Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.07.2015.

Posted in Vijesti

IVANIĆ GRAD – U službenom posjetu Zagrebačkoj županiji danas i sutra je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš. Zajedno sa predstavnicima županije kroz dva dana upoznat će se sa detaljima oko legalizacije bespravno izgrađenih objekata na području županije.

Prema riječima zamjenika župana Rudija Vujevića, Zagrebačka županija u prosjeku je države po broju riješenih zahtjeva, a do zadanog roka svi zahtjevi bit će obrađeni. Osim toga, u Ivanić Gradu govora je bilo i o primjeni sustava „e-dozvole“ koji omogućuje brzo izdavanja akata za gradnju i uporabu.

Sustav je godinu dana u uporabi, a do sada su ga, kako je rekla resorna ministrica i građani upoznali i prepoznali kao sustav koji osigurava transparentnost.

OREHOVICA – Ugovor o nastavku radova na gradnji sportske dvorane i šest učionica osnovne škole potpisan je danas u međimurskoj općini Orehovica. Osnovna škola Orehovica još je bez sportske dvorane, čija je gradnja počela još prije desetak godina, ali do danas nije završena.  Danas potpisanim ugovorom i novim ulaganjem oko 2 milijuna kuna župan Međimurske županije Matija Posavec je obećao da će učenici imati sportsku dvoranu za godinu do godinu i pol dana.

VARAŽDIN –  Danas je otvoren kružni tok u Gospodarskoj ulici u Varaždinu, čime je rješena još jedna crna točka u gradskom prometu.

Sredstva za građevinske radove u vrijednosti  milijun i 290 tisuća kuna Grad Varaždin kao investitor osigurao je zahvaljujući Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske, dok je za dodatne radove u gradskom proračunu osigurana  241 tisuća kuna.

ČAKOVEC – Uspješne učenice i učenike s područja Međimurja, koji kontinuirano postižu vrhunske uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu, primio je u velikoj vijećnici Međimurske županije župan Matija Posavec.

Na prijemu u Međimurskoj županiji okupilo se 20 učenika dobitnika Oscara znanja i nagrade Luka Ritz, najmaturant, te uspješni glazbenici i karatisti, a župan im je čestitao na ostvarenim rezultatima i iznadprosječnim uspjesima.

Oskare znanja ove je godine primilo 329 darovitih učenika koji su zauzeli prva tri mjesta na 32 državna ili međunarodna natjecanja, od kojih i devetero mladih Međimurki i Međimuraca.

Uz župana Matiju Posavca , učenicima su čestitali i njegov zamjenik Zoran Vidović te pročelnik županijskog upravnog odjela za društvene djelatnosti Branko Sušec.

ZAPREŠIĆ – Na uvođenju besplatnog širokopojasnog interneta intenzivno se radi u Gradu Zaprešiću.

Završena je druga faza projekta Hotspot, besplatnog Interneta za građane. Prvi postavljen Hotspot je na Trgu Ivana Pavla II koji obuhvaća područje od terminala do tržnice, dok je drugi na Trgu dr. Franje Tuđmana namijenjen sjevernom dijelu grada.

Povezivanje na Hotspot korištenje je vremenski ograničeno na najviše dva sata dnevno. Grad Zaprešić se uključio i u projekt Zagrebačke županije, kojim će se uvesti širokopojasni besplatni Internet na cijelom području županije, a posebice na ruralnim prostorima.

Kako se radi o vrlo zahtjevnoj investiciji, većoj od 10 milijuna eura, krenulo se s pripremom projekta koji će biti prijavljen za financiranje iz strukturnih EU fondova.

VIRJE – Radove na asfaltiranju županijske ceste na području Općine Virje obišli su zamjenik župana Darko Sobota, ravnatelj ŽUC-a Dragutin Guzalić te predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a i načelnik Virja Mirko Perok.

Na cesti u Miholjancu započela je obnova kolnika u dužini od 1000 metara, a vrijednost investicije je 380 tisuća kuna.

Osim toga, na području Virja u tijeku su i radovi na izgradnju kanalizaciji u Goričkoj ulici, koji obuhvaćaju izgradnju kanalizacije u ulicama Franje Fanceva, Petra Preradovića, Eugena Kvaternika te u Miholjanskoj ulici ukupne vrijednosti 2 milijuna kuna. Radovi će biti gotovi do kraja ove godine.

ZAGREB – Za provedbu projekta ”Zaštita i očuvanje bijele rode u 2015. godini” na području Zagrebačke županije i ove godine sredstava su osigurali Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zagrebačka županija.

Ovim projektom se,  sedmu godinu za redom, vlasnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda godišnje isplaćuje naknada za održavanje krovišta od 700,00 kuna po gnijezdu. Natječaj je otvoren do ove subote, 25. srpnja, a više informacija može se naći na Internet stranicama Zagrebačke županije.

RADOBOJ – Ljetne eko radionice za djecu organizira Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije. Radionice će se održavati u Centru za prirodu „Zagorje“ u Radoboju s ciljem poticanja zanimanja djece za prirodu te razvijanja i jačanja ekološke svijesti.

Održat će se tri radionice, a prva je na rasporedu u petak, 24. srpnja, pod nazivom “Šareni svijet leptira”. Radionice su besplatne i namijenjene školskoj populaciji, počinju u 18,00 sati i trajat će po jedan sat.

loading