje igralište. Bit će otkriveni spomenici Nikoli Zrinskom Čakovečkom i Ivanu Novaku, a svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca održat će se u srijedu 29. svibnja, naglasio je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač te pozvao građane i brojne posjetitelje da zajedno proslave Dan Grada Čakovca.

 VARAŽDIN – Mihomodom  oko 2.000 maturanata iz srednjih škola Varaždinske županije, od Parka mladih preko Korza i Franjevačkog trga te natrag do polazišta, počela je Maturantika 2019., zasigurno najveselija manifestacija u godini. S balkona Županijske palače sve su pažljivo promatrali članovi ocjenjivačkog žirija – zamjenik župana Tomislav Paljak, zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar i Tatjana Novak iz PU varaždinske, koji su izabrali naj maturantske odore. Ovogodišnji pobjednici su „kokice“, učenici 4. gimnazijskog razreda iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole. Razredu, u kojem je 17 učenika, uručena je nagrada, izlet u adrenalinski park u Zasadbregu. Maturantika se nastavlja sutra sportskim danom, a potom plesanjem quadrille u četvrtak, točno u podne, na Kapucinskom trgu.

KRAPINA – Povodom obilježavanja 21. svibnja – „Nacionalnog dana osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti“ provođenjem kampanje „I vaše srce je mišić“, Udruga distrofičara Krapina imala je na Trgu Ljudevita Gaja informativni štand. Uz informativne letke i brošure, na štandu se nalaze i radovi sa kreativnih radionica Udruge koji  se mogu kupiti, a prikupljene donacije ići će za provođenje rehabilitacije članova.

KOPRIVNICA – Održana je još jedna akcija prikupljanja donacija za koprivničku Socijalnu samoposlugu u kojoj je prikupljeno 180 kilograma raznih prehrambenih namirnica te 34 komada higijenskih potrepština. Sve donacije i ovoga će puta biti podijeljene korisnicima Socijalne samoposluge u koju se svake srijede pozivaju obiteljski s područja Koprivnice da preuzmu svoje pakete s osnovnim prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama.

loading