Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.07.2016.

Posted in Vijesti

DONJA STUBICA – Ministarstvo turizma  za povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma dodijelilo je ukupno 24,7 milijuna kuna, od čega su ugovori sa 17 korisnika s područja Krapinsko-zagorske županije teški  904.000 kuna potpisani danas u Termama Jezerčica. Program poticanja konkurentnosti turističkog gospodarstva ima raznolik paket mjera usmjerenih na podizanje kvalitete turističkih proizvoda i usluga te svega onoga što poboljšava turistički doživljaj prilikom boravka u destinaciji, rekao je ministar turizma Anton Kliman i naglasio, kako je Krapinsko-zagorska županija prva po rezultatima na kontinentu, a koliki potencijal za razvoj ima, dokazuju prijave na program konkurentnosti. Oni koji su prijavili projekte Ministarstvu turizma teže izvrsnosti, a ovakvim potporama mogu povećati vrijednost turističkog proizvoda i donijeti bolju uslugu, rekao je  jedan od korisnika,  iz Terma Jezerčica, direktor Elvis Pavleković. Potpisivanju ugovora bio je nazočan i saborski zastupnik Žarko Tušek koji je čestitao svima koji su kvalitetnim projektima ostvarili potpore.

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji danas je boravila ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić. Tom prigodom održala je radni sastanak s županom Matijom Posavcem s kojim je razgovarala o situaciji na tržištu rada u Međimurju i na HZZ- u. Trenutno je na zavodu manje od pet tisuća nezaposlenih, a većina zaposlenih osoba ipak radi u realnom sektoru,  govori župan Posavec i dodaje da najveći problem u Međimurju predstavlja neusklađenost upisnih kvota u srednjim školama s potrebama na tržištu rada, što upućuje na nužnost promjene obrazovne politike. Najveći problem postoji u domeni obrtničkih zanimanja, ali i visokoobrazovanih kadrova, kaže ministrica Šikić i dodaje da se školovanje za ona zanimanja koja su na tržištu traženija moraju poticati kroz stipendiranje učenika i studenata. Inače, ministrica je u Međimurju sudjelovala u radionici na temu poticanja poduzetništva, kao i okruglom stolu na temu poticanja zapošljavanja, nakon čega je obišla i Tehničku školu Čakovec, gdje se uvjerila u primjer dobre prakse obrazovanja za potrebe tržišta rada.

ZAGREB – Fontanu na kružnom toku, na križanju Radničke ceste sa Zaharovom i Zoranićevom ulicom, rano jutros  pustio je u rad zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, istaknuvši kako će se još ovakvih fontana raditi gdje god će to biti moguće. Fontana je kružna, promjera 3,5 metara s obradom vode u zatvorenom kontinuitetu, s mlaznicom maksimalne visine do 5 metara, rada u tri režima te s 3 led rasvjetna tijela koja će u noćnim satima dodatno upotpuniti vodeni izričaj. Vrijednost radova je 480 tisuća kuna, rekao je u ime investitora Gradsko stambenog gospodarstva direktor Joško Jakelić.

ZAGREB – U Staroj gradskoj vijećnici održava se danas 43. sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Pred zastupnicima je 28 točaka dnevnog reda, a najviše pažnje već sada izazvao je prijedlog kluba zastupnika SDP-a kojim traže ukidanje moratorija na izdavanje autotaxi dozvola. U SDP-u tvrde, da im je cilj taksistima i njihovim obiteljima omogućiti život dostojan čovjeka. Osim toga zastupnici će raspravljati o izmjenama i dopunama GUP-u koje imaju za cilj, kako je rekao gradonačelnik Bandić pripremiti sve za gradnju sljemenske žičare.

DONJA STUBICA – Ugovore s korisnicima programa Konkurentnost turističkog gospodarstva, s područja Krapinsko – zagorske županije potpisat će danas u 13,00 sati u Donjoj Stubici ministar turizma Anton Kliman.    Programom Konkurentnost turističkog gospodarstva Ministarstvo turizma  financira  ulaganja u povećanje kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, razvoj novih i inovativnih turističkih proizvoda u destinaciji, internacionalizaciju poslovanja, održivi razvoj, diversifikaciju ponude, korištenje novih tehnologija i druge aktivnosti u cilju produljenja sezone, očuvanja radnih mjesta, novog zapošljavanja, rasta i razvoja turističkog gospodarstva.

ZAGREB – Prosječna neto plaća u Zagrebu za travanj iznosila je 6.517 kuna i bila je za 91 kunu manja nego za ožujak. Podaci su to Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. U odnosu na prosječnu neto plaću u Hrvatskoj, koja je za travanj iznosila 5.633 kune, zagrebačka je neto plaća bila za 884 kune ili 15,7 posto viša. I dalje, najviše zarađuju zaposleni u vađenju sirove nafte i prirodnog plina slijede zaposleni u financijskim uslužnim djelatnostima, te zaposleni u proizvodnji famaceustkih proizvoda i pripravaka.

ZAGREB – Ugovore s korisnicima programa Konkurentnost turističkog gospodarstva i Strukovne udruge, za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije potpisao je ministar turizma Anton Kliman. Ministarstvo je dodIjelilo ukupno 24,7 milijuna kuna, od čega 23 milijuna za projekte s ovog područja.

KRIŽEVCI – Ovih je dana pri kraju druga faza modernizacije Istarske ulice u Križevcima koja obuhvaća rekonstrukciju ceste i pješačke staze. Da bi provjerili kako radovi napreduju, ulicu su obišli gradonačelnik Branko Hrg i njegov zamjenik Ivan Vuk. Temeljita obnova ove ulice započela je 2015. kad je u prvoj fazi, izmijenjena vodovodna i kanalizacijska mreža i to od Ulice Hrvatskih branitelja do Ulice Josipa Buturca. U trećoj fazi, naredne godine, u odvojcima će se obnoviti vodovod, odvodnja i cesta, a ukupna vrijednost nvesticije stajat će Grad oko 2,5 milijuna kuna.

VARAŽDIN – Otvorene su prijave za 48. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva koja će krajem studenoga  u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Filmsko-kreativnog studija VANIMA, biti održana u Varaždinu. Revija je jedna od najstarijih smotri neprofesionalnog filma, nacionalnog karaktera, a osim recentne produkcije, obuhvaća autorske retrospektive, programe autora koji su nagrađivani na prethodnim revijama, programe inozemnih autora i filmske tribine. Svoj film za reviju  mogu prijaviti filmski klubovi, skupine autora, studenti i pojedinci. Prijava se može  obaviti na web stranicama Hrvatskog filmskog saveza  do 10. listopada.

loading