Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.8.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Znatno jednostavnije produljenje postojećih pokaza za javni gradski prijevoz osnovnoškolcima i srednjoškolcima te studentima na području grada Zagreba uveo je ZET. Zahvaljujući informatičkoj povezanosti s elektroničkom bazom podataka polaznika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, učenici onih obrazovnih institucija koje unesu, odnosno pravovremeno ažuriraju podatke o učenicima za nadolazeću školsku godinu, svoje karte mogu već sada izraditi bez prethodnog ovjeravanja bilo kakvih dokumenata u tajništvima škola. Učenici i studenti koji već imaju ZET-ov pokaz ne trebaju izrađivati novi, već samo produljiti svoj status na bilo kojem prodajnom mjestu ZET-a. Produljenje statusa se ne naplaćuje. Jedino učenici i studenti koji prvi put izrađuju karticu trebaju ispuniti i ovjeriti zahtjev za izdavanje ZET kartice, a studenti trebaju donijeti i indeks s upisanim tekućim semestrom akademske godine.

GORNJI HRAŠĆAN/ MACINEC – Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježen je danas kod grobnice eshumiranih žrtava u Gornjem Hrašćanu u Međimurju. Tamo je održana komemoracija za žrtve grobišta „Sep“ pod pokroviteljstvom Međimurske županije, a tome je prethodila sveta misa zadušnica u župnoj crkvi u Macincu. Kod grobnice su zapalila svijeću i položila vijence izaslanstva Općine Nedelišće, Udruge za obilježavanje grobišta Međimurske županije, Matice Hrvatske Čakovec, Braće hrvatskog zmaja, različitih udruga civilnog društva, te Međimurske županije koju je predvodio župan Matija Posavec. Na ovaj dan šaljemo poruku da se skine kamen šutnje i pokaže istina o svim žrtvama te da nastavimo život u pomirenju smatrajući to svojom civilizacijskom i moralnom obavezom, poručuje župan Posavec.

krapinacesta

KRAPINA – Dionica državne ceste, na potezu od Podgore Krapinske do Đurmanca, puštena je danas u promet. Zatvaranje Stare zagorske magistrale, zbog urušavanja mosta do kojeg je došlo zbog vremenskih neprilika, i to baš pred početak turističke sezone kad je ta dionica vrlo frekventna, uzrokovalo je dosta prometnih problema u Krapini. Most je urušen krajem svibnja ove godine, te se odmah pristupilo izradi projekta i žurnom postupku javne nabave. Ugovoreni rok za sanaciju bio je šest tjedana od uvođenja izvođača u posao. Radovi su otvoreni 10. srpnja 2015. godine, a u minulom razdoblju provodili su se terenski i laboratorijski istražni radovi za potrebu izrade projektne dokumentacije sanacije mosta koji je obnovljen za 40 dana. Radovi su bili vrijedni 1,5 milijuna kuna, a preostalo je za dovršiti uređenje korita vodotoka i pokose, no to neće utjecati na sigurno odvijanje prometa.

VARAŽDIN – Danas u Varaždinu započinje Špancirfest, jedinstvena kulturno-turističaj manifestacija  koja i ove godine  kombinira uličnu umjetnost, bogat koncertni program, kreativne radionice za sve uzraste i mnoga druga popratna događanja. Špancirfest u Varaždin svake godine privlači sve više posjetitelja i turista. Posljednjih se godina taj broj kretao oko  200 tisuća gostiju u 10 dana festivala. Uz koncertni program, posebno mjesto zauzima ulični program, , koji se odvija na ulicama, trgovima i parkovima povijesne gradske jezgre Varaždina. Špancirfest će trajati do 30. Kolovoza, a odvijat će se pod motom „Pokrenu svoju kreativnost“. Posebni značaj ima ovogodišnja suradnja Špancirfesta s manifestacijom Rendez-vous, festivalom Francuske u Hrvatskoj, kroz koji će na Kapucinskom trgu nastupiti sjajna akrobatska skupina Transe Express. Ovakvo sadržajno povezivanje s drugim manifestacijama dio je budućnosti Špancirfesta kao platforme razvoja kreativne industrije.

MARIJA BISTRICA – Zlatar Bistrica će ove nedjelje, 23. kolovoza biti prva stanica Vozočašća konjskih zaprega i jahača koji tradicionalno krajem kolovoza hodočaste u Nacionalno marijansko svetište Mariju Bistricu. Vozočašće konjskih zaprega i jahača u Mariju Bistricu, 13. po redu, okupiti će i ove godine veliki broj sudionika. Riječ je o međunarodnoj manifestaciji konjskih zaprega i konja koju tradicionalno prve nedjelje poslije Velike Gospe organizira Županijska udruga uzgajivača konja Krapina. Očekuje se sudjelovanje uzgajivača konja iz Slovenije, Mađarske, Austrije, Italije i naravno i s područja cijele Hrvatske. Više od stotinu zaprega i 300-tinjak jahača krenuti će iz Zlatar Bistrice prema Mariji Bistrici, a dolazak sudionika Vozočašća u Mariju Bistricu očekuje se oko 10,00 sati.

NEDELIŠĆE – Udruge i institucije koje se bave starijim osobama i u kojima djeluju starije osobe, pozivaju se da prijave svoj program za sudjelovanje na Festivalu starijih osoba, koji će se ove godine održati u Nedelišću od 1. do 3. listopada. Festival starijih osoba pokrenut je 2014. godine od strane Klubova za starije osobe koji trenutno djeluju u Nedelišću, Murskom Središću i Prelogu. Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji, čiji su ciljevi poticanje druženja među starijima te prepoznavanje i rješavanje njihovih svakodnevnih problema i potreba. Prijave programa koji maksimalno može trajati do pola sata otvorene su do 7. rujna.

KOPRIVNICA – Završena je obnova pješačkih staza uz park na Zrinskom trgu u Koprivnici. Vrijednost radova koji su počeli početkom ovog mjeseca  iznosila je oko 250 tisuća kuna. Radovi su obuhvatili skidanje gornjeg sloja asfalta, postavljanje rubnika i postavljanje novog sloja asfalta na pješačkim stazama uz koprivnički park.

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Dugogodišnju manifestaciju Tjedan kulture, zabave i sporta već tradicionalno organizira Udruga za kulturu, zabavu i šport iz Svetog Križa Začretja. Svečano otvorenje je sutra u 20,00 sati na Trgu hrvatske kraljice Jelene, a narednih tjedan dana posjetitelje očekuje raznovrstan i bogat program, od mnogobrojnih izložbi, jazz, zabavnih i rock koncerata, kazališnih predstava, filmskih projekcija, pa sve do sportskih susreta, igara i natjecanja. Središnji dio događanja je 47. festival Prvi glas Zagorja, koji će okupiti 18 pjevača amatera iz cijele Krapinsko-zagorske, ali i Zagrebačke, Varaždinske i Međimurske županije.

loading