Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 21.06.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – S novim mandatima trojica župana sjevernih hrvatskih županija danas su u Krapini razgovarali o projektu Sjever Hrvatske. Po uzoru na Projekt Slavonija župani Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, Matija Posavec, Radimir Čačić i Željko Kolar drže da je zbog ravnomjernog razvoja Hrvatske potrebno razvijati i njen Sjever, gdje su unatoč iznimnim gospodarskim rezultatima, plaće još uvijek niske. To bi Vlada trebala respektirati pri donošenju strateških dokumenata, a jedan o kojem je bilo govora danas je Prometna strategija koja je na javnoj raspravi do 1. srpnja ove godine. Upravo su ovome župani posvetili najviše pažnje, a zajednički im je cilj moderni željeznički pravac koji će sadašnja 2 sata vožnje od Zagreba do Varaždina skratiti na 50 minuta koridorom koji sve tri županije imaju u svojim prostornim planovima. Riječ je o pruzi Zagreb – Zabok – Krapina – Lepoglava – Varaždin – Čakovec, projektu teškom 500 milijuna kuna za koji se, ako uđe u strategiju, novac može povući iz EU fondova.

ZAGREB –  Povodom Dana antifašističke borbe, delegacija Grada Zagreba predvođena gradonačelnikom Milanom Bandićem, položila je vijence i zapalila svijeće na zagrebačkom groblju Mirogoj i to na Zidu boli, Grobnici narodnih heroja te Središnjem križu. Vijence su položili i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske kao i predstavnici diplomatskog kora. Podsjetimo, Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred.

NEDELIŠĆE – „Mamičine žetve“ naziv je međimurske turističke manifestacije što će se u organizaciji Općine Nedelišće i Turističke zajednice Općine održati u subotu 01. srpnja u naselju Pušćine. Treće izdanje „Mamičine žetve“ donosi bogat cjelodnevni program, od jutarnje meditacije na međimurskim poljima do takmičenja u žetvi, a središnje događanje bit će tradicionalni prikaz žetve koji će upriličiti članovi tamošnjih kulturno- umjetničkih udruga u subotu 1. srpnja u 11,00 sati. Ove godine organizatori su povezali turističke djelatnike Međimurske i susjedne Varaždinske županije, a sve s ciljem što veće promocije turizma na kontinentu, istaknuo je na danas održanoj konferenciji za medije, načelnik Općine Nedelišće Darko Dania i zajedno s zamjenicom međimurskog župana i predsjednika TZ Međimurske županije Sandrom Herman i drugim organizatorima pozvao sve zainteresirane žitelje Međimurske, ali i susjednih županija da se pridruže manifestaciji. Posjetitelji će moći doći i turističkim „Japičinim vlakecom“, koji će se kretati na tri relacije, od Nedelišća prema Čakovcu i Varaždinu.

ZAGREB – Događanje pod nazivom Fotkaj buđenje Zagreba na prvi dan ljeta 2017., rano jutros na Vidikovcu 360 ͦ,, popularnom Zagrebačkom neboderu na Trgu bana Jelačića otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Vidikovac na 16. katu nebodera u srcu Zagreba je dostupan osobama s invaliditetom, ali će se, kako je najavio zagrebački gradonačelni,  urediti terasa kako bi tim osobama bio omogućen pogled na jednu od najljepših panorama grada.

ZAGREB – Povodom nadolazećeg praznika, Dana antifašističke borbe koji se obilježava 22. lipnja,  zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić, sugrađanima uputio prigodnu čestitku u kojoj uz ostalo ističe: „… ovo je prigoda u kojoj se sjećamo onih koji su u mračnoj epizodi ljudske povijesti stali u obranu načela slobode i demokracije i kojima dugujemo veliku zahvalnost. Odužit im se možemo samo tako da promičući općeljudske vrijednosti gradimo demokratsko i slobodno društvo u kojem je čovjek istinski subjekt, a solidarnost i pravednost istinska vrijednost.“

RADOBOJ – Hrvatsko zagorje bogatije je za još jednu muzejsku ustanovu. Riječ je o muzeju RADBOA u Općini Radoboj, koji je danas službeno otvorio svoja vrata. Muzej Radboa svojim rudarskim, arheološkim i geološkim stalnim postavom predstavlja bogatu prošlost Radoboja, male općine u Hrvatskom zagorju. Naime, početkom 19. stoljeća tu se aktivno započelo s eksploatacijom samorodnog sumpora. Potom je otkriven i ugljen koji postaje glavna gospodarska grana ovog dijela Hrvatskog zagorja. Rudarstvo i eksploatacija sumpora predstavljeni su rekonstrukcijom rudarske jame, karbidnim lampama i ostalim predmetima koje su rudari u svom radu aktivno koristili. Arheološka zbirka, čiji je autor arheolog Davor Špoljar, prikazuje materijalne ostatke ljudskog obitavanja na području Radoboja i njegove okolice te prikazuje predmete iz najstarijih prapovijesnih vremena, preko rimskog perioda do srednjeg i novog vijeka. Sve to moći će se pobliže upoznati i kroz vikend otvorenih vrata Muzeja Radboa, 24. i 25. lipnja. Punu podršku ovom projektu pruža i Krapinsko-zagorska županija koja je odlučno krenula u širenje turističke ponude, a vrlo značajan segmet je kulturni turizam dio kojega je sada i Muzej Radboa, istaknula je prilikom svečanog otvaranja zamjenica župana Jasna Petek.

ZAGEB – Završen je prvi krug odvoza krupnog (glomaznog) otpada na zahtjev korisnika usluge za 2017. godinu. Uslugu odvoza krupnog otpada Čistoća će građanima ponuditi još jednom, u drugoj polovici ove godine, početno s 15. srpnja. Raspored zaprimanja zahtjeva za drugi krug odvoza nalazi se na službenim stranicama Čistoće. Do tada, sav otpad iz kućanstava moguće je odložiti na devet reciklažnih i pet mobilnih reciklažnih dvorišta čije je radno vrijeme, radnim danom, od 6,30 do 20,00 sati, subotom od 5,00 do ponoći, a nedjeljom od 8,00 do 22,00 sata.

ZAPREŠIĆ – Otvorenjem Aleje kišobrana počelo je Banovanje u Zaprešiću. Riječ je o kulturnoj, umjetničkoj i zabavnoj manifestaciji koja se odvija pod medijskim pokroviteljstvom Radija Kaj.  Za najmlađe su organizirane edukativne radionice te dječje predstave, a za one malo starije retro slušaonice, koncerti te brojna sportska nadmetanja. Organizatori manifestacije su Grad Zaprešić i Turistička zajednica Grada Zaprešića. Manifestacija Banovanje trajat će do 2. srpnja.

ČAKOVEC – Delegacije Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije, zatim Međimurske županije te Grada Čakovca i Općine Donji Kraljevec sutra će, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Međimurju obilježiti Dan antifašističke borbe. Prvo će to učiniti kod Spomen ploče na Palači Zrinskih, zatim kod Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Perivoju Zrinskih, a kasnije i kod Spomenika žrtvama 2. svjetskog rata na čakovečkom groblju te u Svetom Jurju u Trnju. Delegaciju Međimurske županije predvodit će župan Matija Posavec.

VARAŽDIN – Opća bolnica Varaždin provodit će preventivne sistematske preglede na temelju Programa za provođenje preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Cilj programa čiji je nositelj  Ministarstvo Hrvatskih branitelja i Ministarstvo zdravstva je što ranije otkrivanje onkoloških, kardiovaskularnih i drugih nezaraznih bolesti. Opća bolnica Varaždin će osigurati raspoložive termine i uslugu obavljanja pregleda. Branitelji će na kućnu adresu će sedam dana prije pregleda dobiti pisanu uputu za pregled, a oni koji se još nisu prijavili mogu se javiti u svoju najbližu udrugu koja će popis proslijediti Županijskom uredu za branitelje. Sistematski pregledi počinju prvog srpnja.

KRIŽEVCI – Radni sastanak s predsjednikom Udruge osoba s invaliditetom Petrom Gatarićem i njegovim suradnicima, na temu uređenja proizvodnog pogona u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci za potrebe Socijalnog poduzeća Hedona te uređenju Choco bara, održao je gradonačelnik Mario Rajn. Preseljenjem u novi proizvodni pogon, Hedona će ostvariti tri puta veću proizvodnju s istom opremom, istaknuto je Gatarić, te je ujedno predstavio i izgled Choco bara kao i planove oko stvaranja unikatnih proizvoda. U njemu bi bilo zaposleno sedam osoba, a otvorenje je predviđeno početkom rujna. Gradonačelnik Rajn naglasio je kako Udruga osoba s invaliditetom ima podršku Grada u svim aktivnostima, te istaknuo kako je siguran da će bolji uvjeti rada  pridonijeti razvoju još jednog turističkog brenda koji će pridonijeti prepoznatljivosti Križevaca.

loading