Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.06.2019.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Povodom Dana antifašističke borbe izaslanstvo Varaždinske županije položilo je u petak, 21. lipnja 2019. godine vijenac i zapalilo svijeću kod Spomen kosturnice na Gradskom groblju Varaždin. Uz izaslanstvo Varaždinske županije, vijence su položili i predstavnici Grada Varaždina, Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije te Policijske uprave Varaždinske. Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj koji se slavi 22. lipnja svake godine od stjecanja hrvatske neovisnosti. Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

ZAGREB – U povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe,  na zagrebačkom groblju Mirogoj, izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno zamjenicom gradonačelnika Jelenom Pavičić Vukičević zajedno s predstavnicima Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, položili su ovog petak, 21. lipnja 2019. godine, vijence i zapalili svijeće na Grobnici narodnih heroja.- Kao što je poznato ovaj dan obilježavamo jer su hrvatski partizani u Drugom svjetskom ratu bili pobjednici nad fašizmom i nacističkim režimom te zajedno s antifašistima Europe okrenuli novu stranicu povijesti  – rekao je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin. – Svi mi moramo se okrenuti budućnosti jer je antifašizam istinska vrijednost i europsko, kulturno i povijesno nasljeđe koje dijelimo sa svim slobodoljubivim i demokratskim zemljama, te je upisan u Ustav Republike Hrvatske i ugrađen u temelje našeg društva istaknula je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

 

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je čestitku povodom 22. lipnja Dana antifašističke borbe. Gradonačelnik ističe kako je antifašizam istinska vrijednost i europsko, kulturno i povijesno nasljeđe koje dijelimo sa svim slobodoljubivim i demokratskim zemljama. Upisan je  u Ustav Republike Hrvatske i ugrađen je u temelje našeg društva. -Tragedija Drugoga svjetskog rata je svima opomena da se za mir, slobodu, ravnopravnost, toleranciju i ljudska prava – vrijednosti na kojima počivaju moderna društva, treba skrbiti te da ih treba promicati i neprestance potvrđivati – piše u čestitki zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

ZAGREB – Grad Zagreb je raspisao javni natječaj za prikupljanje prijava za dodjelu potpora male vrijednosti za ovogodišnju promociju poljoprivrednih proizvoda Ukupno planirana sredstva su 700.000 kuna, a potpore se dodjeljuju kao bespovratna novčana sredstva u obliku subvencija. Maksimalan iznos za potpore iznosi 60.000 kuna godišnje po korisniku. Korisnik potpore je jedan poduzetnik koji posluje kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, obrt, trgovačko društvo ili zadruga koji ispunjava uvjete da ima prebivalište ili sjedište na području grada te da nema dugovanja prema gradskom proračunu i dr. Natječaj je otvoren do 19. srpnja.

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji danas, 21. lipnja 2019. godine, boravili su članovi Kineske gospodarske komore za uvoz i izvoz proizvoda iz prerađivačke industrije, koja okuplja više od 140.000 kineskih tvrtki, predvođeni potpredsjednikom Jie Zhangom. Tom prigodom radni sastanak s kineskom delegacijom održao je župan Međimurske županije Matija Posavec, sa suradnicima. Riječ je o posjetu čak desete kineske delegacije, koja je Međimurje posjetila na proputovanju iz Italije u Češku, a što potvrđuje da je ovo regija s dobrom međunarodnom reputacijom, naglasio je župan Posavec. Naime, u delegaciji uz predstavnike komore bilo je i desetak direktora tvrtki koje se bave proizvodnjom kuhinjskog namještaja, cipela, kofera, stakla te metalskih prerađevina, rekao je župan Posavec, a koji su zainteresirani za ulaganja te općenito jačanje gospodarske suradnje. Uz župana Matiju Posavca, na sastanku s kineskom delegacijom, bila je i pročelnica UO za poslove župana Međimurske županije Vesna Haluga, voditeljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo UO za gospodarske djelatnosti Barbara Marciuš te predstavnici Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Čakovec.

ZAGREB – Zagrebačka županija je pokrenula program edukacije „Poduzetništvo u turizmu“ kroz koji će osigurati sufinanciranje edukacije za 15 polaznika. Cijena edukacije po polazniku iznosi 12.000 kuna od čega će Zagrebačka županija sufinancirati 9.000 kuna. Četveromjesečnu edukaciju provodit će Ekonomski fakultet u Zagrebu, a prijave su otvorene do 15. srpnja 2019. godine. Pravo na prijavu imaju fizičke osobe zaposlenici i vlasnici gospodarskih subjekata koji se bave turizmom, djelatnici javnih institucija koje se bave turizmom te fizičke osobe koje se planiraju baviti turizmom, uz uvjet da djeluju na području Zagrebačke županije i imaju minimalno srednju stručnu spremu. Edukacija će započeti 13. rujna, a održavat će se u prostorima Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, petkom poslijepodne i subotom prijepodne. Po završetku Programa, svaki polaznik obranit će završni rad pred komisijom nakon čega stječe certifikat o završenom programu koji se upisuje u radnu knjižicu.

SOKOLOVAC – Radove na modernizaciji i obnovi kolnika cesta u Općini Sokolovac obišao je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren u pratnji suradnika. Modernizirani su dijelovi lokalne ceste Ladislav Sokolovački i Široko selo u dužini od 2.020 metara, a vrijednost asfaltnih radova i radova na uređenju odvodnje je 842 tisuće kuna i financirani su sredstvima Županijske uprave za ceste. Najavljeno je kako će se i u Hudovljanima izvesti radovi na obnovi dotrajalog asfalta, dužine 1.370 metara, a investicija je vrijedna 621 tisuću kuna.

ZAGREB – Ovogodišnji, četvrti festival Zagreb Classic, koji se održava na jednom od najljepših zagrebačkih prostora Trgu kralja Tomislava, započinje u petak, 21. lipnja koncertom Zbora i orkestra Hrvatske radiotelevizije. U subotu, 22. lipnja slijedi koncert Tamburaškog orkestra HRT-a i sastava Los Caballeros, dok je nedjelja, 23. lipnja, rezervirana za nastup Jazz orkestra HRT-a i sastav Cubismo. U utorak 25. lipnja u povodu Dana državnosti koncert pod nazivom „Neka sjaji sunce svima“ priredit će Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado. Svi programi su besplatni te zbog lijepog ambijenta i ugođaja izazivaju veliko zanimanje publike kojoj je poseban užitak praćenje vrhunskog glazbenog programa pod vedrim nebom sjedeći na travnjaku.

STUBIČKE TOPLICE –  2. Festival poezije „Nagrada Vesna Parun“, kojeg organizira  Udruga ”Modus vivendi Stubaki’ održan je ovog petka, 21. lipnja 2019. godine u Stubičkim Toplicama. Događanje je održano ispred Glazbenog paviljona u Parku Matije Gupca, gdje je hrvatska pjesnikinja Vesna Parun napisala svoje posljednje stihove. Nakon promocije knjige Saše Muminovića ”Od aprila do travnja”, odigrana je  dramska predstava ”Ja koja imam nevinije ruke”, a sve je završili roglašenjem pobjednika Festivala poezije.  Festival je održan pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Radija Kaj.

loading