Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.-22.06.2016.

Posted in Vijesti

SESVETE – Nakon ceremonije polaganja vijenaca u šumi Brezovica, ove srijede, 22. lipnja, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je sportski centar Dobrodol u Sesvetama. Uređenje sportskog centra odnosno igrališta za mali nogomet i košarku, vrijednosti 920 tisuća kuna , financirano je kroz plan Malih komunalnih akcija Gradske četvrti Sesvete. Uz ovo, uredit će se i sva preostala igrališta u Dobrodolu, a kroz 20-ak dana očekuje se početak radova na uređenju Dobrodolske ceste od raskiržja s Vugrovečkom do Šimunčevečke ceste, vrijednosti od oko 3 milijuna kuna, također iz plana malih komunalnih akcija, istaknuo je predsjendik Gradske četvrti Sesvete Dražen Markota. Povodom otvorenja Sportskog centra odigrana je nogometna i utakmica između Vetrana Dinama i MO Dobrodol.

ZAGREB – Sportsko- humanitarna i kulturno-zabavna šestodnevna manifestacija „Dan državnosti na Meštroviću“ u organizaciji Društvo športske rekreacije Jarun održava se na igralištu OŠ Ivana Meštrovića do nedjelje, 26. lipnja. Manifestaciju je u utorak, 21. lipnja otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je naglasio kako je ovo jedna lijepa sportsko zabavna priča s ciljem druženja građana u kvartovima.Svakog dana traje muški i ženski malonogometni turniri, večernji koncerti, dani udruga koje će promovirati Dan vatrogasaca, Dan svjesnosti o osobama s oštećenjem vida, Dan izviđača te Dan obuke pasa, revijalne humanitarne utakmice, izložbu oldtimer vozila te humanitarne revijalne utakmice. Pokroviteljica manifestacije je predsjednica RH-a Kolinda Grabar Kitarović.

BEDEKOVČINA – Drugu godinu za redom na popularnim Bajerima u Bedekovčini okupili su se članovi Narodne stranke reformista Krapinsko-zagorske županije s obiteljima i prijateljima na druženju u opuštenoj atmosferi, uvjereni da će naredno razdoblje donijeti toliko potrebne reforme. – Siguran sam, da će u narednom razdoblju reformisti dati značajan doprinos svim reformskim mjerama, kako bi se poboljšao život građana u Krapinsko-zagorskoj županiji, kao i uređenosti sustava na razini hrvatske države – istaknuo je predsjednik Županijske organizacije Narodne stranke reformista Žarko Miholić. Da će reformisti odigrati značajnu ulogu u narednom razdoblju, potvrđuje veliko zanimanje za ovu relativno mladu stranku koja je osnovala organizacije u sve 32 jedinice lokalne samouprave Krapinsko-zagorske županije.Miholić biba

ZAGREB – Povodom sutrašnjeg praznika Dana antifašističke borbe, Zagrepčankama i Zagrepčanima čestitku je uputio gradonačelnik Milan Bandić. Demokratsko društvo u kojem se čovjek, bez obzira na naciju, vjeru i boju kože, osjeća kao istinsko ljudsko biće, može se graditi samo na vrijednostima kao što su sloboda, mir, ravnopravnost, pluralizam  i tolerancija, kaže u čestitki gradonačelnik Bandić i zato je antifašizam, kao dio svjetskog i europskog povijesnog naslijeđa, ugrađen u temelje modernih demokratskih društava te je svoje mjesto našao i u našem Ustavu. Onima koji su u mračnoj epizodi svjetske povijesti stali u obranu slobode i demokratskih načela dugujemo zahvalnost i sjećanje na njihovu veliku žrtvu, ističe Milan Bandić.

ČAKOVEC – Devetero učenika osnovnih i srednjih škola Međimurske županije- dobitnika nagrade „Oskar znanja“, koju dodjeljuje Hrvatska zajednica županija u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje te Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, primio je danas u čakovečkoj zgradi Scheier međimurski župan Matija Posavec. Podsjetimo, nagrada se uručuje učenicima koji su državni prvaci na natjecanjima u znanju, učenicima koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima te učenicima glazbenih i plesnih škola koji su osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima. Međimurski učenici izrazito su uspješni u znanstvenom području i informatici, a to je izrazito važno za Međimurje jer je to budućnost našeg gospodarstva, ističe Posavec i dodaje da i ove godine po uspjesima svojih učenika prednjači Gimnazija J.Š. Slavenski iz Čakovca. Dodajmo i to da su današnjem prijemu prisustvovali i učenici iz Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, koji su i ove godine izradili skulpture Oskara znanja.

ĐURĐEVAC – U đurđevačkoj Srednjoj strukovnoj školi danas je održana završna konferencija projekta „Poduzetnik za pet“. Kroz projekt je pokrenuta školska zadruga, učenici su razvili i dodatne stručne kompetencije iz poduzetništva, a takvih bi projekata trebalo biti i više, kaže zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ivan Pal i dodaje kako bi u školama trebalo više takvih projekata. „Poduzetnik za pet“ bio je namijenjen učenicima drugog i trećeg razreda ekonomskog smjera te učenicima drugog razreda smjera kuhara, kozmetičara, pomoćnih kuhara i slastičara. Učenici su kroz razne aktivnosti razvijali marketinške aktivnosti, na praktičan se način upoznali s poduzetništvom te razvijali vlastite proizvode i usluge, kaže jedna od voditeljica projekta Marina Blažek. Projekt je vrijedan 288.000 kuna i u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

ZAGREB – U povodu 50. Međunarodne smotre folklora u zagrebačkom Etnografskom muzeju može se razgledati izložba pod nazivom “Smotre folklora i simboli identiteta“. Izložba ima za cilj problematizirati i prezentirati folklorno stvaralaštvo u Hrvatskoj, a potpisuje je troje koautora iz različitih ustanova/institucija. U jednoj od izložbenih cjelina predstavljaju se različiti oblici suvremene primjene narodnih nošnji, razmatra sudbinu narodnih nošnji u kontekstu stradanja hrvatske tradicijske baštine, njihova obnova te revitalizacija tradicijskog tekstilnog rukotvorstva i recentna izrada narodnih nošnji, te utjecaj djelatnosti kulturno-umjetničkih društava, baštinskih ustanova, Posudionice i radionice narodnih nošnji i ostalih radionica na folklornu primjenu narodnih nošnji. Inače, izložba se u zagrebačkom Etnografskom muzeju može razgledati do 31. listopada.

ZAGREB – Građani od sada, svakog petka  od 12,00 do 13,00 sati mogu izravno komunicirati s menadžmentom Zagrebačkog holdinga. Putem posebne linije u sklopu platforme Pozivnog centra i broja 072 500 400 građani mogu telefonskim putem razgovarati s čelnim ljudima određenog poslovnog područja.  Sugovornici, odnosno predstavnici podružnica, će se izmjenjivati, a njihova raspoloživost na telefonskoj liniji bit će unaprijed najavljena. Tako će 24. lipnja, na upite građana odgovarati predsjednica Uprave ZGH Ana Stojić Deban.

ZAGREB – Pješački prijelaz u Sarajevskoj ulici, sjeverno od rotora u Zapruđu, uskoro će biti bolje obilježen. Bit će postavljeni displeji na kojima će se izmjenjivati natpisi „oprez“ i „pješaci“ jer je riječ o prijelazu koji je vozačima teško uočljiv. Prijelaz je trenutno obilježen samo zebrom, a s obzirom na to da iz kružnog toka preko njega prelaze 3 prometne trake, često se događaju prometne nesreće. Osim displejom prijelaz će biti osiguran i zvučnom trakom, a također će se prilagoditi osobama s invaliditetom, jer će se spustiti visoki rubnjaci.

ČAKOVEC – Dan antifašističke borbe, 22. lipanj, bit će sutra obilježen i u Međimurju. Članovi Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije će u 8,45 sati položiti vijence i zapaliti svijeće kod spomen ploče na Palači Zrinskih u Čakovcu. U 9,00 sati isto će učiniti i delegacija Međimurske županije, kod Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Perivoju Zrinskih, a delegacija Grada Čakovca će nakon toga položiti vijence kod Spomenika žrtvama 2. svjetskog rata na čakovečkom  groblju. U 10,00 sati će krenuti mimohod svih sudionika od Društvenog doma do groblja u Svetom Jurju u Trnju, gdje će biti održan program obilježavanja kod Spomen obilježja poginulima u 2. svjetskom ratu.

VARAŽDIN – Završna konferencija projekta „Veliki za male“ održava se danas u županijskoj palači u Varaždinu. Varaždinska županija je, naime, sredstva za rad pomoćnika u nastavi osigurala kroz EU projekt „Veliki za male“, ukupne vrijednosti  2 milijuna i 568 tisuća kuna. Projekt koji traje do kraja kolovoza ove godine  s 92% sredstava financira Europski socijalni fond, a 8% novca osigurano je iz županijskog proračuna.  Projektom je osigurano ukupno 60 pomoćnika za 61 učenika iz 26 škola s područja Varaždinske županije. Na završnoj konferenciji projekta „Veliki za male“  bit će predstavljeni projektni rezultati i iskustva sudionika projekta – roditelja učenika s teškoćama u razvoju, te pomoćnika u nastavi.

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Kulturnopovijesnoj cjelini Svetog Križa Začretja svojstvo kulturnog dobra dodijelilo je Ministarstvo kulture. Utvrđene su zone potpune i djelomične zaštite povijesnih struktura i zona ambijentalne zaštite. Priznate znamenitosti su graditeljsko-krajobrazni sklop dvorca Vranyczany i prostor Trga Kraljice Jelene, a vrijedni su i neki ulični potezi te istočna padina naselja. Kao priznato kulturno dobro Sveti Križ Začretje bit će upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara.

KOPRIVNICA – Projekti „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ i pomoćnici u nastavi te objedinjena javna nabava, bile su teme sastanka s ravnateljima osnovnih škola kojima jeKoprivničko-križevačka županija osnivač. Ravnateljima je prezentiran projekt kojim se mogu dobiti sredstva za školsku prehranu učenika socijalno osjetljivije kategorije. Ujedno im je predstavljena i dokumentacija za potrebe projekta pomoćnika u nastavi koja je poslana Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te se trenutno čeka njena procjena. U Koprivničko-križevačkoj županiji vjeruju kako će svi učenici proći procjenu te biti uvršteni u projektni prijedlog, a očekuje se da u kolovozu bude raspisan natječaj za pomoćnike u nastavi.

PISAROVINA – Prstenovanje ptića bijelih roda na području općina Klinča sela i Pisarovina održat će se u četvrtak 23. lipnja od 8,00 do 16,00 sati.U cilju zaštite i očuvanja strogo zaštićenih vrsta, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije osigurala je prstenove za obilježavanje ptića bijelih roda. Kao i prošlih godina u suradnji s Ornitološkim zavodom HAZU-a, mlade bijele rode će prstenovati ornitolozi i ovlašteni prstenovači. Obilježene jedinke u budućnosti će se puno lakše moći pratiti, te će se na taj način znati kuda sele, gdje se hrane, gdje će se gnijezditi te gdje i kako će završiti svoj život.

loading