Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.06.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Odluka vladajuće koalicije, koju čine Stranka rada i solidarnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Neovisni za Hrvatsku i HDZ, da izglasavanjem uklone prijedlog oporbe za hitnu obustavu radova na i oko Meštrovićevom paviljonu izazvala je, na sjednici zagrebačke Gradske skupštine u srijedu, 21. lipnja 2018. godine, reakciju oporbenih zastupnika. Naime, predstavnici četiriju klubova skupštinske oporbe svoje stajalište za prve dvije točke dnevnog reda za govornicom iznijeli su svaki šutnjom po 8 minuta. – Ovime pokazujemo otpor prema takvom postupanju koje je, možemo reći, totalitarna odluka skupštinske većine – rekao je Matej Mišić, SDP-ov gradski zastupnik. – Današnjim presedanom nama zastupnicima je oduzet alat za rad, a to je riječ – kazala je Anka Mrak Taritaš, gradska zastupnica GLAS-a. Ovakvo prakticiranje zastupničke slobode govora, ističe predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić, nepoštivanje je birača koji su izabrali svoje predstavnike u Gradskoj skupštini. – Ako neće govoriti onda nisu trebali ni biti gradski zastupnici, jer oni su ti koji se bore za interese svih Zagrepčana – naglasio je Mikulić. Na dnevnom redu 14. sjednice Gradske skupštine nalazi se 26. točaka među kojima su još smanjenje plaća najbližim suradnicima zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, smanjenje naknada gradskim zastupnicima za 5 % kao i prijedlog zaključka kojim se želi spriječiti preoblikovanje Dinama iz kluba građana u dioničko društvo.

KRAPINA – Ministar državne imovine Goran Marić, boravio je u srijedu, 21. lipnja 2018. godine u posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji i održao radni sastanak sa županom Željkom Kolarom te županijskim gradonačelnicima i načelnicima u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini. Tim povodom, ministar Marić je predstavio novi Zakon o upravljanju državnom imovinom te sve prednosti koje zakon nudi jedinicama lokalne i regionalne samouprave oko rješavanja imovinsko pravnih odnosa odnosno vraćanja ili davanja imovine u njihovo vlasništvo. Također, potpisana su dva ugovora kojima Općina Đurmanec dobiva 220 metara četvornih za izgradnju novog vrtića, a Općina Sv. Križ Začretje stan od 94 metara četvornih, u kojem će udruge civilnog društva moći provoditi svoje aktivnosti. – Ovakvi susreti će dobro doći i ubuduće, dogovorili smo novi sastanak na jesen, a posložili smo i prioritete. Pravo korištenja druge polovice dvorca Stubički Golubovec pretvorit ćemo u darivanje županiji – rekao je ministar Marić dodajući da je Krapinsko-zagorska jedna od najuređenijih županija u Hrvatskoj, jer nema mnogo zemljišta u državnom vlasništvu. – Dva velika projekta za rješavanje još su politička škola u Kumrovcu i zgrada bivše Tehnomehanike u Mariji Bistrici – zaključio je ministar. Ugovore s ministrom, u nazočnosti župana Kolara i saborskog zastupnika Žarka Tušeka, potpisali su načelnik Sv. Križa Začretja Marko Kos i načelnik Đurmanca Damir Belošević.

ZAGREB – Ključeve prvim korisnicima 73 stana u zgradi 3,  s konačne liste reda prvenstva za davanje stanova u najam, koji ispunjavaju uvjete za najam gradskog socijalnog stana  rano jutros u naselju Podbrežje uručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Inače, završene su tri od ukupno četiri zgrade, tako da će se svi stanari moći useljavati do kraja ljeta, škola i vrtić su u fazi projektiranja kako bi se mogli početi graditi početkom 2019. godine, a na ZET-u je sada da uvede novu autobusnu liniju.

VARAŽDIN – Povodom sutrašnjeg Dana antifašističke borbe, predstavnici Varaždinske županije, grada Varaždina i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije položit će vijence i upaliti svijeće kod spomen kosturnice na gradskom groblju u Varaždinu. Dan antifašističke borbe Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

KRAPINA – Povodom Dana antifašističke borbe, izaslanstvo Krapinsko-zagorske županije na čelu s županom Željkom Kolarom, položilo je danas, 21. lipnja 2018. godine vijenac kod spomenika Izidoru Štroku u Krapini.  – Naglašavamo da je Josip Broz Tito bio na čelu antifašističkog pokreta i oslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu, stoga smo danas s ponosom položili vijenac za sve one koji su dali svoje živote u Drugom svjetskom ratu – rekao je župan Kolar. Na polaganju su danas bili i zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina te predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Krapinsko-zagorske županije.

ČAKOVEC – Unatoč protivljenjima i pokušajima zaustavljanja, kurikularna reforma je u ovom trenutku u zbornicama, a od jeseni u učionicama, poručila je danas iz Međimurja pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj. Naime, u provedbu eksperimentalnog programa „Škola za život“, uključene su tri međimurske škole, osnovne škole u Orehovici i Donjoj Dubravi te srednja škola u Prelogu. Nastavnici, spomenutih škola, već su uključeni u edukacije, učenici će dobiti tablete, a škole će u potpunosti biti opremljene za provođene programa, poručila je Kralj. Župan Matija Posavec sastanak je iskoristio kako bi pomoćnicu Kralj izvijestio i o znanstvenoj izvrsnosti u ovom dijelu zemlje pobrojivši neke od započetih projekta. Riječ je o projektu osnivanja prvog znanstveno istraživačkog centra u Međimurju, znanog kao Metalska jezgra, a financiranog europskim sredstvima u iznosu od 32 milijuna kuna. Slijedi osnivanje Centra kompetentnosti iz područja strojarstva koji bi s 50 milijuna kuna također bio financiran europskim novcem.Osim toga od jeseni ovdje kreće s realizacijom i inicijativa o formiranju Centra izvrsnosti za informatiku. Ovu inicijativu Međimurska će županija i financijski snažno poduprijeti što nije neobično s obzirom da je čak 40 % županijskog proračuna usmjereno u znanost i obrazovanje te je Međimurska županija u samom vrhu financiranja obrazovanja u odnosu na druge hrvatske županije, poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

ČAKOVEC – Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod Spomen ploče na Palači Zrinskih, kod Spomenika žrtvama 2. svjetskog rata na čakovečkom  Groblju kao i kod Spomen obilježja poginulima u 2. svjetskom ratu u Svetom Jurju u Trnju,  danas 21. lipnja 2018. godine Međimurska županija obilježit će Dan antifašističke borbe. Na značaj ovog datuma i antifašističke stečevine osvrnut će se predsjednik Udruge antifašista i  antifašističkih boraca Međimurske županije Zvonimir Golub, načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač  i župan Međimurske  županije Matija Posavec.

KOPRIVNICA – EU projekt „Socijalna košarica“ koprivničkog Gradskog društva Crvenog križa nominiran je za najuspješniji lokalni EU projekt u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2016. do 2017. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i ove je godine pokrenulo „Izbor za najuspješniji lokalni EU projekt u RH“ , a za koprivnički EU projekt „Socijalna košarica“ može se glasati na Internet stranici strukturnih fondova do 30. lipnja.

ZLATAR BISTRICA – Općina Zlatar Bistrica, poznata po velikom napretku u posljednjih desetak godina, gdje gotovo da i nema nezaposlenog radno-aktivnog stanovništva, obilježava svoj dan i Dan župe. Tim povodom održana je u četvrtak, 21. lipnja 2018. godine svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj se sudionicima svečanosti obratio načelnik općine Žarko Miholić. Među brojnim uzvanicima, čestitke uz Dan Općine Zlatar Bistrica na današnjoj su svečanosti uputili načelnik općine Bedekovčina Darko Ban, saborski zastupnik Marko Vešligaj, predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki,  župan Željko Kolar te potpredsjednik Sabora RH Siniša Hajdaš Dončić.

VELIKA GORICA/POKUPSKO – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područje grada Velike Gorice i općine Pokupsko nastalu uslijed oborinskog nevremena praćenog tučom 12. lipnja 2018. godine, a koja je na navedenom području nanijela štetu na poljoprivrednim kulturama i građevinskim objektima.Nakon Županove Odluke o proglašenju elementarne nepogode, Gradsko i Općinsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda dužno je odmah, a najkasnije u roku od 8 dana od nastanka štete, izraditi Prvo priopćenje s procjenom ukupne štete. Također, Općina je dužna unijeti procijenjene štete u Registar šteta u poljoprivredi.

KRAPINA – U sklopu Ljeta u Krapini, manifestacije koja ove godine traje od 15. lipnja do 26. kolovoza, na Trgu Ljudevita Gaja organizira se i praćenje Svjetskog nogometnog prvenstva, odnosno utakmica u kojima igra hrvatska reprezentacija, na velikom video zidu. Tako će biti i ovog četvrtka, 21. lipnja od 20,00 sati, kada Hrvatska igra protiv Argentine. Tome će prethoditi atraktivan stunt show Dejana Špoljara na igralištu OŠ Ljudevita Gaja, od 18,30 sati.

loading