Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 21.08.2018.

Posted in Vijesti

ZAPREŠIĆ – Zaprešićki gradonačelnik Željko Turk ponovno je upozorio na  manjkavost sustava hitne medicinske pomoći koju danas – sutra, može osjetiti bilo tko, te je uz riječi sućuti za obitelj mladog Mattea Ružića,  ponovio kako javno zdravstvo, uključujući i hitnu medicinu, nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Pravilnik Ministarstva zdravlja govori  o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja hitne medicine, prema kojem djelatnost i organizaciju izvanbolničke hitne medicine obavlja županijski zavod, odnosno,  Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije. Prema Mreži hitne medicine, koju na prijedlog Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu donosi također ministarstvo, u Zaprešiću djeluje pet timova koji uz grad pokriva i  područje okolnih sedam općina. Grad Zaprešić samo u prošloj godini izdvojio preko pola milijuna kuna, za sufinanciranje nabave novog vozila hitne medicinske pomoći, dežurstva ljekarne te nabave ultrazvučnog aparata za pregled glave i kukova dojenčadi. Inače, zbog svih nemilih okolnosti oko ovog slučaja i tragično izgubljenog mladog života i danas je u Zaprešiću organiziran tihi prosvjed građana.

VARAŽDIN – Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad  koja obuhvaća gradove Ivanec, Lepoglavu i Varaždin te općine Bednja, Beretinec, Cestica, Donja Voća, Klenovnik, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Vidovec i Vinica predstavila je danas svoje aktivnosti u Varaždinu. U sklopu predstavljanja, na štandu LAG-a na Franjevačkom trgu, uz palaču Varaždinske županije govorili su  predsjednik LAG-a Sjeverozapad Marijan Škvarić,  te voditelj LAG-a Mario Željezić, a bila je to prilika i za predstavljanje  članica Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad.

ZAGREB – Vjernici islamske vjeroispovijesti diljem svijeta danas, 21. kolovoza 2018. godine obilježavaju jedan od dva najveća blagdana u islamskoj vjeroispovijesti – Kurban bajram, a tim povodom gradonačelnik Milan Bandić posjetio je jutros Islamski centar u Zagrebu kako bi vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitao taj praznik. – Neka  proslava blagdana prinošenja  žrtve i blagdana  čovjeka donese radost  i  mir  vama i vašim  obiteljima! I neka dan kada na plemenit način pomažete  drugima, onima  koji  su  potrebiti  vaše  pomoći i kada vlastitim  odricanjem  iskazujete  blizinu sa Stvoriteljem, svima vama bude osobito radostan! Grad  Zagreb je svojom  otvorenošću, tolerancijom  i  prakticiranjem skladnog suživota sa  svojim sugrađanima  islamske  vjeroispovijesti  trajno pozvan  da  zajedno  izgrađuje pravednije  i solidarnije društvo  predano  obitelji  kao  temelju zajedničke  budućnosti. Vama i  vašim  suradnicima  zahvaljujem  na  odličnoj suradnji koju ćemo, siguran sam, i nadalje predano izgrađivati – rekao je gradonačelnik Bandić u svojoj čestitci. Kurban bajram je četverodnevni islamski praznik prinošenja žrtve koji vjernici islamske vjeroispovijesti provode u krugu porodice, dočekuju i obilaze obitelj, prijatelje i susjede.

VARAŽDIN – S ciljem što boljeg informiranja javnosti, čelnici Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije, predvođeni predsjednikom Anđelkom Stričakom,  priredili su danas, 21. kolovoza 2018. godine, jedno u nizu zajedničkih druženja. Riječ je o okupljanjima koja se periodično održavaju po tri puta godišnje, istaknuo je Stričak, napomenuvši da se varaždinski HDZ cijelo ovo vrijeme nije bavio politikantskim istupima ni temama, ali je zato velikim zalaganjem, i njega kao saborskog zastupnika, pokrenut čitav niz projekta. Saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak u prilog tome je spomenuo činjenicu kako nema jedinice lokalne samouprave, u Varaždinskoj županiji, u kojoj se ne realiziraju projekti čija se vrijednost mjeri u milijunima kuna.

ZAGREB – Gradonačelnik Milan Bandić u utorak, 21. kolovoza 2018. godine dočekao je 80-ero djece iz obitelji slabijeg imovinskog stanja iz Vukovara koja su u organizaciji Grada Zagreba proteklih tjedan dana ljetovala u Dugoj Uvali. Gradonačelnik ih je dočekao na Bundeku gdje je za njih pripremljen ručak prije nastavka putovanja do Vukovara.  U organizaciji Grada Zagreba ove je godine na jadranskoj obali ljetovalo oko 2 tisuće djece iz Vukovara.

KOPRIVINICA – Manifestacija „Spomenar doktora Ivana Ivančana“ po treći će se puta održati u Molvama ovog petka i subote, 24. i 25. kolovoza. Cilj manifestacije je čuvati tradiciju i običaje hrvatskog naroda s posebnim naglaskom na rad doktora Ivana Ivančana, poznatog etnokoreologa i koreografa, rođenog u Molvama. U utorak, 21. kolovoza 2018. godine u Koprivnici je predstavljen program manifestacije. Središnji program manifestacije je seminar na temu dječjeg folklora koji će obrađivati folklorno stvaralaštvo koprivničke Podravine, kaže predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije i voditeljica seminara Nada Šešić, dok umjetnički voditelj ansambla Lado i sin doktora Ivančana, Andrija Ivančan naglašava, kako je seminar namijenjen svima zainteresiranima te je besplatan. Manifestacija počinje ovog petka, 24. kolovoza, a završava velikim koncertom u subotu, 25. kolovoza na kojem će se predstaviti osam grupa koje izvode koreografije doktora Ivančana.

ZAGREB –  U tijeku su prijave za treći ciklus predakceleracijskog programa naziva Startup Factory u organizaciji ZICER-a, Zagrebačkog inovacijskog centra, i otvorene su do 12. rujna ove godine. Riječ je o programu koji startupovima osigurava intenzivnu edukaciju, mentore, ZICER-ovu infrastrukturu, promocijsku podršku i umrežavanje. Na Startup Factory mogu se prijaviti ekipe ili startupovi registrirani u posljednjih 12 mjeseci koji razvijaju visokotehnološka rješenja u području zdravstva i kvalitete života, energije i održivog okoliša, prometa i mobilnosti, sigurnosti te hrane i bio-ekonomije. Finalisti će svoja rješenja predstaviti poduzetnicima i potencijalnim investitorima na startup konferenciji u prosincu, a najbolja ekipa osvojit će i bespovratnu financijsku potporu od 800 tisuća kuna te kontinuiranu podršku ZICER-a. Više informacija o prijavama objavljeno je na mrežnim stranicama Zagrebačkog inovacijskog centra.

SVETA NEDELJA – Uskoro će započeti energetska obnova Osnovne škole Sveta Nedelja. Projekt energetske obnove obuhvaća obnovu vanjskog dijela škole te zamjenu cjelokupne stolarije, a izvodit će se i strojarski radovi u kotlovnici uz renoviranje cjelokupnih instalacija za grijanje. Također, u svakoj učionici ugradit će se klima uređaj te će se u cijeloj školi zamijeniti rasvjetna tijela. Osim OŠ Sveta Nedelja, energetski će se obnoviti i Područna škola Kerestinec za koju su Zagrebačkoj županiji od Fonda odobrena sredstava u iznosu od milijuna kuna, a u pripremi su i projekti energetske obnove SSŠ Velika Gorica, PŠ Rakov Potok i Srednja škola Vrbovec ukupne procijenjene vrijednosti 39,5 milijuna kuna koji se će se prijaviti na Poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja čije se raspisivanje očekuje uskoro.

ČAKOVEC – Prijave obrazovnih programa za jesenski upisni rok, počele su danas, 21. i traju do ponedjeljka 27. kolovoza 2018. godine, a mjesta ima u svim srednjim školama Međimurske županije, osim u Tehničkoj školi Čakovec. U Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec ostala su 32 slobodna mjesta, u Gimnaziji Josipa Slavenskog još 11 mjesta. Gospodarska škola Čakovec može upisati još 13 učenika, dok Srednja škola Čakovec upisuje još jednog njegovatelja, a Graditeljska škola jednog pomoćnog podopolagača, šest tesara, devet zidara te pet učenika za smjer likovna umjetnost i dizajn. Srednja škola Prelog može primiti još 28 polaznika. Objava konačnog poretka bit će 30. kolovoza 2018. godine.

RASINJA – Kako bi se upoznali s tijekom radova, zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić i načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman su obišli Područnu školu Veliki Poganac, koja djeluje u sklopu Osnovne škole Andrije Palmovića iz Rasinje. Vrijednost radova postavljanja centralnog grijanja, čime će se omogućiti bolji uvjeti nastave, je 391 tisuću kuna. Srpsko nacionalno vijeće osiguralo je 200 tisuća kuna, a ostatak Koprivničko-križevačka županija. Radovi bi trebali završiti u drugoj polovici listopada.

ZAGREB – Skupna izložba likovnih amatera grada Zagreba naziva „Dijaspori s ljubavlju“ bit će otvorena danas, 21. kolovoza 2018. godine u izložbenom prostoru Hrvatske matice iseljenike u Zagrebu od 19,00 sati. Na izložbi, koja će biti otvorena do 14. rujna, izlažu autori, članovi likovnih i amaterskih udruga „Amaciz“, LUA „Angelico“ „Grupa 69“, „HLD“ i Društvo „Naša djeca“.

KRAPINA – Potaknuti kreativnost kod osoba starije životne dobi, jedan je od glavnih ciljeva projekta „OK! Otkrijmo kreativnost“ koji je predstavljen danas, 21. kolovoza 2018. godine u Krapini. Projekt provodi Pučko otvoreno učilište Krapina, a u sklopu njega, održat će se pet ciklusa likovnih radionica keramike i vitraja za 45 osoba starijih od 55 godina. Radionice će se održati u tri doma za umirovljenike u Krapinsko-zagorskoj županiji i u Galeriji grada Krapine, a radovi stvoreni na spomenutim radionicama izložit će se na pet izložbi u tri županije. Radionice će voditi umjetnice, akademska slikarica Ljerka Njerš, profesorica likovne kulture Dominique Jurić i profesorica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok Mirjana Smolić. Od 186 prijava na natječaj Ministarstva kulture, ugovor o financiranju ovog projekta potpisalo je 40 prijavitelja od kojih je POU Krapina jedini uspješni prijavitelj u Krapinsko-zagorskoj županiji. Ukupna vrijednost ovog projekta je 238 tisuća, od čega EU sufinancira 203 tisuće kuna. Projekt se provodi od 23. srpnja 2018. do 23 srpnja 2019. godine.

loading